(~215 B)
5 x dit zou ik vaker willen doen met de kinderen

5 x dit zou ik vaker willen doen met de kinderen

Soms zie ik mezelf met de kinderen in een situatie en dan denk ik: ‘goh, dit zouden we veel vaker moeten doen!’ Of ik kom opeens tot het besef dat ik iets mega leuk vind, maar dat het een zeldzaam moment is. Voornemens om iets vaker te doen zijn er eigenlijk altijd en ook al neem ik me voor dat er snel een herhaling van het moment komt, negen van de tien keer belandt dat voornemen in de prullenbak zonder reden. Gewoon, omdat het er nooit van komt of andere dingen voorrang krijgen. Vandaag eens op een rij; vijf van zulke momenten.

1. Uit eten gaan. Het klinkt misschien stom, maar erg vaak doen we dit niet met de jongens. Als er momenten zijn dat we uit eten kunnen, gaan we eigenlijk eerder met zijn tweeën. Stom eigenlijk, want met zijn vieren kan het ook erg leuk zijn. Ik zit dan alleen wat minder rustig. Het is zeker niet zo dat ze de boel op stelten zetten of dat andere mensen last van hen hebben, maar ik ben zelf vooral veel bezig met ze. Het kan een lange zit zijn en dan worden ze toch wat ongeduldig. Of ze zijn iets luidruchtiger dan ik zou willen. Ze zitten te wiebelen op hun stoelen of ik moet er een filmpje bij pakken wat ik liever niet doe. Ik kan het de kinderen niet kwalijk nemen; ze zijn het simpelweg niet gewend om mee te gaan. Op vakanties en tijdens weekendjes weg gebeurt het wel, maar eigenlijk wil ik dit ook vaker doen in het normale leven. En dan niet alleen maar all you can eat in een sushirestaurant.

2. Heel uitgebreid samen spelen op de grond. Want heel eerlijk? De jongens spelen vooral zelf. Ik doe heus wel mee als er gevraagd wordt om een treinbaan te bouwen en als Maddox in het keukentje staat om eten te bereiden of koffie voor me te maken, speel ik samen met hem omdat hij dat fantastisch vindt. Maar het is lang geleden dat ik echt uitgebreid de tijd nam om samen met de jongens op de grond te zitten en ons te verliezen in een fantasiespel.

3. Uitgebreider dagjes weg. We plannen heel af en toe de dierentuin en we zijn natuurlijk met enige regelmaat op het strand of in het bos te vinden, maar daar houdt het wel een beetje op. Ik zou wel wat vaker als gezin op pad willen. Laatst waren we bijvoorbeeld in een natuurspeeltuin en sloten we af op een terras. Dat was zó heerlijk, dat Raymond en ik ons voornamen om meer van dit soort dagen te plannen. Een beetje voor de kinderen, maar ook zeker voor ons. Zolang het een combinatie is van spelen en eten doet het het eigenlijk altijd wel goed bij ons alle vier. Het bos kan natuurlijk worden uitgebreid met een picknick, op het strand zijn nu de strandtenten weer open zodat we misschien vaker daar kunnen lunchen en we zouden ook wel wat vaker naar een pretpark of grote speeltuin kunnen. Iedere keer als we zo’n dag achter de rug hebben denken we ‘dat moeten we echt vaker doen!’ Zelf ben ik echt een cultuurbarbaar maar er zijn zoveel leuke kindermusea, dat ik dat echt ook wat vaker zou willen ondernemen. Daar moet ik me maar eens in gaan verdiepen.

4. Een spelletje spelen. Het is best typisch dat de spelletjes zoals Mens Erger Je Niet op tafel komen zodra we met de caravan op pad gaan, maar dat ze thuis worden opgeborgen en dat er niet meer naar omgekeken wordt. Ik zou dit vaker met Skyler willen doen, maar ook ’s avonds met Raymond en hopelijk over een paar jaar met zijn vieren. Hapjes en drinken erbij en een gezellige avond met zijn vieren plannen. Maddox is nog een beetje jong, maar voor Skyler zijn er echt wel al veel leuke gezinsspelletjes verkrijgbaar. Ook iets wat ik dolgraag meer wil gaan doen, en dan niet alleen tijdens vakanties. Maar ja, tijdens vakanties is er voor mijn gevoel ook zeeën van tijd en thuis is het toch vaak werk, huishouden, alles snel willen doen, de telefoon/televisie/iPad/Nintendo en dat onrustige en opgejaagde gevoel.

5. Gezinstradities maken. Ik ben al een tijdje bezig in het boek ‘De zeven stappen naar succesvol ouderschap en af en toe springt er iets uit wat ik heel belangrijk vind of waar ik iets mee wil doen. In dit boek staat omschreven dat gezinstradities heel erg belangrijk kunnen zijn en eigenlijk ben ik tot het besef gekomen dat we niet echt speciale dingen hebben. Nu hoeft niet iedere dag uit tradities te bestaan maar ik zou het zo leuk vinden als de kinderen later denken ‘dat was nu echt leuk en gezellig wat we iedere week deden! Dat was echt van ons!’ Misschien dat dat zich nog een beetje gaat vormen naarmate de kinderen ouder worden, maar ik wil hier zeker wat actiever werk van gaan maken om bijzondere momenten binnen het gezin te creëren waar we allemaal waarde aan hechten en die voor ons vieren heel belangrijk gaan worden. Echt momenten voor onszelf.

Wat zou jij vaker willen doen met de kinderen? En hebben jullie van die gezinstradities waar ik het over heb? Ben heel benieuwd naar de reacties!

Delen:

13 Reacties

 1. Gerdine
  16 juni 2020 / 06:31

  Ik zie toch wel gezinstradities bij je terug hoor. Zoals lollipopland en oma die elke vrijdag komt.
  Misschien leuk om eens te vragen wat anderen als gezinstraditie hebben via insta en hier een artikel aan te wijden. Ik ben wel benieuwd naar gezinstradities van anderen ;-).

  • Shirley
   Auteur
   16 juni 2020 / 08:32

   Ja, als je het zo bekijkt hebben we inderdaad wel wat vaste dingen 🙂

 2. 16 juni 2020 / 06:32

  Ik sluit mij hier ook helemaal bij aan! Ik was ook al aan het bedenken wat voor leuke gezinstradities wij hier eens kunnen invoeren.

 3. Marlies
  16 juni 2020 / 06:40

  Herkenbaar. Wij vonden gezinstradities ook heel belangrijk. O.a ingevuld met samen film kijken en versgebakken broodjes eten in het weekend. Simpel en waardevol

 4. Anna
  16 juni 2020 / 09:36

  Zie al vaak mooie gezinstradities bij jou voorbijkomen. Wij combineren het uit eten gaan vaak met een spelletje mee. De jongste speelt dan met een van ons mee, mag de kaartjes pakken van de stapel, kaartje neerleggen…en zo heb je een mooie overbrugging met het wachten. Overigens uno kan de jongste ook redelijk goed zelf. En dan tijdens het eten mogen ze een filmpje kijken. Eten zij goed en kunnen wij als ouders ook even bijpraten. Beetje van beide.

 5. Kelly
  16 juni 2020 / 10:38

  Wat een leuk artikel én heel herkenbaar. Dit denk ik ook na elke spelletjesavond, dagje weg of muzieksessie op zolder. En ja, dan komt de realiteit om de hoek kijken. Geen tijd, geen energie, geen geld 😉

  Wij hebben in de loop van de jaren wel wat tradities gekregen: slapen onder de kerstboom op kerstavond (alleen met oudste zoon tot nu toe), elke zondag ‘zondagsontbijt’ met een liter fristi en Daneroll croissantjes (heerlijk), vakantiewaardebonnen in de auto (lang opblijven, zelf avondeten kiezen, dagje weg met papa), lekker bordje voor de tv (schaal met zes vakken waar ik telkens iets anders instop, hit bij de kids én hun vriendjes). En verder vieren we alle feestdagen die er te vieren zijn. Soms ook de verjaardag van een knuffel of dat de oudste 8 en een half is geworden.

  Veel plezier met de tradities bedenken en uitvoeren!

 6. Eva
  16 juni 2020 / 11:24

  Leuk! Wij hebben vorig jaar museumjaarkaarten gekocht en dat is echt fantastisch (misschien kan je wel met ze samenwerken) entree is best duur en met zo’n kaart ga je echt snel. Nu zijn ze verlopen maar deze zomervakantie komen er weer nieuwe!

 7. Eva
  16 juni 2020 / 11:26

  En qua spelletjes. Boomgaard van Haba. Mijn jongste (3) snapt het helemaal en je speelt samen tegen een tegenstander. Dus geen ruzie (of wel…maar in principe niet)

 8. N
  16 juni 2020 / 12:37

  Wat leuk, ik heb nog geen kinderen maar ben ook al aan het bedenken welke tradities ik ze mee wil geven. Ik wil mijn kinderen iets traditioneels meegeven: het gezin als familie-eenheid, met bepaalde waarden, trots en rituelen die daarbij horen.

  (waarschijnlijk komt hier niks van terecht haha, ik heb ook het gevoel dat het een beetje ‘Amerikaans’ is)

 9. Rosanne
  16 juni 2020 / 12:45

  Haba spellen zijn sowieso leuk! Zijn vaker gericht op samenwerken ipv ‘tegen elkaar’ spelen. Onze jongste dochter van 2 doet dan gerust mee

 10. 16 juni 2020 / 20:47

  Leuk om te lezen! Hier word iedere dag uitgebreid gespeeld. Mijn dochter kan geen vijf minuten alleen spelen, het omgekeerde van Skyler en Maddox 😉 qua gezinstraditie denk ik meteen aan vrijdagavond. Dan eten we altijd frietjes en dat is heel gezellig. Het is ook de enige avond dat er geen strijd is om het eten dus daar geniet ik heel erg van!

 11. Monique
  19 juni 2020 / 07:56

  Op zaterdagavond een uurtje langer op voor de oudste met een filmpje en chips. En met verjaardagen wentelteefjes als ontbijt!

 12. 19 juni 2020 / 20:55

  Leuk artikel weer! Wil even reageren dat er voor Maddox ook al echt veel leuke spelletjes zijn. Mijn zoontje wilt namelijk elke dag spelletjes spelen dus heb een kast vol. Vooral van Nijntje met de ballonnen is leuk of Haba eerste boomgaard. En vanaf 3,5 vindt hij de Betoverde doolhof junior, memorie en kroko loko fantastisch.

Secured By miniOrange