Het aantal gelezen boeken in 2022 staat op 53 stuks. Omdat ik als voornemen had om er 35 te lezen, kun je wel zeggen dat dat aardig goed is gelukt. Voor het nieuwe jaar 2023 heb ik de teller op 40 gezet. Meer dan mijn doel van vorig jaar, maar wel minder dan wat me uiteindelijk gelukt is. Het moet wel leuk blijven en zolang ik niet de druk voel, komt dat helemaal goed. Mijn eerste boek voor 2023 is alweer uit maar voordat ik verder ga met die overzichten, wil ik heel graag mijn vijf favoriete boeken van 2022 met jullie delen.
Ik vond het moeilijk kiezen want ik heb ontzettend veel leuke boeken gelezen. Ik heb behoorlijk vaak vier sterren gegeven aan de gelezen boeken. Fijn, want dat zorgde er ook voor dat ik in de leesflow bleef. Maar de vijf sterren heb ik niet zo heel vaak gegeven. Uiteindelijk is het me gelukt en heb ik vijf grote favorieten geselecteerd. In willekeurige volgorde want tussen deze boeken kon ik echt niet kiezen. Kijk mee!
Onderweg – Bente van de Wouw
Bente van de Wouw had niet verwacht alleen en onvoorbereid aan het startpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te staan. Maar zo waren er wel meer dingen in haar leven gebeurd die ze niet aan had zien komen. De burn-out was een verrassing voor haar, net als de lege kledingkast van haar jeugdliefde in hun huis. De donkerte in zichzelf had ze niet zien aankomen, en dat het licht langzaam weer ging branden al helemaal niet. Tijdens de prachtig omschreven, loodzware voettocht van 800 kilometer door Spanje leert ze haar angst te omarmen.
Het was mijn eerste boek met 5 sterren 2022 en het is mijn absolute favoriet voor 2022! Ik zou geen volgorde geven, maar dit is mijn nummer 1. Wauw, wauw en nog eens wauw. Ik vind dit een prachtig verhaal! Het boek boeide me van begin tot eind en ik vond het heel jammer dat het voorbij was. Genoten van het verhaal, de wandeling, de terugblikken, de schrijfstijl. Ja, dit is een favoriet! Ik heb begrepen dat Bente een tweede boek gaat schrijven, over introvert zijn. Ik ben nu al heel benieuwd en kan niet wachten.
Je vindt het boek hier.
De stroopwafelshop – Astrid Harrewijn
De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.
Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.
Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?
Ja, dit boek vond ik fantastisch! Mooi verhaal, fijne boodschappen, leuke wendingen, mooie personages. Ik heb echt van iedere bladzijde genoten. Love it! Ik had lage verwachtingen en dacht ‘lekker boekje voor tussendoor’. Het werd mijn favoriet in de zomervakantie en is dus nu in mijn top 5 van 2022 beland.
Je vindt het boek hier.
Het kan ook nooit normaal – Lieke Hester
De bekendste politieagent van Nederland geeft een unieke kijk achter de schermen.
Een zakkenroller aanhouden, een lichaam zoeken in een donkere woning, een slechtnieuwsgesprek voeren, iemand die suïcidaal is proberen te helpen, een reanimatie uitvoeren of een uit de hand gelopen ruzie sussen: Lieke doet het allemaal, en soms zelfs allemaal op dezelfde dag.
Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Ze blogt en vlogt als Liekeschrijft, haalt graag ijskoffie in Amsterdam-Noord en is gek op de reuring van de Wallen. In Het kan ook nooit normaal doet ze een boekje open over haar leven als agent. Haar inspirerende, beangstigende, spannende, grappige en altijd bijzondere verhalen zijn een ode aan haar werk, haar dappere collega’s en alle hulpverleners.
LOVE DIT! Ik hou van boeken waarin iemand een boekje over doet over zijn of haar beroep en je meeneemt naar diverse situaties, zoals ik laatst al deelde in een blog. Zo heb ik onwijs genoten van het boek van de verloskundige en vond ik dit boek van Lieke ook héérlijk! De afwisseling van verhalen, de persoonlijke noot, de nuchterheid in combinatie met het meer emotionele verhaal, het lekkere Amsterdamse taaltje er tussendoor. Ik vind Lieke altijd een leuke persoonlijkheid en dit boek weerspiegelt dat enorm. Aanrader!
Je vindt het boek hier.
Je moest eens weten – Gillian King
Billy heeft het flierfluitersyndroom. Haar vriendinnen wonen samen, krijgen kinderen en hebben een indrukwekkende carrière. Maar Billy heeft geen huisje, boompje of beestje. Alleen een nietszeggende baan op een afdeling waar niemand haar ziet staan en directeur Matthew haar nog steeds Jilly noemt. Superirritant natuurlijk, dus waarom ze zich dan toch stiekem tot hem aangetrokken voelt, is haar een raadsel. Maar toch hééft hij iets. Nadat ze op een werktrip per ongeluk bij elkaar op de hotelkamer zijn beland, krijgt Billy steeds meer gevoelens voor hem. Maar waarom probeert hij haar op afstand te houden? En waarom is zijn verleden zo’n verboden onderwerp? Tot overmaat van ramp duikt er ook nog iemand op die beweert meer over Matthew te weten…
Ja hoor, hier ga ik altijd lekker op. Een romantisch verhaal, een onmogelijke liefde, een moeilijke man en een vrouw die soms iets te hopeloos is. Gillian King is een tijd geleden op mijn lezerspad gekomen en schrijft keer op keer boeken die me aanspreken. Dit boek las ik op de camping. Ik begon zaterdagochtend en had hem zaterdagavond uit. Ik heb van ieder woord genoten en heb de personages in mijn hart gesloten. Heerlijk verhaal, precies zoals ik ze graag wil hebben. Hier krijg ik nooit genoeg van.
Je vindt het boek hier.
Elementaire gewoontes – James Clear
Het maakt niet uit wat je doelen zijn; dit boek geeft je een bewezen manier om jezelf – elke dag – te verbeteren.
Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt. Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt. Elementaire gewoontes biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen.
Na drie jaar onderzoek heeft James Clear met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap de ultieme gids geschreven, waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan de slag gaat.
Het enige non-fictie boek in dit rijtje. Non-fictie haalt me vaak uit mijn leesflow en ik moet dat ook niet ’s avonds voor het slapengaan lezen, omdat ik dan maar aan het nadenken ben. Dit boek las ik tussendoor en ik heb er zo van genoten. Wat een fijn boek is dit! Het fijne van mijn e-reader is dat je delen kan markeren en dat heb ik dan ook heel veel gedaan. Misschien had ik dit boek ook liever op papier gehad, om nog eens terug te bladeren naar de aantekeningen. Voor nu heb ik er onwijs van genoten en dit jaar wil ik het eigenlijk nog eens lezen, met mijn aantekeningen erbij. Ik vind dit echt een leerzaam en interessant boek waar we allemaal wat van opsteken!
Je vindt het boek hier.
Bonus-boek: Het troostboek – Matt Haig
‘Het is een vreemde paradox dat je de beste, meest troostrijke levenslessen leert als je diepongelukkig bent. Maar ja, we denken het meest aan eten als we vergaan van de honger en het meest aan een reddingsboot als we overboord zijn geslagen.’
Het troostboek is een verzameling overdenkingen, herinneringen en lijstjes, die Matt Haig voor zichzelf schreef als houvast in moeilijke tijden, en nu deelt met de wereld. Samen met betekenisvolle verhalen van bekenden en onbekenden uit de geschiedenis, vieren de bespiegelingen het rommelige wonder dat het leven heet. Matt Haig herinnert je eraan dat je niet alleen bent als het bestaan soms zwaar voelt, en dat er altijd hoop is, zelfs als die ver weg lijkt. Het troostboek: comfortfood in boekvorm.
Ik schreef al eerder over dit boek en daarom wilde ik hem niet meenemen in deze lijst. Maar ik kon het niet laten om hem toch als bonus, een nummer 6, te noemen. Het boek geeft inzichten, zet je aan het denken en ik bleef maar pagemarkers plakken. Ik wilde niet markeren in dit boek omdat het ook afhankelijk is voor de levensfase waarin je zit. Over een tijd vind ik andere stukken misschien wel meer belangrijk. Maar voor nu zit het boek vol met gekleurde papiertjes bij stukken die ik nog vaak teruglees. Over jezelf zijn, je eigen ruimte innemen, keuzes maken, uit je comfortzone gaan of juist erin blijven, je waarde, dankbaarheid en nog veel meer. Niet zweverig, niet ‘je kunt alles als je maar wil’, maar juist praktisch en helend. Het Troostboek is een boek voor op je nachtkastje. Waar je soms even verder in kan lezen, maar die je ook zomaar kunt openslaan op woorden die jou troost bieden. De woorden laten bezinken, er over nadenken, het boek weer wegleggen en het daarna misschien weer pakken. Ik ben ontzettend blij dat ik dit boek gevonden heb. Een cadeautje voor iedereen.
Je vindt het boek hier.