(~215 B)
Tip: Artie Farty

Tip: Artie Farty

Tijdens een bezoekje aan Minimarkt viel mijn oog al direct op dit boek; Artie Farty. Het was vooral de ondertitel die me zo aansprak, het handboek vol met kunstzinnige tips voor niet-zo-heel-creatieve ouders. Natuurlijk kan ouders in dit geval ook veranderd worden in juffen, meesters, oppassers, opa’s, oma’s, tantes, stiefouders en noem het allemaal maar op. Ik kreeg ooit van goede vriend Mika te horen dat ik een cultuurbarbaar ben en dat hij Skyler maar mee moest nemen naar het Rijksmuseum omdat ‘ie anders de binnenkant nooit te zien zou krijgen. Zó erg wil ik het ook weer niet stellen, maar er zit een kern van waarheid in. Ik hou niet van musea, weet er vrij weinig vanaf en ga liever naar de speeltuin of de geitenboerderij als ik de hort op wil. Ook heel educatief in mijn ogen, maar met een beetje kunst en creativiteit is ook niets mis.

Skyler is een jongetje dat schilderen en tekenen op het kinderdagverblijf wel leuk vindt, maar thuis liever van potloden auto’s maakt en klei opeet. Stoepkrijten vindt hij de bom, maar dan wel voor vijf minuten. Het vingerverfavontuur eindigde met verf in zijn oren, haren en nog net niet tegen de muur en als ik lijm tevoorschijn tover dan mag ik hopen dat de kinderstoel nog los laat van de houten vloer. Kortom: geef Skyler een schep en een emmer en hij is meer blij dan met een kleurboek. En alhoewel ik vroeger dolgelukkig werd van pergamano, tekenen, fimo kleien, kralen rijgen en al het andere creatieve dat ik bij tante Kitty deed als ik daar eens een middag heen ging, ben ik nu toch iets minder geduldig met al die creatieve zooi. Maar daar is dus Artie Farty, speciaal voor de niet zo creatieve en kunstzinnige ouders die zich er tóch in willen verdiepen en willen zorgen dat hun kind minder cultuurbarbaar wordt dan zijn of haar ouder. En zich misschien wel kan ontwikkelen tot nieuwe Picasso.

Schermafbeelding 2016-06-01 om 14.42.09

Schermafbeelding 2016-06-01 om 14.42.20

Schermafbeelding 2016-06-01 om 14.42.29

Schermafbeelding 2016-06-01 om 14.42.52

De auteur bespreekt hoe je de creativiteit van kinderen (vanaf 2 tot 9 jaar) kunt stimuleren en wat je moet doen en laten bij kunstzinnige opvoeding. Deze uitgave geeft goede ideeën aan de ouders hoe ze kinderen kunnen leren meer begrip te krijgen van kleur, materiaal en vorm, door middel van een stappenplan en voorbeelden van afbeeldingen in kleur van beroemde kunstwerken. Onder andere Kandinsky, Matisse, Picasso, Rembrandt, Mondriaan, Bansky en Van Gogh (in totaal 35 verschillende kunstwerken). Die namen ken ik dan weer wel. Gelukkig. De auteur beschrijft diverse musea in Nederland en België en geeft tips voor kindvriendelijk museumbezoek. Deze uitgave biedt een speelse, laagdrempelige introductie. Ze is te gebruiken door grote en kleine mensen, onderwijzers, grootouders en zelfs de buurvrouw. Zelfs ik vond het interessant en stak er nog iets van op. Toch wel handig voor als Skyler vragen gaat stellen als ‘ie wat ouder is. Het fijne is ook dat er leuke creatieve bezigheden in staan. Want heb jij ooit gedacht aan een stoeptegel, een bakje water en een kwast? De kinderen kunnen schilderen en vinden het fascinerend dat er niks meer van te zien is als het is opgedroogd. Vooral voor de allerkleinsten ontzettend leuk. En gewoon heel erg grappig. Bijkomstig voordeel: je huis blijft schoon.

I promise; dit boek is in bestelling en Skyler en ik gaan dit jaar nog naar een museum. Nu maar hopen dat ‘ie iets meer geïnteresseerd is dan zijn moeder. En zo niet, dan is er vast een kinderboerderij om de hoek.

Kijk voor meer informatie op de leuke website (ook veel tips en knutselideetjes!) en bestel het boek voor 32,50 hier of bij Bol.

2016-05-30 11.25.24

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 2 juni 2016 / 16:45

    Je bent niet de enigste als cultuurbarbaar. Hier nog een. Ja ik ben volgens mij in het rijksmuseum geweest… tig jaar terug met school? Dus dat was een moetje haha… Voor de rest boeit een museum me niet! Niet waar je alleen naar schilderijen kan kijken. Een Nemo is bijvoorbeeld wel heel leuk, of het spoorwegmuseum…

  2. 20 september 2016 / 12:36

    Hi Shirley, wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent, dank! Ik ben benieuwd of je inmiddels al een museum van binnen hebt gezien :)) Als je een keer in Rotterdam bent, is Villa Zebra trouwens echt een aanrader! Dat is iets behapbaarder dan meteen dat grote Rijksmuseum en het gaat vooral om spelen en leren en een beetje om kunst.
    Veel plezier met knutselen, ik zal binnenkort eens een blog posten met wat ‘troepvrije’ knutselideeën.. geloof me, bij mij zit de verf af en toe ook overal 😉
    Groeten, Nicoline

Secured By miniOrange