(~215 B)
Brief aan Puck

Brief aan Puck

Lieve Puck,

Gisteren riep een bezoekster dat het wel leuk zou zijn als ik een brief naar jou zou schrijven, naar de nog ongeboren baby die ik nu al zo’n zes maanden bij me draag. De baby die over drie maanden het leven van mij en mijn vriend op zijn kop gaat zetten. Of eigenlijk: die dat al heeft gedaan. Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik moet beginnen, maar misschien moet ik het maar eens gewoon proberen. Een brief voor mijn baby. Voor jou.

Het is een raar idee dat je over zo’n drie maanden bij ons bent en dat ik voor je moet zorgen. Dat ik niet alleen maar aan mezelf kan denken, maar ook de verantwoordelijkheid voor een kleintje heb. En hoe werkt dat nou precies? Hoe moet ik een baby gaan opvoeden tot een kindje? Tot een puber? Tot een goede volwassene? Ze zeggen dat je in je functie groeit; dat je het moeder zijn zo onder de knie hebt en dat het begint op het moment dat je bevalt en je de baby op je borst krijgt. Het zal vast en zeker ook zo bij ons zijn. Dat we direct een sterke band hebben en dat we zeker weten zullen slagen als moeder en zoon.

Moeder en zoon. Het klinkt heel raar. Heel volwassen. Sommige momenten ben ik me heel erg bewust van je aanwezigheid, terwijl ik op andere momenten gewoon leef alsof er niks aan de hand is. Ik werk, ik sport, ik doe leuke dingen met vrienden, ik geef nog steeds mijn geld uit aan bergen kleding waar ik stiekem al genoeg van heb, ik ga uit eten en maak soms belachelijk lange dagen. Op dat soort momenten is het lastig beseffen dat ik mijn leven nu al deel met een tweede persoon. Met jou. Maar aan de andere kant laat je me goed merken dat je er bent. Je schopt, je beweegt, je vreet mijn energie, je gooit mijn hormoonbalans door de war en je geeft me tekenen dat ik rustiger aan moet doen. Met een beetje passen en meten en geven en nemen vinden we de juiste balans en ik denk dat dat na de geboorte niet veel anders gaat zijn. Ik hóóp dat dat niet veel anders gaat zijn.

Over de geboorte gesproken. Over drie maanden moet ik aan de bak om je op de wereld te zetten en alhoewel ik me behoorlijk afsluit voor alle bevallingsverhalen om me heen, begin ik toch wel steeds meer over het moment na te denken. Hoe gaat het verlopen? Hoe voelt het? Vergeet ik werkelijk de pijn zodra ik je in mijn armen heb? Hoe voelt nu die echte liefde die je alleen maar voor je eigen kind kunt voelen? Hoe zie je eruit? Natuurlijk ben ik nu al dolverliefd op je, maar ik durf te wedden dat dat nog een tikkeltje zal verergeren zodra ik je vast hou. Als kleine Puck echt tot leven komt en hysterisch begint te krijsen omdat ‘ie op de wereld gezet is. Het meest nieuwsgierig ben ik naar je kleine koppie. Op wie ga je lijken? Op je papa, met zijn felblauwe ogen, of worden het toch de groene ogen van mij? Hoogstwaarschijnlijk word je blond want dat waren we allebei. Misschien krijg je kleine krulletjes? Misschien ben je tot je eerste levensjaar kaal? Wie zal het zeggen. Het maakt me allemaal niet uit. Dat je er bent, dat je ons gegund wordt, dat is het allerbelangrijkste dat er is.

En dan ben je er, en dan is het aan ons de taak om je een goed leven te bezorgen. We zijn er nu al druk mee bezig door alles goed voor te bereiden. Je papa die je heeft erkend als zijn zoon, je naam die we zo mooi mogelijk willen laten klinken, de kraamhulp regelen die ons de kneepjes van het vak gaat leren zodat we niet direct in paniek raken als je je strotje opentrekt of je piemeltje tegen de muur aan richt om deze even gezellig onder te plassen. Of wat dacht je van de kinderwagen, die we hebben uitgezocht en die we nu al goed bij je vinden passen? Je kamertje is gisteren trouwens geleverd. Hij wordt mooi, maar het is allemaal wel wat groter dan we verwacht hadden. Ik hoop dat we je nog kunnen vinden in je bedje. Papa en mama kregen wel een beetje ruzie tijdens het in elkaar zetten van de kast. Ik hoop niet dat je net zo eigenwijs wordt als je vader, dat belooft dan nog wat met twee van die mannen in huis… Maar aan de andere kant: ze zeggen weleens dat jongetjes heel lief zijn voor hun mama. Wat dat betreft mag je best een beetje eigenwijs doen. Dan is het wij twee tegen je vader. Dat moeten we toch wel kunnen winnen.

Over de mensen om je heen hoef je je geen zorgen te maken. Je krijgt meer opa’s en oma’s dan wie dan ook. Mijn vader en moeder, je papa’s vader en moeder, mijn tweede ouders, je vaders stiefmoeder. Je wordt maar verwend met zulke lieve familie om je heen. En dan heb ik het nog niet eens over alle mensen die momenteel in mijn leven voorbij komen en die nu al ontzettend lief voor je zijn. Mijn beste vriendje Mika, de lieve Eliza, Anouk, Kimberly, Manon, Debbie en iedereen die maar belangrijk voor mij is, en dat ook voor jou gaat zijn. Aan liefde zal het je niet ontbreken. Gelukkig maar. Ik kan namelijk alles voor je kopen en zorgen dat alles netjes en goed geregeld is, maar als de liefde niet oké is zal je niet gelukkig zijn. Je bent gewenst en zeker niet alleen door ons. Iedereen zit met smart op je te wachten.

Je bent er natuurlijk wel al, maar toch niet helemaal. Tot over drie maanden, lieve Puck. Ik kan niet wachten om kennis met je te maken, je te bekijken, je vast te houden en mijn leven met je door te brengen.

Kus, jouw mommy to be.

Delen:

43 Reacties

 1. Marloes
  28 augustus 2013 / 19:30

  Wauw! Wat enorm mooi!! <3

 2. 28 augustus 2013 / 19:32

  Aah wauw, kippenvel. Super mooi geschreven!

 3. 28 augustus 2013 / 19:42

  Wauw prachtig geschreven! Zo eerlijk en oprecht, zo mooi! Wat een goed idee om zo’n brief te schrijven, om er zo bewuster mee bezig te zijn! De onzekerheden die je beschrijft die herken ik heel goed, mooi om te lezen hoe een andere mama to be dat ervaart! Je bent een topper Shirley, en je wordt ongetwijfeld een super mama!

 4. 28 augustus 2013 / 19:42

  Ik ben helemaal sprakeloos! Wat is dit recht uit hart geschreven! En vind je zin zo mooi als het met de liefde niet oke is dat hij dan niet gelukkig word, want zo is het wel! Liefde en aandacht is het belangrijkst. En daar gaat het Puck zeker niet aan ontbreken als ik dit zo lees.

 5. 28 augustus 2013 / 19:46

  Wauw! Zo mooi geschreven Shirley! En ik denk dat kleine Puck ook van je lezers wel liefde zal krijgen hoor, een beetje zo digitaal. Kom maar gezond ter wereld kerel, ik gun het je mama!

 6. Demi
  28 augustus 2013 / 19:58

  Wauw, heel mooi. Ik moest er een beetje van huilen.. 🙂

  X van je bijna-buurmeisje.

 7. 28 augustus 2013 / 20:14

  Wauw, wat lief! Dat heb je echt mooi geschreven 🙂

 8. 28 augustus 2013 / 20:27

  Wat ontzettend lief!

 9. 28 augustus 2013 / 20:31

  Wat lief! Dit is over een paar jaar zo leuk om terug te lezen!

 10. Kimberley
  28 augustus 2013 / 20:41

  Wat een mooie brief 🙂 ik heb ook helemaal gemist dat z’n naam al bekend was haha maar wel een super schattige naam!

  • Shirley
   Auteur
   28 augustus 2013 / 20:44

   Is niet zijn naam 😉 In mijn weekoverzicht van afgelopen zondag schreef ik dat mijn schoonouders hem zo noemden en dat we het voorlopig even hierop houden voor de buitenwereld 🙂

   • Kimberley
    28 augustus 2013 / 22:01

    Ohh haha!

 11. 28 augustus 2013 / 20:46

  <3
  Wat mooi zeg.. zucht

 12. Irini
  28 augustus 2013 / 20:57

  Heel mooi geschreven Shirley. En het komt echt wel goed hoor. De beste handleiding is het moeder instinct. Vond ik ook altijd klinken als een enorm Cliché, maar het is echt zo !! Het gaat echt wel goed komen !! Als ik het kan, kan jij het ook !

 13. judith
  28 augustus 2013 / 21:03

  Wauw prachtig. Ik kreeg er gewoon kippevel van. Als ik ooit zwnger mag zijn ga ik dit ook doen! Ik vind je nu al een top mama!

 14. Bo
  28 augustus 2013 / 21:14

  Wat ontzettend mooi geschreven Shirley, sommige stukken zijn grappig en andere stukken echt ontroerend, prachtig 🙂 Ik denk dat zo’n brief echt heel leuk is voor je kleine man zodra hij wat ouder is.
  Overigens ben ik er ook echt van overtuigd dat jullie geweldige ouders gaan zijn. En die bevalling.. tsja, hij komt er vast wel uit op één of andere manier 😉 Ik hoop voor jou echt met zo weinig mogelijk pijn 😉

 15. Lara
  28 augustus 2013 / 21:23

  Wat super mooi Shirley! Ik zit hier gewoon mijn tranen weg te vegen! Ik gun het je enorm, ook al ken ik je niet in het echt, en ik denk dat je een top mama zal zijn! En ik hoop ook heel erg dat ik ooit een kindje mag krijgen met mijn grote liefde. Nu ik dit allemaal lees hier is mijn wens nog groter geworden! 🙂

 16. 28 augustus 2013 / 21:45

  Wauw, wat een mooie brief!! Ik krijg er gewoon traanogen van, prachtig! Ik weet zeker dat jij een hele goede moeder gaat worden! En je vriend natuurlijk een hele goede vader. Geniet ervan!

 17. pascale
  28 augustus 2013 / 21:51

  Lieve mama

  Hier even een supertrotse oma die wil reageren op je prachtige brief aan Puck.
  Als eerste wil ik zeggen, dat ik dit zooo geweldig vind.
  Je bent al 26jaar mijn prachtige dochter, en over een paar maanden zelf moeder.
  Ik weet nu al dat jullie het gaan redden met zijn drieen,
  Jullie worden de liefste ouders die de kleine puck zich kan wensen
  En ik als oma zal de kleine alle liefde en geluk geven zoveel als het maar kan.

  Lieve kleine puck, even een dikke knuffel van je oma
  Kan niet wachten tot je geboren bent.
  Hou nu al zoveel van je.
  Tot snel, kleine man…….

  Liefs Oma xxxxx .

  • 28 augustus 2013 / 22:25

   Ahhh Oma ook gefeliciteerd natuurlijk!

  • Marloes
   29 augustus 2013 / 12:26

   Wauw! Wat heeft u ook en mooie brief geschreven. De liefde en trots straalt er vanaf!

  • Sharon
   29 augustus 2013 / 22:13

   Ah superlief! Wat een mooi bericht aan Puck heeft u geschreven. Puck zal aan liefde geen gebrek hebben 🙂

 18. 28 augustus 2013 / 21:51

  prachtig <3

 19. Ellen
  28 augustus 2013 / 21:51

  Aaah zo lief!

 20. Renée
  28 augustus 2013 / 22:17

  Zit ik hier gewoon even wat traantjes weg te vegen. Wat schrijf je toch leuk, lief en mooi! Ik vind het zo leuk om dit allemaal te volgen!

 21. Nina
  28 augustus 2013 / 22:35

  Stiekem een traantje weg gepinkt. Wat lief en oprecht.

 22. 28 augustus 2013 / 22:37

  Superlief en mooi… Wat een geweldig gevoel moet dit zijn. Hoop dat ik het ook ooit mag meemaken! Geniet van de laatste 3 maanden!

 23. Simone
  28 augustus 2013 / 23:21

  Ooh, wat ontzettend liefdevol deze brief! Echt uit het hart geschreven. Kan goed merken hoeveel liefde jij en iedereen om je heen voor dit kleine mannetje nu al hebben. Dat gaat helemaal goed komen als hij er straks is! Hij komt echt in een warm nest terecht waar het hem aan niets zal ontbreken. Supermooi stukje!

 24. 29 augustus 2013 / 08:22

  Ahhhh verdorie Shir, moest je me nou echt in traantjes zien te krijgen? :p Heel mooi en echt geschreven! Ik kan niet wachten tot de kleine er is, en ook ik beloof de beste ‘tante Deb’ te zijn die ik kan 🙂

  Xx

 25. 29 augustus 2013 / 08:55

  Wat leuk en lief om een brief naar je toekomstige mannetje te schrijven. Goed bewaren in een plakboek, is ook leuk voor hem later! 😉 Succes nog met de laatste maanden, geniet nog even van de vrijheid, en straks natuurlijk van jullie wondertje! 🙂

 26. Nadia
  29 augustus 2013 / 09:15

  Ahh, wat mooi en lief!

 27. Melissa
  29 augustus 2013 / 10:16

  Wat een mooie brief! Zeker bewaren dit 😉
  Wat bedoel je eigenlijk met je tweede ouders? Je hebt dit al vaker laten vallen, maar ik dacht dat je daarbij de ouders van je vriend bedoelde.
  X

  • Shirley
   Auteur
   29 augustus 2013 / 10:29

   Vrienden van mijn ouders die ik al sinds mijn geboorte ken en die mij en mijn broertje als hun kinderen beschouwen 🙂

 28. 29 augustus 2013 / 10:49

  WAUWWWWWWWW! Slik slik slik! Heel mooi Shirley! Ik gun je het beste van het beste en je wordt een super mamma!!!!! 🙂

 29. 29 augustus 2013 / 12:29

  Lezen met tranen in mijn ogen.. Wat een mooie brief en veel herkenning in je gevoelens, onzekerheden en gedachtes. Het komt vast allemaal goed Shir, aan liefde geen gebrek!

 30. JustxMe
  29 augustus 2013 / 12:39

  *Veegt traan weg* Echt héél mooi geschreven! De liefde spat er vanaf!
  Heel veel geluk met jullie kleine wondertje!

 31. 29 augustus 2013 / 14:06

  Het zal wel aan de tijd van de maand liggen haha, maar ik kreeg er bijna tranen in mijn ogen van, van jouw verhaal en de reactie van je moeder, zo lief!

 32. 29 augustus 2013 / 19:17

  Zonder dit bericht te hebben gelezen dacht ik hetzelfde om een brief te schrijven. Mooie brief! Vragen die mij ook wel bezig houden 🙂 xx Tamara

 33. 30 augustus 2013 / 11:06

  Heel mooi!! *pinkt traantje weg*

 34. 30 augustus 2013 / 23:19

  Lief!

 35. 31 augustus 2013 / 18:27

  Supermooi geschreven Shir! Die Puck, mag blij zijn met het warme nest waar hij straks in ter wereld gaat komen 🙂

 36. Saskia
  1 september 2013 / 12:53

  Leuk om te lezen Shirley! Mijn moeder heeft tijdens haar zwangerschap van mij een dagboek bijgehouden, dat volledig aan mij gericht was. Ik vind dat heel leuk om zo nu en dan nog eens terug te lezen, dus misschien is het wel leuk om dit soort brieven te bewaren zodat je zoon ze later ook nog eens kan lezen 🙂

Secured By miniOrange