De zoektocht naar goed voedsel voor Maddox

De zoektocht naar goed voedsel voor Maddox

Naast de koemelkallergie die officieel geconstateerd is bij Maddox, is het ook duidelijk dat andere voedingsmiddelen een reactie kunnen triggeren bij hem. Maddox heeft snel last van zijn darmen en als iets echt niet goed valt, begint hij met spugen, krijgt hij ontzettend last van zijn darmen en heeft hij vreemde, dunne, zure ontlasting. Momenteel hebben we dat vastgesteld bij twee dingen; appel en tomaat. En voor de rest? Het is allemaal een kwestie van proberen en dat vind ik onwijs spannend.

Appel en tomaat

Momenteel maak ik al Maddox’ eten zelf en weet ik heel goed waar wel en geen melk in zit. Dat valt me trouwens nog vies tegen want bijna óveral zit wel iets van melk in, zelfs in een bouillonblokje (?!). Over het algemeen komen we overal wel uit en houden we Maddox’ eetwereld nog een beetje klein. Op de crèche weten ze ervan, hier thuis zijn we voorzichtig en als we buiten de deur zijn heb ik altijd zelf wel wat mee wat hij lekker vindt en mag hebben (Ella’s Kitchen gepofte smikkelsticks zijn groot favoriet!). Qua groente en fruit moeten we alles gewoon proberen en de reacties in de gaten houden. Een tijd geleden kreeg Maddox appel van me en merkte ik dat hij ’s nachts onwijs veel last van krampen kreeg. Echter twijfelde ik toen een beetje omdat hij die week ook de provocatietest had. Toen hij vorige week appel op de crèche kreeg en Maddox diezelfde reactie ’s avonds kreeg, wist ik het zeker. Appel is hier dus een no go. Tomaat had hij nog nooit gegeten en dat kreeg hij afgelopen maandag op het kinderdagverblijf in een groentehapje, samen met wortel en aardappel. Nu weet ik dat wortel en aardappel goed gaan maar na zijn middagslaapje had Maddox opeens wat gekke vlekken in zijn gezicht, bleef hij maar spugen (echt na uren nog steeds, tot ‘ie naar bed ging) en had hij onwijs vieze luiers. Voor ons was het al snel duidelijk: dat moét de tomaat zijn geweest. Op ons lijstje dan maar. Gelukkig bleven de krampen uit en ging de nacht goed. Het verschilt dus ook nog eens per product hoe de reactie tot uiting komt.

Automatische piloot

Hoe hij voor de rest reageert op bepaalde dingen weet ik niet zo goed, want heel eerlijk? Maddox eet al een paar weken hetzelfde omdat ik het allemaal te spannend vind. Ik weet dat hij het goed doet op zoete aardappel met pompoen of zoete aardappel met courgette, wortel met zoete aardappel, wortel met gewone aardappel, ik weet dat een fruithapje banaan, banaan met peer of alleen peer ook prima valt. Of banaan met avocado, ook een hit. Maar ja, al die bananen hè?Mango heb ik één keer geprobeerd en ging die ene dag goed, hetzelfde geldt voor frambozen. Dit wil ik dus nog wel nogmaals aanbieden en dan een paar dagen achter elkaar. Ik sta regelmatig in de keuken op de automatische piloot één van bovenstaande hapjes klaar te maken. Maddox vindt het lekker en het is veilig. Maar natuurlijk is het ook de bedoeling dat we de komende tijd veel meer smaken gaan aanbieden en dus ook gaan ontdekken wat wel én niet goed gaat. Als het aan Maddox ligt krijgt hij alles. Hij vindt alles heel erg lekker en wordt helemaal wild als ik met een bakje eten aan kom. Omdat hij zijn melk helemaal niks vindt en vrij slecht drinkt, vind ik het in ieder geval fijn dat hij qua bijvoeding genoeg binnen krijgt. Hopelijk kunnen we dat lekker gaan opbouwen voor ‘m zodat hij ook weer eens goed gaat groeien. Dat blijft nu namelijk een beetje achter.

Nieuwe tactieken

We hebben drie dingen doorgevoerd in ons systeem: Maddox eet nieuwe dingen zoveel mogelijk drie dagen achter elkaar hetzelfde (alleen wat lastig op het kinderdagverblijf), fruit én groente wordt voor de middag aangeboden (fruit rond 09:00 uur en groente uiterlijk rond 12:30 uur) en als Maddox op de crèche iets nieuws heeft gekregen (hij eet daar op maandag en dinsdag warm tussen de middag), houden we het thuis rustig met de veilige combinaties. Zo kunnen we het allemaal even goed in de gaten houden. Ik zou bijvoorbeeld ook kunnen kijken wat hij heeft gegeten bij CompaNanny, om het vervolgens apart aan te bieden thuis om dingen uit te sluiten. Als hij dan bijvoorbeeld doperwtjes en broccoli heeft gekregen, moet ik hem misschien de dagen daarna broccoli geven om daar meer over te weten te komen. Ik weet het nog niet zo goed.

Osteopaat en diëtist

Momenteel lopen we bij een osteopaat vanwege de darmkrampen. Was ik eerst nog huiverig; merk ik nu dat Maddox er baat bij heeft. Hij masseert Maddox’ buik goed en heeft het over bepaalde zenuwen in de nek die in verbinding staan met de darmen. Bij baby’s bestaat de achterkant van de schedel nog uit vijf losse delen en tussendoor lopen die zenuwen. Tijdens de bevalling kúnnen die zenuwen knel komen te zitten omdat het hoofdje wordt ingedrukt. De osteopaat is dus ook in zijn nekje bezig geweest. Na afloop had Maddox een flinke luier vol en sindsdien lopen de nachten toch een stuk soepeler en vooral rustiger. De volgende afspraak staat gepland dus ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Voor de rest wil ik eerdaags een afspraak maken bij een diëtist die me een beetje kan adviseren over bepaalde voedingsmiddelen die ik wel, en beter niet, kan gaan geven. Ik denk dat we dan al een heel eind komen. Met brood ben ik nog heel voorzichtig. Ik geef Maddox af en toe een broodkorstje maar erg warm loopt hij daar nog niet voor. Op de crèche had hij ook veel liever zijn groente, haha. Dat moeten we de komende tijd af en toe maar eens proberen en toevoegen aan zijn menu ter afwisseling.

Experimenteren

Op de crèche heb ik dus aangegeven dat hij bepaalde dingen niet mag hebben en voor de rest heb ik doorgegeven dat we het maar gewoon met alles moeten gaan proberen, zowel thuis als op ‘school’. Alleen zo komen we er achter. Door het thuis goed in de gaten te houden, alles op te schrijven én hem thuis de meer veilige opties te laten eten waarvan we weten dat die sowieso goed gaan, denk ik dat we een heel eind komen. En dus misschien toch de geprobeerde voeding de dagen daarna nog aanbieden als ik twijfel over bepaalde voeding. Sowieso gaat het al heel erg de goede kant op sinds we de koemelk gestopt zijn en sinds hij alles voor 13:00 uur ’s middags heeft gegeten. Tenzij het echt een allergische reactie oproept zoals de appel of tomaat, dan heeft Maddox er ’s avonds nog wel flink last van. Maar dan zijn we wel direct zeker van onze zaak, en daar is ook weer wat voor te zeggen. Langzamerhand hoop ik dan op deze manier Maddox’ gerechten uit te kunnen breiden.

Zijn er meer ouders van kinderen met gevoelige darmen? Welke combinaties gaan bij jullie goed en waar reageren jullie kindjes op? Ik hoor het heel erg graag! Maddox heeft vandaag broccoli gekregen met doperwtjes dus hopelijk is dat op het kinderdagverblijf goed gegaan. Bovendien heb ik nu meloen liggen om morgen te proberen en hoor dat dat ook vaak wel goed gaat. We gaan het zien!

Edit 07:50 uur: vannacht was weer dikke ellende dus ik vermoed de broccoli. Ook maar op het lijstje? Zucht. Voorlopig dus ook maar vermijden!

ps: zijn Maddox’ eerste schoolfoto’s niet fantastisch?!13906975-A31C135B61298007B66E

Share:

10 Reacties

 1. Annet
  22 november 2017 / 06:52

  Ik heb zelf prikkelbare darmen en kan daardoor niet alles eten. Door een bepaald dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen ben ik erachter gekomen waar ik wel en niet op reageer. Dat was een hele opluchting.
  Wellicht kun je met de diëtist bespreken welke etenswaren waarschijnlijk sneller zullen triggeren en welke juist aan de veilige kant zitten.

 2. Maartje
  22 november 2017 / 08:49

  @ reactie Annet: Dat wilde ik ook net voorstellen: fodmap dieet!

  Verder qua melk: als je twijfelt of ergens melk in zit, check via Google of het product vegan is (Maggi groentebouillon en tuinkruidenbouillon zijn bijv. beide vegan dus bevat geen koemelk) dan hoef je verder alleen maar te checken of er geen groente in zit waar je zoontje last van krijgt.

 3. 22 november 2017 / 09:56

  ik heb ook probleem darmen zoals je weet meis en ik kan je zeggen dat als je denkt iets te hebben gevonden wat verdraagbaar is….kan je weer van een koude kermis thuis komen:( zo kan je dingen eten en zo weer niet. het blijft dus altijd zoeken helaas

 4. Karleen
  22 november 2017 / 09:59

  Hier ook een jongetje van net 2 weken ouder dan Maddox met hele gevoelige darmen en ook aan de koemelkvrije voeding. Wij gaan deze vrijdag met een dietiste praten, in hoop wat meer grip te krijgen.
  tip voor de bouillon, want de blokjes zijn eigenlijk te zout voor die kleintjes, in het boek opperderpop staat een basisbouillon die je zelf kan maken, zonder melk en dus zonder zout.

  • Shirley
   Auteur
   22 november 2017 / 10:12

   Hij krijgt nog geen bouillon maar het was meer als voorbeeld dat het in veel onverwachte dingen kan zitten, haha. Maar thanks voor de tip, dat boek heb ik inderdaad thuis liggen 🙂

 5. Nienke
  22 november 2017 / 10:49

  Dietiste a.s.a.p. is denk ik de enige oplossing. En nieuwe dingen combineren met veilige dingen. Maar dat doe je misschien al?
  Nachtschade gerelateerde planten zoals tomaat, maar volgens mij ook aardappel, kunnen sowieso klachten veroorzaken.
  Volgens mij heeft stefan kleintjes ook eens een boek geschreven over eten voor kleintjes en allergie dingen.
  Succes en sterkte. Rot dat het zo loopt 🙁

 6. Valérie
  22 november 2017 / 11:20

  Hi Shirley!
  Je zou lid kunnen worden van de Vegan ouders en kinderen facebookgroep om wat inspiratie op te doen voor eten. 🙂 (Aangezien deze groep geen melkproducten geeft aan hun kinderen.) deze: https://m.facebook.com/groups/613728485318852 Daarnaast volg ik marjolein.rapley (Ik had laatst gelezen dat rapley niet bij jullie past, maar ik zie daar wel veel inspiratie voor voeding die je ook in de blender kunt gooien zoals khaki en bramen.) en whatayueating op instgram. Als ik kijk onder de hashtag #veganbaby zie ik ook veel lekkers trouwens! Gepureerde bietjes? Krijg er honger van haha!

  Succes!!

 7. stephanie
  22 november 2017 / 11:51

  Even over appel. Rauwe appel gaat hier niet goed maar als je het eerst kookt gaat het hier wel goed. Verder gaat goed: zoete aardappel, pompoen, broccoli, spinazie, wortel, doperwt, boontjes, tomaat, aardappel, pasta, mais, mango, meloen, druiven, banaan, appel, aardbei (evt eerst onderdompelen in heet water), framboos, braam, kiwi. Vlees eigenlijk niet, alleen boterhamworst en kip op brood. Het is inderdaad zoeken maar je merkt dat langzaam aan steeds meer gaat en dat hij het zelf aangeeft (uitspuugt) als het niet bevalt/ goed valt (zoals ei). Hij is nu 13 mnd. Succes!

 8. Mariska
  23 november 2017 / 12:30

  Wij hebben in het begin het voedsel-opbouw schema gevolgd van Stefan Kleintjes. Hij is een dietist gespecialiseerd in kindervoeding en allergieen. Volgens mij kun je ook gewoon op afspraak komen bij hem. Maar nachtschade groenten zijn inderdaad lastig! Hier blieft ons zoontje nog steeds geen tomaten. Hij krijgt er altijd uitslag van in zijn gezicht (hij is nu 2). Ook aubergine valt niet goed.

  • Shirley
   Auteur
   23 november 2017 / 12:47

   Dat schema heb ik hier inderdaad ook maar Maddox is zeven maanden en reageert dus op veel dingen die voor zes maanden prima geschikt zijn. Ik check het wel steeds en probeer dan meer heftige dingen te vermijden, maar helaas is de rest dus gewoon een kwestie van proberen en ontdekken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.