Wat zijn mijn plannen voor 2019?

Wat zijn mijn plannen voor 2019?

Het einde van het jaar nadert en dan krijg ik altijd een beetje de kriebels. Je hoeft 1 januari natuurlijk helemaal niet te zien als een nieuwe start en kunt iedere dag beginnen met het bereiken van jouw doelen en dromen, maar voor mij voelt het toch als een frisse wind. Ik vind de decembermaand altijd hectisch in het begin en zodra het einde dan echt nadert, voelt het altijd onrustig. Aan goede voornemens doe ik eigenlijk al een tijd niet meer, maar er zijn wel wat dingen waar ik me in 2019 op wil focussen. Dingen die dit jaar vorm hebben gekregen en waar ik in 2019 mee verder wil en die dus goede aandacht gaan krijgen. Het liefst zou ik de lijst nog veel langer maken maar ik denk dat ik hier mijn handen vol aan ga hebben.

Een boek schrijven

Ik heb het al honderden keren geroepen en iedereen weet inmiddels wel dat het een grote droom van me is. Een grote droom die ik in 2019 voort ga zetten. Ik heb het onderwerp te pakken, ik heb een opzet, ik heb flink wat ideeën en ik weet welke kant ik op wil. Ik heb brainstormsessies achter de rug, ik heb een belangrijke afspraak gepland staan en ik hoop dat ik in 2019 kan gaan knallen. Nee: ik wéét dat ik in 2019 ga knallen. Of het boek in 2019 ook daadwerkelijk af gaat zijn durf ik niet te zeggen, maar dat het behoorlijk wat aandacht gaat krijgen is een ding dat zeker is. Ik vind het spannend, doodeng, ben zoals altijd weer heel erg onzeker, maar we moeten het gewoon doen. 2019 wordt het jaar van het boek. Van de droom die al jaren bovenaan mijn lijstje staat.

Mijn NIMA A Marketing afronden

Aan het begin van dit jaar besloot ik mezelf in te schrijven voor een thuisstudie. Ik voelde me doelloos en kon wel wat uitdaging gebruiken. Ik koos voor NIMA A Marketing en wilde iedere dinsdag hieraan gaan werken. Dát plan liep een beetje in de soep. Naast een eigen bedrijf, twee kinderen en héél slechte nachten viel en valt het me best zwaar om me hierop te focussen. Maar NIMA geeft me een stok achter de deur; ik moet me voor 31 december inschrijven voor een examen, mag dit maximaal drie keer (90 dagen) verzetten en moet in 2019 mijn diploma halen. Ze bieden namelijk hierna geen losse examens meer aan en dan moet ik een heel pakket met lessen kopen. Lessen die ik dus al heb en die echt heel erg duur zijn. Niet helemaal zoals ik voor ogen had toen ik me inschreef voor een thuisstudie die ik op eigen tempo kon afronden, maar het is even niet anders. Ik ga een goede planning maken en hoop dat ik het dan zo tot een succes kan brengen. Ik zal prioriteiten moeten stellen.

Mommyhood

Tsjah, een boek schrijven en een NIMA opleiding afronden is allemaal prima, maar ik heb natuurlijk nog ‘gewoon’ mijn werk ernaast. Mommyhood levert me geld op en de twee bovenstaande dingen (nog?) niet. Ik kan dus wel lekker dagenlang een boek gaan schrijven en studeren, maar zonder content op het blog schiet ik niks op en komt er geen geld in het laatje. Er moeten artikelen worden geschreven, opdrachten worden geregeld en alles moet draaiende worden gehouden. Geen straf want ik vind mijn werk enorm leuk. Iedere dag schud ik een artikel uit mijn mouw en ik heb er vaak nog veel plezier in. Ik zal wel een goede weekplanning moeten maken, met wanneer ik wat ga doen. Het is namelijk niet niks wat ik me op de hals ga halen, haha. Ik zal mijn uren af moeten bakenen en dat vind ik heel erg lastig. Er zal werk tussendoor komen wanneer ik wil studeren en er zal inspiratie voor het boek omhoog borrelen als ik aan het schrijven ben voor Mommyhood. Kan iemand me meer uren in een dag geven?

Mijn kinderen

O ja, er lopen ook nog twee kinderen in de rondte die verzorgd moeten worden! Gelukkig gaat Skyler naar school en heb ik voor Maddox ook twee dagen opvang. Als Maddox slaapt kan ik ook aan de slag, maar ik wil ook graag leuke dingen blijven doen met ze. Ik vind het heerlijk dat ik nu op woensdag niet zoveel werk verricht en ’s ochtends lekker op pad kan met de jongste. Als Maddox dan slaapt is Skyler uit school en heb ik tijd voor hem. Die dag wil ik er dan ook wel in houden en als ik daar in het weekend of een avond voor aan de slag moet, dan moet dat maar. Of misschien moet ik tijdelijk een extra dag opvang regelen op donderdag als ik echt meer tijd nodig heb voor doel 1 en 2. Er zijn genoeg avonden en weekenden dat ik wat doelloos op de bank met mijn telefoon in mijn handen zit en die ik dus beter kan besteden. Dat wordt dan ook een doel voor 2019: mijn tijd beter benutten met zaken die echt belangrijk zijn. Hetzij de kinderen, hetzij een van mijn projecten.

De bruiloft?

Ik krijg ontzettend veel vragen over de bruiloft en of er nog getrouwd gaat worden. Tsjah, als je al 2.5 jaar verloofd bent is dat natuurlijk niet zo gek. We hebben sinds de verloving al geroepen dat het geen vijfjarenplan gaat worden, maar we schieten al aardig op, lol. De zwangerschap, de geboorte van Maddox, de slapeloze nachten, we zijn er gewoon nog niet zo erg mee bezig geweest en weten niet helemaal wat we willen. We willen het klein houden, intiem, ik wil uiteraard een mooie jurk en we willen de jongens erbij. Als dat betekent dat we alleen ‘ja’ zeggen en daarna lekker gaan eten vind ik dat eigenlijk ook wel genoeg. Ik droomde altijd van het ja-woord en een mooie jurk. We zijn allebei geen echte feestbeesten en houden niet van al die toeters en bellen en in de belangstelling staan. Toen we aan het kijken waren naar locaties, aankleding, tijdschema’s, dansgelegenheden en muziek voelden we aan alles dat dat niet helemaal ons ding was. Aan de andere kant vinden we alleen ja zeggen en eten ook zo ‘mwah’. We zijn er dus nog niet helemaal over uit en ik weet niet zeker of het in 2019 gaat gebeuren. Ik wil hem echter wel in het lijstje zetten omdat het geen ondergeschoven kindje moet worden. Wie weet verras ik jullie wel opeens met een foto ‘joehoe, we zijn toch even snel getrouwd en dit was mijn jurk!’ Of we besluiten toch wat groter uit te pakken en organiseren iets. Who knows hoe het gaat lopen. Maar of het in 2019 gaat gebeuren, daar kan ik geen ja of nee op zeggen. Voor nu staat er nog niks gepland.

Teveel grote dromen

Dat was hem! Als ik het zo onder elkaar zie zijn het wel heel grote dromen. Het zijn allemaal wel grote projecten die een hoop tijd kosten en waarvan ik gewoon niet zeker weet of het allemaal gaat lukken. Het NIMA diploma is wel echt iets dat moet want anders is het echt zonde van de investering en de tijd die er al in zit. Hopelijk krijgt mijn energie (en de hersenen) weer een boost zodat ik hier echt goed voor kan gaan zitten en dat het ook daadwerkelijk blijft hangen. Ik vind het leuk, ik vind het interessant en ik vind het fijn om iets nieuws te leren. Maar ja, leren gaat niet (meer) vanzelf en het is lastige kost. Gelukkig is er ruimte en mag het examen drie keer 90 dagen verzet worden waardoor ik een aantal maanden de tijd heb. Het zijn 40 flinke hoofdstukken, twee dikke mappen, dus daar heb ik de tijd ook wel voor nodig. Het is ook niet zo dat ik het examen ga doen als ik er niet klaar voor ben. Het kost twee keer 275 euro en dat ga ik natuurlijk niet riskeren. Het moet dus wel goed voelen! In het ergste geval kan ik annuleren en heb ik geen diploma. Niet de optie waar ik voor ga natuurlijk. Dat voelt dan toch wel als falen, juist omdat ik de kans in 2020 niet meer krijg.

Mijn werk moet natuurlijk ook gewoon gebeuren want ja, het is werk en dat neem ik heel erg serieus. Mijn kinderen zijn er altijd en verdienen alle tijd en aandacht. Het boek? Dat is een heel grote droom en ik voel dat 2019 gewoon het jaar moet zijn voor dat. Als ik maar ga schrijven, een mooie start maak en er aandacht aan besteed. Dan zien we vanzelf wel of het in 2019 of misschien wel 2020 in de schappen ligt. Hetzelfde met de trouwring! Zal ‘ie om mijn vinger zitten in 2019 of toch niet? We gaan het zien volgend jaar! Afgelopen jaar ben ik voor mijn gevoel een beetje blijven hangen. Het was een prima jaar, maar het voelde soms ook een beetje ‘mwah’. Geen echte doelen, gewoon maar wat doen. Niet lekker in mijn vel, veel zorgen, weinig energie, weinig slaap. Ik wil weer een beetje de focus terug en werken aan mooie plannen. Hopelijk gaat deze mooie lijst me daarmee helpen. Ik ga hem in ieder geval uitprinten voor mezelf!

Vertel eens: waar wil jij je op focussen aankomend jaar?

Share:

9 Reacties

 1. Lotte
  14 december 2018 / 09:11

  Trouwen, borrel en daarna (in ons geval) uitgebreid eten met n kleine groep vonden wij perfect. Een dansfeest is aan ons ook niet besteed, eren daarentegen wel!

 2. 14 december 2018 / 09:34

  genoeg in de planning dus 😀 en leuke dingen ook en knallen ga je ook zeker weer volgend jaar :D. op medisch gebied focus ik mij maar niet meer, ik zie wel waar het schip strand alleen op het net en social media zou ik wel meer te doen krijgen en daar heb ik super veel zin in 😀

 3. 14 december 2018 / 12:02

  Dat boek wil ik liefst nu meteen lezen! Ik heb een groot vermoeden dat het non-fictie zal zijn en iets te maken heeft met het moederschap 🙂 Zoooo benieuwd!

 4. 14 december 2018 / 13:21

  Maaaarrr, waarom moet alles tegelijk meis? Je kan je toch ook op NIMA & Mommyhood focussen, en zodra NIMA achter de rug is, je boek oppakken?
  Doelen zijn mooi, maar ’s avonds even doelloos op je telefoon kijken is OOK ontspanning. Je kan niet elke vrije minuut nuttig besteden, of eigenlijk; dat zou niet moeten. Want relaxen en even je hoofd op 0 zetten is ook belangrijk om je daarna weer wél te kunnen focussen.
  Maak het jezelf ook niet te moeilijk he? Want door meerdere grote doelen tegelijk te stellen, wordt het niet makkelijker om te halen. En dan werk je jezelf gewoon over de kop heen en dat is zonde!

  • Shirley
   Auteur
   14 december 2018 / 13:30

   Omdat ik het gewoon heel graag wil! Maar NIMA heeft wel voorrang inderdaad en het is aan mij hoe snel ik dat afrond; kan binnen drie maanden, maar bijvoorbeeld ook binnen negen maanden. Ik moet even kijken hoe alles gaat lopen 🙂 Het boek staat al in de kinderschoenen qua onderwerp en opzet en dat schrijven zal ook deels ontspanning zijn. Zoals ik al zei: NIMA moet in 2019 afgerond worden, het boek niet. Dat zal dus ook de focus krijgen de eerste maanden! Niet alles hoeft direct in januari af en evenveel aandacht, hoe graag ik dat ook wil 😉

   • Jacky
    14 december 2018 / 17:10

    Goed dat je er in ieder geval zo in staat! Ik dacht een beetje te lezen dat je alles tegelijk meteen aan wilde pakken 😉
    Denk dat je het zeker allemaal kan en ben benieuwd hoe je het gaat managen

 5. Inge
  14 december 2018 / 20:27

  Mooi om je plannen zo helder op papier te zetten. Misschien moet ik dat ook eens doen. Ook fijn om later weer eens op terug te kijken.
  Mooie doelen in het vooruitzicht. Heel veel succes en ik kijk uit naar je boek!!

 6. Sanne
  14 december 2018 / 22:49

  Zo tof dat je een boek wilt gaan schrijven! Ik ren sowieso naar de (digitale) boekwinkel om er een te kopen als hij uit is.

 7. Caro
  15 december 2018 / 07:41

  Mijn doel blijft meer balans in werk, moeder, vrouw, huishouden, vriendin en mezelf. En dan had ik mezelf als eerste moeten schrijven… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.