(~215 B)




Maddox’ voedselallergieën na drie jaar

Maddox’ voedselallergieën na drie jaar

Maddox wordt bijna drie en dat betekent ook dat we al bijna drie jaar in de medische molen zitten. Twee maanden na de geboorte kreeg Maddox eczeem en last van zijn darmen en dat is daarna eigenlijk altijd een punt van aandacht geweest. Er werd uiteindelijk koemelkallergie geconstateerd maar ook kregen we de boodschap dat het ‘nu eenmaal in de familie zit’. Dat laatste is zeker waar en dat maakt hem gevoeliger, maar we hebben de afgelopen jaren ook zeker gemerkt dat het verband houdt met Maddox’ darmen en wat ‘ie precies eet. De provocatietest wees koemelkallergie uit en na twee jaar konden we langzaamaan producten met melk toevoegen aan zijn eetpatroon. Dit ging heel erg goed, maar de laatste maanden ontdekten we dat de allergie toch niet helemaal verdwenen is. Er is een aantal voedingsmiddelen waar Maddox zo heftig op reageert dat zijn gezicht rood wordt, hij ontzettend veel jeuk krijgt en soms zelfs een beetje opzwelt. Maar welke producten of toevoegingen dat precies zijn? Daar zijn we nog niet helemaal uit.

Melk toevoegen

Nu zou je kunnen zeggen dat we melk compleet kunnen vermijden. Een leven zonder koemelk is natuurlijk helemaal prima. Toch zijn we een tijd geleden begonnen met het toevoegen van koemelk aan zijn eetpatroon omdat er ook vaak wordt gezegd dat kinderen van twee a drie jaar vrij vaak over een voedselallergie heen groeien. Door het helemaal te vermijden heb je kans op een voedselallergie die altijd blijft duren. Langzaamaan gingen we dus koemelk in Maddox’ voeding verwerken en dat ging eigenlijk al vrij snel heel erg goed. Crème fraîche door bepaalde gerechten, koek met de toevoeging van koemelk en zelfs chocola bleven altijd goed gaan. We bleven wel op de koemelkvrije melk van de kinderarts omdat we merkten dat pure koemelk nog een stap te ver was. Zelfs crème fraîche ging in het begin niet helemaal lekker. Inmiddels eet Maddox zo goed als alles en gaat dat vrijwel altijd goed. Op een enkele keer na, en dan is het vooral heel erg zoeken waar de allergische reactie precies van komt.

Een reactie op ei

Een tijd geleden schreef ik over het feit dat Maddox een allergische reactie kreeg op een Twix. Ik was er heilig van overtuigd dat dat van dat hapje kwam; de kinderarts dacht toch dat het iets van een virus was waar de heftige reactie vandaan kwam. Hoe dan ook, de reactie was heel heftig en het zette ons weer even op scherp. Een paar weken geleden gingen we een weekend weg met vrienden en op de laatste dag gebeurde dit weer: Maddox at ’s ochtends een stukje ei en binnen no time zagen we het eczeem in zijn gezicht opvlammen, kreeg hij overal jeuk en zagen we zelfs delen in zijn gezicht dik worden. Het kon niet anders dan van dat ei komen en dat hadden we eigenlijk wel kunnen verwachten; ei verwerkt in iets eet ‘ie regelmatig, maar een puur ei eet hij nooit. De reactie was weer heftig, maar het is niet iets wat we niet onder controle hebben. Geen gevaarlijke taferelen zoals gebeurt als ik pinda eet, maar toch wel iets wat we moeten behandelen en waar wij (en vooral Maddox) even zoet mee zijn.

Andere chocopasta en cakejes

Er is een week of twee geleden een situatie geweest waarbij we het eczeem op zijn wangen niet zo snel konden plaatsen. We zagen het met de dag erger worden en uiteindelijk begon het hem ook echt te irriteren. Op een gegeven moment was ik ’s ochtends voor de jongens crackers aan het smeren en stond ik met de pot chocopasta in mijn handen. Er begon een belletje te rinkelen; normaliter hebben we Nutella en nu hadden we eigen merk chocopasta van de Albert Heijn. Allebei met vrijwel dezelfde ingrediënten, maar die van de AH bevatte ook nog eens weipoeder. Nu eet Maddox vaker iets met weipoeder (in cracotte crackers zit het bijvoorbeeld ook), maar blijkbaar is de samenstelling of de hoeveelheid hier van belang. Het is in ieder geval iets waar we op gaan letten. Ook waren we afgelopen week cakejes bakken, nam Maddox een lik van het beslag en zagen we binnen no time zijn hele gezicht rood en dik worden. Nu zagen we daar geen weipoeder in zitten, maar wel weer kipheeleipoeder en melkbestanddelen. En nu kan weipoeder natuurlijk ook weer onder melkbestanddelen geschaard worden. Echter: hij reageert niet op alle toevoegingen van andere melkbestanddelen. Kortom: we leggen inmiddels een lijst aan met dingen waar we een reactie op merken, zodat we hopelijk sneller verbanden kunnen leggen en dingen kunnen vermijden.

Na drie jaar merken we dus nog steeds veel allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen en is hij zeker nog niet over alles heen. Gelukkig zijn we wel heel erg goed op weg en kan Maddox meer wel dan niet eten. Dat is weleens anders geweest!

Hebben jullie ervaring met een voedselallergie bij kinderen? Herkennen jullie mijn verhaal een beetje?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

  1. Bea
    28 maart 2020 / 09:48

    Heel herkenbaar dit verhaal. Onze dochter is inmiddels 4 en heeft een allergie voor koemelk, ei, walnoot, hazelnoot, katten en huisstofmijt. Koemelk kwamen we achter na de eerste fles volle melk na een jaar borstvoeding. Daarvoor eigenlijk nooit iets gemerkt. Ze at toen ook af en toe al yoghurt. Na de eerste keer opzwellen, hebben we alle koemelk geschrapt. In het ziekenhuis is toen ook met provocatietesten de allergie voor koemelkeiwit vastgesteld. Daarna nog talloze dagen in het ziekenhuis doorgebracht voor de rest. Ei en noten geven hier wel een veel heftigere reactie dan melk. Ik herken je ervaringen met dat het ene product soms wel goed gaat en het andere niet. Zo kan dochterlief hier gewoon bertolli groene pesto eten, zonder dat er iets gebeurt. Ook kan ze croissantjes van de supermarkt eten. Mijn analyse is dat ze deze dan ook echt geen roomboter croissants mogen noemen ;). Geef haar een croissant van de bakker en het gaat totaal mis.

    De stap naar de basisschool vond ik heel heftig. Iedereen de epi-pen en medicatie uitleggen en erop vertrouwen dat iedereen op haar let. Dat was toch anders op de crèche, waar ze al het eten zelf bereidden en precies weten wat de kids om haar heen eten. Gelukkig gaat het op de basisschool ook goed en zijn er ook al ouders die de stap van een speelafspraakje hebben aangedurfd. Daar ben ik heel dankbaar voor. Is toch best een grote verantwoordelijkheid, een kind met voedselallergieën in huis.
    Mij is bij haar eerste provocatie-testen verteld dat een kind een paar gevoelige leeftijden heeft om over een bepaalde allergie heen te groeien. Dan wordt ze opgeroepen om weer te provoceren. Ik ben heel benieuwd.

    Nu in deze tijd vind ik het extra spannend met het virus wat overal rondwaart. De longen van een kind met allergieën zijn toch vaak gevoeliger. Merken jullie dat ook? Wij hebben al op verschillende vakantiebestemmingen (Bali, Italië) het ziekenhuis moeten opzoeken, omdat ze weer wat had opgepikt en niet genoeg lucht kreeg. Ik heb de puffer maar vast weer uitgegraven voor de zekerheid. Die hebben we gelukkig al lang niet nodig gehad.

    • Shirley
      Auteur
      28 maart 2020 / 10:12

      Maddox heeft het zeker niet zo heftig, maar twee weken geleden was ‘ie wel echt heel ziek met flinke benauwdheid. Nu merken we ook dat als ‘ie langer op de trampoline is geweest, hij echt even zijn inhalator nodig heeft. Die hebben we dus wel altijd paraat en mee bij verkoudheden.

  2. Lida
    28 maart 2020 / 19:37

    Hier een dochter van 4 met koemelkallergie, maar ook geitenmelk, soja, noten/zaden/pitten en de oliën ervan, ei, tarwe en gist. Pas nog weer ei geprobeerd. Gelijk weer exceem en heel hangerig. Pas een slokje koemelk ging wel goed. Maar durf niet goed van het dieet af te wijken. We hebben zoveel gegil (was geen huilen meer) en koorts en exceem gehad. Iedere 4 tot 6 weken keelontsteking. Totdat we haar dieet op orde hadden. Nu gaat het goed. Daar heb ik wel een dieet voor over. Ze weet ook niet beter. Heeft een heel andere smaakontwikkeling dan wij. Ze krijgt nu bioresonantie behandelingen. Daar is ze ook al een stuk vrolijker door geworden, omdat haar darmen nu veel beter in balans zijn. Misschien dat we in de toekomst het dieet minder streng kunnen maken. Ik wacht het af.

  3. Linda
    29 maart 2020 / 07:49

    De zoektocht en de twijfel ‘wat verkeerd gegeten? Toch gewoon ziek? Peuter die zijn zin niet krijgt met dreinen en huilen?’ Is heel herkenbaar.
    Hier geen soja. Geen melk en geen ei. En een vermoeden van cacao.

    Na twee jaar slaapt hij door. Het krijsen en gillen is eindelijk gestopt. Hij slaapt rustig en wordt vrolijk wakker. Ik ben ruim een jaar mee op dieet geweest i.v.m. borstvoeding. Toen kwam ik erachter dat ik zelf ook op melk reageer.

    We wachten nu op de provocatie testen in het ziekenhuis. We hadden een afspraak. Maar die is geannuleerd vanwege de corona maatregelen.

    Een kind met een allergie is slopend. De zorgen. De zoektocht. De stress die je ervan krijgt. Als je het eenmaal gevonden hebt en een goed dieet hebt is het prima te doen. Maar de zoektocht daar naartoe. En de twijfels soms in je omgeving en van artsen? Drama. Echt drama.

Secured By miniOrange