(~215 B)




Project middagslaapje stoppen

Project middagslaapje stoppen

‘Help, mijn peuter wil geen middagslaapje meer doen!’ is een kop die ik regelmatig tegenkom op fora en blogs. Echter is het bij ons het tegenovergestelde; wij gaan het middagslaapje heel bewust stoppen en ik ga je vertellen waarom.

Laat naar bed

In oktober 2015, vlak voor Skylers tweede verjaardag en net na de verhuizing naar Aalsmeer, schreef ik over het rommelige slapen tussen de middag. De ene keer wilde Skyler wel slapen en op andere dagen sloeg hij de middagdutjes over. Gelukkig had dat meer te maken met de gekke, rommelige dagen en kwam er vlak daarna weer een ritme in; Skyler sliep tussen de middag tussen de één en twee uur. Prima, voor een kindje van bijna twee. Maar op dat moment kampten we ook nog heel erg met de vreselijke nachten en had Skyler deze bijtankuren absoluut nodig. En mama af en toe ook want dat waren voor mij momenten om even tot rust te komen. Vaak niet slapend, maar wel even een moment voor mezelf. Momenteel gaat het slapen héél erg goed. Sinds Skyler is overgegaan naar een peuterbed, afgelopen september, gaat slapen fantastisch en knijpen we in onze handen. Skyler slaapt ontzettend goed, wordt vrijwel niet meer wakker ’s nachts (uitzonderingen daargelaten) en is zelfs een uitslaper geworden. Dat laatste is niet zo gek; Skyler gaat namelijk erg laat naar bed. Bedtijden tussen 21:30 en 22:00 uur zijn eerder regel dan uitzondering. Nu hoef ik niet te horen dat dat belachelijk laat is voor een kindje. Dat weten we zelf namelijk ook wel. Feit is dat we hem gewoon niet eerder naar bed krijgen en dat de goede nachten ons zó heilig zijn geworden, dat we de lange avonden geaccepteerd hebben. Tot nu.

Uitslaper

Nu komt namelijk het moment om ook korte metten te maken met de slapeloze avonden en om normale bedtijden in te gaan voeren. Ik wil namelijk ook weleens om 21:00 uur naar bed, gewoon een avondje rustig op de bank televisie kijken zonder een kind dat aandacht vraagt, ook weer wat meer qualitytime met Raymond en vooral gewoon een kind dat eerder gaat slapen. Een tijdstip dat voor een peuter acceptabel is en waardoor hij ’s ochtends uitgerust wakker wordt. Want een uitslaper is dan wel fijn en we genieten van de ‘uitslaap’ochtenden omdat we Skyler voor achten en zelfs soms voor negen uur niet horen; op dagen dat ‘ie naar de crèche moet, moeten we hem altijd wakker maken. En met het oog op de grote verandering aka de basisschool later dit jaar, wordt het tijd om hier aan te werken. We zijn klaar voor de volgende verandering in het slaappatroon. Dat kan maar door één ding: het middagslaapje stoppen.

Bij hem blijven

Op dagen dat Skyler thuis is probeer ik hem vaak wakker te houden ’s middags. Als we ervoor zorgen dat we niet ’s middags in de auto zitten waardoor hij in slaap kan vallen en we niet wat versuft op de bank blijven hangen waardoor hij zijn ogen sluit als hij tegen me aan ligt, gaat dat vaak goed. Maar ja, er zijn natuurlijk uitzonderingen. Slaapt Skyler niet, dan lukt het ons om Skyler om 20:00 uur in bed te hebben. Dan is hij moe genoeg én slaapt hij snel genoeg, om zelf wat aan de avonden te hebben. Heeft hij tussen de middag wel zijn ogen gesloten, dan kunnen we gerust tot 22:00 uur met hem bezig zijn. Ook als we hem om 20:00 uur naar bed brengen, zijn we makkelijk twee uur zoet. Dan kiezen we er toch sneller voor om hem wat langer beneden te houden, zodat we zelf ook nog wat anders kunnen doen dan bij Skyler blijven zitten of constant heen en weer te moeten lopen naar een kind dat maar niet wil slapen en blijft huilen. Want hoe goed de nachten ook gaan; het inslapen lukt Skyler nog niet alleen en dus blijft één van ons boven bij hem tot ‘ie daadwerkelijk slaapt en we de kamer kunnen verlaten. Noem het gekkenwerk; dat is weer een volgend puntje op onze lijst om aan te pakken. De nachten zijn nu een aantal maanden goed en daar zijn we héél blij mee, de bedtijden worden vanaf nu aangepakt en dan later het volgende probleem; het alleen in slaap leren vallen. Maar ach, dat duurt maar vijf of tien minuten als hij ’s middags niet heeft geslapen. Uiteindelijk komen we er wel, het heeft alleen even tijd nodig. Veel tijd. 

Er is trouwens wel iets geks aan de hand; als Skyler wel slaapt tussen de middag en ’s avonds pas laat in bed ligt, horen we hem niet meer, slaapt ‘ie rustig en goed in en hoeven we er ’s nachts ook amper uit. Slaapt hij niet en sluit hij rond achten zijn ogen, dan wordt hij toch wel vaak wakker ’s avonds en ’s nachts omdat hij onrustig is. Even een puntje om in de gaten te houden.

2016-11-30-16-03-35

De autorit naar huis

Anyway, terug naar het middagslaapje. Op dagen dat hij naar het kinderdagverblijf gaat, slaapt hij ook tussen de middag. Dit is altijd al zo geweest. Het zijn daar natuurlijk intensieve dagen en ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat Skyler het daar nodig heeft. Echter duren de maandag- en dinsdagavonden zó lang omdat hij ’s middags niet voor 14:45 uur wakker is, dat we daar behoorlijk gek van worden. Wel lekker hoor, die uitslaapochtend op woensdag tot 09:00 uur omdat Skyler zó laat in bed ligt de avond ervoor, maar steeds weer tot ’s avonds laat met Skyler bezig zijn omdat ‘ie niet moe is, wordt ook een beetje te gek. En dus heb ik afgelopen week voorgesteld om het middagslaapje ook op de crèche over te slaan. Niet inkorten maar gewoon echt helemaal skippen. Voor Skyler maakt het namelijk niet uit of hij een half uur of anderhalf uur slaapt. Het is genoeg om de avond mee door te komen. ‘Goed idee! Skyler is toch niet zo heel moe ’s middags’, wist de leidster me te vertellen. Maar ja, dáár was ik niet zo bang voor; het probleem zit hem een beetje in de autorit terug naar huis. Aangezien Skylers kinderdagverblijf niet in Aalsmeer zit (hij ging er al naartoe voordat we verhuisd waren), hebben we een terugrit van zo’n 20-25 minuten terug naar huis. Niet erg als je wakker genoeg bent, maar wel heel erg lang als je ’s middags niet slaapt en altijd in slaap valt in de auto. En in slaap vallen in de auto rond 18:00 uur betekent een probleem; niet eerder slapen dan middernacht.

Avond voor onszelf!

Een tijd geleden heb ik Skyler opgehaald van het kinderdagverblijf en viel hij, ondanks het slapen tussen de middag, in slaap in de auto om 18:00 uur. Ik besloot hem bij thuiskomst in bed te leggen omdat ik hem maar niet goed wakker kreeg in de hoop dat hij zo moe was, dat hij de nacht zou gaan doorhalen. Ik had het kunnen weten met zo’n topslaper als Skyler, maar uiteindelijk werd de peuter dus om 20:00 uur wakker. Resultaat: een hyperactief kind tot middernacht. Niet iets waar je op zit te wachten. Ik heb afgelopen week dan ook alles uit de kast getrokken om Skyler tijdens de autorit wakker te houden, toen hij voor het eerst niet had geslapen op het kinderdagverblijf. Geen kachel aan, hele verhalen vertellen, veel vragen stellen, Jokie en Jet aan, hopen op flink veel politie, brandweer en ambulances op de weg (haha) meezingen én een koekje als afleiding. Ik zag Skyler eventjes twee tellen zijn ogen sluiten maar uiteindelijk is het gelukt om de hele weg wakker te blijven.

Eenmaal thuis is er niks meer aan de hand. Dan heeft hij genoeg afleiding om over zijn slaap heen te komen, te eten en om daarna rustig met het avondritueel te starten. Om 20:00 uur lag Skyler in bed, sliep hij gelijk en kon de avond beginnen voor Raymond en mij. Wat fijn! De volgende ochtend werd Skyler om 07:00 uur wakker, kwam hij nog bij me knuffelen, viel hij tóch nog even in slaap en liepen we om 09:00 uur naar beneden om de dag te starten. Mocht het een schooldag zijn, dan is 07:00 uur prima en hoeven we hem niet wakker te maken. Dan kunnen we rustig aankleden en eten, in plaats van na een half uur al in de auto te zitten.

Fingers crossed

Het zou ontzéttend fijn zijn als dit uiteindelijk gaat werken. Ik vind het echt niet erg als hij op vrijdag of in het weekend af en toe tussen de middag slaapt en daardoor ’s avonds later naar bed gaat. De dag daarna kan Skyler immers lekker uitslapen en dat is ook wat waard. Of dat we ’s avonds eens weg moeten en hij dus ’s middags wel even moét slapen om dat vol te houden. Maar dat wakker maken op schooldagen met een hysterisch kind tot gevolg, de lange en frustrerende avonden terwijl je zelf ook rustig op de bank wil zitten óf een keer vroeg naar bed wil; dat mag wel eens afgelopen zijn. Dan maar even alle toeters en bellen uit de kast toveren tijdens de autoritten op maandag en dinsdag. Wish us luck! We zijn al héél erg blij met de behaalde resultaten en de fijne nachten; nu nog even de puntjes op de i en alles finetunen. Maar ook dat komt wel weer goed.

2016-11-21-21-13-50

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Reacties

  1. 19 januari 2017 / 07:55

    Ik herken het deels. Milan heeft de eerste 1,5 niet normaal geslapen en wij dus ook niet. Toen ik bijna in slaap viel achter het stuur wist ik dat er iets moest veranderen. We namen hem tussenin en hebben heerlijk geslapen. Funest natuurlijk, maar moesten toch slapen en functioneren op het werk.

    Later vonden we dat het tijd was om in zijn eigen bed in te gaan slapen, maar ook toen bleven we bij hem zitten tot hij sliep net als jullie. We hebben heel wat tijd doorgebracht op de vloer 😉 op een dag was ik het allemaal zo zat dat ik zei dat het nu eens klaar was. We hadden hem zelf zo verwend, ik weet het, maar toch. Hij was hier zo van onder de indruk dat het oké was. Hij ging naar bed, voorlezen en daarna gingen we naar beneden. Opeens ging het goed!

    Milan sliep met twee jaar al niet meer tussen de middag, maar dat hielp ons helaas niet in de avonden, het bleek dat hij wel moe was, maar het gewoon heel gezellig vond met papa en mama… maar slapen kan een drama zijn en iedereen kan daar wat van vinden, deed ik ook, maar het is toch echt anders als je het zelf meemaakt. Succes!

  2. Anna
    19 januari 2017 / 08:28

    Wat me wel erg opvalt in je verhaal is dat je heel erg kijkt naar wat Skyler aangeeft en zou willen (hoelaat naar bed, hoe in slaap vallen etc). Maar als het goed is, geef jij ritme en regels aan… Mijn kinderen zijn het ook niet altijd eens als dingen niet gaan zoals ze zouden willen, maar dat is niet aan hen 😉
    Misschien dat hij de eerste avonden zeurt en huilt maar als je volhoudt (ook in de nacht) dan snapt hij het echt heel snel… Het onrustige zit hem in toegeven, dan weet een kind niet waar hij aan toe is en haalt alles uit de kast tot je ingeeft. Succes in ieder geval!

    • Shirley
      Auteur
      19 januari 2017 / 09:30

      Iedereen voedt op een andere manier op 🙂 wij hebben hier heel duidelijke regels maar hebben ook veel gekeken naar de afgelopen jaren en wat ons de meeste rust zou brengen met al die helse nachten in ons achterhoofd! Je moest eens weten hoeveel methodes we de afgelopen drie jaar hebben gebruikt. Daar is uiteindelijk deze manier uit gekomen en dat heeft ervoor gezorgd dat we eindelijk na 2,5 jaar allemaal slapen. Maar daar is een hoop protest en gezeur aan vooraf gegaan 😉 Een manier die voor ons goed voelde en waar we een rustig en goed slapend kind van kregen. En nu gaan we verder met de volgende stap, precies zoals voor ons nu ook weer goed voelt 🙂 Slapen is bij ons altijd een gevoelig dingetje, haha!

      • Lisa
        20 januari 2017 / 01:13

        Jammer dat deze goedbedoelde feedback niet wilt aannemen van anna! Denk inderdaad ook wel dat helpt, misschien is een coach op het genied van slapen wat voor jullie? Ik lees vaak de artikelen op pret a pregnant van ern slaapcoach en die tips hebben ons onzettend geholpen!

        • Shirley
          Auteur
          20 januari 2017 / 08:48

          Het heeft niks te maken met feedback aannemen; ik geef echter gewoon antwoord met daarin hoe het voor ons voelt. Een stukje meer uitleg bij het artikel omdat misschien niet iedereen de slaap’achtergrond’ kent en we nu al in onze handen mogen knijpen met het resultaat 🙂 Ik vind het daarom ontzettend jammer dat als ik antwoord geef op feedback ik vervolgens ‘je wil geen feedback aannemen’ lees, aangezien het aan mij is om er wat mee te doen en/of ietsje meer uitleg te geven. En misschien ook omdat ik alleen maar aangeef wat we gaan doen en niet om hulp vraag. Ik kreeg eerder de tip van de slaapcoach maar omdat de nachten nu dus wel goed gaan en het enkel om bedtijden verschuiven gaat (niet eens een ramp want we zijn al láng blij met de behaalde resultaten) slaan we dat voor nu over 🙂 Voor een tweede kindje hou ik het zeker in mijn achterhoofd, mocht dat weer op een ramp uitlopen.

    • Mariska
      24 januari 2017 / 13:05

      Ik vind het juist heel goed dat Shirley en Raymond kijken naar de behoeften van Skyler! Dat hele idee van opvoeden a la Ria Blom is behoorlijk achterhaald, als je de huidige wetenschappelijke literatuur bijhoudt 🙂
      De kunst is inderdaad om zowel tegemoet te komen aan de behoeften van je kind, als aan je eigen behoeften. En ik denk dat zij dat echt heel goed doen op deze manier 🙂
      En fyi: de ene bedtijd voor het ene kind, is niet per se de beste bedtijd voor het andere kind
      https://sarahockwell-smith.com/2016/04/28/what-time-should-your-child-go-to-bed/

  3. 19 januari 2017 / 09:06

    Heel begrijpelijk en goed van jullie dat je met het middagslaapje gaan stoppen. Hopelijk gaat het voorspoedig en is Skyler er snel aan gewend en gaat hij op “normale” tijden naar bed.
    Voor de autorit terug tja heel lastig mijn dochter valt meestal ook in slaap als we gaan autorijden. Wij geven meestal maar even de telefoon (heel pedagogisch verantwoord) Ze speelt dan een Engels leerspelletje hier is ze dan zo druk mee bezig dat ze niet in slaap valt. Ik wens je heel veel succes!

  4. 19 januari 2017 / 09:21

    Veel succes! Hopelijk gaat dit snel goed, en hoef je niet meer je hele trukendoos in de auto open te trekken, haha.

  5. 19 januari 2017 / 09:37

    Heel veel succes met deze stap! Lijkt me enorm pittig zoals het nu gaat in de avonden maar even goed volhouden en dan komt het hopelijk goed. X

  6. 19 januari 2017 / 09:41

    Succes met de aanpak Shir! En dan straks baby 2 erbij. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat vind ik zelf nog een van de spannendste dingen. Haha! Ik ben als de dood dat Jelle wakker gaat worden van de nachten met zo’n pasgeboren frummel, of dat hij van slag raakt waardoor hij opeens weer slechter gaat slapen. We gaan het zien! X

    • Shirley
      Auteur
      19 januari 2017 / 09:49

      Pff ja… Maar ook: hoe gaat het slapen bij de baby? Project voor de volgende keer, haha! O, the joy… 😉

  7. Eva
    19 januari 2017 / 10:00

    Dat van ’s nachts beter slapen als hij overdag slaapt heeft een verklaring. Kinderen die te moe (oververmoeid) naar bed gaan in de avond slapen over het algemeen in de nacht onrustiger. Als hij fitter naar bed gaat dan zal hij in de nacht vaster slapen. Dit geldt overigens ook voor ons als volwassenen.
    Bij ons is precies hetzelfde het geval. Succes!

    • Shirley
      Auteur
      19 januari 2017 / 10:03

      Ja, dat vermoeden hadden we al… Nou ja, vannacht was al een stúk rustiger dus we moeten het per dag maar even bekijken 🙂 Fit naar bed betekent hier niet slapen, haha. Thanks voor je reactie!

    • 21 januari 2017 / 21:20

      Klopt, dat wilde ik je ook zeggen.
      Skyler heeft al rust gehad in de middag en prikkels kunnen verwerken.

      Wat betreft het verschuiven van de tijden; het zal wennen voor hem zijn. Ook voor jullie. Skyler zal waarschijnlijk soms terug verlanhen naar het slaapje, of lastig worden smiddags. Maar dat gaat echt over. Wij hebben maar even in die overgangsperiode gezeten. (R was net 2 jaar)

      Succes meis!

  8. 19 januari 2017 / 10:01

    Slapen. Het is een drama. Ik heb zins mijn oudste geen normale nacht meer gehad. Mijn oudste sliep pas met drie jaar de nacht door. Nadat hij met 1,5 een peuter bed kreeg sliep hij wel beter. Met twee jaar sliep hij smiddags niet meer. Middelste was en is nog steeds een verademing. Mijn jongste is net als de oudste een drama. Na de winter kou gaat ook zij naar een peuterbed. Ze slaapt wel in de middag maar wel met een hoop drama. Savonds slaapt ze pas rond 9 uur en wordt nog zeker 2 keer per nacht wakker. Ook zij licht vaak genoeg tussen ons in. Het is niet goed maar anders ben je gewoon kapot. Hopelijk is het peuterbed ook voor haar een uitkomst.

  9. 19 januari 2017 / 10:03

    Wat naar dat het slapen zo’n issue bij jullie blijft! Hier inderdaad een balende moeder omdat ze geen dutje meer doet maar ze slaapt dan ook gewoon altijd veel. Nooit echte problemen mee gehad. Dat scheelt..

  10. 19 januari 2017 / 10:54

    ik zeg goed bezig meis!! en dat late naar bed is echt geen drama hoor!! maar je weet dat er altijd azijnzeikers zijn die je daar wel even op zullen wijzen…..nou doeiii als dit voor jullie werkt lekker zo doorzetten, het kind heeft rust en de ouders ook 😉

  11. Susan
    19 januari 2017 / 13:16

    Oh ik herken het zo allemaal. Deze week gaat het hier super in de avond (afkloppen!) En ligt ze er om 20:30 in. Overdag een dutje van een uur (in mn armen want wegleggen lukt niet).
    We hebben nu eindelijk een vrij strak ritme na het badje en we merken dat ze veel sneller toegeeft aan bedtijd. We doen dan de stal met dieren dicht, tanden poetsen en dan mag ze niet meer van de bank af (dat benoemen we ook echt, lopen en spelen is dan klaar want het is bijna bedtijd), boekjes lezen met papa of mama (altijf boekjes met thema slapen, weer benoemen dat ze ook bijna gaat slapen) en dan naar boven.
    De nachten spreek ik niet over…….

  12. Anna
    19 januari 2017 / 13:26

    Helemaal met bovenstaande reactie eens. Onze dochter van 3 doet eerst een korter slaapje en gaat dan rond 22u weer naar bed. Ze slaapt de hele nacht door en wordr ’s morgens uitgerust wakker. Waarom zouden we haar dan moeten dwingen om wakker te blijven tot 20u en oververmoeid is, waardoor ze aan het eind van de nacht ook onrustig gaat slapen? Je moet gewoon kijken wat het beste werkt voor jouw kind, niet wat ‘volgens de regels’ zou moeten. Skyler heeft geen probleem met inslapen, hij is gewoon nog niet moe om 20u als hij eerder al geslapen heeft, maar pas om 22u. Gewoon accepteren. Dat verandert vanzelf wel als hij wat ouder wordt.

    • Shirley
      Auteur
      19 januari 2017 / 13:45

      We hebben het lange tijd geaccepteerd en vinden het ook echt niet altijd erg. Maar op maandag en dinsdag als hij naar het kinderdagverblijf moet wordt het gewoon echt een probleem. Dan moeten we hem moe wakker maken omdat hij nog niet is uitgeslapen en heeft hij echt opstartproblemen. Bovendien komt er eerdaags een tweede aan en hebben wij -vooral ik- behoefte aan wat eigen avonden en eerdere bedtijden. Tel daarbij op dat Skyler slecht is met veranderingen en we hem toch moeten voorbereiden op school over negen maanden en de tijden die daar bij horen, en wij vinden dit een mooie een stap om aan te pakken. Rustig, op ons eigen tempo. Het is niet zo dat hij zó rommelig slaapt dat we vaak heen en weer moeten of er ’s nachts weer uit moeten; hij wordt ’s avonds gewoon één of twee keer wakker of juist midden in de nacht. We schoppen ook het ritme door de war en daar zal hij een beetje aan moeten wennen 🙂 Ik denk dat er voor allebei wel wat te zeggen is en het is ook echt niet zo dat ik met pannen naast hem ga staan als hij ’s middags aan het instorten is 😉

  13. jessica
    19 januari 2017 / 13:41

    Veel succes!
    Wij laten onze kleuters niet meer slapen overdag want dan zijn ze ’s avonds en ’s nachts veel te fit en geraken niet meer op tijd in hun bedje wat dus problemen geeft voor de volgende ochtend.
    Zijn ze ’s avonds goed moe slapen ze op tijd in en slapen ook beter door.

  14. Jacky
    19 januari 2017 / 15:59

    Heel veel succes! Wij zijn er ook mee aan het worstelen. Onze dochter slaapt inprincipe niet meer tussen de middag omdat ze anders ook te laat slaapt s’avonds. Ze wil s’middags ook niet meer slapen. Maar eigenlijk kan ze er nog niet helemaal zonder waardoor ze als ze s’avonds naar bed gaat regelmatig een complete driftbui krijgt met alles er op en aan omdat ze gewoon oververmoeid is.

  15. 19 januari 2017 / 17:39

    Ja echt het tegenovergestelde.. bij ons mis ik het middagslaapje enorm. Zeker nu ik zwanger ben. Een voordeel om 19u is Benjamin meestal KO (als we dat redden) en dan hebben we de avond voor onszelf. Tenzij we in de auto zitten aan het eind van de middag, dan valt ie wel in slaap. Veel succes met afbouwen en op naar een nieuw ritme met lange avond voor jezelf.

  16. Buup
    19 januari 2017 / 22:23

    Respect hoor ! Wij hebben hier 2 jaar niet doorgeslalen na de geboorte van onze zoon ! De horror !

    Misschien zelf al bedacht, maar geen fup geven als je naar huis rijdt ? Slaapt net wat moeilijker in…

    Succes !

    • Shirley
      Auteur
      19 januari 2017 / 22:47

      Ja, hou ik ook al weg 🙂

  17. Annick
    19 januari 2017 / 22:34

    Wauw ingewikkeld zeg. Ik hoor vaak dit soort verhalen als gastouder. Is het een idee om hem max 3 kwartier te laten slapen? Ook op het kdv . Dat hij van 1 tot kwart voor 2. Dan heeft hij misschien net even de tijd om z’n batterij op te laden maar niet te veel zodat het slapen s avonds makkelijk gaat? Dit is wat ik de ouders vaak aanraad als ze in die overgang zitten. Steeds beetje korter ( tijdperiode afhankelijk van je kind, maar lukt meestal in 3 weken) van 2 uur naar geen slaapje in stappen van 15 min. .
    Hopelijk heb je er wat aan en hoop voor je dat je snel kan genieten van fijne avonden met z’n 2tjes .

    • Shirley
      Auteur
      19 januari 2017 / 22:48

      Zelfs na een half uur slaap tussen de middag heeft Skyler genoeg reserves om ’s avonds pas heel laat in te slapen. Hebben we namelijk ook al eens geprobeerd. Helemaal niet slapen is dus voor nu de enige optie 🙂

  18. Venetia
    20 januari 2017 / 02:30

    Succes de komende tijd en ben benieuwd hoe het gaat lopen. Hier gaat Kyan ook vrij laat slapen en zijn nu ook bezig met meer ritme om hem eerder in bed te leggen. De middagslaapjes hebben inmiddels weggelaten en we hebben soms goede avonden maar lang niet altijd. Toevallig sinds tijden heeft hij nu 2 middagdutjes gedaan maar dan is het resultaat nog later slapen, haha! Ik ben ook een beetje angstig want hij gaat bijna op de psz beginnen en dan moeten we echt wel vroeg opstaan, haha het komt vast allemaal weer goed! Geniet nog van je zwangerschap! Tijd vliegt! 😉 🙂

  19. Iris
    20 januari 2017 / 15:52

    Bij ons ging het middagslaapje er af toen we zijn gestopt met haar speen. Ze vond het toen niet meer interessant. Na een week was ze er aan gewend. Misschien werkt ’t bij skyler ook?

Secured By miniOrange