(~215 B)
De herfstvakantie begint en Skyler kan lezen en schrijven

De herfstvakantie begint en Skyler kan lezen en schrijven

Een tijd geleden schreef ik over de overgang van groep twee naar groep drie en dat ik dat verschil zo ontzettend groot vind. Het is ook wel aan Skyler te merken; hij is moe, zoekt vaak een plekje op om alleen iets te doen en is echt een stuk brutaler omdat ‘ie thuis weer moet ontladen. Het is ook niet niks, van spelenderwijs de dag doorbrengen en af en toe een letter leren, tot dagen bezig zijn met lezen, schrijven en rekenen. Maar ondanks dat ik deze stap groot vond, hebben we er goed aan gedaan om Skyler over te laten gaan. Hij heeft het onwijs naar zijn zin, is enorm leergierig en, wat ik zelf heel bijzonder vind, is dat de herfstvakantie vandaag begint en Skyler kan lezen én schrijven.

Enkele letters

Natuurlijk hoorde ik het wel eens om me heen; ‘wacht maar af, als de herfstvakantie begint kan hij lezen en schrijven!’ Maar ja, je hebt ook kinderen in de kleuterklas die al zover zijn. Ik kon al lezen en schrijven in groep 2 (lang leve Het Rad van Fortuin als lievelingsprogramma) en Skyler kende in groep 2 enkele letters. Helemaal niet erg en wij (en de juffen) vonden zijn niveau prima voor groep 3, maar dat de ontwikkeling zo ontzettend snel zou gaan had ik niet verwacht. Van een paar letters herkennen naar schrijven en lezen in nog geen acht weken. Nog even en hij kan klokkijken. Kan ik hem niet meer wijsmaken dat het al 19.30 uur is als de klok 18.55 uur laat zien.

Groep 3

Toen ik begon aan de Pabo en ik er nog van overtuigd was dat ik juf zou worden, sprak groep 3 me het meeste aan. Ik vind het bijzonder om te zien hoe snel kinderen dingen oppakken en die eerste fase van het lezen en schrijven vind ik heel fascinerend. Om het nu van zo dichtbij te mogen meemaken bij mijn eigen kind vind ik tof om te zien. Ik geniet heel erg van deze fase en vooral omdat ik Skyler per dag zie groeien. Zowel in de lengte, als qua ontwikkeling. Hij is heel trots als hij iets geleerd heeft, wil graag zelf af en toe boekjes lezen, leest mee als ik voorlees, schrijft briefjes en vult opeens zelf een vriendenboekje in. Wat ook heel erg leuk is, is dat ze bezig zijn met klanken en Skyler opeens bepaalde woorden anders gaat horen en dus gaat schrijven. Zo is ‘oma’ (omdat ik het altijd voor moest schrijven) ‘oomaa’ geworden. Want ja, ‘mama, je hoort toch een lange o en a?’

Schrijven en tekenen

We merken dat het Skyler goed doet als hij weer wat geleerd heeft en nog meer kan schrijven. Hij is trots, groeit qua zelfvertrouwen en krijgt ook opeens andere interesses nu hij ouder wordt. Hij vindt het leuker om boekjes uit te zoeken in de bibliotheek, wil opeens vaak een spelletje spelen samen en kan zich urenlang vermaken met tekenen terwijl hij dat eerst vreselijk vond en dat het enige neutrale puntje in zijn voorgaande rapporten was ten opzichte van alle groene smilies op de andere vaardigheden.

Heerlijke fase

Ja, het gaat heel hard en ik kan soms echt wel een traantje laten als ik mijn Timehop open en een net brabbelende Skyler zie verschijnen van twee jaar oud. Maar ik vind dit zo’n toffe fase, zo’n mooie ontwikkeling en het is zo heerlijk om te zien dat Skyler hier ook van geniet. Het schrijven gaat steeds beter, hij herkent klanken, leest steeds iets beter en het is absurd hoe snel ze dit soort dingen oppakken. Tijdens deze welverdiende herfstvakantie gaat hij een paar dagen logeren bij opa en oma. Lekker een-op-een aandacht, tot rust komen en allemaal leuke dingen doen. Kan hij er daarna weer flink tegenaan!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. 18 oktober 2019 / 09:56

  Ik zag het al voorbij komen op je Insta stories dat hij het boekje aan het invullen was. Zo leuk 🙂

 2. 18 oktober 2019 / 10:09

  was helemaal verlieft op je instastory dat hij zijn boekje zat in te vullen 😀 ennuh fijne vakantie hihih

 3. 18 oktober 2019 / 10:44

  Dit lijkt me dus zo spannend — op een leuke manier — aan kinderen hebben: dat ze ‘ineens’ zowat volwassen zijn en een heel eigen persoon worden.

 4. Bianca
  19 oktober 2019 / 07:38

  Wat leuk zeg en wat gaat dat snel! Mijn jongste zit nu net in geoep 2 en schrijft idd een paar letters, ik kan niet wachten, het lijkt me zo leuk als ze kunnen lezen en woordjes schrijven ❤️.

 5. Liesbeth
  19 oktober 2019 / 07:40

  Ik vind dit ook echt een hele leuke fase. Onze Bram tekent ineens anders, schrijft overal wat bij, geeft ons lieve briefjes en op zijn kamerdeur hangt sinds eergisteren een briefje “ferboode toegan” En dat voorlezen en meelezen met het hem voorlezen herken ik ook ja. Ik geniet volop!

  Geniet van jullie vakantie!

Secured By miniOrange