(~215 B)
Kamperen binnen Nederland tijdens de Corona-periode

Kamperen binnen Nederland tijdens de Corona-periode

Begin dit jaar boekten we onze zomervakantie. We zouden samen met mijn ouders gaan kamperen in Frankrijk met onze eigen caravans. Toen Corona Nederland binnenkwam waren we er nog steeds van overtuigd dat het allemaal wel meeviel en dat we evengoed zouden afreizen naar Frankrijk. Toch kreeg ik een beetje de zenuwen en vond ik het steeds meer een slecht idee. Mijn ouders vertelden ons al eerder dat zij niet mee zouden gaan en omdat er nog veel onzeker was over grenzen die wel of niet open zouden gaan en alle maatregelen die de verschillende landen zouden gaan treffen, namen we contact op met de camping om onze vakantie te verschuiven. Dit was allemaal geen probleem en dus staat onze reservering nu vast voor 2021. Slechts twee dagen later hoorden we dat de grenzen wél open zouden gaan en hadden we dus naar Frankrijk kunnen reizen, maar we bleven achter onze keuze staan. Een vakantie binnen Nederland. We speurden naar leuke campings en in diezelfde week boekten we ’t Stien’nboer, een camping in Haaksbergen.

Op vakantie binnen Nederland

De reden dat we Frankrijk verschoven, was de onduidelijkheid. We wisten nog niet of mondkapjes verplicht zouden worden, we wisten niet hoe het zat met het reserveren van het zwembad en hoe dat zou gaan met uitjes buiten de camping. We vonden het ook geen fijn idee om in Frankrijk te zitten tijdens Corona. Wat als we ziek worden? Wat als er een code oranje werd afgegeven? Wat als we vast kwamen te zitten omdat de grenzen weer gesloten zouden worden? We vonden het risico echt te groot en met een vakantie in Nederland werd veel van deze onzekerheid weggenomen. Een mondkapje was niet verplicht, uitjes konden we reserveren in onze eigen taal als dat nodig bleek te zijn en als er echt een uitbraak zou plaatsvinden of een van ons ziek zou worden, zouden we binnen twee uur weer thuis zijn. Achteraf zijn we heel erg blij dat we deze keuze hebben gemaakt. We waren nu heel relaxt en vonden het een heel prettig idee om dicht bij huis te zijn. Eerlijk gezegd heeft deze vakantie de kijk op een vakantie in eigen land heel erg veranderd en als we Frankrijk hadden kunnen annuleren in plaats van verschuiven naar volgend jaar, was de kans heel groot geweest dat we in 2021 weer binnen Nederland zouden gaan kamperen. Ik vond het heel fijn, relaxt en prettig, ook voor de kinderen. Ik merkte dat ik rustiger op vakantie ging, rustiger was ter plekke en evengoed dat vakantiegevoel had, waarvan ik bang was dat dat zou ontbreken.

Corona-maatregelen

Maar goed, Corona-maatregelen. We hadden een heel mooie campingplek met enorm veel ruimte. De afstanden waren goed en dus kun je je prima houden aan de anderhalvemeter-maatregel. Toch vond ik mensen daar behoorlijk laks in geworden. Ik hield dan zelf geen afstand meer tot mijn vriendin en haar gezin waar we mee op vakantie waren en waar we ons thuis ook niet meer aan hielden, maar met vreemden hou ik de afstand toch liever iets groter. Mensen kwamen toch al snel dichtbij in de speelhal, bij het sanitair, het zwembad de wasmachines, op de straat zelf en zelfs bij de animatie. Als kinderen gingen knutselen, bleven er genoeg mensen bij elkaar op een kluitje hangen. Er hoefde niks gereserveerd te worden en ondanks dat het zwembad heel erg rustig bleef voor het hoogseizoen, waren er toch veel mensen in het water te vinden die net iets te dicht bij elkaar kwamen. Bij de receptie en het sanitair waren looproutes aangekondigd en daar hielden mensen zich wel aan. Bovendien staan er overal wel borden, is er meer handgel te vinden en werden de gebouwen wel vaker schoongemaakt. Maar eerlijk? Als je niet weet dat we in de Corona-tijd leven, had je er op de camping ook niet veel van gemerkt.

Buiten de camping

In de winkelstraten is dat niet heel anders. Nu ben ik zelf absoluut geen heilig boontje en heb ik de afgelopen weken ook met meer mensen contact gehad en de anderhalve meter overschreden dan de bedoeling was, maar ik vind het toch wel een beetje een lastig idee dat er vreemden zo in je nek lopen te hijgen. Wat we heel erg goed vonden bij een horecazaak was dat je een QR-code kon scannen, je bestelling kon invoeren, via iDeal kon betalen en vervolgens op gepaste afstand je bestelling kreeg. Echter, binnen was deze maatregel weer niet van toepassing en kwamen ze gewoon aan je tafel je bestelling opnemen, alles brengen en ook betalen. Op bepaalde looproutes en handgels bij de deur na merkten we er vrij weinig van dat er zoiets groots in de wereld speelt. We konden zelfs met onze twee gezinnen een reservering maken aan een grote tafel in een restaurant want ‘ach, er komen wel meer grote groepen dus dat is geen probleem!’.

Dubbel gevoel

Ik had zelf deze vakantie voor geen goud willen missen. Ik heb me goed aan de maatregelen gehouden, voldoende afstand genomen van de mensen die ik niet kende, alle looproutes genomen, voldoende handen gewassen en de handgels gebruikt die op bepaalde plekken stonden. Toch was het op sommige momenten wel lastig. Als ik de kinderen naar de kidsclub ging brengen, moest ik langs veel ouders die gezellig buiten aan het kletsen waren. De mannen hebben Formule1 gekeken met meer mannen op het terras waar geen afstand was en bij de snackbar werd er gewoon patat overhandigd met misschien een halve meter afstand ertussen. Bij de receptie waren dan wel schermen geplaatst maar toen ik wilde kijken naar een skelter om te huren, liep er iemand mee zonder afstand te houden. Het is eigenlijk een beetje dubbel want aan de ene kant probeert zo’n camping hun best te doen en zijn er maatregelen, maar aan de andere kant slippen er toch te veel ‘foutjes’ doorheen. Laten we het zo zeggen: het is eigenlijk niet heel anders dan in de rest van Nederland momenteel. We proberen ons best te doen, maar ergens vergeten we het toch wel weer vaak en maken we fouten. Ik vind het in ieder geval niet heel gek dat de besmettingen weer aan het oplopen zijn.

Verantwoordelijkheid bij de bezoekers

Als ik het allemaal zo bekijk ligt de verantwoordelijkheid echt bij de bezoekers van de camping en niet altijd bij de camping zelf. Overal staan de maatregelen aangekondigd, de looproutes zijn duidelijk. Misschien zou het zwembad op reservering kunnen, maar dat vind ik toch ook wel een drastische regel zo in het hoogseizoen. Op echt warme dagen was het nog goed te doen bij het zwembad en was afstand houden wel mogelijk. Dat het niet altijd gedaan werd, is iets anders. Bij de kidsclub zou de camping het wel iets anders kunnen doen door de ouders niet binnen te laten of in ieder geval zo’n schuur iets meer te luchten. Zoals Anke al zei: een raampje open had geen kwaad gekund. Of ouders buiten laten wachten in plaats van zowel papa als mama laten kijken naar hoe de kinderen aan het knutselen zijn. De afstanden hadden iets beter in de gaten gehouden kunnen worden maar zoals ik zelf ook heb gemerkt; het sluipt er al snel een beetje in en ik heb ook al vaak geroepen ‘o, dat mag eigenlijk niet hè?’ als ik iemand een hand wilde geven en snel mijn hand weer wegtrok. We zijn ook niet anders gewend.

Desalniettemin hebben we een heerlijke vakantie gehad. We hebben genoten van de drie weken en ik heb zeker niet het idee dat ik nu meer risico had gelopen dan als ik gewoon thuis was gebleven. Ik vond het dus wel een zeer prettig idee dat we in Nederland waren. Ik denk niet dat ik in Frankrijk zo ontspannen had kunnen zijn.

Delen:
Secured By miniOrange