(~215 B)




‘Mama, vinden de kinderen dat dan niet raar als ik LEGO Friends vraag?’

‘Mama, vinden de kinderen dat dan niet raar als ik LEGO Friends vraag?’

Vorige week had Skyler een partijtje van een meisje uit zijn klas. Ik kocht een doosje LEGO Friends voor haar, maakte een foto voor Skyler omdat ‘ie niet mee was en pakte het daarna in. Toen ik Skyler van school haalde, liet ik hem de foto zien. Wel zo fijn dat ‘ie weet wat ik gekocht heb. ‘Oh, wat leuk mama. Dat wil ik ook wel!’ Ik vertelde Skyler dat hij bijna jarig is en dat we ook richting de feestdagen gaan. ‘Zet het maar op je lijstje!’

‘Maar mama, LEGO Friends is voor meisjes. De dozen zijn roze. Vinden de kinderen dat dan niet raar als ik LEGO Friends vraag in plaats van LEGO City?’

Roze is voor meisjes!

Roze is voor meisjes en blauw is voor jongens. Het zit zo in Skylers hoofd, dat ik dat er maar moeilijk uit krijg. Stom eigenlijk, want zelf hameren we daar helemaal niet zo op. Toch lopen mijn jongens sneller naar het speelgoed met auto’s dan met poppen, is alles wat blauw is cool en wat roze is te meisjes en zijn spullen met glitter uit den boze (oké, daar is mama dan wel weer blij mee). Maar zelf doen we dat ook: zoeken we een cadeautje, dan lopen we naar de ‘juiste’ afdeling. Koop ik voor Skyler iets van LEGO, ga ik altijd voor een blauw doosje City. Wel hebben we ook twee poppen in huis, simpelweg omdat ik ze dat wilde aanbieden. Qua kleding shoppen we voornamelijk op de jongensafdeling, maar heeft Maddox ook zeker meisjesleggings en zelfs een jumpsuit in de kast. Het zit hem mooier en vaak is het zo neutraal, dat het verschil helemaal niet zo duidelijk is. Wel heb ik bij de jumpsuit een strikje eraf gehaald. Want ja, dat vond ik zo stom. Bij een jongen.

Beïnvloedbaar

Ik merk dat Skyler momenteel erg beïnvloedbaar is op school. Ik hoorde laatst dat een klasgenoot veel knutselspullen heeft, veel roze met glitter, maar dat dat maar voor binnenshuis was vanwege het gepraat op school. Ik hoorde ook dat een jongetje met nagellak kreeg te horen van iemand die dicht bij hem staat, dat nagellak voor meisjes is. Kind was gelijk van slag. Als Skyler nagellak zou willen zou ik dat zeker niet verbieden. Maar gaat hij ermee naar school, dan zou ik daar wel iets meer uitleg over geven. Simpelweg omdat kinderen onder elkaar ontzettend hard kunnen zijn. Ik snap dus wel waarom Skyler twijfelt aan een roze LEGO-doos.

Brandweervrouw

Toen ik bij de bibliotheek een boekje meenam over de brandweer voor Maddox, was ik (positief!) verrast dat het om een brandweervrouw ging. Stom eigenlijk he, dat we gelijk denken dat we te maken hebben met brandweermannen. Het boek is inmiddels favoriet bij Maddox en ik ga hem dan ook volgende week verlengen om er nog drie weken van te genieten. Hierbij denken de kinderen dan weer niet ‘huh, een vrouw?! Heel erg fijn, en eigenlijk iets wat ik nog duidelijker wil hebben.

Mo’s Daughters

Van Mo’s Daughters ontving ik geweldige boekjes die binnen dit thema passen. De boeken zijn gericht op meisjes van 0 tot 6 jaar maar omdat ik dus een beetje van dat gender-kiezen af wil, heb ik ook gevraagd of ik de boekjes mocht ontvangen voor mijn twee jongens. Een goed voorbeeld begint al vroeg, toch? Mo’s Daughters brengt meisjes (en jongens dus) van 0-6 jaar inspirerende verhalen. Verhalen zonder die ouderwetse stereotyperingen in woord en beeld. Verhalen waarin meisjes nieuwsgierig, onderzoekend, dapper, sterk en zelfstandig zijn. Verhalen waarin meisjes eruit zien als normale kinderen, met gewone lichaamsverhoudingen en kleding die past bij hun leeftijd. Verhalen waarin zij de hoofdrol spelen. Verhalen die meisjes groot maken, niet kleiner. ‘Als ze het ziet, kan ze het zijn’, dus zijn de hoofdpersonen nieuwsgierig, slim, mondig, dapper, zelfstandig, grappig en ondernemend. Mo’s Daughters schetst een wereld zonder die ouderwetse clichés, met 5 prachtige en heel verschillende personages en 10 boeken vol avonturen, fantasie en inspiratie. Het bedrijf is opgezet door een gepassioneerd (voor)lezer, ondernemer en moeder, met de hulp van een groep talentvolle schrijvers, illustratoren en tekstschrijvers vanuit de hele wereld.

Welk geslacht?

In de eerste jaren van hun leven vormen meisjes een beeld bij wat meisjes en vrouwen kunnen, mogen en hoe ze zich (moeten) gedragen. Een beeld bij hun eigen talenten, wensen en mogelijkheden. Dan nestelt zich bij velen de stem in het achterhoofd die tegenhoudt en afremt. Als kinderen geboren worden hebben ze geen idee welk ‘geslacht’ ze zijn. Tegen de tijd dat kinderen naar groep 3 gaan hebben ze echter al een duidelijk beeld bij wat het betekent om een meisje of een jongetje te zijn. Als ze 10 jaar zijn, zijn de stereotyperingen al diep ingesleten. En al vanaf 6 jaar geloven kinderen dat intelligentie een eigenschap is die bij jongens hoort en niet zo zeer bij meisjes. Terwijl er echt geen verschil is.

Belangrijke rol

Ouders, school en media spelen hierin de belangrijkste rol. Dat wat wij voorlezen aan onze dochters en zonen geeft hen ook mee hoe wij denken dat de wereld werkt. Maar wisten jullie dat van de bestverkochte kinderboeken in Nederland (0-6 jr-2018) in maar 20% een meisje de hoofdrol heeft? En daar zitten Nijntje, Janneke (van Jip) en Pip (van Woezel) dan ook bij. En dat in maar 13% van de kinderboeken de moeder een baan heeft? Onbedoeld zitten kinderboeken vol met ouderwetse beelden en voorbeelden. Meisjes zijn veel vaker angstig, lief, stil en mooi. In de boekjes van Mo’s Daughters is dat dus niet het geval. Ze hebben voorleesboeken gemaakt die dat allemaal bewust vermijden, want zij (en wij!) hebben liever dat ze helemaal zichzelf zijn. Ik vind eigenlijk dat we hier met zijn allen iets bewuster mee moeten omgaan. En dus niet alleen de moeders van dochters, maar ook zeker de ouders van zonen. Want als die mannen van ons op dit gebied een hoop mee krijgen, heeft iedereen daar profijt van. We lezen nu al een paar dagen voor uit de boekjes en net als bij de brandweervrouw, zijn ze ook hier helemaal niet bezig met stereotyperingen. Voor mijn gevoel zijn ze daar echt niet mee bezig. Daarom extra jammer dat dat met kleuren en speelgoed wel zo is. De boekjes van Mo’s Daughters vallen in ieder geval in de smaak en zullen hier nog veel tevoorschijn komen. Toevallig kwam er vanmorgen dit nieuwsbericht, waar ik door een volger op getipt werd. Mijn zegen hebben ze! Ik was me er echt niet zo van bewust maar nu ik het heel erg merk met Skyler en dat ‘ie soms zo beperkt schijnt te worden, vind ik het alleen maar een goede ontwikkeling.

Ga ik nu LEGO Friends toevoegen aan het lijstje van Skyler.

De boekjes van Mo’s Daughters kosten 9,99 en zijn verkrijgbaar op de website van Mo’s Daughters zelf en bij onder andere Bol.com.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

  1. N
    26 september 2019 / 13:53

    Oh wat goed, ik denk inderdaad dat (hoewel we natuurlijk allemaal vinden dat mannen en vrouwen gelijk zijn, en we onszelf heel modern en gelijkwaardig vinden) heel veel patronen er onbewust inslijten. Deze zou ik wel willen hebben als ik zelf kinderen heb. Jongens dan wel meisjes haha.

  2. Jennie
    26 september 2019 / 18:39

    Hier tussen alle lego van batman en lego city ook lego friends en lego frozen.
    Hij vindt ’t allemaal leuk. En als er meisjes komen spelen zijn ze blij verrast met deze lego ertussen.
    Toen hij 1,5 was kreeg hij het welbekende ikea keukentje. En dan waren er echt volwassenen die aangaven dat het echt iets voor meisjes was… Blijkbaar speelt het toch, jongensdingen, meisjesdingen.
    Nu is z’n vader chef-kok dus dat koken iets voor alleen meisjes zou zijn gaat hier in huis niet op

  3. Debbie
    26 september 2019 / 19:49

    Ja! Wat een te gekke samenwerking! Ik sla hierin vast te ver door en ik begrijp ook dat er mensen zijn die hier genuanceerder naar kijken. Dat begrijp ik, maar ik ga hier dus echt als een klein kind zo blij van stuiteren.

    Wat een tof artikel ❤️

  4. Eva
    27 september 2019 / 09:11

    Geweldige tip! Mijn dochter heet Cato dus ik ga er zeker wat bestellen.

    En hier ook een keer een heel verdrietige zoon thuis gehad toen hij met nagellak naar school was gegaan en daar direct opmerkingen over kreeg. En dat al bij de kleuters… ik kon er echt wel om huilen. Nu doen we wel gewoon lekker nagellak in het weekend, en dan helaas gaat het er op zondagavond af…

  5. 27 september 2019 / 09:41

    oja die fase ga je ook krijgen of ja nee je zit er nu in haha maar kan erger! Sommige kids durven dingen niet te vragen omdat ze denken uit gelachen te worden of stom geworden.
    maar tegenwoordig is toch alles zowel voor jonges als meisjes 😀

  6. Jessica
    29 september 2019 / 16:51

    Ik vind dit een topartikel! Hier in huis zijn we er altijd heel erg mee bezig geweest, juist omdat ik een enorme hekel heb aan dat ‘stofzuigertje voor haar en boormachine voor hem’ gedoe. Zoals je weet hebben wij een dochter die motorcrosst. Ze kwam eens huilend thuis omdat een jongen haar had gezegd dat het heel raar was dat haar motor blauw was. En dat meisjes niet horen te crossen(?) Ik geloof gewoon niet dat een kind dit zelf verzint…. Het is aan ouders om hun kinderen te leren dat, zeker in deze tijd, alles voor iedereen is <3

Secured By miniOrange