(~215 B)




7 x wat te doen met de placenta en de navelstreng?

7 x wat te doen met de placenta en de navelstreng?

Afgelopen week keek mijn vriend naar RTL Late Night toen ik al boven Maddox aan het voeden was. Opeens kwam hij naar boven en vroeg hij me: ‘heeft de verloskundige jou ooit gevraagd wat je met de navelstreng wilde doen? Wist je dat er stamcellen in het navelstrengbloed zitten die je kunt laten opslaan?’ Hij had dit gehoord in deze aflevering. Ik moest hierop met ‘nee’ antwoorden. Ik wist wel van de opties voor de placenta, maar over de navelstreng hoorde ik nooit iets. Beiden waren we eigenlijk heel erg verbaasd. Waarom wisten we niet van deze mogelijkheid? Waarom wordt dat bij de verloskundige niet besproken? Na een bevalling wordt gevraagd wat je met de placenta wil maar voor de rest wordt er over niks gesproken. Ik ben eens gaan kijken naar de opties voor zowel de placenta als de navelstreng. Wat kun je er allemaal mee?

1. De placenta bevat veel vitamine B-12, hormonen en ijzer en daarom zijn sommige mensen ervan overtuigd dat het gezond is om het op te eten. Het zou de kans op het ontwikkelen van een postnatale depressie verkleinen, de aanmaak van moedermelk stimuleren, zorgen voor een hoger ijzergehalte, een energieboost geven en het bloedverlies na de bevalling verminderen. Het is niet wetenschappelijk bewezen trouwens maar je kunt er dus voor kiezen om de placenta rauw te eten, even aan te bakken of door hem op te drinken door hem te verwerken door een sapje (I kid you not).

2. Maak pillen van je placenta, als dat je iets beter aanstaat dan aanbakken, rauw eten of blenderen. De placenta wordt in plakjes gesneden en gedroogd in een voedseldroger. Vervolgens wordt het gemalen tot poeder en dit gaat in een capsule. Je kunt de pillen na de geboorte innemen, maar je kunt deze ook op een later moment gebruiken en dus bewaren.

3. Van zowel de placenta als de navelstreng kun je kunst laten maken. De navelstreng kun je in bepaalde vormen laten indrogen en van de placenta kun je eventueel een sieraad laten maken door het poeder te laten verwerken in een ketting, hanger of armband.

4. Ooit gehoord van de lotusbevalling? Zodra je kindje ter wereld komt, wordt normaal de navelstreng afgeknipt en komt vlak daarna de placenta ter wereld. Je kunt er ook voor kiezen om het kindje verbonden te laten met de navelstreng zodra de placenta geboren wordt. Bij een halve lotusbevalling wordt de navelstreng doorgeknipt zodra alles is geboren; bij een hele lotusbevalling neem je dus zowel baby, navelstreng als placenta mee naar huis en wacht je tot alles vanzelf los gaat laten. Ik vind het idee erg onsmakelijk maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de foto’s echt fantastisch vind die ervan gemaakt worden. Tsjah, daar kan ik dan wel weer van genieten, haha.

BabyfotoPlacentaViral_1100_734_c1

5. Mocht je iets willen doen met je placenta maar je zit er niet zo op te wachten om het te nuttigen, dan kun je hem ook mee naar huis nemen en het begraven in de tuin. Zo is het niet helemaal weggegooid en heb je toch een soort van tastbare herinnering als je er thuis een ritueel van maakt of er bijvoorbeeld iets moois bij plant. De grond wordt extra vruchtbaar en aangezien de placenta ook weleens de boom van het leven genoemd wordt, kan het een mooi iets zijn. Zorg er wel voor dat het diep genoeg ligt voordat er een kat of hond mee aan de haal gaat. Oh, en verhuizen is uiteraard geen optie meer.

6. Laat een afdruk maken van je placenta. Zorg ervoor dat je tijdens de bevalling een groot vel dik papier klaar hebt liggen en zodra de placenta ter wereld is gekomen, kan dat op het vel gelegd worden. Samen met de navelstreng heb je dan de vorm van een boom en dus een kunstwerk voor eventueel aan de muur.

7. Als laatste de navelstreng: de stamcellen uit het navelstrengbloed kun je laten opslaan. De stamcellen zijn van zeer hoge kwaliteit en kunnen gebruikt worden bij maar liefst 70 verschillende ziektes, waaronder leukemie, diabetes, hart- en vaatziekten en brandwonden. Stamcellen kunnen zichzelf ontwikkelen tot nieuwe celtypen, waardoor nieuw weefsel kan ontstaan. Die nieuwe cellen kunnen getransplanteerd worden als dat nodig is. Stel dat later je hart, je lever, je nieren of je hersenen wat gebreken gaan vertonen, dan zouden die stamcellen ingezet kunnen worden om die organen te repareren.

Het fijne van het opslaan is dat jouw kindje dus een 100% match heeft en dat er geen donaties nodig heeft. Zijn of haar eigen stamcellen liggen immers opgeslagen. Ook broertjes en/of zusjes kunnen hier baat bij hebben en je kunt het ook doneren als dat nodig is.

Hier hangt wel een prijskaartje aan vast maar ik zou het er zeker voor over hebben als ik hiermee eventuele levens zou kunnen redden. Zo kost het 250 euro om je aan te melden en betaal je nog eens 2145 euro voor 25 jaar opslag. Ik vind het eigenlijk een kwalijke zaak dat je hier niet over geinformeerd wordt en dat je het alleen weet als je zelf gaat Googlen. Mijn vriend en ik waren absoluut geïnteresseerd geweest. Net zoals bij de NIPT-test moet je deze informatie ontvangen en zelf een keuze kunnen maken. Nu zijn wij helaas te laat voor deze optie maar wie weet kan ik zo andere zwangere vrouwen nog wel op de hoogte brengen. Lees hier meer over deze optie.

De opties voor de placenta vallen voor mij af. Ik heb er even naar gekeken bij zowel de geboorte van Skyler als van Maddox omdat ik het toch wel interessant vind om het te bewonderen, we maakten er een foto van voor privégebruik en dat is het ook wel. Het werd daarna weggegooid, ook een optie. Daarnaast kun je het schenken aan de wetenschap. Zo zit ik in een app-groepje met moeders die rond hetzelfde termijn als ik bevallen zijn en één daarvan heeft foto’s ontvangen van een docent die de placenta gebruikte in een les. Een gek idee eigenlijk.

Over de navelstreng daarentegen had ik graag geïnformeerd willen geworden. De techniek en medische wereld is inmiddels zo ver, dat ik zeker weet dat dit van toegevoegde waarde is en dat wij hier zeker voor gekozen hadden als we dit wisten. Jammer dat er niks over verteld is en jammer dat ik het zelf niet heb opgezocht.

Vertel eens: is alles bij jou weggegooid of heb je toch iets met de placenta en/of navelstreng gedaan?

De bovenste foto is van mij, gemaakt tijdens de bevalling van Maddox. De foto van de lotusbevalling is van Emma Jean.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties

  1. 1 juni 2017 / 06:43

    Interessant, dit hoor ik ook voor het eerst. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar het is altijd goed om alvast over na te denken. Zoals je zegt is de techniek steeds verder en je weet nooit zeker wat je in de toekomst nodig hebt..

  2. eva
    1 juni 2017 / 07:09

    Je kan je navestrengbloed ook doneren. Die stamcellen worden gebruikt om onder andere kinderen met leukemie te redden. Ik zeg doen stamcelbank

  3. Michelle Harms
    1 juni 2017 / 07:35

    Wij hebben 2 jaar geleden inderdaad ook naar aanleiding van een item bij rtl latenight de stamcellen uit het bloed van de navelstreng bewaard.

    Ik vond het toen ook vreemd dat ik het niet eerder had gehoord.
    Zelfs in het ziekenhuis waar ik bevallen ben wisten artsen niet van het bestaan.

    En er is ook nog een mogelijkheid om het te doneren. Zo zonde dat het zomaar wordt weggedaan, terwijl er zoveel mensen een donatie nodig hebben.

  4. 1 juni 2017 / 07:53

    Ik geloof ook dat ik ergens gelezen heb dat je de navelstreng of het bloed uit de navelstreng kan doneren. Maar dit kan maar in een beperkt aantal ziekenhuizen.

  5. Marianne
    1 juni 2017 / 08:04

    Bij mijn eerste hebben ze alles weg gegooid. Ik zou ook thuis bevallen dus was navelstrengbloed opslaan geen optie. Toen ik uiteindelijk in het ziekenhuis kwam kon dit niet meer ivm aanmelding. Ik had er toen toevallig een foldertje over gelezen in de wachtkamer van de gynaecoloog bij een echo van 38 weken (4 dagen erna beviel ik).
    Bij de volgende moet ik in het ziekenhuis bevallen dus neem ik het wel mee als optie. Al ben ik er nog niet over uit of ik het voor mijn eigen kindje op sla of voor de algemene databank. Tevens heb ik een bloedtransfusie gehad met mijn vorige bevalling dat ik niet eens weet of ik mee kan doen.
    Zonde dat er zo weinig over bekend is inderdaad.

  6. Leonie
    1 juni 2017 / 09:16

    Ik heb even snel naar de site van de stamcelopslag gekeken. Ik ben zelf wetenschapper en ik vind het nauwelijks overtuigend. Er zijn nauwelijks referenties naar recente onderzoeken.
    Verder vond ik dit: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/55459-stamcellen-in-navelstrengbloed-invriezen.html

    Tegen de tijd dat er misschien een toepassing is die hierboven beschreven is, kunnen we waarschijnlijk al stamcellen maken uit je huid (kunnen we nu ook al) en die gebruiken voor behandeling.

    Kortom: het lijkt me geldklopperij!

    • DiDi
      1 juni 2017 / 12:07

      Inderdaad! Bij een zwangerschapscursus die ik heb gevolgd en bij mijn verloskundige is het wel aan bod gekomen, wat ik ook goed vind. Je wilt op de hoogte zijn van alle opties. De conclusie die beiden gaven was echter eigenlijk hetzelfde als wat Leonie zegt en dat het op dit moment nog vooral commercieel is en ook door vooral commerciele bedrijven wordt aangeboden. Ook zouden de bedrijven die dit aanbieden over het algemeen de juridische kant van niet echt goed regelen. (bijv alleen al de vraag wat als t bedrijf failliet gaat? wat gebeurt er dan?).

  7. 1 juni 2017 / 09:26

    Die optie op de stamcellen op te slaan heb je alleen in het ziekenhuis dus hè, en niet eens in alle ziekenhuizen. Ik ben thuis bevallen en dit was dus niet mogelijk voor mij!

  8. May
    1 juni 2017 / 09:44

    Bij mijn verloskundige praktijk werd al vroeg gevraagd of ik mijn navelstrengbloed wilde doneren na de bevalling. Anders gooide ze je navelstreng weg. Je vult dan een formulier in en geeft het door aan de verloskundige. Dat is helemaal gratis. Bij mijn eerste bevalling gedaan en ga het ook doen voor bij mijn tweede bevalling. Zonde dat ze het anders weggooien of ze redden misschien iemands leven mee.

  9. 1 juni 2017 / 10:31

    van sommige opties wist ik wel maar dat opslaan dan weer niet. ik vind dat ze dat standaard moeten vermelden!!

  10. Vanoppen Eline
    1 juni 2017 / 10:45

    Hier in België krijg je een formulier mee om je in te schrijven voor stamcel donatie. Toen wij in het ziekenhuis aankwamen voor de geboorte hebben wij dit kunnen afgeven aan de vroedvrouw. Wij hier dan ook voor gekozen.

  11. Sandy
    1 juni 2017 / 10:46

    Wij hebben het bloed uit de navelstreng laten doneren!

  12. Jessica
    1 juni 2017 / 12:57

    Bij ons in het ziekenhuis waar ik op consultaties ging en bevallen ben hangen de affiches in de wachtkamer van de gynaecologie dus hier in Belgie althans in ons ziekenhuis zijn we ermee bekend.

    • Jessica
      1 juni 2017 / 13:07

      Nog even over de zomerhoedjes…ik heb nu al 2x een reactie willen plaatsen maar er blijkt iets mis te zijn de reactie is niet te zien na het plaatsen.
      Laat het maar even weten 😉

      • Shirley
        Auteur
        1 juni 2017 / 13:12

        Wat gek, ik zie ze ook niet staan. Misschien te kort of iets dergelijks… geen idee, sorry!

  13. Assiepoes
    1 juni 2017 / 13:37

    De placenta is volgens mij uiteindelijk weggegooid, maar het navelstrengbloed heb ik weggeven voor een wetenschappelijkonderzoek. Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen dan kun je misschien mee doen met de Predict studie. Ik kreeg een setje speciale potjes mee en die had ik in mijn vluchttas liggen. Net voor de bevalling werden deze gereed gelegd en iedereen wist wat ermee moest gebeuren.Ik vond het zelf wel belangrijk om iets te kunnen doen voor het wetenschap.
    Ik heb alleen spijt dat ik niet mee heb gedaan met moeders voor moeders, maar dat was niet te combineren met mijn werk 🙁

  14. Marie
    1 juni 2017 / 22:15

    Hier ook gedoneerd. Dit kan volgens mij maar in een aantal ziekenhuizen.

  15. 4 juni 2017 / 23:04

    Hier is het ook niet gevraagd. Ik heb de placenta wel bekeken, al wilde ik dat eerst niet. Mijn vriend keek er naar en automatisch keek ik ook. Toch interessant, vooral gezien ik een relatief kleine placenta had. Er is geen foto van gemaakt, omdat de placenta even op zich liet wachten en de vk weg moest naar de volgende bevalling. En wij er ook niet aan dachten

Secured By miniOrange