(~215 B)
Dezelfde leeftijd: Skyler in groep 3, Maddox in groep 2

Dezelfde leeftijd: Skyler in groep 3, Maddox in groep 2

Afgelopen weekend hadden Raymond en ik het over de verschillen tussen de jongens. Alhoewel we nu steeds meer gedeelde interesses ontdekken, zien we ook dat ze nog steeds enorm van verschillen als het om karakters gaat. Maddox wordt volgende maand zes en toen kwam het besef bij ons: Skyler zat op deze leeftijd al in groep 3. Voor Skyler bleek dat de juiste stap te zijn en nog steeds staan we volledig achter deze keuze. Maddox daarentegen is nog echt een kleuter.

Groep 3

Na de zomervakantie gaat Maddox naar groep 3. Daar is eigenlijk geen twijfel over mogelijk. Hij loopt ‘prima op schema’ als we de rapporten mogen geloven en ook de juf is heel tevreden over zijn ontwikkeling. De interesse in letters begint te komen en hij wil regelmatig weten hoe je bepaalde dingen schrijft. Wel ben ik benieuwd hoe dat gaat zijn qua beweging en schoolactiviteiten. Maddox is namelijk iemand die de hele dag in beweging wil zijn, gym op zijn favorietenlijst heeft staan en echt de momenten buiten nodig heeft. Hij is dol op spelen en zit dan echt in zijn eigen fantasiewereld. In groep 3 gaat alles anders zijn en ik heb zo’n vermoeden dat dat een heel grote overgang voor hem gaat zijn.

Kleuterklas

Voor ieder kind vind ik de overgang van groep 2 naar groep 3 enorm, maar Skyler vond het allemaal prima. Hij was een rustig kind, dat het prima vond om de hele dag op zijn stoel te zitten en werkjes te maken. Het idee dat Skyler toen, op de leeftijd van Maddox nu, al bezig was met leren in groep 3 is zo gek. Sterker nog: een maand voor zijn zesde verjaardag was de herfstvakantie en kon hij lezen en schrijven. Maddox heeft echt de komende maanden nog nodig om de kleuterklas af te ronden. En gelukkig maar, want het gaat me allemaal al veel te snel.

Skylers eerste dag in groep 3, twee maanden voor zijn zesde verjaardag

Eigen manier

Als Maddox een vroege leerling was geweest, zou mijn keuze voor hem absoluut zijn om hem nog extra te laten kleuteren. Bij Skyler was er op dat moment geen twijfel mogelijk. In alles was hij toe aan groep 3. Ik weet wel zeker dat Maddox na de zomer in groep 3 op zijn plek gaat zijn. Schrijven, rekenen, lezen; de interesses beginnen allemaal te komen. Ik vind die ontwikkeling zo mooi om te zien. Vanmorgen was ik bij hem in de klas en zag ik een werkje hangen van Maddox. Het was allemaal wat netter binnen de lijnen (maar nog wel op zijn eigen creatieve manier want hij volgt absoluut niet de menigte), zijn naam stond netjes rechtsboven geschreven in plaats van kris kras de letters over het hele blad (vond ik ook altijd grappig) en je ziet dat hij bij de oudere kinderen in de klas hoort.

Vier maanden

Nog vier maanden tot de zomervakantie. Nog vier maanden en daarna heb ik geen kleuter meer in huis. Het komt wel goed. Maar ik hoop heel erg dat hij zijn eigen creatieve, gekke zelf blijft. Dat de letters nog steeds soms over het papier staan zodat je zijn naam bij elkaar moet puzzelen en dat werkjes nog steeds in een andere kleur worden gemaakt dan voorgeschreven omdat hij dat mooier vindt. Lekker buiten de lijntjes kleuren en anders doen dan anderen. Maar wel serieus aan de slag met leren. Want dat is groep 3. Gelukkig hebben we nog even.

Maddox wordt volgende maand zes

Delen:
Secured By miniOrange