(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

10 tips voor een verre reis met een peuter

10 tips voor een verre reis met een peuter

Het is alweer even geleden dat we op vakantie waren naar Bali maar ik krijg er regelmatig nog vragen over. Nu heb ik natuurlijk al geschreven over de lange reistijd naar Indonesië en wat we deden in het vliegtuig om het een beetje gezellig te houden. Dat artikel vind je hier. Maar hoe zat dat op plaats van bestemming? Hoe deden we dat met het tijdverschil? Hoe zat het ook alweer met luiers? En hadden we dingen mee die achteraf niet nodig waren? Misten we iets? Ik som tien dingen op voor een verre reis met een peuter die voor ons van toepassing waren.

Zwemluiers
Eigenlijk was ik niet zo heel goed voorbereid. Dat wil zeggen dat ik me niet had verdiept in wat er wel en niet te koop zou zijn. Nu wist ik wel dat er een grote supermarkt zat in Sanur en dat daar wel veel verkrijgbaar was. Maar tampons? Dat verkopen ze daar dus niet. Gelukkig kwam Kitty een paar dagen later ook naar Bali en nam zij een doosje voor me mee. Maar hé, dit stuk ging niet over tampons. Ik wil het even hebben over zwemluiers. Neem die namelijk maar mee! Ik had één pakje en dat was niet genoeg. Nu hadden we een eigen huis en liep Skyler veel zonder luier, maar al met al misten we toch een aantal zwemluiers. Gewone luiers zijn er wel te koop, alhoewel het hier vaak om luierbroekjes gaat. Maar daar kom je wel mee uit de voeten.

UV-pakjes
Vlak voordat we weggingen schafte ik bij Next een uv-pakje en twee zwembroekjes aan. Achteraf gezien hadden we veel liever een extra uv-pak gehad in plaats van de zwembroeken, die we slechts één of twee keer gebruikt hebben. Het uv-pakje droeg Skyler iedere dag en vonden we toch een stuk fijner en veiliger. We waren een stuk meer relaxt als Skyler opeens wel in de zon aan het spelen was. Schrijf hem dus maar op: uv-pakjes. Het liefst in meervoud.

2016-03-04 15.14.20

Tijdverschil
Ik krijg veel de vraag over het tijdverschil en hoe we daar mee om zijn gegaan. Echter hebben wij het op een gegeven moment maar gewoon ‘laten gaan’. Skyler is al geen slaper en om hem te dwingen of het één en al te gaan verschuiven heeft niet geholpen. Ik ging vaak genoeg met hem rond 1 uur naar de kamer zodat ‘ie even kon slapen. Het werkte niet. Skyler was niet moe en het was verspilde tijd. Veel vaker sliep ‘ie rond 4 uur en ik kan jullie vertellen: dat is niet handig als je je kindje op tijd naar bed wil krijgen. Maar in plaats van ons er druk over maken, zagen we het anders. Aan het einde van de dag ging Skyler slapen, konden wij even rustig douchen, omkleden en klaarmaken en zaten we rond half 8 uur fris aan het diner. Met een vrolijk kindje. We hoefden niet om 8 uur alweer ‘thuis’ te zijn omdat Skyler instortte en hadden een fijne avond met zijn drietjes. Het werd dus vaak wel een latertje qua slapen maar ook dat heeft weer zijn voordeel; uitslapen! Tijdens een vakantie toch wel heerlijk! Bovendien zaten we thuis direct in een goed ritme, omdat we dus niks aangepast hadden.

Mocht je wel een strikt regime hanteren, dan zou je thuis al kunnen beginnen met het aanpassen van de bedtijden. Even checken hoeveel tijdverschil er is op plaats van bestemming en steeds een half uurtje van de slaaptijd af smokkelen of erbij plakken.

Eigen verblijf
Normaal boeken we altijd een hotel maar nu wilden we heel graag een eigen verblijf. Als Skyler dan zou slapen, zouden we niet aan de hotelkamer gekluisterd zijn maar gewoon een eigen huis tot onze beschikking hebben. Qua slapen was het dus eigenlijk niet zo nodig maar oh, wat was een eigen thuis fijn! We boekten twee huisjes via Airbnb, waarvan één onderdeel was van vier andere huisjes en we dus een zwembad moesten delen, en één een private villa waar we alles voor onszelf hadden. Een eigen tuin en zwembad, wat een heerlijkheid! Bij het eerste verblijf hadden we een ontbijt inbegrepen en bij het tweede huis moest dat dus zelf geregeld worden. Maar echt, we vonden het heerlijk om onze eigen boodschappen te doen en alles voor onszelf te hebben.

Je hebt meer ruimte, veel meer privacy, een echt huiselijk gevoel en kunt nog gewoon je gang gaan als je kind slaapt zonder bang te zijn om hem of haar wakker te maken. Je kunt zelfs nog een duik nemen als je een eigen zwembad hebt zonder aan je bed of balkon gekluisterd te zitten.

2016-03-13 16.38.12

Speelgoed
Wij hadden speelgoed meegenomen voor Skyler en dat was toch wel erg fijn. Niet alleen voor in het vliegtuig, maar ook voor tijdens ons verblijf én de bezoeken aan de restaurants. Neem zeker niet teveel mee en kies alleen de grootste favorieten. Ze hebben immers genoeg dingen te zien in een nieuwe omgeving. Maar door een aantal spullen mee te nemen kon Skyler zich ook prima vermaken en hadden wij ook een goede vakantie. Dat ik zeven boeken heb uitgelezen was dan ook vanwege het feit dat Skyler zichzelf prima kon vermaken met zijn favoriete speelgoed. Bovendien hadden we de iPad mee en was er WiFi aanwezig. Toch ook wel echt een must zodat je even het Zandkasteel, Brandweerman Sam of Nijntje aan kunt zetten.

Wat kun je daar huren/lenen en staat er al?
Om te voorkomen dat jullie op het vliegveld honderden euro’s moeten bijbetalen omdat jullie als pakezels komen aanzetten, kun je eerst even informeren wat er allemaal al aanwezig is en wat er eventueel te huren valt. Zo is er voor Bali de website Balibaby, waar je veel voorzieningen kunt huren en naar je vakantiebestemming in Bali kunt laten sturen. Nu hebben wij daar geen gebruik van gemaakt, maar een vriendin wel. Zij huurden een aantal dingetjes en dat scheelde een hoop tilwerk. Zo hebben ze onder andere buggy’s en veel speelgoed. Toch leuk! Het zal vast ook in veel andere landen aanwezig zijn. Bovendien waren er in ons huisje gewoon handdoeken en ook dat scheelde een hoop. Een babybedje is zeker niet altijd vanzelfsprekend, om nog maar over lakentjes te zwijgen. Check dat dus ook even! Zo hadden we bij beide verblijfplekken wel een bed, maar geen lakens. Nu was dat achteraf niet nodig maar er zijn genoeg kindjes die graag toegedekt willen worden.

Plan rustmomenten
Hoe leuk het ook is om op pad te gaan; jouw kindje speelt het liefst op het strand of in het zwembad. Zij voelen er niks voor om dagenlang te slenteren door de warmte om de ene tempel na de andere te bekijken. Plan dus genoeg rustmomenten in en hou je daar aan. Een vakantie met een kindje is nu eenmaal anders dan met zijn tweeën en dat vraagt wat aanpassing. Waren we een aantal jaar geleden nog in Bali flink veel de hort op om alles te bekijken; hadden we nu slechts één dagdeel volgepland. ’s Ochtends op pad betekende ’s middags thuis en andersom. Eén dag waren we de hele dag weggeweest en we merkten toch dat Skyler dat niet zo goed trok. Snap ik helemaal. We hebben ook vaak genoeg helemaal niks gedaan en alleen maar op het strand of bij het zwembad gelegen. Dat waren Skylers favoriete dagen en daar voelden we ons helemaal prima bij. Een fijne wandeling door de buurt, een marktje of een uurtje winkelen kan al voor genoeg plezier zorgen.Wil je écht alleen maar dagenlang op pad, dan zou ik eerder zonder kind op vakantie gaan. Zoals wij toen naar New York deden. We hadden vijf dagen helemaal volgepland en dat wilden we Skyler niet aandoen. Skyler logeerde bij opa en oma en wij liepen de benen onder ons lijf vandaan. In Bali draaide het dus grotendeels om hem en dat was voor ons alle drie perfect.

2016-03-05 16.11.58

Eten
Skyler is geen makkelijke eter en ik heb gehoord dat meer peuters last hebben van deze fase. Het hoort er allemaal bij, maar het kan toch knap lastig zijn als je in het buitenland bent met toch wat vreemd voedsel. Omdat we wilden dat Skyler toch zou blijven eten, kozen we ervoor om Skylers favoriete crackers mee te nemen, een pot pindakaas en een pot chocopasta in onze koffer te stoppen. Hé, zeker niet het gezondste, maar dan wisten we zeker dat ‘ie zou gaan eten. Bij het eerste verblijf waren er broodjes jam en ei verkrijgbaar bij het ontbijt waar Skyler toch wel van genoot en bij het tweede verblijf konden we natuurlijk zelf boodschappen doen. Er was uiteindelijk genoeg te koop en Skyler heeft veel mee kunnen eten, maar ’s middags wilde hij toch wel graag nog ‘zijn’ cracker hebben. Ook ’s ochtends genoot hij toch nog vaak van zijn broodje met zijn eigen pindakaas. Ik zou het de volgende keer zeker weer meenemen.

Overbodig
Er werd me gevraagd of ik dingen mee had genomen die we heel erg overbodig vonden. Dat was het geval met rompers. Het was zo warm in Bali en Skyler zweet enorm snel. We kozen ervoor om alleen shirtje bij hem aan te trekken. Rompers voor iedere dag én shirts voor iedere dag was dus niet nodig. Mocht je wel van de rompers zijn, dan heb je natuurlijk niet zoveel shirts nodig. Hetzelfde geldt voor de lange broekjes en de vestjes die we hadden ingepakt onder het mom van ‘het zal ’s avonds wel afkoelen’. Not gonna happen! We liepen zelfs ’s avonds nog te zweten en dus was dat een beetje zonde van de extra ruimte in de koffer. Ook de pyjama hebben we dus niet gebruikt. Alleen een luier was al voldoende ’s nachts.
Qua kleding misten we voor de rest eigenlijk niks. Overdag liep Skyler in zijn uv-pak (daar mocht er dus wel één van bij voor de afwisseling) en ’s avonds een shortje en een T-shirt.

Go with the flow!
Je bent op vakantie, het is prachtig weer en je bent samen met je gezin. Als je iets mist, is daar wel een oplossing voor. Heb je iets teveel? So be it. Er zijn supermarkten en de lokale mensen hebben ook kinderen. Je kunt je druk maken om de slaapjes die niet volgens schema verlopen, maar je kunt het ook gewoon zo laten en ervan genieten. Skyler sliep negen van de tien keer bij ons in bed omdat ‘ie niet in het ledikantje wilde. En ondanks dat we thuis druk bezig zijn met het slaapproject om hem in zijn eigen bed te krijgen en te houden, kon het ons op vakantie gestolen worden. We waren in Bali en we sliepen; dat vonden wij belangrijker dan het gevecht. Gebruik de eerste paar dagen om te acclimatiseren en geniet!

2016-03-06 19.40.41

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Comments

 1. 13 mei 2016 / 08:30

  Wat een super handig artikel en veel bruikbare tips. Wij gaan met de auto naar de allermooiste plekjes in Polen, het is dan geen Bali maar ik had nu al veel ‘oja!’ momenten. Zoals de pindakaas, tablet en de zwemluiers! Bedankt!

 2. 13 mei 2016 / 09:19

  Superhandig artikel dit. Wat een nuttige tips. Nu gaan we deze zomer niet naar Bali maar naar de Balearen, en is Morris dan drie maanden oud in plaats van een peuter, maar ik ga je tips zeker onthouden voor over een poos!

 3. Stefanie
  13 mei 2016 / 09:40

  Zeker een handig artikel en ook erg leuk om te lezen! En wat een leuke foto’s!

 4. maybetomorrow
  13 mei 2016 / 12:43

  Heel handig!

 5. 13 mei 2016 / 13:52

  Goed artikel! Ik ben nog wel benieuwd hoe je het hebt gedaan met een autostoel?

  • Shirley
   Auteur
   13 mei 2016 / 15:08

   Bij het eerste huisje was een chauffeur met autostoel in de auto dus dat was heel fijn. Bij het tweede huisje namen we steeds Uber en hadden we Skyler tussen ons in 🙂

  • Ankir
   14 mei 2016 / 22:53

   Op Lanzarote hadden wij onze eigen autostoel meegenomen. Mocht in Eindhoven tot aan de gate mee. Fijner idee dan al bij inchecken afgeven.
   Ideaal ook voor in de bus met transfer gebruikt. Vond ik toch wel veilig idee. Zoon was toen 4 maanden oud.

 6. Arina
  15 mei 2016 / 16:43

  Oooh die tampons, heel herkenbaar!! Gelukkig verkocht het winkeltje van ons hotel ze wel, maar duur!!

 7. Paula
  2 juli 2017 / 19:59

  HI,

  Ik ga met mijn dochter van 3 jaar naar Java en Bali, waar we gebruik zullen maken van auto’s met chauffeur. Nu wilde ik een autostoel meenemen maar vraag mij af of dit gesleep geen gedoe wordt.

  Advies?

  • Shirley
   Auteur
   2 juli 2017 / 21:18

   Wij hebben ook vaak auto’s/taxi’s genomen en toen zat Skyler naast ons in de riem. Autostoel is echt teveel gedoe! Geen doen om dat steeds in en uit te laden…