Zindelijk met zekerheid

Zindelijk met zekerheid

Het traject zindelijk worden verliep hier niet zonder slag of stoot. Na een aantal maanden oefenen was Skyler dan eindelijk een paar weken voordat ‘ie naar de basisschool ging verlost van de luier. Tussen de eerste poging en het daadwerkelijk zindelijk worden zit hier zo’n jaar en dat komt door zowel Skylers angst als door onze gemakzucht. We waren er niet heel actief mee bezig en volgden vooral Skyler zelf. Maar zindelijkheid heeft soms even een zetje nodig en na het flink oefenen in de zomervakantie, was het alleen nog het finetunen dat wat tijd nodig had. Maar hoe goed het nu overdag ook gaat; ’s nachts zitten we nog in de luiers. En dat heeft zo zijn redenen.

Er is een tijd geweest dat hij het zelf niet door had als ‘ie ging plassen ’s nachts. Vertelde hij ’s ochtends dan heel enthousiast dat ‘ie écht niet in zijn luier had geplast; deed ik toch een overvolle luier bij hem uit. Maar op een gegeven moment bleef de luier droog. ’s Avonds nog even plassen voor het slapengaan, dan de luier om en ’s ochtends direct de luier uit en weer plassen op het toilet. We deden soms weken met één luier en dus vonden we het tijd voor de volgende stap; de luier af. Of anders gezegd: Skyler vond het tijd voor een volgende stap. ‘Mama, nu wil ik het wel zonder luier proberen!’ Nou, daar maakten we natuurlijk direct gebruik van.

De nachten die volgden sliep Skyler zonder luier en die nachten werd ik iedere keer geroepen omdat zijn bed nat was. ‘Mama, mijn luier heeft gelekt! O nee, ik heb geen luier om… Maar mijn bed is nat!’ Na deze pogingen wilde Skyler heel graag de luier weer om en daar hebben we gehoor aan gegeven. Hij had er absoluut geen vertrouwen meer in. Je kunt het misschien al raden; de nachten daarna bleef de luier weer droog.

Voor nu laten we de luier toch nog maar even om omdat hem dat zekerheid geeft, het geeft hem waarschijnlijk genoeg vertrouwen. Is die luier af, dan is hij die zekerheid kwijt en plast hij tijdens het slapen in bed. Ik hoor vaak van mensen dat ze hun kind dan nog even wakker maken om te plassen voordat de ouders zelf naar bed gaan. Echter hebben we bij Skyler gemerkt dat dat niet van harte gaat. Hij wordt heel boos en schreeuwerig wakker en het duurt dan lang voordat we hem goed wakker en rustig hebben. Dat vind ik het (voor nu) nog niet waard.

Ik heb dit artikel zindelijk met zekerheid genoemd en dat vind ik echt de lading dekken. Skyler is zindelijk ’s nachts, als hij die zekerheid maar heeft. Valt die zekerheid weg, dan begint het bedplassen. Gelukkig heeft Skyler nog de leeftijd dat het prima is om ’s nachts een luier te dragen. Volgens het consultatiebureau is het tot zeven jaar zelfs geen probleem omdat het ontzettend vaak voorkomt. Nu wil ik hiermee niet zeggen dat we tot zeven jaar lekker de luier om laten, maar het geeft ons de tijd om aan dat stukje zelfvertrouwen te werken zodat ‘ie over niet al te lange tijd ook zonder luier prima en vooral droog de nacht door komt.

Ging zindelijk worden bij jou kind van een leien dakje of was het ook zo’n struggle?

Share:

20 Reacties

 1. 10 november 2018 / 07:02

  Wij hebben met onze oudste enorm veel geluk gehad op dat vlak. Op 2 jaar en 2 maanden was ze overdag droog, 2 weken later helemaal vanzelf ’s nachts. Mijn zoontje is bijna 2 en binnenkort beginnen we er nog eens aan, hopelijk gaat het even vlot. Maar als ze de klik niet maken, kan je het ook niet forceren natuurlijk. Goed dat jullie gewoon zijn ritme volgen 😉

 2. Jennie
  10 november 2018 / 07:27

  Hier was hij met wat stickers plakken met 3,5 jaar uit de luiers, binnen een week gaf hij aan dat hij s’nachts de luier ook niet nodig had. En jawel hoor tot op heden, na maar dan een jaar, nog nooit s’nachts nat geweest. Klinkt super toch? Maar toen begon school… overdag op school en bij de opvang weer ongelukjes, hij houdt het te lang op, vindt andere dingen belangrijker zoals eten en spelen en dat er 1 wc is voor ongeveer 20 groep 1 kinderen werkt ook niet altijd mee.
  Nu gemiddeld 1 ongelukje per week als hij naar school of naar de opvang gaat. Dat hele zindelijk worden is allemaal nog niet zo 1,2,3 geregeld en iedereen heeft z’n eigen tempo en z’n eigen moeilijkheden. Uiteindelijk komt het allemaal goed, hoop ik dan.

 3. Caro
  10 november 2018 / 07:45

  Prima toch, in mijn ogen is dat zindelijk.

 4. Ivy
  10 november 2018 / 07:47

  Het was even worstelen en omkopen om mijn peuter überhaupt zitting te laten nemen op het potje en de wc. De eerste plasjes en poepjes hebben we dan ook beloond met kleine kadootjes en steeds wat moeilijker doelen gelegd. Kadootje bij een plasje, bij een poep, als hij een keer bij de opvang ging, bij opa en oma.. dat zorgde wel voor een beetje teveel externe motivatierprikkels, want meneer meldde dat hij wel in de luier ging want hij had al kadootjes genoeg, haha. Ook een onderbroek overdag wilde hij aanvankelijk niet aan. Met een geduldig beleid van omkopen en prijzen is het vanzelf met 3,5 jaar goedgekomen. S nachts mag hij kiezen en meestal kiest hij een onderbroek. Toevallig is het net vanochtend misgegaan, maar we hadden in geen weken meer een ongelukje gehad s nachts. Maar daar is de wasmachine voor :). Fijn dat het net is gelukt zo vlak voor de basisschool!

 5. Lindsey
  10 november 2018 / 08:22

  Wij hadden mazzel dat het bij de oudste vrij makkelijk ging. Met 2,5 was hij zindelijk en gelijk ook s nachts. Wel een paar keer een ongelukje gehad s nachts maar dat was met name als we hem waren vergeten te laten plassen voor het slapen.
  Bij de middelste lijkt het nog nergens op. Hij wordt bijna 3 en lijkt het hele concept plassen nog totaal niet te snappen. Van de week stond hij doodleuk in bad te plassen. Ik uitleggen dat dat dus op de WC moet, maar kreeg niet de indruk dat het land. Gelukkig hebben we nog een jaar, maar vind het wel spannend. Hoop dat hij het snel gaat begrijpen en dat we in ieder geval een begin kunnen maken met zindelijk worden.

 6. Manouk
  10 november 2018 / 08:35

  Wij hebben bij onze oudste steeds verschillende pogingen gedaan om hem zindelijk te maken, maar door luiheid van ons (en geen zin in 386 plasjes op de vloer) waren we er steeds mee gestopt. Totdat toch de basisschool om de hoek kwam kijken. Ik denk dat hij een maand of 3 voor de basisschool overdag zindelijk was met misschien 2 ongelukjes. En 1,5 maand er voor in de nacht. Wij hebben hem ook nooit wakker gemaakt voor een plas.

 7. Milou
  10 november 2018 / 08:36

  Mijn zoontje gaf zelf aan dat hij geen luier meer wou overdag. Voor het poepen nog wel een luier aan want dat durfde hij nog niet maat met 2.9 jaar was overdag droog. ‘S nachts ging de luier nog om. Dat was best wel een ding luier af bed nat daarna weer paar weken luier om en na 1 jaar met 3.9 jaar was hij dan ook ’s nachts droog. Lekker je eigen kind volgen dan komt het allemaal goed.

 8. 10 november 2018 / 10:23

  hier ging het wel makkelijk zindelijk maken maar een ongelukje zat er altijd nog wel eens in maar niet vaak. wij hebben het ook niet geforceerd wat sommige ouders dus wel doen en dat werk alleen maar tegen

 9. Lineke
  10 november 2018 / 11:05

  Mijn oudste zoon was bijna 4 en zindelijk van plas, binnen een maand ook ’s nachts. Poep deed hij nog niet op de wc… dat was wel een dingetje. Hij heeft 1x een poep ongelukje gehad op school en vond dat zo erg dat hij het vanaf dat moment op de wc is gaan doen. De juf heeft het ook gestimuleerd daarna door de hele klas te trakteren op koek toen mijn zoon en een ander jongetje op school op de wc durfden te poepen.
  Jullie doen het in mijn ogen helemaal prima. Hij geeft het zelf wel aan als hij het zonder een luier aan durft. Je maakt een kind niet zindelijk, dat gebeurd pas als het kind er aan toe is. Wist ik dat bij de 1e maar… 😉

 10. 10 november 2018 / 11:59

  Mijn oudste zoon was net 3 toen we begonnen met zindelijkheidstraining. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat het sneller zou gaan. Het duurde een maand of drie, nu is hij overdag helemaal zindelijk. ’s Nachts draagt hij nog wel een luier en daar plast hij dan ook in. Helemaal prima, ik ben al lang blij dat hij overdag geen luiers meer draagt (hij is nu bijna 3,5).

 11. iooon
  10 november 2018 / 21:01

  Hier vrijwel hetzelfde. Overdag dikke prima maar ‘s nachts nog niet. We hebben het weleens geprobeerd maar lukt niet. Hij wordt niet wakker genoeg om te laten plassen en is vooral boos en nijdig. Dus nou ja. Dan maar zo.

 12. Zoë
  11 november 2018 / 07:34

  Onze oudste meid wilde met net 2jr zindelijk worden. Het vroeg wat inzet en toewijding, er waren ongelukjes, maar na een maand was ze overdag zindelijk en mochten wij na 2wkn ook niet meer mee naar de wc. ‘S nachts had ze nog een luier, we zagen wel wanneer dat moment kwam. Sinds begin deze zomer begonnen sommige luiers droog te blijven na de nacht, maar was het nog onregelmatig hoe vaak of wanneer. Maar sinds ruim een maand zijn alle luiers droog. Ze wil nog iedere avond net als Skyler een luier en ik vermoed net als jij vd zekerheid. Ze is nog geen 3,5jr en ik laat het, komt vanzelf wel dat ze hem niet meer wilt.
  Onze jongste dame vondt dat 1,5jr een goede leeftijd was om zindelijk te worden We zijn meteen begonnen, kostte wat meer inzet, toewijding, tijd, geduld maar met een maand was zij potjes zindelijk. Ze heeft wel wat meer ongelukjes gehad dan haar zus maar ze was ook nog zo jong. En nu met nog geen 2jr gaat ze overal naar de wc, ze draagt onderweg/bij anderen nog een up&go voor haar zekerheid maar die blijven eigenlijk altijd droog. Ze krijgt alleen luier om met slapen en ook bij haar zien we wel wanneer ze nachtzindelijk wordt.

 13. 11 november 2018 / 07:48

  Onze dochter was vlug. Onze zoon 3 maanden voor hij 4 werd en naar de basisschool ging.
  Nu wordt hij over 2 maanden alweer 5, maar in de nachten nog luierbroekje. En deze is in de ochtend nog niet droog. Ook tegen mij zei cb, tot 7 jaar niet erg. Komt dus vanzelf wel.

 14. Marcella
  11 november 2018 / 11:27

  Ik hoor het ontzettend vaak dat kids snachts nog een luier dragen en dat is ook helemaal niet raar. Hier was het juist het tegenovergestelde. Onze oudste was eerder snachts zindelijk dan overdag. Potty training werkte hier voor geen meter, dus wij hebben net zolang gewacht totdat hij er zelf mee kwam. Met 3 jaar en 2 maanden was hij ineens uit het niets zindelijk. Onze middelste wil al vanaf dat ze 1,5 jaar is op het potje. Ik ben er alleen erg laks in en vindt het eigenlijk alleen maar gedoe, dus krijgt ze gewoon nog een luier om. Ach alle plasjes op het potje zijn mooi meegenomen en we hebben nog alle tijd vind ik.

 15. Kim
  11 november 2018 / 20:12

  Hier is de zindelijkheid ’s nachts vanzelf gekomen bij het zindelijk worden overdag. Alsof er een knopje om was en hij helemaal zindelijk was 24 uur per dag.

  Weet niet of het wat is voor jullie, maar je hebt van die matrasbeschermers. Misschien dat dit ook al een soort zekerheid kan geven en hij er meer vertrouwen in heeft als een soort tussenstap?

 16. Sabien
  14 november 2018 / 12:27

  Onze zoon is nu 4 en sinds een paar weken helemaal zonder luier. Niet in één keer hoor. Wij hebben het ook wel eens eerder geprobeerd, omdat hij dan weken wakker werd met een droge luier. Deden wij de luier af en werd hij dan ’s nachts toch niet wakker als hij moest plassen, en dus een nat bed had, dan was hij zijn vertrouwen kwijt. Luier dan weer gewoon om voor een paar weken. Dan ging het weer goed en kreeg hij weer zelfvertrouwen. Ik moet wel zeggen dat wij hem nog wel een keer uit bed halen voordat wij naar bed gaan. Bij ons gaat dat prima en slaapt hij negen van de tien keer gewoon door als wij hem uit bed tillen en op de wc zetten. Maar ik kan goed begrijpen dat jullie dat liever niet doen met Skyler. Ook gezien het feit dat het dan lang duurt voordat hij weer in slaap valt. Komt echt wel een keer goed!

 17. malons7628
  13 maart 2019 / 16:56

  Hier ook overdag helemaal zindelijk, ’s avond hebben we 1x geprobeerd toen ging het gelijk mis. Daarna niet meer geprobeerd, is meer laksheid. Maar ga het gauw weer proberen. Ik denk ook dat het vanzelf gaat, ik ben al blij dat die het overdag is.

 18. Cynthia
  13 maart 2019 / 17:12

  Vooral de omgeving was druk met het onderwerp “zindelijkheid” bij mijn dochter. Want: “ze is al 3,5 en op school moet ze echt zindelijk zijn hoor! Bij ons worden de kinderen geweigerd die nog niet zindelijk zijn”. Op een ietwat pinnige toon heb ik laten blijken dat ik niet op deze bemoeizucht zat te wachten en dat ik zelf (en vooral ook mijn dochter) wel zou merken wanneer de tijd rijp zou zijn hiermee te beginnen. En een aantal weken later was het zover: binnen 1 week dag én nacht zindelijk. En toen had niemand uiteraard meer iets te zeggen ;-). Je eigen gevoel volgen is belangrijk. Misschien niet altijd makkelijk, maar wel het beste, denk ik.

 19. Sanne
  13 maart 2019 / 18:15

  Mijn oudste was vanaf 2jr er mee bezig maar bij hem duurde het uiteindelijk ook een jaar voordat hij zindelijk was overdag. Wel durfde hij absoluut niet op de wc te poepen, dit heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad maar met 3.5 jr ongeveer was dit gelukkig ook voorbij. Hij is nu 4 (december) en plast snachts nog in zijn luier. We maken hem wakker voor wij naar bed gaan, dan plast hij, maar toch altijd smorgens een natte luier. Niet altijd vol, wel nat. We geven hem nu vanaf 17u geen drinken meer. Ik heb me er wel even druk om gemaakt (oke, soms nog) maar ik denk dat we maar gewoon zo doorgaan, het zal hopelijk vanzelf wel goed komen. En als hij dus tot 7jr nog mag, dan hebben we nog even ….! 🙂

 20. Inge
  13 maart 2019 / 22:53

  Ieder kind heeft duidelijk zijn eigen ritme, pushen heeft meestal het omgekeerde effect, dus jullie hebben dat heel goed aangepakt…
  Hier is onze dochter zindelijk overdag sinds ze 1 jaar en 10 maanden was, ’s nachts hebben we de pamper afgelasten sinds haar 2e verjaardag. Ben benieuwd hoe het met ons tweede zal gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.