(~215 B)
Verschil tussen leiderschap, management en (team)coaching

Verschil tussen leiderschap, management en (team)coaching

Ben jij benieuwd naar de verschillen tussen leiderschap, management en (team)coaching. Lees dan snel verder. In dit blog vertellen we alles over de verschillen tussen leiderschap, management en coaching en hoe beide elkaar kunnen versterken.

Dit blog is aangeleverd.

Wat is leiderschap?

Teamleden en medewerkers vragen om te worden begeleid in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Om medewerkers te sturen en ontwikkelen in de gewenste richting is het allereerst van belang een visie te hebben op de gewenste richting. Op basis van deze visie kan vanzelfsprekend gewenst gedrag worden verwacht van eenieder in de organisatie. Vanuit deze visie is het van belang dat je als leider het gewenste voorbeeldgedrag vertoont. Mensen handelen namelijk niet zozeer op basis van wat jij zegt, maar op basis van wat jij als leider (zelf) doet. Ook stelt de visie en een helder beeld over gewenst gedrag je in staat om anderen aan te spreken op de gewenste competenties (de combinatie van kennis, gedrag en vaardigheden). Leiderschap gaat in het kort over ‘Wat gaan we doen?’. Het gaat over het creëren, benoemen en uitdragen van de visie. Leiderschap gaat over ‘de goede dingen doen.’

Wat is management?

Het creëren, benoemen en communiceren van een visie is een belangrijke vereiste, maar borgt nog geen resultaten. Management richt zich op het daadwerkelijk behalen van de doelen en resultaten en de kwaliteit daarvan. Het is de meetlat waarlangs huidig gedrag en resultaten worden gelegd om te bepalen of de visie al dan niet wordt bereikt.

Management richt zich op het signaleren van problemen en het identificeren van (nieuwe) mogelijkheden om de visie daadwerkelijk te realiseren. Management gaat over ‘de dingen goed doen.’

Wat is (team) coaching?

Coaching richt zich op het bevorderen van de ontwikkeling van medewerkers, zodat zij resultaten boeken en zingeving ervaren tijdens het werkproces. Als het gaat om persoonlijke en professionele ontwikkeling is persoonlijke coaching het geschikte instrument. Als het gaat om collectieve competenties zoals samenwerking, afstemming, communicatie en klantgerichtheid kan beter gebruik worden gemaakt van teamcoaching. De afstemming en kwaliteit van communicatie (binnen een team) is hierbij de verantwoordelijkheid van alle betrokkenen. Coaching gaat over iemands potentieel realiseren.

Wanneer leiden, wanneer managen en wanneer coachen?

Leiden, managen en coachen zijn alle drie vormen van contact met een ander of anderen. In de praktijk pas je vanuit diverse rollen alle drie de vormen in mengvorm toe. Op welke vorm de focus ligt hangt veel af van de taak en de plek die je hebt vanuit jouw rol, in relatie tot de ander(-en) en in relatie tot de verantwoordelijkheid die je hebt.

Is het jouw plek en verantwoordelijkheid om te bepalen wat er moet gebeuren en welke richting je gaat varen? Dan heb je het over leiderschap. Is het aan jou om te bepalen hoe je de doelen zo efficiënt en betrouwbaar mogelijk behaalt, dan heb je het meer over management en is je voornaamste doel de ander te ondersteunen in de ontwikkeling, dan ben je aan het coachen.

Wil jij je verder ontwikkelen als leider? Lees dan verder op Coachcenter en ontdek of onze opleiding Creërend Leiderschap wat voor jou is!

Delen:
Secured By miniOrange