(~215 B)
Deze skincare producten kun je wel (of niet) gebruiken tijdens je zwangerschap

Deze skincare producten kun je wel (of niet) gebruiken tijdens je zwangerschap

Zwangerschap kan een mooie tijd zijn, maar het kan ook verwarrend zijn, omdat er mentaal en fysiek veel verandert. Een van de aspecten in je leven die ook veranderingen zullen ondergaan is je huid: je hormonale flux zal namelijk sterk veranderen. Het is dus erg belangrijk dat je tijdens deze dynamische periode ook goed let op hoe je je huid verzorgt. Geen zorgen, je hoeft niet je hele schoonheids kastje leeg te gooien! Er zijn alleen een aantal dingen waarop je moet letten wanneer je je huid verzorgt. Lees snel verder welke producten je nog kan gebruiken en welke je het beste kan vermijden.

Je huid tijdens de zwangerschap

Volgens verschillende schoonheids experts zorgen de sterke en verhoogde veranderingen in de hormonale flux ervoor dat je huid vatbaarder wordt voor verschillende aandoeningen. Je kunt bijvoorbeeld meer acne krijgen en ook vatbaarder worden voor hyperpigmentatie en zichtbare striae. Veel vrouwen hebben vaak last dat hun huid donkerder wordt rondom bepaalde gebieden, zoals tepels, oksels, bovenbenen, de huid rond de vagina en onder je ogen. Op andere plekken op je lichaam kun je ook bijvoorbeeld verwijde aderen (spataderen) krijgen, bijvoorbeeld bij je benen. Sommige vrouwen krijgen ook meer last van een droge huid tijdens de zwangerschap. Het is dus belangrijk dat je tijdens deze periode niet alleen goed let op het wezentje in je buik, maar ook op je huid.

Dit kun je beter niet gebruiken wanneer je zwanger bent

Er zijn een aantal veel voorkomende ingrediënten die in huidverzorgingsproducten zitten die je het beste kunt vermijden. Een bekend ingrediënt is retina en retinol, allebei afkomstig van vitamine A. Hoewel deze vitamine kan helpen bij de ontwikkeling van de foetus, is het belangrijk om te weten dat te veel vitamine A tot ernstige geboorteafwijkingen kan leiden. Daarnaast is het beste om geen benzoylperoxide te gebruiken. Dit ingrediënt werkt goed tegen hormonale acne (iets wat kan voorkomen tijdens de zwangerschap), maar het kan risico’s meebrengen voor je kind. Andere ingrediënten die je ook beter kunt vermijden zijn essentiële oliën en salicylzuur. Beide ingrediënten brengen hun eigen risico’s mee voor de zwangerschap.

Welke skincare producten zijn wel veilig?

Gelukkig zijn er genoeg skincare producten die wel veilig zijn voor je zwangerschap, dus je hoeft niet gelijk je hele routine weg te gooien. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een vitamine c serum of een niacinamide serum. Bride producten worden gebruikt om hyperpigmentatie tegen te gaan en ze zijn ook nog eens veilig voor je foetus. Daarnaast kun je ook nog een zonnebrand schermen, zolang het wel eentje is op basis van mineralen. Chemische zonnebranden kunnen daarentegen wel mogelijke schadelijke effecten hebben. Als je daarnaast een vervanger zoekt voor retinol, gebruik dan glycolyse zuur. Dit is namelijk veel minder sterk voor je huid, maar is net zo effectief.

Delen:
Secured By miniOrange