(~215 B)
Working mom #2

Working mom #2

Zoals ik jullie in mijn vorige blog vertelde hadden mijn vriend en ik afgelopen donderdag een intakegesprek op het kinderdagverblijf. De eerste stap is gezet! Natuurlijk ging onze kleine man ook mee. Bij binnenkomst in het gebouw zag ik in de gang allemaal kleine jasjes en rugzakjes hangen… Dan smelt je moeder hartje wel zeg, hoe schattig! Ik kon het natuurlijk niet laten en heb de volgende dag voor hem ook alvast een stoer rugzakje aangeschaft. Het zomerjasje had ik al in the pocket.

We hebben eerst even kort gekeken in de groep waarin hij is geplaatst. Denzel komt in een verticale groep met kindjes van 0-4 jaar. Er kwamen meteen een aantal nieuwsgierige peuters op ons af. Die wilden natuurlijk even zien wie er straks met hun komt spelen…Vervolgens hebben we met een van de leidsters de intake gehad. In het gesprek werden de regels van de opvang uitgelegd. Je kan daarbij denken aan de breng- en ophaaltijden, welke spullen je moet meenemen, maar ook wanneer je je kindje bij ziekte moet ophalen van de opvang. Later thuis: ‘schat, hoe gaan we dat dan doen als we allebei aan het werk zijn en ons zieke zoontje moet worden opgehaald?’ ‘Dat zien we dan wel, mocht het inderdaad een keer zo ver komen.’ Het heeft inderdaad weinig zin om daar nu al uitgebreid bij stil te staan. Neemt niet weg dat dat wel dingen zijn waar je na zo’n intake over nadenkt.

Bovendien werden er wat vragen aan ons gesteld. Of nou ja, er werd een hele vragenlijst op ons afgevuurd. Wat is zijn slaappatroon? Welke voeding krijgt hij? Gebruikt hij medicatie? Heeft hij allergieën? Vrij voor de hand liggend allemaal. Toch kwamen er ook een aantal vragen voorbij die ik niet had verwacht. Bijvoorbeeld wat onze hoogst genoten opleiding is. ‘Ehm, waarom willen jullie dat weten?’ vroeg ik. ‘Dat kan van belang zijn om eventuele problemen bij de ontwikkeling tijdig op te sporen’, was het antwoord. Oh ja, uh, natuurlijk? Ook heb ik verschillende toestemmingsformulieren ‘moeten’ ondertekenen. Wat dat is? Daarmee geef ik toestemming dat ze zonnebrand met factor 30 mogen opsmeren (ja, echt!). Maar bijvoorbeeld ook dat ze een foto met de iPad mogen maken als hij gezellig aan het spelen is. ‘Die kunnen we dan meteen naar u versturen, zodat u deze ziet tijdens uw werk.’ Wow, kinderdagverblijven gaan ook mee in het digitale tijdperk. Maar natuurlijk wel hartstikke leuk!

Aan het einde hebben we een dagboek mee gekregen voor Denzel (hierover later een keer meer) en hebben we afgesproken dat hij een middag en ochtend gaat proefdraaien. Ik vind het nu al spannendddd!

Volgende week dinsdag ga ik met jullie terug in de tijd. Hoe zijn we tot de beslissing gekomen om Denzel naar de opvang te doen? Waarom hebben we voor dit kinderdagverblijf gekozen? Ook zal ik meer vertellen over de keuze voor een verticale groep in plaats van een horizontale.

Until next time!

Liefs, Niki

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties

 1. 18 maart 2014 / 12:14

  Wat interessant om dit te lezen zeg! Voor mijn zwangerschap was ik er ook van overtuigd parttime buitenshuis te gaan werken en ons kindje dan te brengen naar een kinderdagverblijf, tot ik ons wonder in mijn armen kreeg. Dat neemt niet weg dat ik de beslissing om het wel te doen ook goed begrijp. Wat goed dat ze zoveel vragen stellen, dat ze ook zo willen weten hoe ze jouw kindje als persoon kunnen benaderen (in plaats van een nummer). En tof die foto’s op de ipad! 🙂 Dat geeft denk ik wel een goed gevoel

 2. 18 maart 2014 / 15:00

  Dat klinkt als een heel leuk KDV zeg. Ik heb lang in de ziektewet gezeten en werk inmiddels part-time vanuit huis. Hier ook rond gekeken bij KDV’s maar uiteindelijk passen opa en oma zo nu en dan op. Gewoon omdat het zo liep. Wel superhandig dat ze gewoon foto’s naar je kunnen versturen. Klinkt echt als een fijne plek.

 3. 18 maart 2014 / 15:14

  Klinkt goed. Dacht altijd dat er geen verschil zat in de groepen, baby’s bij elkaae etc. Ben benieuwd naar je volgende blog.

 4. 18 maart 2014 / 15:17

  Leuk om te lezen, ik ben persoonlijk meer een voorstander van een gastouder maar heb van beiden geen gebruik hoeven te maken. Ben erg benieuwd naar je verhalen hierover.

 5. manouk
  18 maart 2014 / 16:24

  Wij willen ons kindje straks waarschijnlijk 1 en misschien 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf of een gastouder (wel met meerdere kindjes) brengen. Mijn vriend en ik moeten beiden blijven werken. Maar ook al hadden we dit niet gehoeven, dan hadden we er alanog voor gekozen. Wel op latere leeftijd in dat geval denk ik. Ik vind dat het kinderdagverblijf erg goed is voor de sociale ontwikkeling.

 6. 18 maart 2014 / 16:54

  Mijn zoontje is ook naar de crèche geweest, beste beslissing van mijn leven. Je ziet ze echt elke dag groeien en dingen bijleren. Contact met leeftijdsgenootjes is ook zo belangrijk. Het vergemakkelijkte de stap naar kleuteronderwijs ook, hij gaat met veel plezier en zonder tranen.

 7. Lilian
  18 maart 2014 / 17:28

  Factor 30? Daar zou ik geen toestemming voor geven en factor 50 meegeven:)

 8. 18 maart 2014 / 19:28

  Leuk om dat zo eens te lezen hoe dat allemaal in zijn werk gaat 🙂 Klinkt als een leuk KDV!

 9. 18 maart 2014 / 21:34

  Klinkt bekend 🙂 Onze dochter gaat 3 dagen per week naar het kdv, en ik heb er nooit een naar gevoel bij gehad. Ze gaat er altijd lachend heen en ik haal haar lachend op. Soms heb ik zelfs het gevoel dat ze het thuis maar saai vind, haha! Ik werk graag en buiten dat: wij kunnen het ons ook financieel niet permitteren om minder te werken. Ik denk dat het erg goed is voor kinderen om naar het kdv te gaan; ze leren er met andere kindjes te spelen, en ook dat er andere mensen zijn dan papa en mama die ook goed voor ze zorgen.

 10. Simone
  19 maart 2014 / 01:09

  Heel veel succes komende week! Ik vond het alleen in het begin een beetje raar dat er geschreven door Shirley boven het artikel staat. Ach ja, peanuts… Ik lees er wel overheen 🙂

  • Shirley
   Auteur
   19 maart 2014 / 08:48

   Oeps, foutje! Zo even aanpassen 🙂

 11. 19 maart 2014 / 10:02

  Wat leuk om te lezen! Wij zijn uiteindelijk toch voor een gastouder gegaan, maar dat had meer te maken met het feit dat ik wat meer flexibiliteit nodig had qua dagen. Mijn dochter gaan 1x per week, maar welke dag dat is, kan nog wel eens wisselen. En helaas kon het kdv ons dat niet bieden (wat natuurlijk logisch is). Dus een hele lieve gastouder die naast mijn dochter nog 3 andere kindjes opvangt. Mini heeft het heel erg naar haar zin gelukkig 🙂

 12. Anneke
  19 maart 2014 / 13:34

  Zelf werk ik op een kdv (meerdere locaties) en ik herken de vragen vanuit het intake gesprek. Wat ik echter wel raar vind is dat jullie gevraagd is naar jullie hoogst genoten opleiding, dit doen wij nooit. Natuurlijk is het zo dat dit van invloed is op de ontwikkeling van een kind, maar ik vind het persoonlijk nogal wat om dat om die manier in een gesprek te vragen..

  De toestemmingsformulieren zijn trouwens erg belangrijk! De voorbeelden die jij aandraagt vind ik dan persoonlijk iets minder interessant (begrijp me niet verkeerd, ook wij sturen foto’s naar ouders en dit is echt heel leuk!), maar als het goed is worden er ook vragen gesteld over het mee mogen met uitstapjes, op de buik slapen en inbakeren? Zeker die laatste twee zijn wel van groot belang met het oog op veiligheid.

  • Niki
   19 maart 2014 / 21:42

   Die vragen zijn inderdaad ook gesteld, ik heb slechts wat voorbeelden genoemd.

 13. Monique
  20 maart 2014 / 14:51

  Onze kleine gaat straks 0,5 dag per week naar het KDV. 2,5 dag gaat hij naar de oma’s en zelf zijn wij ook allebei een dag thuis doordeweeks. Ik vind het zelf erg belangrijk dat een kindje ook naar het KDV gaat; hij leert dan omgaan met andere kinderen, spelen, delen en gaat niet alleen met volwassenen om tot hij oud genoeg is om naar de peuterspeelzaal of school te gaan.
  Overigens geldt dan met name als ze wat ouder zijn, een baby van een paar maanden heeft natuurlijk niet echt iets aan een KDV. Maar mijn man en ik werken allebei en ik zou mijn werk ook niet op willen geven. Vind het veel te fijn om lekker aan het werk te blijven! Onze kleine zal dus vanaf dat hij 4 maanden oud is een halve dag naar het KDV gaan.

 14. 28 oktober 2014 / 08:56

  Wat leuk om te lezen, ik ga het zeker volgen. Wij hebben (inmiddels enkele maanden geleden) ook een kinderdagverblijf uitgezocht voor onze baby-boy. Best lastig waar moet je op letten, wat zijn de verschillen, ze zijn allemaal anders (gelukkig). Dat we er gebruik van gaan maken en dat ik blijf werken is wel zeker. Mijn baby-boy is nu al alles voor me en als hij er straks is waarschijnlijk helemaal maar IK ben er zelf natuurlijk ook nog 🙂

  Leuk, ga je volgen!

  Liefs Chris

Secured By miniOrange