(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Over twee maanden is ‘ie drie; hoe gaat het met Maddox?

Over twee maanden is ‘ie drie; hoe gaat het met Maddox?

De laatste weken ben ik in gedachten veel bezig met het idee dat Maddox richting de drie jaar gaat. Ik denk terug aan de zwangerschap die ik nog maar moeizaam voor me kan halen en heb het veel over zijn bevalling, die ik juist wel weer goed voor de geest heb. Ik verheug me op de tijd die komen gaat maar denk met weemoed terug aan de eerste maanden met Maddox als baby. Ik vind het fantastisch dat we weer getuigen kunnen zijn van een baby die veranderd is in een mondige peuter, maar het idee dat ‘ie volgend jaar naar school gaat doet nog wel een beetje pijn. Terwijl ik bij Skyler vond dat de periode van baby tot schoolgaande kleuter enorm lang duurde, heb ik bij Maddox het gevoel dat we daar pas over een jaar of twee mee aan de slag gaan. Bij Skyler keek ik vooral veel vooruit; bij Maddox kijk ik veel achteruit, blik ik veel terug en hou ik hem het liefst nog even klein. Maar dat gaat niet. Kleine mannen worden groot en kinderen groeien nu eenmaal. Maddox is een echte peuter en gaat richting de drie. Hoe gaat het met onze kleinste man in huis?

We hebben een hoop mooie sprongen gemaakt de afgelopen maanden. Zo is Maddox een stuk beter gegroeid, begint ‘ie eindelijk goed op gewicht te komen, is hij niet zo veel ziek meer en begint hij steeds meer te praten. We hebben slechte tijden gekend en ik ben blij dat we daar een beetje uit zijn.

Slapen

De afgelopen jaren is het thema slapen behoorlijk vaak de revue gepasseerd. Niet alleen op Mommyhood speelde het een rol; vooral in ons leven drukte het een behoorlijke stempel. Het middagslaapje is er al een tijd vanaf en ’s nachts wisselt het heel erg. Maddox ligt rond 18.30 uur/19.00 uur in bed en slaapt dan prima in. Hij krijgt dan nog wel een flesje melk. Het ligt een beetje aan zijn gemoedstoestand of en hoe we hem horen ’s avonds en ’s nachts. Maddox heeft nog steeds last van eczeem en dus ook van jeuk. In slechtere periodes wordt ‘ie regelmatig huilend wakker en duurt het even voordat hij tot bedaren is gekomen. In goede periodes slaapt hij heel erg goed, maar midden in de nacht komt hij vaak wel naar ons toe. We hebben wat doorslaapnachten gehad de afgelopen weken (een stuk of vijf) en dan slaapt hij van 19.00 tot 07.00 uur in zijn eigen bed. In andere nachten komt Maddox naar ons toe gelopen. Dit varieert qua tijd en ligt meestal tussen 00.00 uur en 05.00 uur in. Hij schuift tussen ons in, trekt het deken over hem heen, ploft neer op mijn kussen, geeft een diepe zucht en slaapt dan rustig weer verder. We vinden dit helemaal prima want zolang ‘ie slaapt, is dat voor ons al heel erg fijn. De nachtfles is inmiddels verleden tijd, dus dat is ook een stap in de goede richting. Langzaamaan komen we er wel. Skyler ging rond deze periode doorslapen (vlak voor zijn derde verjaardag) en ik blijf hoop houden dat Maddox ook steeds iets rustiger gaat slapen.

Eten

Het is de afgelopen jaren zoeken geweest op het gebied van voeding. Maddox reageerde in het begin behoorlijk heftig op bepaalde producten waardoor we melk en ei sowieso geschrapt hebben uit zijn voedingspatroon. Inmiddels zie ik hier goede veranderingen. Dingen waarin melk zit verwerkt kan Maddox nu prima hebben en zelfs chocola gaat heel erg goed. Creme fraiche door het eten kan nu ook en alleen het drinken van pure koemelk laten we voorlopig achterwege. Wel hebben we ontdekt dat ‘ie nog erg heftig reageert op ei. Laatst werd ik gebeld door het kinderdagverblijf dat ze koekjes aan het bakken waren en dat Maddox wat rode vlekken kreeg en afgelopen weekend at Maddox een stukje gekookt ei en kreeg hij ontzettend veel eczeem op zijn gezicht, in zijn hals en op zijn handen. Bij de koekjes twijfelde ik nog wat het zou zijn; nu met het gekookte ei wist ik wel genoeg. Het blijft een beetje oppassen want een tijd geleden had Maddox ook een allergische reactie op een hap Twix, maar over het algemeen weten we het snel te traceren en gaat het heel erg goed.

Maddox is dol op gezond voedsel en dat juich ik natuurlijk alleen maar toe. Tomaten, paprika, mais, groentespreads van Blue Band, maiswafels, heel veel fruit. Daarnaast is hij (uiteraard) ook dol op snoepjes en koekjes. Met een chocoladelolly, surprise-ei of een jodenkoek (mag ik dit nog zo noemen?) maak je hem dolgelukkig. Hij eet nog steeds niet heel veel en redt het bij wijze van spreken prima op drie crackers per dag, maar over het algemeen doet Maddox het heel erg goed en komen we stapje voor stapje steeds dichter bij een gezond en volledig eetpatroon.

Spelen

Maddox is een echt buitenkind. Geef hem een bal, een bos, zandbak of een speeltuin en je hoort hem niet meer. Na een boswandeling van een uur kan hij gerust nog een uurtje voetballen en als ik zeg dat we naar buiten gaan, staat hij binnen no time klaar bij de voordeur. Toch kan hij zich ook binnen heel erg goed vermaken. Net als Skyler vindt hij het heel leuk om met zijn treinbanen te spelen, zowel de houten als de variant van Duplo. Hij klikt het allemaal zo in elkaar en speelt er dan langere tijd mee. Het allerliefst speelt hij met Playmobil en dan vooral de auto’s en poppetjes. Hij is verliefd op zijn politieauto, speelt graag met zijn motor en combineert alle poppetjes met elkaar. Hij gaat op in zijn spel en heeft dan hele verhalen. Dat vind ik zo mooi aan deze periode; de fantasie en het spelen dat echt heel erg goed gaat.

Gelukkig kan Maddox ook zijn rust vinden door op de iPad filmpjes te kijken. Omdat hij niet meer slaapt ’s middags kan het best een lange dag voor Maddox zijn en op deze manier lassen we wat rustmomenten in. Het is fijn dat ‘ie zichzelf, net als Skyler toentertijd, goed zelf kan vermaken. Hij heeft Skyler niet nodig om tot spel te komen en kan zichzelf prima uren vermaken zonder dat we ons ermee moeten bemoeien. Waar we vorige week achter zijn gekomen, is dat ‘ie dol is op zwemmen. Vanwege zijn huid gaan we eigenlijk nooit naar het zwembad maar tijdens ons weekendje weg, wilde hij niet meer het water uit. Hij krijgt er eczeem en jeuk van en we hebben daarna een flink smeerschema, maar het plezier dat hij had is goud waard. We gaan daarom deze week (als dit artikel online komt vandaag) naar het zwembad. Daar hebben we wel wat tubes zalf voor over.

Kletsen

Afgelopen week was er een logopediste bij Maddox op school. Een heel fijne service want zo worden de kinderen toch een beetje in de gaten gehouden qua spraak. Skyler was echt een beetje onverstaanbaar in groep 1 voor de juffen en klasgenoten en het is fijn dat het allemaal wat eerder en sneller wordt bekeken. Maddox is wat betreft spraak een beetje aan de late kant. Er komen wat woorden uit en af en toe maakt hij zinnen, maar dat komt wel door de afgelopen drie maanden. Daarvoor zei hij amper wat. Ik wijt het aan alle gezondheidsproblemen en dat zijn energie naar heel andere dingen ging. Ik maak me nog niet zo’n zorgen, maar vind het wel een fijn idee dat de logopediste over een paar maanden nog even komt kijken of er vooruitgang zit. Ik versta hem prima, maar dat is natuurlijk snel het geval als moeder, haha.

Het is heerlijk dat hij zo aan het kletsen is. Als we samen in het bos zijn heeft hij hele verhalen en ook als hij aan het spelen is vloeien de verhalen zijn mond uit. Hij kan zich goed uitdrukken en dat zorgt voor een hoop minder frustratie. Het is soms wel vervelend als hij erg graag iets wil vertellen, maar dat ik hem dan niet begrijp. Dan zie je hem echt een beetje teleurgesteld naar me kijken en dat vind ik wel moeilijk. Gelukkig komen we er steeds beter uit en maakt hij zich steeds beter verstaanbaar. Ik ben benieuwd naar de sprongen van de komende tijd.

Deugniet

Maddox is een heel lief, knuffelig kind, maar hij heeft wel zo zijn streken. Niet zo gek natuurlijk, aangezien ‘ie midden in de peuterpuberteit zit. Hij houdt ervan om dingen te doen die niet mogen, ik moet hem regelmatig springend van de bank af halen en hij rent weg of verstopt zich als we iets van hem willen. Het zijn geen heel moeilijke dingen gelukkig, maar het is wel iets anders dan met Skyler. Skyler was echt de brave Harry van de twee, haha. Die heb ik nog nooit klimmend of klauterend ergens vanaf hoeven halen en Maddox maakt er echt een sport van. Maddox vindt het heerlijk om ja te zeggen en nee te doen en kan heel erg in de slachtofferrol hangen terwijl hij degene is die het gedaan heeft. Daarentegen is hij ook ontzettend lief, wil hij veel delen, komt ‘ie altijd even knuffelen op schoot en kan hij slecht tegen onrecht. Pak iets van hem af en hij is intens verdrietig.

Al met al gaat het dus heel erg goed met Maddox. Een echt peutertje met zijn eigen streken en favorieten en gelukkig heel wat gezondheidsproblemen minder. We gaan aftellen naar zijn derde verjaardag!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Comments

 1. 20 februari 2020 / 06:25

  Wat leuk om te lezen en hem zo een beetje beter te leren kennen. mijn jongste moet nog twee worden, maar het idee dat die over twee jaar naar school gaat en ik dan alleen thuis ben overdag, poeh.. moet ik nog lang niet aan denken.

 2. Sab
  20 februari 2020 / 06:25

  Hi shirley, ik volg je al vanaf het begin en je bent de nummer 1 blogger voor mij. Ik reageer normaal nooit maar aangezien mijn dochter eczeem heeft maar is genezen wil ik even zeggen: de groentes die jij noemt (paprika, mais, tomaat en dergelijke) zijn enorme eczeemtriggers. Ken je de voedselgroep nachtschade? Daar behoren tomaten en paprika toe. Sinds wij die groentes, mais, tarwe, zuivel, suiker en ei hebben geschapt is mijn dochter genezen (zonder enige tussenkomst van de arts of crème oid!!). Moeite waard om jezelf in te verdiepen. En wellicht reageert hij er gewoon normaal op maar hij eczeem is het vaak toch wel zo dat het in “zwakke periodes “ tot uiting kan komen. Dus wellicht een idee om altijd in je achterhoofd te houden.

  Ps doorslapen bij drie; ik kijk er naar uit. Bizar hoe onze kinderen op elkaar lijken en jij en ik ook. Ik heb alleen twee dochters en ze zijn beiden 14 maanden jonger dan jouw kinderen

  • Shirley
   Auteur
   20 februari 2020 / 09:00

   Daar heb ik inderdaad vaker over gehoord en het een en ander over gelezen. Echter, Maddox was zo’n slechte eter dat dat eigenlijk het enige was wat ‘ie at. Inmiddels gaat het eten wel heel goed en kan ik me er nog eens in verdiepen. Thanks!

 3. 20 februari 2020 / 21:03

  Tegenwoordig zijn er zwembaden waarbij men in verhouding veel meer zout gebruikt dan chloor. Zo is dat bij Efteling Bosrijk, bijvoorbeeld zo. Wellicht eens goed om te kijken of je in de buurt van Aalsmeer/ amsterdam zoiets kan vinden. Dan hebben mensen met eczeem er niet of nauwelijks last van.

  • Shirley
   Auteur
   20 februari 2020 / 22:07

   Oh, wat goed! Ik ga eens op onderzoek uit 🙂 We waren vandaag bij het Sloterparkbad en ondanks dat ‘ie genoten heeft, is zijn huid wel een drama 🙁

 4. 21 februari 2020 / 08:03

  Leuk om te lezen dat het goed gaat met Maddox! Fijn dat de nachtfles weg is en dat jullie inmiddels een paar doorslaapnachten hebben gehad. Ook al zijn het er nog niet veel, ik hoop van harte dat het er snel meer worden. En hé, als hij bij jullie in bed kruipt is dat ook prima. Als er maar wordt geslapen, toch? Het is trouwens ook super dat hij zich zo goed kan vermaken met spelen. Mijn dochter van 2 kan geen 5 minuten spelen zonder mij en dat vind ik best vermoeiend soms. Ook zij loopt achter met spraak maar ik ga er vanuit dat het allemaal wel goedkomt, ook bij Maddox!