(~215 B)
Betty’s zwangerschap – week 22

Betty’s zwangerschap – week 22

Ook week 22 zit er inmiddels op. En ondanks dat ik dacht dat er wekelijks niet heel veel nieuws zou gebeuren in mijn werkeloze leven, zijn er – gelukkig – ook deze week weer een hoop nieuwe dingen gebeurd die de moeite waard zijn om te vermelden.

Ons kleine mannetje is nu ongeveer 28 centimeter lang, van zijn kruin tot aan zijn tenen. Wat een gek idee, want dat vind ik nogal wat. Als ik mijn buik zie, kan ik me bijna niet voorstellen dat daar al iemand in leeft die bijna 30 centimeter lang is. Ook wat zijn lichaamsgewicht betreft, begint het nu een zichtbare jongen te worden. Met 500 gram is hij absoluut nog geen zwaargewicht, maar het begint inmiddels ergens op te lijken.

Iedere zwangerschapspagina en zwangerschaps-app die ik volg, geeft aan dat baby’s in week 22 hun gehoor hebben ontwikkeld. Vorige week was dat al opvallend, toen Maran en ik naar de bioscoop waren geweest. Maar ook deze week reageert onze knul weer actief op harde geluiden. Een blikje drinken dat plotseling op de grond viel, werd voor mij afgestraft met een stomp in mijn onderbuik. Ook toen ik laatst cupcake-beslag aan het mixen was, kreeg ik er goed van langs. De kleine man hoort volgens mij prima, want toen ik de mixer uitzette, werd hij weer lekker rustig.

Jullie hebben al kunnen lezen over mijn val van afgelopen week. Ik lag opeens languit in de Albert Heijn en maakte me toch wel zorgen over mijn buik. Gelukkig werd ik al snel gerust gesteld door ons kleine mannetje. Die gaf mij namelijk regelmatig een por in mijn buik, waardoor ik al snel het gevoel had dat het goed zat. Dat doet hij nog steeds. Steeds harder en steeds beter te voelen. Maran kan hem nu iedere avond wel even voelen en ook mijn moeder heeft door middel van haar hand op mijn buik te leggen voor het eerst kennis gemaakt met haar kleinzoon. Ik vind dat nog steeds één van de mooiste aspecten aan het zwanger zijn: het voelen wiebelen van dat kleintje in mijn onderbuik.

Wat betreft mijn buik, kan ik melden dat ik daar soms redelijk onzeker van word. Iedereen lijkt er een mening over te hebben en het loopt allemaal flink uiteen. “Nou, jij hebt echt nog een bescheiden buikje hoor!” zegt de één. Terwijl een ander schrikt als ik vertel dat ik 22 weken zwanger ben, omdat “bij haar dochter met die termijn nog niets te zien was”. Uughh. Het groeit zoals het groeit en daar kan ik nu eenmaal niets aan doen. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en eet, volgens mij, ook niet meer of minder dan voor de zwangerschap. Toch schrok ik me vanmorgen rot toen bleek dat ik al bijna 8 kilo ben aangekomen. Gezien de vele websites die daarover schrijven, is dat best veel. Ik heb nog flink wat weken te gaan en zal, als de groei zo doorzet, boven het gemiddelde van +12 kilo uit gaan komen. Eerlijk gezegd baal ik daar wel van. Ik kon eerst niet wachten op een mooi zwangerschapsbuikje, maar als een aangespoelde walvis omgerold moeten worden tegen het einde van de zwangerschap zie ik ook niet zitten.

Om die reden, en om sowieso lekker fit te blijven, ben ik afgelopen week gestart met zwangerschapsyoga. Niet dat ik verwacht dat de overtollige kilo’s nu opeens van mijn lichaam verdwijnen, maar alle beetjes om extra gewicht te voorkomen, helpen natuurlijk. Ik vond het leuk om te doen, kreeg na afloop een flink compliment van de lerares (“heb je dit vaker gedaan? Je kunt namelijk zien dat je veel meer kan dan de gemiddelde beginner!”) en werd er lekker ontspannen van. Aan de andere kant zou ik het ook fijn vinden om juist iets meer inspanning te hebben, tijdens de zwangerschap. Misschien dat ik binnenkort een fiets aanschaf of langs het zwembad ga om baantjes te trekken. Ik zie het wel. Verder gaat het allemaal prima met mij.

Ik voel me nog fit, heb geen last van opgezwollen ledematen die vocht vast zouden houden, voel me vrolijk, slaap heerlijk en geniet van dat schoppende mannetje in mijn buik. Op naar week 23, ik ben benieuwd wat ons daar staat te wachten!

Meer lezen over mij en mijn zwangerschap? Dat kan op bettyblogt.nl!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties

 1. 19 mei 2014 / 11:18

  Leuk om te lezen wat mij nog allemaal te wachten staat! Lijkt me zo mooi en leuk om eindelijk de beeb te voelen, duurt wat mij betreft nog veel te lang. Ik ben nu 2,5 kg aangekomen en ik baal daar zelfs al van -_-‘ Maarja, ik word ook niet vrolijk van een wortel als we een “mijlpaal” hebben gehaald of goed nieuws hebben gehad, dat wordt hier uitgebreid gevierd met iets lekkers haha. Ik vind je buikje enorm mooi, wat ze ook zeggen <3

 2. 19 mei 2014 / 12:47

  Mooi lief beginnend buikje!
  En no worries over je gewicht. Ik sportte best fanatiek voor mijn zwangerschap, maar dat was heel snel over en uit zodra ik zwanger was. Toch niet veel aangekomen: nu 38 weken zwanger van een flinkerd en zit op +8 kg. Dus gewoon lekker blijven wandelen en fietsen waar mogelijk en je niet volproppen met junkfood, dan komt het wel goed, ook zonder sporten!

 3. 19 mei 2014 / 13:59

  Fijn dat het goed gaat meid. Dat eeuwige gezeur over buiken is altijd zo’n dooddoener. Je hebt een prachtbuik! Het groeit idd zoals het groeit. En met je figuur komt het allemaal weer in orde. Geniet ervan!

 4. 19 mei 2014 / 15:47

  Prachtig buikje hoor! Ik ben donderdag 22 weken van mijn j/m tweeling, en iedereen heeft ook een mening over mijn -mi snel groeiende, maar lange tijd nog bescheiden- buik. Ach ja. Ik ben ongelooflijk trots erop! Blij dat het vooral bij mijn buik eraan kom, Door maagzuur eet ik niet heel veel, dus extra kilo’s heb ik (nog) geen last van. Plus 4 zit ik nu. Maar ik probeer mijn gewicht een beetje los te laten, ik vond -4 erger toen ik veel overgaf
  Lekker genieten van die kleine man in je buik en de mening van anderen lekker links laten liggen!

 5. Daniëlle
  19 mei 2014 / 15:48

  Je mooie buik is gehuld in een mooie jurk, Betty!

 6. 19 mei 2014 / 17:14

  ik voel me erg onzeker over mijn buik! Mijn vriend vind deze mooi, maar andere zeggen dat ik erg zwaar ben en ben 31 weken en 8kg aangekomen…
  Nog eventjes doorbijten!

  • 19 mei 2014 / 19:16

   Volgens mij is 12 kilo voor 40 weken gemiddeld dus dan zit je toch juist keurig op schema? Daarnaast, als je gewoon gezond eet is het vast met name vocht…

 7. 19 mei 2014 / 17:32

  Wat zie je er prachtig zwanger uit Betty! Ik heb ook zwangerschapsyoga gedaan en had daar in mijn zwangerschap erg veel baat bij 🙂 leuk om deze verhalen te lezen!

 8. fabianne
  19 mei 2014 / 20:56

  Mooi buikje inderdaad.ik ben op een paar dagen na 20 wk.nou hoe vaak ik moet horen dat ik al een flinke buik heb.zooo dat word vast een groot kind.wow je bent echt dik.en jaaah daar word je best onzeker van.ik woog voor mijn zwangerschap om en rond de 60 kg.het schommelde nog wel eens naar 58/59 en nu schommel ik tussen de 63/64 kg.dus uitgaande van die 60 kg ben ik 4 max 5 kg aangekomen.nou dat vind ik wel meevallen.mensen hebben toch altijd wat te zeggen.

 9. 19 mei 2014 / 21:01

  Je hebt een prachtbuik. En over de kilo’s zou ik me niet al te druk maken zolang je normaal eet en niet buitensporig veel snoept. Waarschijnlijk is het er straks zo van af.

 10. Stien
  19 mei 2014 / 21:23

  Fijn om te lezen! Ik duim dat alles goed blijft gaan!

 11. 20 mei 2014 / 07:35

  Mooie buik voor 22 weken hoor. Het is bij iedereen ook gewoon erg verschillend hoe een buik groeit en hoeveel iemand aan komt je kan er denk ik weinig aan doen. Fijn dat de yoga bevalt

 12. 20 mei 2014 / 10:32

  Aah, bedankt weer voor de lieve reacties meiden!

  Ik had het gisteren ook met Shirley over het aankomen en de dikke buik, en ach, ik voel me er inmiddels wel weer een stuk beter over. Iedereen is inderdaad verschillend en ik probeer gewoon te blijven letten dat ik niet teveel rommel eet. Komt goed 🙂

 13. 20 mei 2014 / 12:22

  Zo herkenbaar die zorgen om het aankomen. Maar echt… niet te druk om maken. De een komt nou eenmaal meer aan dan de andere. Ik ben bij alledrie mijn zwangerschappen bijna 30! kg aangekomen en dat verdween echt weer redelijk vanzelf. Lekker laten kletsen.. looking good!!

 14. 20 mei 2014 / 16:38

  Ah je hebt een prachtige buik! Zou een moord doen voor jouw buik hoor. 😀

Secured By miniOrange