Leermomenten uit Babe, You Got This

Leermomenten uit Babe, You Got This

Vorig jaar had ik als goede voornemen om 30 boeken te lezen in 2016. Mede dankzij de vele vakanties die ik dat jaar had -drie weken Bali, een week Griekenland, twee weken Italië- is het me gelukt om dat doel te behalen. Want ondanks dat ik thuis een ramp ben als het om lezen gaat; op vakantie doe ik niets anders. Voor dit jaar had ik als doel 25 boeken. Nou, dat loopt een beetje in de soep. Ik heb er namelijk welgeteld twee uitgelezen en dat komt mede door het feit dat we niet weg zijn geweest, haha. Maar over één van die boeken wil ik jullie wel iets vertellen; Babe, You Got This.

Steeds meer vrouwen zijn op jonge leeftijd al heel succesvol. Ze hebben een eigen bedrijf, een droombaan, een geweldige partner en een druk sociaal leven. Al die successen worden continu met de hele wereld gedeeld via social media. Je vraagt je vaak genoeg af: wanneer ga ík al die successen bereiken: die dijk van een carrière en een fantastisch privéleven? In Babe, you got this. begrijpen Emilie Sobels (29, oprichter van Hashtag Workmode) en Martje Haverkamp (23, aan het begin van haar carrière) je vragen. Zij hebben voor dit boek meer dan twintig inspirerende, succesvolle, vrouwelijke ondernemers en zakenwonders om advies gevraagd. Hoe wisten zij waar hun kracht lag en hoe hebben zij hun doelen bereikt? Welke misstappen maakten ze en hoe blijven ze trouw aan zichzelf en hun idealen? Hoe verkoop je jezelf of jouw ideeën aan anderen? Hoe bouw je een ultiem netwerk op? En bovenal: hoe combineer je al je ambities met je sociale leven zonder knettergek te worden?

Vol goede moed begon ik er een aantal weken geleden aan en afgelopen weekend las ik hem dan eindelijk uit. Ondanks dat ik dol ben op dit soort ervaringsverhalen vond ik de tips die gegeven werden soms een beetje te vanzelfsprekend. Maar vanzelfsprekend is af en toe ook wel fijn; soms hebben we allemaal een reminder nodig. En die krijg je in Babe, You Got This. Het las in ieder geval lekker weg, ik vond het fijn om eens te horen van anderen hoe het nu precies allemaal gaat ‘aan de overkant’ en heb tijdens het lezen allemaal punten opgesomd die ik belangrijk vond. En deze ‘lessen’ deel ik vandaag met jullie. Dit vond ik allemaal fijn om te lezen;

– Iedereen heeft zo zijn struggles, ondanks het perfecte plaatje online. Social media geeft een gefilterde kijk en daar kun je best een beetje onzeker van worden. Niet doen!

– Er is zoveel mogelijk in deze tijd; ben je wel met het juiste bezig? Wees kritisch en bekijk steeds weer opnieuw of je nog wel gelukkig wordt van wat je doet.

– Hoe leuker je de dingen vindt die je zelf doet, des te minder je naar anderen kijkt. Wees zelf je grootste fan!

– Bijna niets waar je voor kiest is definitief. Wees dus niet bang om in het diepe te springen en voor jezelf te kiezen. Mocht je plan op niks uitlopen, vind je altijd wel weer een baan die bij je past.

– We focussen ons te vaak op het uiteindelijke plaatje waardoor de werkelijkheid een beetje tegen kan vallen.

– Kijk niet alleen naar het einddoel, maar ook naar de weg er naartoe. Daar vind je veel leermomenten en misschien wel heel mooie dingen. Wie weet ga je als een trein maar mis je de afslag die wellicht iets beter uit kan pakken.

– Je hoeft niet per sé te weten wat je doel is, maar zorg wel voor de rust om erover na te kunnen denken.

– Stel ieder jaar een persoonlijk en een zakelijk doel.

– Volg je eigen gevoel maar wees niet bang om te sparren met een coach of iemand waar je (zakelijk) tegenop kijkt. Hulp vragen is niet erg! Je kunt, hoeft en moet niet alles alleen willen doen.

– Het is oké om niet op iedere vraag een antwoord te hebben. Je mag best toegeven als je iets niet snapt of iets niet weet.

– Je bent Obama niet. Blijf relativeren.

– Durf op te geven als iets niet meer werkt. Maak vlieguren om te ontdekken of besef je dat het je gewoon niet ligt. Opgeven ís een optie, hoe moeilijk ook.

– Met spijt koop je niks. Je moet leren van de dingen die zijn gebeurd en focussen op de toekomst en de uitdagingen die nu voor je liggen.

– Wees kritisch op kritiek. Denk na over hoe je negatieve woorden brengt en kijk verder wanneer je ze zelf ontvangt. De krant waarin iets over jou staat, daar wordt morgen vis in verpakt. Het waait wel weer over.

– Het wordt vaak cool gevonden om te zeggen dat je het druk hebt. Zorg dat je wortels goed zijn en dat er genoeg me-time is. Durf prioriteiten te stellen.

– Verwachtingen creëer je zelf en kun je managen. Bedenk wat je zelf nodig hebt, stel grenzen en hou de ander op de hoogte. Doe geen beloftes die je niet waar kan of wil maken.

– Het delen van onzekerheden en je kwetsbaar opstellen heeft een mate van charme. Het is niet erg om toe te geven dat je iets niet kunt of dat het niet zo lekker loopt. Openstellen zorgt voor connecten.

– Wees bewust van wat je hebt en waardeer dat.

– Blijf positief en bedenk: niets is wat het lijkt.

– Heb geduld en vertrouwen. Hou rust.

Al met al een fijn boek voor iedereen die iets anders wil, iedereen die graag voor zichzelf wil beginnen maar nog niet zo goed durft en iedereen die al een ‘girlboss’ (ugh) is en gewoon op zoek is naar inspiratie, leuke verhalen en een dikke, vette reminder. You got this!

Je bestelt Babe, You Got This bij Bol.com voor 17,99. Het e-book kost 5,99.

9200000075752777

Share:

2 Reacties

 1. Jessica
  13 september 2017 / 09:36

  Ik heb boeken maar kom er maar niet toe om ze uit te lezen of om er zelfs soms gewoon aan te beginnen.
  Ben thuis zo snel afgeleid door dingen die rondom mij gebeuren.
  Misschien helpt het wel als in november mijn kleinste naar school gaat en ik wat meer me-time ga hebben … hoop ik 😉

 2. 13 september 2017 / 11:47

  Ik heb al veel over dit boek gehoord. Klinkt toch best wel boeiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.