(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

De hele maand augustus gingen mijn drie ringen op de Apple Watch vol en liep ik dagelijks 10.000 stappen

De hele maand augustus gingen mijn drie ringen op de Apple Watch vol en liep ik dagelijks 10.000 stappen

Op 31 juli kwamen we terug van vakantie en 1 augustus nam ik me voor om iedere dag in augustus de 10.000 stappen aan te tikken. Nu was ik al veel aan het wandelen en was het mijn doel om zo’n vier a vijf keer 10.000 stappen te lopen door een lange wandeling te maken, maar ik wilde wel eens beleven hoe het zou zijn om dit iedere dag te doen. Op dag 3 zag ik da tik niet alleen de 10.000 stappen haalde, maar dat ook mijn ringen op de Apple Watch deze drie dagen helemaal gesloten waren. Dat gebeurde me niet vaak; ik moet daar namelijk flink voor bewegen, ieder uur van de dag (12 uur lang) even opstaan en de benen strekken én dagelijks 700 calorieën verbranden met bewegen. Omdat ik dit zo tof vond, stelde ik mijn doel bij. Ik wilde niet alleen 10.000 stappen lopen iedere dag; ik wilde ook dat iedere dag die ringen vol gingen. En dat heb ik gedaan! Het is inmiddels begin september en in augustus zijn alle ringen gesloten en liep ik meer dan 10.000 stappen per dag.

Veel voor doen

Laat ik eerst even zeggen dat ik best veel moet doen om deze ringen te laten sluiten. De staanring heb ik altijd wel vol want dat houdt in dat je ieder uur even opstaat en in beweging komt. Nu geeft het horloge ook een melding dus als ik hem voel trillen en besef dat ik al lang achter de computer of op de bank zit, sta ik even op om de benen te strekken. Ik pak wat te drinken, loop even naar boven of ga naar het toilet. Dan heb je al snel weer een uur extra verdiend. Ik ben altijd wel 12 uur van een dag in beweging dus daar lag de uitdaging niet helemaal. Die zat hem voor mij in de trainingsring die op 30 minuten staat. En daar moet ik óf voor gaan snelwandelen (voor de kenners: rond de 11 minuten per kilometer), óf voor gaan sporten. Ondanks de wandelingen die ik hiervoor al maakte, ging de ring nooit vol. Ik liep namelijk wel, maar nooit echt snel. Ik sportte wel, maar dat was maar twee of hooguit drie keer per week. Ik moest dus flink het tempo gaan opvoeren om deze ring aan het einde van de dag te laten sluiten. En om dus bewegingscalorieën te verdienen zodat ook die ring, die ik op 700 calorieën heb staan (de enige ring die je zelf kunt aanpassen), aan het eind van de dag voltooid zou zijn.

Fanatiek bewegen

Wat ik moeilijk vond aan de challenge, was dat mijn normale wandelingetjes niet altijd meetelde. Wat ik ook soms lastig vond, waren mijn werkdagen. Dan sport ik misschien ’s ochtends wel, maar dan haal ik niet voldoende stappen om mijn doel van 10.000 aan te tikken of moest ik ’s avonds nog een blokje om om niet alleen de stappen te halen, maar ook die calorieën te verbranden. Als ik niet zo’n doel had gesteld, was ik na een sportsessie of na een lange wandeling al snel voldaan geweest. Nu was dat niet altijd het geval en moest het op sommige dagen gecombineerd worden. Maar hoe moeilijk ook: ik ben dat rondje na het avondeten om mijn ringen te laten sluiten wel enorm gaan waarderen. Ik kwam altijd voldaan en vooral rustiger weer terug. Dus hoeveel moeite ik het daar de eerste dagen ook mee had, het heeft me veel gebracht.

Gelukt!

Het is me gelukt! Ik heb iedere dag in augustus 10.000 stappen gehaald. Ik heb ook iedere dag in augustus alle drie de ringen op mijn Apple Watch vol gekregen. Ik ging vier keer in de week naar de sportschool en daaromheen plande ik mijn wandelingen. Soms dus alleen om de laatste stappen te zetten; soms ook een actieve wandeling om de trainingsring vol te krijgen. Ik deed aan cardio, krachttraining en yoga in de sportschool en heb daar enorm van genoten. Sterker nog: het zit nu zo in mijn systeem dat ik deze vier keer erin laat. En het zit nu zo in mijn systeem om te wandelen en de stappen te behalen, dat ik de challenge doortrek naar september. Ook in deze aankomende maand gaan al die ringen vol.

Energiek

Ik voel me energiek, gezond, rustig en tevreden. Ik geniet van het sporten, ook al heb ik af en toe ook geen zin. Ik geniet van de wandelingen, ook al is het soms een moetje. Na afloop voel ik me altijd goed en het is heerlijk om zo’n sportief doel te hebben. Mijn gewicht is iets meer dan twee kilo lager dan toen ik begon met de challenge maar ik kan niet voor de volle 100% zeggen dat dat alleen maar door het bewegen is gekomen. Als ik zo lekker aan het bewegen ben, maak ik ook automatisch betere keuzes qua voeding en water drinken. Ik heb al eerder gedeeld dat ik daar al een paar maanden fanatiek mee bezig ben en dus wijd ik het niet alleen aan deze sportieve maand. Ik ben in ieder geval 10 kilo kwijt ten opzichte van maart, dus het zullen alle veranderingen op het gebied van voeding en sport zijn geweest.

Wandelen en sporten

Ik had niet verwacht dat het sporten me zoveel zou doen. Ik ben al ruim een jaar weer flink aan het sporten en ging altijd wel twee of drie keer in de week, maar ik merk dat ik nu veel bewuster train en dat het daadwerkelijk iets voor mijn lijf doet. Mijn benen zijn sterker en strakker, mijn hartslag is flink lager en ik ben minder moe. Ik merk soms wel dat ik wat onrustig ben als ik op de bank zit omdat ik dan denk ‘ik kan nu ook gaan wandelen!’ Maar als mijn ringen vol zijn verplicht ik mezelf wel te blijven zitten. Het moet ook weer geen obsessie worden en voor nu is de balans dik in orde. Vier keer in de week heerlijk sporten en daaromheen wandelingen, variërend van 3 tot 10 kilometer. De 3, 4 of 5 kilometer vaak na het eten en soms in combinatie met sporten, de kilometers daarboven op dagen dat ik niet sport. De eerste 30 a 45 minuten op een snel tempo om die verdomde trainingsring vol te maken en vervolgens het tempo iets laten zakken om meer rustig te wandelen.

Het heeft me zoveel goeds gedaan! Op naar september, dan doen we het nog even dunnetjes over. Doe je met me mee?

Share: