Het zal jullie niet ontgaan zijn dat Maddox deze week een jaar is geworden. Op zijn verjaardag schreef ik een brief die je hier kan lezen, maar omdat veel mensen het leuk vinden om over ons ritme en voeding te lezen, wil ik dat vandaag gaan delen met jullie. Er zijn wat dingen veranderd! Zo is er nu meer een ontbijtmoment omdat we de flessen aan het afbouwen zijn en we zijn gestart met soja nadat koemelk nog steeds niet zo goed ging. Omdat ze op het kinderdagverblijf verschillende schema’s hanteren en deze ook weer veranderd zijn sinds deze week, gaan we thuis ook schakelen. Ik vind het namelijk fijn om een beetje gelijk te lopen en hun schema’s bevallen me altijd goed.
06:30-07:00 uur – Wakker worden
Maddox wordt vaak rond 07:00 uur wakker. ’s Nachts krijgt hij vaak nog wel een fles (meestal begin van de nacht) omdat we die nog niet helemaal hebben weten te schrappen maar de rest van de nacht verloopt helemaal zonder. Winning!
07:30 uur – Ontbijt
Na het verschonen, opfrissen en aankleden gaan we beneden ontbijten. Dit deden we eigenlijk nooit omdat hij al die flessen dronk, maar dat is niet meer aan de orde. We zijn begonnen met pap aanbieden! Eerst wilde hij dat niet omdat dat niet zo smakelijk was met zijn koemelkvrije melk maar omdat we het nu met soja maken, valt het een stuk beter in de smaak. Het fijne is ook dat hij er geen kramp meer van krijgt, wat een paar maanden geleden wel het geval was.
We geven momenteel de 8-granen pap van Nestlé en die vindt Maddox erg lekker. Deze is rijk aan ijzer, bevat zes soorten vitaminen en bestaat voor 99.2% uit granen wat hem een goed gevuld gevoel geeft. Het is fijn dat het wat koolhydraten bevat want zoals jullie weten kan Maddox alle extraatjes gebruiken. Ik meng dit met de sojamelk en dan hebben we al een volwaardige maaltijd, maar als Maddox bijvoorbeeld wat later wakker is of nog geen trek heeft, dan verplaatsen we het ontbijtmoment en valt dit samen met het fruit om 09:30 uur. Dan doe ik de banaan door de pap heen.
09:30 uur – Fruit
Met Skyler gaf ik fruit altijd in de namiddag; nu met Maddox doe ik dat in de ochtend omdat ze dat op het kinderdagverblijf ook doen. Maddox eet vaak een banaan of een combinatie van bijvoorbeeld banaan en peer of banaan en mango. Druiven vallen de laatste tijd ook goed in de smaak.
10:00 – 11:30 uur – Slapen
Als ik mazzel heb slaapt Maddox rond deze tijd. Hij slaapt de ene keer één keer en de andere keer twee keer per dag. Voor nu slaapt hij vaker twee dan één keer, dus dat schema hou ik even aan.
12:00 uur – Lunch
Op het kinderdagverblijf eet Maddox tussen de middag warm. Dit hebben we lange tijd zelf thuis ook gedaan vanwege zijn darmen, maar momenteel geven wij het warme eten ’s avonds om te kijken of dat hem een iets voller gevoel geeft. Thuis eet hij één of twee sneetjes bruin brood met (rozenbottel)jam, hummus, worst, melkvrije chocopasta of appelstroop.
14:30 – 16:00 uur – Slapen met fles/straks yoghurt of ander tussendoortje
Gemiddeld gezien zijn dit de middaguren die Maddox slaapt en momenteel is er een verandering gaande qua voeding. Normaal ging hij naar bed met een fles (180+6 scheppen) en deze ging altijd wel leeg. Het kinderdagverblijf geeft met deze leeftijd een bakje yoghurt ’s middags. Dat gaan wij dus ook proberen, of een ander tussendoortje. Voor nu nog de fles, maar de (soja)yoghurt zal langzaam zijn intrede maken.
17:00 uur – Avondeten
Op dagen dat Maddox naar de crèche is, eet hij vlak voordat hij wordt opgehaald een sneetje brood en ook vaak wat rauwkost zoals bijvoorbeeld komkommer of paprika. Thuis hoeft hij dan in principe niks meer, maar soms wil hij nog weleens een hapje eten van ons of nog een broodje. Ik heb begrepen dat dit ook gaat veranderen en dat Maddox dan rond 17:00 uur rauwkost eet en dat ik het brood daarna thuis kan geven.
Op dagen dat hij thuis is, eet hij warm. Dit zijn vaak aardappelen of zoete aardappel en dan geprakt met groenten als doperwtjes, wortelen, broccoli (zijn favoriet!), bloemkool of sperziebonen. Omdat ik weet dat veel goed gaat met zijn darmen momenteel, ga ik beginnen met experimenteren met pasta, rijstgerechten en misschien met dingen uit de kookboeken voor kids zoals Easy Peasy. Zoals jullie weten hebben we alles qua voeding heel erg langzaam opgebouwd en we zijn nu eindelijk op het punt dat alles wat we aanbieden, eigenlijk heel erg goed gaat. Een enkele uitzondering zoals bijvoorbeeld tomaat daargelaten. Warm kan wel, maar rauw absoluut nog niet.
19:00 uur – Naar bed
Maddox gaat altijd rond 19:00 uur naar bed en dat is met een flesje melk van 210 + 9 scheppen. Twee extra vanwege zijn gewicht. Toch merken we dat deze fles vaak niet leeg gaat maar dat snap ik wel. Het zit erg dicht op het avondeten. Hij wordt dan meestal na een uur wakker en dan wil hij de rest van de fles. Dit is dus nog een beetje zoeken.
Misschien wil ik ook nog gaan experimenteren met pap in de avond. Dus ’s ochtends iets anders en dan de pap ’s avonds in de fles. Ik ben alleen bang dat dat weer wat zwaar valt voor de nacht waardoor zijn darmen moeilijk gaan doen. Maar dat is slechts een kwestie van proberen.
23:00 – 00:00 uur – Nog een fles
Deze willen we echt weg hebben maar als Maddox huilend wakker wordt, drinkt hij nog een hele fles van 180+6 leeg. Tot de laatste druppel. Die zal hij vast dan nog nodig hebben… Vandaar mijn twijfel over de papfles ’s avonds.
’s Nachts rommelt het nog een beetje, maar hij drinkt niks meer en ’s ochtends is hij dan rond 07:00 uur wakker voor zijn ontbijtje!
Ik ben benieuwd: komt dit een beetje overeen met andere kindjes van rond een jaar? Hebben jullie ervaring met een papfles ’s avonds?
Dit komt aardig overeen met mijn jongen van 11 maanden en 8,5 kilo. Alleen zei het CB dat ze nog maar 300cc zuivel mogen dus ik wil eerdaags volle koemelk uit een pak gaan proberen ipv poedermelk en dan sochtends 100cc, met de lunch 100cc en na het eten volle yoghurt. Wist je dat in volle melk evenveel calorieën zitten als in gewone poedermelk?
Nu krijgt hij sochtends 150cc met 4 scheppen, om 14:00 ook en om 19:00 voor het slapen ook. Hij wordt met een volle plasluier wakker dus ik hoop dat het lukt die laatste fles vervangen voor yoghurt.
Hij wil geen pap, nooit gewild. Dus ‘s ochtends een broodje, vaak met pindakaas voor de calorieën. Verder krijgt hij maissticks en een crackertje tussendoor maar ik wil graag wat experimenteren met avocado voor de calorieën. Verder krijgt hij margarine op brood. Daar zitten ook weer belangrijke vetten in. Hopelijk kunnen we hem hiermee binnen de lijntjes van het CB houden. Hij ziet er goed uit maar gaat bijna het grafiekje uit onderaan. Dat vind ik niet zo’n fijn idee.
(Ik geef hem iets meer water dan scheppen zodat hij wel aan z’n vocht komt en niet over de maximum scheppen op een dag wat ze adviseren. Verder drinkt hij water uit een rietjesbeker.)
Grappig te zien dat het slaapritme van mijn zoontje (drie dagen jonger) exact het zelfde is, op de nachten na dan (sorry!). Favoriete hapje hier is couscous met dadels, doperwten, courgette en kip. Gaat er in als zoete koek! Ook bij een aantal vriendinnen bij wie ik het aangeraden heb.
Het ritme komt hier aardig overeen (11 maanden). Qua ontbijt ben ik nog wat zoekende, onze dochter krijgt nog 150+5 fles in de ochtend en lijkt daar vaak prima tevreden mee als ontbijt. Op de twee kdv dagen hebben we sowieso weinig tijd om uitgebreid te ontbijten. Nu maak ik meestal een boterham als ontbijt want ze kokhalst van pap. Wat ook een succes is hier zijn bananenpannekoekjes (banaan/ei/havermout) of een smoothie van yoghurt, fruit en wat water. Ze drinkt dan bij de lunch (boterham) nog 150+5cc en zo’n zelfde fles voor het slapen gaan tegen 19 uur. Tussendoortje is hier meestal een rijstwafeltje, Nijntje koek, groentesterren, rauwkost oid. Fruit hier ook in de ochtend.
Met het afbouwen van de flessen vraag ik me wel af of ze voldoende vocht binnen krijgt, ze is nog geen grote water/theedrinker. Wat drinkt Maddox naast zijn flessen?
Auteur
Water, thee of een beetje diksap! Hij drinkt heel slecht dus alle beetjes zijn mooi meegenomen 🙂
Borstvoedingskindje hier en dus nooit pap of opvolgmelk gegeven, maar verder komt het redelijk overeen. Krijgt hij naast zijn flessen ook water en thee?
Auteur
Ja! Maar dat gaat er heel moeizaam in dus dat is af en toe nog een beetje zoeken 🙂
Die laatste fles komt mij niet onbekend voor. Volgens mij kreeg mijn (magere) eenjarige s avonds ook nog een borstvoeding.
grappig mijn meisje van 10 maanden nagenoeg zelfde ritme alleen begint zij de ochtend om 5.30
vind het netjes schema hoor meis, en goed dat je het schema van het kdv blijft aanhouden. anders word het zo verwarrend voor mijn grote vriend hihi
Ik begrijp dat je die late avondfles/nachtfles weg wil hebben, ik heb hier ook heel lang mee geworsteld met mijn dochter. Dat is ook net zo’n stuiterkabouter als jouw zoon, liep ook met 11 maanden en is gewoon altijd actief. Ze heeft tot ruim 1,5 nog een fles gehad snachts, vaak ook rond middernacht en heel af en toe zelfs nog een 2e fles. Ik heb me er echt druk om gemaakt, want iedereen zei dat het niet meer nodig was en ik was bang dat het gewoon gewenning was, maar uiteindelijk ging de fles gewoon vanzelf weg zonder problemen. Dus zeker als hij dat extra’tje wel kan gebruiken: gewoon geven. Komt vanzelf goed 🙂
Lijkt me erg pittig die late fles! Hopelijk ben je daar snel vanaf.
Ik ben gelukkig gezegend met 2 kinderen die vanaf 4 maanden geen late fles meer wouden en slapen van 19:30 tot 6/7 uur.
Grappig die verschillen. Ons zoontje van nu 15 maanden at toen ie 10/11 maanden was al gewoon brood smorgens ipv pap. Zijn avondfles/flesje voor het slapengaan om 18.30 krijgt hij sinds hij 13 maanden is niet meer (en hij kreeg al een paar maanden nog maar 90 cc, meer voor het idee en omdat ik dat momentje zo fijn vond). Hij slaapt in principe 1 keer van 12.30-14.00/14.30, maar soms 2 keer als het ons beter uitkomt of als hij vroeg wakker was/snachts paar keer wakker is geweest.
Ohh het is werkelijk echt herkenbaar. Lewis wordt volgende maand 1 en kan ook nog niet zonder avond en nachtfles. Zo moeilijk om af te bouwen, zeker omdat hij ze nog helemaal leegdrinkt en overdag echt voldoende binnenkrijgt. Meer gaat er niet in…
Mijn jongste is bijna 2, maar zeker een vergelijkbaar schema van toen zij een jaar was. Mijn dochter sliep alleen altijd een keer per dag. Thuis rond de 3 uur en op het kinderdagverblijf maar rond de 1,5-2,5 uur. Ik heb bij mijn dochter eens een papje geprobeerd voor het slapengaan. Ze sliep wel eens door, maar kwam naar mijn idee niet door het papje.
Mooie ritme heeft hij nu hoor. Die nachtfles zou fijn zijn als die eraf kon. Maar dat komt zeker.
Hier het ritme van Max ook 1 jaar
8.00 uit bed opfrissen aankleden en daarna ontbijten met pap, beetje water drinken
9.30 tussendoortje iets van een koekje, (soepstengel, cracker, liga enz…) En wat diksap
10.00 naar bed tot 12.00
12.00 lunch met een boterham en 100 ml melk koud
Tussen 14.00 en 14.30 fruit eten en ook wat diksap of nog wat melk
Tussen 14.30 en 15.00 naar bed tot 17.00
En dan 17.00 warme maaltijd eet volledig met ons mee.
En daarna verschild het wel wat met de laatste fles tussen 18.00 en 18.30 vaak een fles melk nu van 170ml
En dan ligt hij vaak voor 19.00 op bed
Onze zoon (nu 13 jaar ) was en is een goede slaper gelukkig. Hij werd vanaf een maand of 9 niet meer wakker voor flessen. Hij sliep toen van 7 tot 9. En had dan een middagdut van half 1 tot een uur of 4.
Maar gaf altijd zelf duidelijk aan als hij iets niet meer nodig had, slaap of flessen. Dus ik denk dat elk kindje zijn eigen ritme volgt. Die nachtflessen gaan er waarschijnlijk vanzelf wel af.
Hier was het ontbijt rond het jaar ook een bordje pap en voor het slapen gaan, na de warme maaltijd die hij met ons meeat, nog een fles met rijstebloem, stiekem ook omdat mama dat zo gezellig vond.
Ik heb hem altijd zijn eigen ritme laten volgen, maar had natuurlijk wel het geluk dat dat ook een heel fijn ritme was. En ik had oma’s die in die tijd oppasten en daar was hij ook alleen.
Ons mannetje was toen al erg actief.
Leuk om te lezen hoe anderen dit doen. Ik ga binnenkort als gastouder aan de slag en zal dus met meerdere ritmes te maken gaan krijgen.