(~215 B)
Waarom ik authenticiteit belangrijker vind dan aantallen

Waarom ik authenticiteit belangrijker vind dan aantallen

Voor influencers zijn er diverse platformen te vinden waar je kunt pitchen op opdrachten. Verschillende bloggers zijn aangesloten bij mediabureaus, maar de onafhankelijke bloggers zoals ik kunnen dan op zo’n site terecht, opdrachten checken, een pitch uitbrengen en op die manier een ‘klant’ binnenhalen voor een leuke samenwerking. Vaak kun je je gewoon aanmelden als je een leuk idee hebt, maar soms zijn er ook bepaalde eisen. Een hoeveelheid unieke bezoekers, een blog in een bepaalde categorie of een hoeveelheid aantal volgers op Instagram. Ik ben het daar nooit mee eens want als je gaat afwijzen op hoeveelheid bezoekers of volgers kun je nog best goede, authentieke content laten liggen. Neem nu het volgende, een heel persoonlijke voorbeeld waar ik al een tijd over wil schrijven maar waar ik dankzij donderdagavond een goed moment voor heb gevonden.

Niet de juiste aantallen

Zo’n anderhalve maand geleden kwam er een opdracht voorbij via zo’n platform voor bloggers/social influencers: als je 20.000 volgers had op Instagram kon je reageren en maakte je kans om aanwezig te zijn bij de releaseparty van Anouks nieuwe album. Je ontving geen vergoeding, maar de ruil was op basis van barter. Het product, in dit geval de kaarten voor de avond en het ontvangen van het album in ruil voor passende content. Het ging hier dus om een opdracht waarbij de nadruk werd gelegd op aantallen en niet op hoe passend iets is. Hoe authentiek en hoe geloofwaardig. Hoe goed een account bij een opdracht past. Ik ben echt een voorstander van echtheid en werk dus alleen met merken samen die op een of andere manier goed bij mij passen of waar ik een heel passend en vooral persoonlijk stuk over kan schrijven. Ik denk wel dat jullie dat ook door hebben hier op Mommyhood qua verwerkte links en samenwerkingen. En hoe goed passend is het Instagram-account van mij, @shirleyvisser, bij Anouk? Ik kan wel stellen dat in ieder geval van alle -voor mij- bekende Anouk-fans, ik relatief veel volgers heb en al ontzettend veel over haar deel. Tot vervelens aan toe volgens sommigen, haha. Maar goed, we willen het niet over volgersaantallen hebben maar over hoe een opdrachtgever matcht bij een blog, website of social media account.

Toch een poging wagen

Helaas heb ik die 20.000 volgers niet en kon ik niet pitchen op de opdracht. Dat is zo gemaakt dat het ook simpelweg niet mogelijk is om een poging te wagen. Ik deed iets wat ik normaal nooit doe: ik vroeg om shout-outs. Ik kreeg er veel nieuwe volgers bij (mijn dank is heel groot, wat een liefde en support!), maar de sprong van 13k naar 20k is te groot om te realiseren op een eerlijke manier. Ik mailde mijn motivatie en diverse foto’s van mijn momenten met en bij Anouk naar het platform in de hoop dat er een uitzondering kon worden gemaakt. Ik kon dan niet pitchen; een mailcontact en foto’s op Instagram als bewijs had ik gelukkig wel. Helaas kreeg ik geen gehoor en werd het mailtje even kortaf beantwoord dat ze het bij de klant hadden neergelegd toen ik na een week vroeg of mijn mail was aangekomen. Tot de dag van vandaag heb ik niks gehoord. Niet van het bureau waar ik kan pitchen en niet bij de opdrachtgever zelf.

Mooie, passende content maken voor de geloofwaardigheid

Het deed en doet me echt een beetje pijn dat het bij bepaalde campagnes alleen maar om de grote cijfers draait en niet om de authenticiteit en hoe goed een campagne bij iemand past. Dat vind ik vaker niet helemaal terecht en bij deze opdracht vond ik het helemaal jammer. Ik ben tegen volgers kopen en pleit juist voor eerlijke, echte en passende content om mijn geloofwaardigheid te behouden. Daar blijf ik voor staan, hoe lang ik ook nog ga bloggen en welke campagne het ook gaat zijn. Zelfs deze van Anouk. Het haalt voor mij echt het plezier van de wereld af en de laatste weken drukt het een behoorlijke stempel op mijn werkzaamheden. Ik wil mooie, passende content maken en hoe zonde is het dan dat een merk zich alleen maar laat leiden door getallen? Ik snap dat getallen heel erg belangrijk zijn in deze wereld en ik snap ook heus wel dat 500 volgers niet genoeg is voor zo’n speciale opdracht. Maar met bijna 14.000 volgers, een behoorlijke fanbase en héél veel eerdere publicaties over Anouk kun je toch iets ontzettend tofs neerzetten. Het greep me meer aan dan ik eigenlijk wilde laten blijken maar I can’t help it. Ik wilde er graag dit stuk aan wijden.

Kaarten bemachtigd

Ik zat er dus al een tijdje mee in mijn maag, checkte continu de opdracht en bleef hopen op een mail terug. Tevergeefs. Gelukkig gebeurde er uiteindelijk een wonder; ik kreeg een heel lief app’je van iemand die twee kaarten via Spotify had kunnen kopen voor -jawel- de releaseparty van Anouk. Ze kon zelf niet gaan, dacht direct aan mij en zodoende kon ze via haar account de kaarten voor me kopen. Ik sprong een gat in de lucht en kon dus toch bij het feestje in Tuschinski aanwezig zijn. Niet als social influencer die de avond verslag moest gaan doen; wel als mega fan die evengoed verslag zou gaan doen, haha. Alleen met #nospon in plaats van #uitgenodigd.

3348D94B-5D9A-4460-9D04-DCE4E1E65DCF

f814a002-7ee2-42d8-a854-8d81341fb79b

De avond was daar

Eergisteren, 11 oktober, was het zover. Ik had twee kaarten en vroeg lieve Debbie om met me mee te gaan. Ik wachtte op mijn ouders, zij pasten op de kinderen en ik vertrok richting Amsterdam met een heel hoop kriebels in mijn buik. Want ja, fangirl-alert. Voor een concert ben ik hyper AF en is het bijna hilarisch om in mijn buurt te zijn. Of heel vervelend, dat snap ik ook heel erg goed. Anyway: om 19:30 uur was ik in Amsterdam en om 20:00 uur namen Debbie en ik plaats in zaal 1 van Tuschinski. En lieve Debbie, ik had het met niemand anders willen doen dan met haar. Wat staat ze al tien jaar naast me en wat begrijpt ze goed hoeveel dit voor me betekent.

Kippenvel en tranen

Het hele optreden dat zo ongeveer anderhalf uur bij elkaar duurde heb ik met kippenvel doorgebracht. Ik stond een beetje trillerig op mijn benen omdat ik al de hele week ziek was en mezelf bij elkaar geraapt had om dit absoluut niet voorbij te laten gaan, ik voelde de ene kriebelhoest na de andere opkomen waarvan ik grotendeels heb weggespoeld met ijsthee en ik heb met tranen in mijn ogen naar bepaalde nummers geluisterd. Anouk in zo’n akoestische setting, in het prachtige Tuschinski, dat was een van de mooiste dingen die ik van haar heb mogen zien. Zonder 20k volgers, zonder verplichte content te moeten delen, 100 euro armer maar als grootste fan ter wereld. Eerlijk, authentiek en helemaal voor mezelf.

IMG_5739

Fangirl-alert

Maar het mooiste kwam aan het einde van de avond. De zaal liep leeg, Debbie en ik wachtten nog even in de lobby in de hoop een glimp van Anouk op te kunnen vangen en toen we ontdekten dat er een afterparty was, kreeg ik Debbie zo ver om even mee te gaan naar boven in de hoop Anouk te kunnen spreken. Na concerten is het vrijwel onmogelijk om haar te zien omdat Anouk altijd al weg is als de band nog verder speelt en iedereen nog in de zaal zit, maar de kans zou hier kunnen zijn om haar te treffen. Dat wilde ik toch even proberen want ja, fangirl-alert.

Op de foto met Anouk

Na een minuut of twintig -zweet op mijn rug, trillende beentjes en flink het maagzuur van de ijsthee- kwam Anouk voorbij lopen om naar de taxi te gaan. ‘Anouk! Wat was je goed! Heb je tijd voor een foto?’ En dat wilde ze wel even snel. ‘Ik stond ook met je op de foto in Hilversum, weet je dat nog?’ ‘Oh, dat is echt al heel lang geleden! Kom hier.’ En daar was Debbie die Anouk en mij vastlegden op de foto. Een beetje trillerig van de griep én de zenuwen en niet in de outfit die ik eigenlijk wilde. Maar hé, kijk ons eens shinen. Daar is niets aan gelogen.

7C39E502-8FE6-472E-8F6D-20E2C05E4946

#nospon

De avond was prachtig. Het Nederlandstalige vind ik fantastisch want ik ben altijd al een liefhebber geweest van Nederlandstalige muziek. Anouk was grappig, zat er lekker in, voelde zich op haar gemak en het was op een unieke locatie. De zaal zat vol met alleen genodigden, prijswinnaars, Spotify-leden, een mega grote fan en haar vriendin en ergens in de zaal een uitgenodigde influencer met 20.000 volgers die we nergens hebben kunnen spotten. Waarvan we nergens online content hebben kunnen vinden. Ik heb de avond filmpjes gemaakt, ik heb ultiem genoten, ik heb verslag gedaan en ik ben met mijn grote idool, mijn held, mijn grote voorbeeld, nog eens op de foto geweest. Allemaal #nospon. Allemaal eerlijk, authentiek, goed passende content en met bijna 1000 likes op de foto. Geloofwaardig. Precies waar ik voor sta. En waar ik de komende jaren voor blijf staan. Dat wilde ik vandaag heel graag even vertellen. En als ik er niet bij was geweest, was dit artikel er ook gekomen. Alleen dan met een hoop meer maagzuur. Dan had ik misschien wel een van de mooiste Anouk-avonden moeten missen.

Bedankt voor het volgen allemaal. Bedankt dat jullie in me geloven en ieder woord van me lezen. Ik doe mijn uiterste best om eerlijk en authentiek te blijven. Zelfs als ik daardoor dus niet naar mijn grote held kan. Maar daar was karma. En mijn ticket naar Anouk. De foto is de kers op de taart. Alles is te vinden op mijn Instagram via de highlights. No spon. Thanks you all X

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties

 1. 13 oktober 2018 / 06:42

  Wat sneu dat ze je niet eens meer een mail hebben teruggestuurd, maar goede karma kwam jouw kant op inderdaad. En zo heb je toch mooi kunnen genieten van je avond uit, waar je wederom een prachtige foto aan hebt overgehouden 🙂

  Ik houd van jouw blogjes en jouw echtheid, vooral daarmee door blijven gaan Shir <3

  • Annet
   13 oktober 2018 / 09:11

   Helemaal met deze reactie eens!

 2. Jmiek
  13 oktober 2018 / 07:28

  Mooi beschreven wat een raar wereldje het bloggen en vloggen is geworden. Jouw authenticiteit en oprechtheid zijn de reden dat ik jouw blog als één van de weinigen nog iedere dag lees. En het feit dat je niet uit commercieel oogpunt de overstap naar YouTube hebt gemaakt zoals zovelen. Jouw blog is niet veranderd en springt er voor mij nu zelfs uit omdat ik hier elke dag een geschreven artikel kan lezen in plaats van dat alles maar in videovorm ‘moet’ tegenwoordig! Ik hoop dat je nog heel lang op deze manier kunt doorgaan en dat bedrijven en merken ook in jou als persoon blijven geloven in plaats van alleen naar cijfertjes te kijken.

 3. 13 oktober 2018 / 08:05

  Dikke vinger voor dat bureau. En een dikke duim voor jou! Jij hebt een wereldavond gehad en ik heb daar een beetje van kunnen meegenieten. Thanks.

 4. 13 oktober 2018 / 08:18

  Ja toen ik het las kon ik het eigenlijk niet echt geloven dat ze jou niet hebben uitgekozen en dat ze ook niet de moeite namen om je terug te mailen. Hoe moeilijk is het om een antwoord terug te sturen en als het echt niet zou kunnen is ‘nee’ ook een antwoord natuurlijk. Zo zie je maar dat jouw volgers aan je denken bij Anouk, wél weten dat jij groot fan bent en jou dit wél gunnen door jou die shout-out te geven en zelfs kaartjes voor je te kopen! Daar kan niets of niemand tegen op. Ik mag hopen dat mensen ook zo op deze manier aan mij denken op het moment dat het over The Kelly Family gaat, want ik snap jouw fan zijn wel heel erg goed 🙂 Op Instagram had ik ook al een reactie achtergelaten, maar ik gunde je dit écht!

 5. Sonja
  13 oktober 2018 / 08:26

  Ben zo blij voor je dat je dit hebt meegemaakt! En super dat je je niet laat verleiden om je echtheid te verliezen! Ik volg je al jaren en ik vind je oprecht en eerlijk en alleen daarom al ben je al geweldig! Ga zo door!

 6. Ilse
  13 oktober 2018 / 08:30

  Ik reageer eigenlijk bijna nooit, maar wat een prachtig stuk! En het is je zo gegund dit, super om te lezen dat je zo’n fijne avond hebt gehad met als afsluiting nog eens een prachtige foto! Daar kan geen blogger met 20k volgers tegenop!

 7. 13 oktober 2018 / 08:32

  Zo mooi dat je dit hebt mogen meemaken! Ik vind het zo jammer dat aantallen altijd leading zijn, krijg er altijd het gevoel bik van de middelbare school: “ben je welnpopulair genoeg voor ons?”
  Mooi artikel en keep up the good work! ❤

 8. Manouk
  13 oktober 2018 / 08:46

  Wauw wat mooi geschreven! Zo eerlijk en oprecht, waar jij ook voor staat vind ik. Je hebt het in ieder geval dubbel en dwars verdiend om er bij te zijn.

 9. 13 oktober 2018 / 09:58

  vinger voor dat bureau!! sommige zijn echt….ja zal niks zeggen 😉
  jij hebt een top avond gehad weer. je weet hoe ik over je denk mop 😉 oke nog een x dan hihi je bent een eerlijke topper en een van de blogs waar ik echt met oprechte eerlijkheid iets kan lezen zonder dood gegooit te worden met spon of bullshit <3

 10. Arina
  13 oktober 2018 / 11:03

  Nou kippenvel! Mooi geschreven en je zooo gegund.. Op het moment zit ik even in een fase dat ik gewoon de tijd niet heb om alles van je te lezen, maar dat is de eerste x in 5 jaar.. Hahaha. Normaal verslind ik alles van je, heerlijk vind ik het!! Blijf inderdaad vooral jezelf

 11. 13 oktober 2018 / 12:04

  Zo ontzettend jammer inderdaad. Ik reageer ook wel eens op dat platform en zie soms ook dingen voorbij komen waarbij ik gewoon weet dat ik er zo goed bij pas en het echt ik is. Maar dan kun je niet eens reageren. Ben echt ontzettend blij voor je dat je er toch nog heen hebt gekund.
  Verdien je gewoon!

 12. 13 oktober 2018 / 12:10

  Ik gun het je zo! en dit is opzich een dikke middenvinger naar die platform 😛
  En jullie staan prachtig op de foto 🙂

 13. 13 oktober 2018 / 14:08

  Prachtig en oprecht stuk heb je geschreven. Ik heb echt een klein blogje met maar een paar duizend bezoekers elke maand dus ik word ook genegeerd, wellicht ook omdat ik inmiddels dik in de 40 ben en dus ook niet ‘interessant’ zou zijn. Vind het zo jammer maar ben blij dat ik een goede baan heb en dus mijn blog kan vullen met producten die ik voor 80% zelf koop. Authenciteit is zooo belangrijk, als je niet oprecht bent prikt met daar zo doorheen. Jammer dat men alleen naar de cijfers kijkt. Heerlijke foto van jou en Anouk!

 14. Lisa
  13 oktober 2018 / 15:09

  Wow! Super gegund!

 15. Vicky
  13 oktober 2018 / 19:20

  Yes! En that’s why ik jou blijf volgen!

  Groetjes een stille, trouwer volger 🙂

 16. Ellen
  13 oktober 2018 / 19:36

  Wat een prachtartikel. Zo eerlijk, oprecht en voor mij dé reden dat ik jouw blog iedere dag lees. En wat word ik vrolijk van je Anouk-enthousiasme. Ook al heb ik zelf niets met Anouk, ga hier alsjeblieft mee door, want je bezorgt me een smile van oor tot oor!

 17. 13 oktober 2018 / 20:22

  Ik houd enorm van jou en je authenticiteit, keep that!

 18. Eefje
  13 oktober 2018 / 21:16

  Trouwe lezer hier, juist omdat je zo steady bent, altijd passende en kwalitatieve artikelen schrijft en daarom geloofwaardig en authentiek blijft. Daar kan wat mij betreft geen aantal volgers of wat dan ook tegenop.

 19. 14 oktober 2018 / 00:08

  Ze snappen het gewoon niet. Gemiste kans, voor hen en een suffe en slechte manier van communicatie. Vooral die mails die je krijgt waarvan je denkt “ja leuk!” om vervolgens te zien dat je bereik niet hoog genoeg is…Gaat echt nergens over….

  Je zou toch denken dat zo’n platform ondertussen beter zou weten 😉

 20. 14 oktober 2018 / 07:43

  Hell yes Shir! Jij was er, maakte indruk, hebt je foto en had een fantastische avond. Zo blij voor je! Die focus op cijfers is heel frustrerend maar zeker in dit geval snapte ik er echt helemaal niks van. De grootste fan en dan mierenn*k*n over die getallen. Je hebt echt een hele grote fanbase zelf en het plezier straalt van je af bij de concerten. Suf van de opdrachtgever, hun gemis.

 21. 14 oktober 2018 / 08:59

  Ik heb zelf weinig met Anouk maar love elk verhaal van jou over haar ! En helemaal eens met je blog – benieuwd wie die 20.000+ geluksvogel is maar ze hebben er 0 mee bereikt dus

 22. 14 oktober 2018 / 20:17

  Wat ontzettend jammer dat dit niet bij elkaar gekomen is, als opdracht. Want duh, dat was meer dan logisch geweest. Ik baal ook van aantallen, fake gedoe en belonen van gekochte/spook volgers.

 23. 15 oktober 2018 / 10:16

  Je zou verwachten dat dit soort bureau’s inmiddels wel beter weten. Ik zie ZO vaak op Instagram dat mensen met 30.000 volgers, 100/200 likes krijgen per foto. Dat krijg ik met mijn 3500 volgers ook….

  Het engagement is ZO laag bij veel grote Instagrammers! Mensen volgen dat soort grote account (voor mijn gevoel) vaak alleen voor de mooie plaatjes. Bij jou (en voor mijn gevoel ook bij mij) volgen mensen ons om wie wij zijn, hoe wij in het leven staan, voelen ze zich verbonden met ons. Dan neem je toch veel sneller iets van iemand aan?

  Ik snap dat je niet samen wil werken met iemand die 50 volgers heeft en overduidelijk net begint en nog niks heeft opgebouwd maar als iemand haar liefde voor Anouk over kan brengen ben jij het wel. Hoe KUN je dan vinden dat het geen match is..

  Door dit soort toestanden ben ik ook veel minder enthousiast geworden over bloggen en Instagram, ben ik weer op zoek gegaan naar een normale baan na fulltime geblogd te hebben 2 jaar geleden want ik vond het ZO frustrerend..

 24. 15 oktober 2018 / 16:15

  Als ik denk aan Anouk dan denk ik automatisch aan jou. Dat zegt denk ik al genoeg 😉 Prachtig artikel, heel sterk geschreven! En zo ongelooflijk blij voor je dat je er alsnog bij kon zijn. Geweldige foto van jullie!

Secured By miniOrange