(~215 B)
What to expect when you’re expecting #3

What to expect when you’re expecting #3

Laatst belde mijn mede-zwangere vriendin met de mededeling dat ze gegrepen was door de griep. En dat het dubbel balen was, omdat ze vanwege de zwangerschap geen medicijnen kon nemen. Daar lag ze dan: naar adem te happen in bed. “Arme schat”, zei ik oprecht tegen haar. Daarna ging ik weer verder met mijn dagelijkse bezigheden, want ik voelde me prima. Sterker nog: ik was verrassend genoeg deze hele winter nog niet eens dichtbij een verkoudheid geweest.

Tot aan vorige week verliep mijn zwangerschap goed. Zoals ik in mijn vorige stukje al schreef: ik kon, behalve de uitblijvende menstruatie, amper merken dat ik zwanger ben. Ik vond het stiekem ook wel prettig: zwanger zijn zonder al te veel kwaaltjes. Ik was inmiddels redelijk gewend aan die pijnlijke borsten en kon weer heerlijk op mijn buik slapen. Daarnaast viel de misselijkheid me reuze mee en ben ik altijd moe in januari en februari, dus dat was dit jaar niet veel anders.

Maar sinds deze week is er iets veranderd. Ik moet me namelijk voegen bij mijn vriendin: ook ik heb de griep te pakken. En waar ik dat normaal gesproken al enorm bagger vind, is dat zoals zij dat al zei, tijdens de zwangerschap extra vervelend!

Ik voelde het griepje vorige week aankomen, was een beetje slap en had keelpijn, maar ik besloot mijn gezellige afspraken niet af te zeggen en ondertussen extra groenten en fruit te eten. In de hoop dat het daarbij zou blijven. Jammer voor mij, want in de dagen die daarop volgden, is de griep in alle hevigheid losgebarsten. De keelpijn zorgt ervoor dat ik doorlopend het gevoel heb dat ik uitdroog, ik moet mijn neusgaten continu vol stoppen met zakdoekjes, omdat het snot er nog net niet uit spuit (sorry) en ik nies zo hard en veel dat ik bang ben dat ik mijn kind-in-wording vroegtijdig geboren laat worden. Ook wil ik niets liever dan slapen, maar als ik ga liggen, verstoppen werkelijk al mijn luchtwegen, waardoor alleen doodgaan voor rust zou zorgen.

Het aller ergste van alles is dat een dusdanig griepje normaal gesproken redelijk te lijf te gaan is. Ik gooi er dan neusspray, fluimicil, strepcils en asperientjes tegenaan en zit het geheel uit, met Animal Planet als mijn steun, zolang het duurt. Maar daar steekt onze kleine mini-me nu een stokje voor. Van alle drogisterij-medicijntjes die ik normaal zo gretig neem bij een griep, las ik in de bijsluiter dat foetussen daar minder plezier aan beleven en er zelfs schade aan kunnen ondervinden.

Dus ben ik volledig aangewezen op natuurlijke middelen. Drop mag ik niet teveel en gemberthee ook niet. Beiden werken soms enigszins, maar moet ik nu dus, wederom vanwege onze baby, voor een deel vermijden. Wat ik wel ‘mag’? Kippensoep eten, thee en heel veel water drinken en proberen te slapen wanneer het lukt. Ook overlaad ik mezelf met fruit en groente en probeer ik midden in de winter zoveel mogelijk met het raam open onder de dekens te zitten, om eventuele bacteriën weg te luchten.

Inmiddels heb ik mijn lief aangestoken. De arme stakker zit ook met keelpijn, dankzij mij. En zoals dat met mannen gaat: die zijn dan natuurlijk super zielig. Met het enige verschil dat hij zich wel een slag in de rondte kan eten aan medicijnen.

Aanstaande maandag staat de termijnecho op de planning. Ik ben dan, als het goed is 10 weken en 3 dagen zwanger. Dan weet ik zeker of al mijn inspanningen voor een goed doel zijn geweest. Want ik weet zeker dat, als we maandag een vrolijk spartelend kind met een gezond, kloppend hartje in mijn baarmoeder zien, dat het al deze ellende meer dan waard is geweest.

Duimen jullie met me mee?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties

 1. 20 februari 2014 / 08:08

  Ik duim mee!
  Ennuh herken t heel erg..
  Dat niet mogen innemen van medicijnen.. zo kan ik migraine hebben en dan helpt paracetamol echt niet, terwijl dat t enige is wat ik nu mag van de verloskundige..
  Tsjah, lig ik dan met mn migraine!

 2. 20 februari 2014 / 08:51

  Ik keek weer helemaal uit naar je nieuwe artikel! Mooi geschreven en ook herkenbaar, alles op de natuurlijke wijze dien als je ziek bent al mag paracetamol gelukkig wel met mate. Heel veel geluk gewenst voor je termijnecho 🙂 fingers crossed!

 3. 20 februari 2014 / 09:09

  Oh wat lijkt me dat vervelend, dat je geen medicijnen mag gebruiken! Leuk stukje weer, vind het echt heel erg leuk om te lezen zo’n beginnende zwangerschap 😀

 4. 20 februari 2014 / 09:10

  Oh ja zwanger en ziek is echt te rot voor woorden, ik hoop dat je er toch gauw weer vanaf bent. En veel geluk bij de echo! Zo leuk om op zo’n tv scherm je kindje in je buik te kunnen zien 🙂

 5. 20 februari 2014 / 10:06

  Oh that sucks meid. Zo irritant dat je je medicatie mag om de boel te onderdrukken. Ik heb voorhoofdholteontskeing gehad toen ik 11 weken was. Man, wat een hel. Heel veel beterschap.

 6. 20 februari 2014 / 10:11

  Spannend zo’n termijn echo! Ik hoop dat jullie een kloppend hartje mogen zien!:)

 7. Monique
  20 februari 2014 / 11:23

  Herkenbaar!!
  Ik kreeg met 8wk zwangerschap een hernia.
  Geen pijnstilling of spierverslappers mogelijk, dus veel pijn en nauwelijks slapen.
  Daarbij komt dat ik niks kan: niet rechtop staan, douchen op een stoel, niet autorijden, lopen met krukken (als ik geluk heb 10meter). Ben dus officieel een ‘oma’ zonder dat ik al mama ben…. ondertussen 13 weken zwanger en klachten houden aan. Bij de fysiotherapie weten ze ook niet wat te doen.
  Maar al met al blijf ik positief!
  Ukkie groeit goed en daar moet ik sterk voor zijn!! Ik zeg maar altijd ‘bevallen is pijnlijker, nu heb ik een lang voorproefje’.
  Tuurlijk baal ik ook dat ik nu niet kan stralen buitenshuis, maar van negatief gedoe straal ik in huis ook niet.
  Heel veel beterschap! Dat je snel beter mag zijn en weer kunt stralen! En….heel veel plezier maandag!!! Als je dat ukkie ziet, stellen alle klachten niks meer voor!

 8. N
  20 februari 2014 / 12:52

  Klinkt eerder als verkouden dan griep! Blijft naar natuurlijk.

 9. Helene
  20 februari 2014 / 13:15

  Allereerst proficiat met je zwangerschap!
  Ik ben momenteel 34+2 weken zwanger en heb ook een serieuze verkoudheid.
  Ik neem wel wat “medicatie” in hoor 🙂
  * Strepcils honing & citroen : mag tijdens de zwangerschap
  * Coryzalia : zijn pilletjes tegen verkoudheid en mag je ook nemen als je zwanger bent
  * Sterimar : een soort neusspoelmiddel tegen verstopte neus
  * Plantil hoestsiroop van tilman
  * dafalgan
  Ikzelf ben van België, en hier zijn die zaken vrij verkrijgbaar bij de apotheek 🙂
  Veel beterschap, en een vlotte zwangerschap gewenst!

 10. Miranda
  20 februari 2014 / 13:30

  Wat vervelend zeg! Alleen mag je best wel paracetamol nemen hoor! Gedurende een aantal dagen de dagdosering was volgens mijn vk geen probleem! Ook kun je een neusspray met alleen zoutoplossing gebruiken en mentholsnoepjes en evt vaporub voor een beetje meer lucht. Succes en veel plezier met de echo!

 11. Lore
  20 februari 2014 / 16:20

  Mooi blog!
  Hier ondertussen 15w ver, een dreumes van 2 jaar die lekker peuterpubert en zo mama’s nachtrust aanvalt… Het voelt bijna even erg als een griepje, die neerwaartse spiraal van vermoeidheid waar ik niet uit raak.
  Maar laat ons bidden voor beterheid, de zon, de lente, de vogeltjes die ons s ochtends vergezellen en een lekker warme (niet bloedhete 😉 ) zomer.
  Succes!!!

 12. Julie
  21 februari 2014 / 20:27

  Hoi Sanne,
  Ik vind je stukjes erg leuk geschreven en ook erg herkenbaar: ben zelf 9 weken zwanger en toevallig nu ook grieperig. Een stuk vervelender als je geen medicijnen mag of wil nemen.
  Ik wens je veel beterschap en blijf je volgen!
  Groetjes, Julie

 13. Laura
  22 februari 2014 / 19:31

  Hoi Sanne,

  Wat vervelend dat je je ziek voelt! Wat heel goed werkt is een halve citroen uitpersen en dat met heet water en een lepel honing opdrinken een paar keer per dag. Tegen keelpijn kun je gorgelen met (lauw) water met wat zout erin opgelost, werkt ontstekingsremmend! En natuurlijk zo min mogelijk melkproducten gebruiken tegen al dat snot en slijm;-)

  Beterschap!

 14. 23 februari 2014 / 13:35

  Spannend he. Ik vond de 12 weken echo zelfs spannender dan die bij 20 weken…

Secured By miniOrange