(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Mijn liefde voor Anouk; Q&A via Instagram

Mijn liefde voor Anouk; Q&A via Instagram

De afgelopen weken is het een groot feest voor mij. Wie mijn dagboeken leest en/of mij op Instagram volgt ziet dat ik de laatste drie weekenden steeds een Anouk-avond heb. Ik zit dan helemaal in mijn bubbel en leef van avond naar avond. Ook op social media plaats ik dan meer over Anouk, ik kijk vaker filmpjes en ik ben weer even helemaal gebrainwasht. Dit kan voor sommigen een beetje gek zijn, helemaal als je het fangirlen niet snapt of zelf helemaal niks met een artiest hebt. Omdat ik er graag wat meer over wilde vertellen maar ik niet zo goed wist wát precies, heb ik jullie om vragen gevraagd via Instagram Stories. Er kwamen een aantal leuke binnen dus vandaag heb ik de Q&A voor jullie. Wat vind ik nu zo leuk aan haar? Is het alleen de muziek? Wat is mijn favoriete nummer en wanneer is het allemaal begonnen? Vind ik echt álles leuk? Laten we beginnen want ik zou er een boek over kunnen schrijven. Misschien moet ik dát eens als onderwerp doen, haha.

Wat was je eerste optreden?

Het eerste live optreden dat ik zag van Anouk was tijdens Koninginnedag. Op Museumplein stond Radio538 (die goede oude tijd) en het was in 2006. Ik had de helft al gemist omdat het zo druk was om door de menigte heen te komen vanaf Leidseplein, maar gelukkig heb ik nog een glimp kunnen opvangen. Ik was al een tijdje fan, maar had nog geen mogelijkheid gehad om haar live te zien. Tot deze middag. Dit vond ik zó goed, dat dat wel meer liefde heeft aangewakkerd en dat ik mezelf op dat moment voornam dat dit absoluut niet de laatste keer Anouk live zou zijn. Helaas treedt ze niet zoveel op maar ik heb de schade flink ingehaald en de teller staat inmiddels op 36.

Welk nummer vind je het leukst?

Poeh, dit vind ik heel erg lastig. Ik weet veel nummers te waarderen. For Bitter Or Worse vind ik wel een van de mooisten. Toch vind ik ook vooral de heel gouden oude top, zoals Nobody’s Wife en Everything. Lekker hard, heerlijk.

Hoe komt het dat je zo’n fan bent geworden?

Ehm, het begon wel wat onschuldig met af en toe een nummer voorbij zien komen op TMF (weer die goede oude tijd) en toen daarna het album Hotel New York uit kwam dacht ik wel ‘shit, dit is zó goed!’ Ik ben haar een beetje gaan volgen, ben veel over haar gaan lezen en vond het allemaal steeds leuker en mooier worden. Bovendien merkte ik dat ik Anouk als persoon een inspiratiebron begon te vinden en dat ik meer aan haar bewonder dan alleen de muziek. Ieder live optreden deed veel met me en ik merkte dat het voor mij echt een uitlaatklep werd en een oplaadmoment. Het is geleidelijk steeds meer en steeds ‘extremer’ geworden, haha. Anouk heeft me vaak geïnspireerd.

Waarom ben je zo’n fan?

Allereerst vind ik haar muziek te gek, dat is natuurlijk voor de hand liggend. Bovendien vind ik Anouk zelf een topwijf. Ik vind haar een inspiratie op verschillende vlakken en dat gaat wel wat verder dan waar ik het normaal over heb. Zo vind ik het fantastisch om te zien hoe zij haar kwetsbaarheid gebruikt als kracht om te knallen en toffe nummers uit te brengen, vind ik haar struggle met gewicht heel herkenbaar en dat maakt haar ook maar gewoon een mens, ze heeft schijt aan iedereen en doet wat ze zelf wil. Ze doet alleen dingen waar ze zelf gelukkig van wordt, ook al betekent dat dat ze een album maakt dat anderen niet zo aanspreekt. Ze zegt waar het op staat en zo ben ik zelf ook wel. Wat ik ook mooi vind is dat ze zich eerlijk uitspreekt over het feit dat ze liever op de bank zit met haar kinderen dan dat ze optreedt maar dat eenmaal op het podium de ietwat introverte Anouk opeens een podiumbeest wordt en dat ze dus haar onzekerheid gebruikt om iets moois neer te zetten. Ze is heel perfectionistisch en neemt niet genoegen met minder. Ik waardeer haar muziek dus, maar ook zeker Anouk als persoon zelf. Klinkt dat heel freak voor buitenstaanders of valt het mee?

36895_130595506961588_1198976_n

Vind je dat geklets van anderen niet vervelend tijdens een optreden?

Ja, heel! Zo’n avond is altijd heel erg belangrijk voor me en ik ben daar niet voor een gezellig gesprek. Ik ben daar voor Anouk en haar muziek en vind het dan jammer dat dat verstoord wordt. Ik sluit me er grotendeels wel voor af en ze rockt er vaak wel bovenuit maar met ballads is het erg zonde. Praten kun je in de kroeg ook, toch?

Volg je eigenlijk alles wat er door haar en over haar gezegd wordt?

Yes. Ik kijk alles op televisie en koop eigenlijk alle bladen wel waar ze in staat, op roddelbladen na. Die lees ik vaak wel even in de supermarkt, maar ik geef de voorkeur aan leuke interviews. Ik heb thuis mappen vol. Daar doe ik nu eigenlijk niet zoveel meer mee, maar alsnog wil ik alles hebben, haha. Ik heb ook wel wat limited platen en posters. Bovendien een toffe zeefdruk waar er maar twee van zijn. Heel blij mee!

Er valt trouwens nog weinig te missen van Anouk met jullie als mega trouwe volgers. Ik word overal in getagd, zelfs als er kaarten te koop worden aangeboden. Ik ontvang minstens twintig berichten als ze ergens op televisie is en dat is heel erg leuk! Ze zit soms ergens onaangekondigd en zo blijf ik altijd op de hoogte.

Vind je echt alles goed dat je maakt of vind je sommige nummers ook helemaal niets?

Nee, ik vind zeker niet alles leuk. Wél waardeer ik altijd alles wat ze maakt. Er is één album waarvan ik bijna niets leuk vind en ik luister die dan ook nooit. Ik ken zelfs de nummers niet uit mijn hoofd, haha. Live vind ik trouwens wel alles leuk, dan wordt alles altijd wel een feestje.

Ken je echt alles uit je hoofd?

Nope! Zoals ik hierboven al vertelde is er een album dat ik heel erg lastig vind. Omdat ik het niet leuk vind en dus niet luister. Voor de rest zing ik alles wel van begin tot eind mee.

Waarom ga je drie keer naar hetzelfde concert?

Omdat het dan drie avonden verschillend is! De setlist mag dan hetzelfde zijn; een persoon is natuurlijk niet iedere avond hetzelfde. De eerste show is ze bloednerveus, de tweede avond komt ze wat losser maar voelt ze nog wel de spanning wat de show altijd ten goede komt en de derde show komt ze helemaal los. Het is iedere avond een andere beleving en omdat het echt een hobby is waar ik van oplaad, ga ik graag drie keer een avondje uit naar Anouk. Er is altijd wel een andere sfeer wat de avond bijzonder kan maken.

Wat was het mooiste wat je gezien hebt van Anouk?

Sommige concerten zijn specialer dan de ander. Het ligt geheel aan Anouk zelf, de setlist, de sfeer en vooral de omgeving. Zo vond ik Deventer echt heel erg mooi en speciaal, omdat de locatie iets met me deed en ik de sfeer onwijs tof vond. In combinatie met een avondje uit met Raymond werd dat best bijzonder en emotioneel, meer dan bijvoorbeeld Festival Zand of Scheveningen. Een bijzondere avond vond ik toch wel het optreden voor stichting ALS. De kaarten waren 100 euro en het zou een uurtje Anouk worden in Tivoli. Ik vond het eigenlijk iets te gek maar vanwege het goede doel besloot ik het toch te doen en het goed te praten voor mezelf. Uiteindelijk bleek het een heel akoestische avond te zijn, met bijna twee uur (!) Anouk die heel persoonlijk was, heel veel praatte en waar uiteindelijk maar 200 mensen waren. Anouk liep na afloop door de zaal, er was een mogelijkheid voor een foto en een praatje en het was ultiem genieten. Ik denk wel dat dat een van de meest speciale optredens was.

823418_546379332049868_2074366327_o

857059_546378852049916_405667500_o

Wat betekent Anouk voor jou?

Ik denk dat ik deze vraag nu niet meer hoef te beantwoorden, haha. Ik geniet er gewoon onwijs van en ik laad er van op.

Wat vinden mensen in je omgeving van Anouk en wat jij met haar hebt?


Iedereen weet het inmiddels wel en weet hoeveel het voor me betekent. Zelfs Skyler weet ervan en vraagt regelmatig wanneer ik weer ga en of hij eens mee mag. Ik heb bijna iedereen uit mijn omgeving weleens mee gekregen en iedereen was na afloop onder de indruk. Sommigen vinden het gekkenwerk dat ik zoveel ga maar iedereen weet ook dat ze me vooral niet tegen moeten houden. Het is leuk om te zien dat Raymond inmiddels mee zingt met veel nummers en dat mijn moeder ook regelmatig even mee gaat omdat ze haar zo top vindt. En dat terwijl ze niet zo van de harde muziek is, lol. Er zijn mensen in mijn omgeving die het leuk vinden en mensen die het minder weten te waarderen. Maar omdat ze weten dat het belangrijk voor me is, laten ze me lekker in die buien hangen.

Wat ik wel jammer vind is dat er soms wat mensen zijn die me op social media gaan vertellen hoe slecht ze Anouk vinden en wat voor rotwijf het is. Daar kan ik natuurlijk niks mee, lol. Gelukkig gebeurt het niet vaak.

Heb je Anouk weleens ontmoet?

Ja, een paar keer! De eerste keer was tijdens de 3FM Awards in 2008, vervolgens nog bij de fanclubdag waar je lootjes kon kopen om een meet en greet te winnen. Ik had helaas niet gewonnen maar ben er gewoon stiekem tussen gaan staan. Iedereen had dat plan en uiteindelijk werden de eerste tien doorgelaten. Laat ik nu net lekker snel zijn geweest, haha. Ik heb haar ook nog eens in Paradiso gespot bij een ander concert en heb haar mogen zien en spreken tijdens de presentatie van het songfestivalnummer, waar ik voor was uitgenodigd om een nieuwe foto te maken. Oh, en bij het optreden voor ALS ben ik nog met haar op de foto geweest en heb ik haar kort kunnen spreken. Mega leuk.

20130311-0839 3

Herkent ze jou?

Nee, volgens mij niet. Die tijd van helemaal vooraan staan is voorbij en ik reageer dan wel op social media; er zijn nog tienduizend mensen die dat ook doen. Misschien als ik onze laatste foto samen laat zien dat er een belletje begint te rinkelen, maar het is niet zo dat we elkaar persoonlijk spreken of iets dergelijks.

Hoe zou het voor je zijn als Anouk zou stoppen met optreden?

Vreselijk! Ze heeft al eens aangekondigd te stoppen met concerten en dat vond ik echt verschrikkelijk. Het zijn voor mij gewoon belangrijke avonden waar ik veel energie van krijg en dat heb ik met niks anders. Haar albums luisteren is leuk, maar de optredens zijn toch wel het meest belangrijk voor me. Ze treedt al erg weinig op dus ik hoop dat ze dat nog heel wat jaren blijft doen. Ik zou in ieder geval wel tijd nodig hebben en echt ontzettend boos en verdrietig zijn, lol.

Ik besef me heel erg goed dat het voor buitenstaanders ontzettend gek en heftig overkomt allemaal. Maar het is wat het is, een hobby, gekkenwerk en heel belangrijk. Laat mij maar lekker fangirlen. Het hoeft niet begrepen te worden, als er maar respectvol mee wordt omgegaan. Iedere gek heeft zijn gebrek, en die van mij heet Anouk.

1919315_101716303182842_7029335_n

Schermafbeelding 2018-09-10 om 11.14.49

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. 11 september 2018 / 08:47

  Het is fijn dat je dat hebt, iets waar je helemaal van oplaadt. En die foto’s wauw, zo mooi zeg!

 2. 11 september 2018 / 09:32

  jaaa shir en anouk is 1 😀 zolang ik je al ken ben je helemaal gek van dr 😀

 3. DiDi
  11 september 2018 / 10:23

  Leuk om te lezen! vind het helemaal niet gek. Fijn toch als je zoiets voor jezelf kunt hebben.

 4. Ashley
  11 september 2018 / 19:32

  Leuk om te lezen! Maar ik ben dan nog wel benieuwd naar welke album je niet luistert 🙂

  • Shirley
   Auteur
   11 september 2018 / 19:39

   Sad Singalong Songs! Moest zelfs even de titel opzoeken, haha 😉

 5. 12 september 2018 / 20:39

  Wat leuk om dit te lezen 🙂 Zelf vind ik Anouk dan niet zo, maar wat jij hebt met haar heb ik met The Kelly Family echt al sinds 1996. haha! Die van Fell in Love with an Alien ja 😉

 6. 14 september 2018 / 17:41

  Wat onwijs leuk om te lezen! Ik ben fan van Anouk sinds zij Mood indigo zong in ‘96 bij de 5 uur show en da’s nooit meer overgegaan. Ik ben nog nooit bij een van haar concerten geweest (heb wel dvd’s), ik haat grote menigten maar ik geniet enorm van jouw IG stories als je bij een concert van Anouk bent 😉 Dit is ook hoe ik je ben gaan volgen, ik zocht een opname van Mood indigo en jij antwoordde op Twitter destijds haha.

 7. Patricia
  4 mei 2019 / 16:18

  Haha te grappig dit verhaal. Herken mezelf er geheel in!! Ga ook vaker naar hetzelfde concert exact om de reden die jij beschrijft. Fan sinds Nobody’s Wife… Helaas in al die jaren geen foto moment kunnen krijgen maar blijft op mn wish list. Ze heeft me wel een x een hand gegeven vanaf het podium… wouw…

  Heerlijke vrouw is het. Concerten gaan nooit vervelen, ze is gewoon steengoed.

  Ik hoop dat ze nog even doorgaat met optreden want wil graag met mn dochter nog eens erheen. Haar laten ervaren wat mama nou al die jaren in Anouk ziet ;-))