(~215 B)
Dé naam…

Dé naam…

Inmiddels ben ik halverwege mijn zwangerschap aangekomen. Op de helft alweer! Ik vind het niet te geloven dat ik over dezelfde periode met een baby jongetje op mijn arm zit! Míjn baby jongetje nog wel! Ik vind het geloofwaardiger om te denken dat SBS binnenkort bij ons op de stoep staat om een Shockdoc over mij op te nemen: de vrouw die dacht dat ze zwanger was, maar in plaats daarvan een bonk haren en nagels in zich had groeien. Of zoiets bizar smerigs. Naar alle waarschijnlijkheid zal het, godzijdank, niet zoiets gaan worden, dat hebben de afgelopen echo’s wel bewezen. Toch blijf ik het een gek idee vinden. Over een paar dagen staat de 20-weken echo op het programma. Heerlijk om dan weer naar ons trappelende mannetje te mogen gluren!

Vanaf de geslachtsbepaling zijn we serieus na gaan denken over De Naam voor onze zoon. Al een paar jaar hadden Maran en ik één naam voor een jongen en een meisje in ons hoofd. De meisjesnaam willen we nog steeds overwegen, als we ooit een dochter mogen krijgen. De jongensnaam bleek heel hoog in de meest populaire namenlijst te staan. En omdat we niet willen dat onze zoon vanaf de peuterspeelzaal aangesproken zal worden als een gedetineerde (met de eerste letter van zijn achternaam achter zijn voornaam geplakt), zijn we heel druk bezig met het zoeken naar een wat meer originele naam.

Dat blijkt een stuk lastiger dan ik van tevoren had gedacht! Voor mijn huisdieren wist ik altijd heel snel namen te bedenken. Toch is dat (eigenlijk logisch) met een kind heel anders. Er zijn heel veel namen die we ‘wel leuk’ vinden. Vooral bij kinderen van anderen. “Wat een leuke naam!” hebben we al heel wat keer heel oprecht gezegd. Maar voor onze eigen zoon willen we geen naam die ‘wel leuk’ is. We willen een geweldig leuke naam! Een naam die als het even kan origineel is, maar ook niet van het niveau ‘Bliksem’, ‘Splinter’ of ‘Appel’. We willen een naam die normaal klinkt in het Nederlands, maar ook eventueel internationaal uit te spreken is. Een Amerikaans klinkende naam valt voor ons af. Ik krijg er de kriebels van als ik eraan denk hoe leraren dat later steeds verkeerd uit zullen blijven spreken. Dat je dan een kind hebt die steeds zijn naam moet verbeteren: “nee-hee, ik heet ….” Andersom ook: een typisch Nederlandse naam als ‘Stijn’ klinkt hier heel normaal. Maar in Engels sprekende landen zal hij continu aangesproken worden als ‘Stain’. En omdat de wereld steeds internationaler georienteerd is, willen we dat niet.

Ik wil een naam die vooral gewoon te onthouden is. Eentje die redelijk gangbaar is, maar die niet al door half Nederland wordt gebruikt. Ik wil niet dat de vriendinnen van mijn oma vragen “Hoe heet je achterkleinzoon ook alweer?” en dat ze dat dan zelf is vergeten. Niet vanwege Alzheimer (want dat heeft ze gelukkig niet), maar omdat het zo’n vreemde naam is. Als het aan Maran ligt gaan we wel zelf knutselen met letters. Dat hebben zijn ouders ook gedaan toen hij 29 jaar geleden geboren werd. Ik moet eerlijk zeggen dat het in zijn geval goed gelukt is, want ik vind Maran een mooie naam. Toch ben ik tot nu toe niet enthousiast van zijn verzinsels.

Maar wat dan wel? We zijn druk bezig met het verzamelen van leuke jongensnamen, waar we binnenkort in willen gaan schrappen. Toch vind ik dat verzamelen überhaupt al moeilijk. Ik heb ruim zes jaar in het onderwijs gewerkt en dus aan heel wat kinderen lesgegeven. Heel veel gangbare namen brengen bij mij dus meteen een associatie met zich mee. Er zijn een paar namen die ik leuk vind, maar als ik daar vervolgens een kind dat veel zeurde en in zijn broek plaste bij zie, heb ik daar al geen zin meer in. Ook kom ik uit een grote familie met veel ooms en neefjes. Een aantal namen die we best leuk vinden, zijn al in gebruik. Ik hoef jullie dus niet uit te leggen dat mijn lijstje met mogelijke jongensnamen erg kort is. En dat die, om heel eerlijk te zijn, geen van allen écht goed voelen…

We zijn halverwege de zwangerschap en hebben vanaf nu nog maximaal 20 weken om De Perfecte Naam voor onze eerste zoon te bedenken en eraan te wennen. Hebben jullie suggesties?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties

 1. 24 april 2014 / 14:39

  Jongensnamen zijn zooooooo moeilijk, haha! Wij hebben er tot week 33 oorlog over gevoerd en gingen uiteindelijk voor de eerste naam die ik opperde toen we erachter kwamen dat er een mini onderweg was. Ik voel dus met je mee 😉

 2. 24 april 2014 / 14:49

  Een naam verzinnen als je juf bent is inderdaad niet makkelijk! Ik heb ook bij heel veel namen herinneringen aan iemand in de klas. Nee, dan wil je iets wat je nog niet gehoord hebt. Succes met zoeken 🙂 wij wilden ook een naam die niet moeilijk te onthouden is maar wel origineel. Dat is gelukkig gelukt en binnenkort mogen we het bekendmaken!

 3. Simone
  24 april 2014 / 14:50

  Veel succes met het verzinnen van een leuke naam! Ik vind zelf “Julan” voor een jongetje erg leuk!

 4. Roos
  24 april 2014 / 14:57

  Haha wij hadden inderdaad ook al een meisjesnaam! Toen bleek onze mini alleen een jongen te zijn bij de echo. Mijn vriend heeft een totaal andere smaak, dus het duurde ook even bij ons, maar inmiddels gaat ons zoontje door het leven als Moos. We krijgen er veel (volgens mij oprechte) complimentjes over en ben er zelf ook heel blij mee. Mees vind ik ook heel leuk, maar die is toch wat gangbaarder.
  Verder had ik nog op het lijstje; Mink, Mels, Nim en Mats. Heb iets met de M denk ik haha.
  Succes, ben heel benieuwd wat het gaat worden!

 5. 24 april 2014 / 15:00

  Leuke tekst! Mijn vriend en ik hebben ook al een aantal namen op ons lijstje maar of we die ook echt gaan gebruiken weet ik niet!
  Ik vind namen als Morris en Bruce erg leuk!

  xx Riélle

 6. 24 april 2014 / 15:02

  Lijkt me inderdaad ook ontzettend moeilijk! Ik heb ook al namen voor toekomstige dochters maar jongensnamen… POEH! Succes met de zoektocht 😉

 7. Monique
  24 april 2014 / 15:22

  Zo herkenbaar.
  ondertussen 22wk zwanger van jongen en ook werkzaam in het onderwijs.
  Vriendlief grote voetbalfan dus voornamen van spelers van rivaliserende clubs kunnen ècht niet…pff
  Zijn er dus ook nog steeds niet uit. Ik spiek mee naar leuke stoere namen :-0

 8. Kate
  24 april 2014 / 15:25

  Onze zoon gaat Mees heten
  Waren we beide al snel overuit ik hou zo van die naam

 9. 24 april 2014 / 15:25

  Haha, ja meisjesnamen zijn veel makkelijker, dat vond ik ook.. Omdat we voor een jongen weinig leuk vonden, waren we er dan ook wel weer snel uit 🙂 Wij gingen ook voor origineel, maar toch normaal en zijn uitgekomen op… Siem. Ben er nog steeds heel blij mee. Ook leuk voor een jongen vind ik Jip.

 10. 24 april 2014 / 15:35

  Ik vond een jongensnaam ook lastig. Wij hebben uietindelijk wel voor en top 10 naam gekozen. De top 10 is landelijk. En zoonlief zit inmiddels p de basisschool en in zijn klas zit niemand met dezelfde naam en ook op het kdv kwam de naam niet voor.

 11. Claudia
  24 april 2014 / 15:57

  Zo herkenbaar, ik ben nu 27 wk en we komen er maar niet uit. Een meisjes naam hadden we al, maar we krijgen een jongen, nog ongeveer 12 wk om iets te bedenken. We hebben al heel wat geschrapt, maar nog niet voldoende. Succes met een naam vinden.

 12. 24 april 2014 / 15:58

  Jongensnamen vonden wij ook moeilijk! Wij zijn tekenfilms bij langs gelopen en zijn uitgekomen op Aron (van beugelbekkie) Als we in de toekomst nog een zoon mogen krijgen dan staan daan, thomas & tycho op ons lijstje.

 13. Bianca
  24 april 2014 / 16:10

  Zo moeilijk jongensnamen! In de eerste 20 weken riepen wij regelmatig namen naar elkaar, maar een jongensnaam die wij allebei heel leuk vonden zat er niet tussen… Nu krijgen wij een meisje, dus dat probleem is al opgelost! We hebben allebei wel dezelfde meisjesnamen die we leuk vinden. Ik denk dat we (waarschijnlijk) dé naam al bijna 2 jaar in ons hoofd hebben en nog steeds leuk vinden, maar.. in het laatste top 10 lijstje is die naam ineens heel hard aan het stijgen! Waar het eerst in de eerste 40 niet voor kwam staat het nu ineens in de top 10, volgens mij zelfs al de top 5… Ik hou maar vast aan het feit dat die lijst landelijk is en dat het betekent dat er op de duizenden kindjes (in NL zo’n 190.000 per jaar) maar zo’n 200-400 meisjes dezelfde naam hebben. Valt dus best mee… 😉 (mochten jullie toch uitkomen op een top 10 naam)

 14. Jessica
  24 april 2014 / 16:36

  Zelf vind ik Finn en Felix erg mooie namen. Ik heb wel iets met namen die met een F beginnen. :p

 15. Joyce
  24 april 2014 / 16:53

  Ons zoontje heeft de naam Rens gekregen.
  Verder stonden Milan, Jax en Charly hoog op t lijstje (hoger op t lijstje houd ik geheim;))
  Meidjesnamen vond ik veel makkelijker!

  Succes ermee het is vervelend, irritant (niet op zelfde hoogte zitten) en geweldig tegelijkertijd!

 16. Nichelle
  24 april 2014 / 16:56

  Heel herkenbaar! Wij hadden 1 jongensnaam maar we hebben een meisje. Uiteindelijk is het bij ons goed gelukt maar mocht ik ooit nog een kindje krijgen en het is dan weer een meisje hou ik m’n hart vast!

  Veel succes en jullie gaan er vast samen uitkomen!

 17. 24 april 2014 / 19:11

  Wij vonden het ook zooooo moeilijk voor ons zoontje! Voor een meisje stond het al vast, maar voor een jongen, pfff! Het is uiteindelijk Aiden geworden 🙂

 18. Jamie
  24 april 2014 / 23:45

  Even wat namen!

  Danin
  Numan
  Lindo
  Emilio
  Emir
  Adin

 19. Lisette
  25 april 2014 / 09:16

  Nemo. Ravi. Raf. Maddox.
  Zijn namen die ik leuk vind.

 20. Lisette
  25 april 2014 / 09:37

  Maar ik heb zelf een Molukse vriend met een aparte voor & achternaam, dus onze kids hebben wel aparte namen. En idd vaak moet je de namen spellen. Maar zelfs mijn Nederlandse naam word nog steeds vaak verkeerd geschreven…haha.
  Wij zijn ook gewoon gaan zoeken op google.

 21. 25 april 2014 / 12:09

  Wij hebben de naam ook al gekozen voor onze dochter… er zullen veel mensen zijn die de naam mooi zullen vinden, maar ook veel die het maar niets zullen vinden. Maar het blijft onze keuze 😉

 22. 25 april 2014 / 19:01

  Erg leuk om te lezen hoe je erin staat. Ik ben precies zover als jij en dacht origineel te zijn in mijn gedachten en gevoelens, maar alles wat je schrijft is enorm herkenbaar. Leuk!
  Wij hebben alleen nog geen geslachtsbepaling laten doen, dus voor ons is het tot de 20-weken echo nog even een verrassing.

  Succes met de keuze van de naam!

 23. Stien
  27 april 2014 / 12:11

  Succes! Tipjes: Levi, Milan, Liam, Daan,…

 24. merel
  17 juni 2014 / 21:53

  Tommy
  Duncan
  Charlie

Secured By miniOrange