(~215 B)
Mijn kinderen hebben nog geen taken in huis

Mijn kinderen hebben nog geen taken in huis

Toen ik nog thuis woonde, hoefde ik eigenlijk niks in huis te doen. Niet koken, niet de was doen en zelfs niet mijn kamer opruimen of stofzuigen. Nu was mijn kamer eigenlijk altijd heel netjes omdat mijn moeder altijd heel netjes en schoon is en we dat er toch een beetje ingestampt kregen, maar dingen als stofzuigen en afstoffen deed mijn moeder toen we op school zaten. Ik weet ook dat mijn moeder een hekel heeft aan bedden die niet -of niet strak genoeg- zijn opgemaakt en dus klapten we het wel open, maar was het mijn moeder die de boel recht trok. En ook al probeerden we het zelf en was het in onze ogen strak genoeg; mama kon het altijd veel beter. Ik kan dan ook wel zeggen dat ik op dit gebied een beetje verwend ben geweest. Een paar weken geleden vroeg ik aan jullie of jullie leuke vragen hadden en toen kreeg ik de vraag of mijn kinderen iets moesten doen in huis. Of ze bepaalde taken hebben en of ik hier iets over wilde vertellen. Maar ik kan er kort over zijn: eigenlijk hebben ze geen taakjes in huis.

Opruimen

Als ik bepaalde schema’s online mag geloven zoals deze zijn kinderen vanaf twee in staat om mee te helpen met afstoffen, kunnen ze helpen met de vaatwasser uitruimen en hun spullen opruimen. Nu moet ik wel zegen dat ik veel waarde hecht aan opruimen en niet tegen troep kan. Als de jassen op de grond worden gegooid in plaats van opgehangen word ik boos, als het speelgoed overal rond dwarrelt krijgt Maddox dat te horen. Hij moet van mij veel opruimen en ook al help ik hem dan daarbij, ik wil wel dat het duidelijk is dat er eerst opgeruimd wordt alvorens er met iets anders gespeeld wordt. Heel soms wil hij met de vaatwasser helpen en geeft hij mij dingen aan en spelenderwijs wil hij nog wel eens helpen met stoffen als hij ziet dat ik dat doe. Maar dat is zeker geen taak en alleen als hij er zelf om vraagt. Op het opruimen na, dan. Dat is verplicht hier in huis.

Vrij weinig

In de schema’s zie ik staan dat kinderen vanaf vier en zeker vanaf zes een steentje kunnen bijdragen in het huishouden. Helpen met de tafel dekken, de vaatwasser in- en uitruimen, eventueel een beetje afwassen of afdrogen, bed opmaken, helpen met koken, helpen met de was, etc. Skyler heeft het op dit gebied heel erg makkelijk. Nu weet hij dat ook hij goed moet opruimen en dat alles een vaste plaats heeft. Ook wil hij uit zichzelf nog wel eens zijn bed openklappen. Voor de rest gebeurt er eigenlijk vrij weinig, maar dat komt ook omdat ik het dan liever zelf doe. Vieze was gaat wel in de wasmand, maar de was doe ik dan vervolgens zelf. Stoffen en stofzuigen hoeft ‘ie ook zeker niet te doen. Wat ik wel zou kunnen vragen en wat ik een prima taak voor hem vindt, is of hij even wil helpen met de tafel dekken. Dingen als dweilen, was opvouwen en vuilnis verzamelen vind ik echt totaal niet nodig. Misschien denk ik daar dan te makkelijk in en is dat een prima taak, maar voor ons is dat absoluut niet nodig.

1 tot 3 taken

Als ik naar de leeftijden kijk zie ik dat de peuters geen vaste taken aankunnen. Dit snap ik wel; Maddox helpt vooral als hij zin heeft en dat vind ik prima. Als ik kijk naar Skylers leeftijd, 6.5 jaar, is het zo dat hij 1 tot 3 taken per dag kan uitvoeren. Op zich vind ik dit heel netjes en als we het zo bekijken, is dat hier wel een beetje het geval. Eigen spullen opruimen, kleding niet zomaar op de grond gooien of over de stoel hangen maar in de wasmand… Wie weet vindt hij het leuk om me af en toe eens te helpen met koken en om samen de tafel te dekken. En afwassen natuurlijk, want we staan nu immers op de camping…

Delen:
Secured By miniOrange