De rugtas als luiertas

De rugtas als luiertas

Tijdens mijn eerste zwangerschap was project luiertas een serieuze bezigheid. Ik was op zoek naar de perfecte tas die er voor mij perfect uitzag, die paste bij de wagen en waar ik genoeg spullen in kwijt kon. Uiteindelijk kocht ik er eentje in de sale en op dat moment beviel hij me erg goed. Tijdens de zwangerschap van Maddox wilde ik graag een andere en lucky me: ik kreeg een heel mooi exemplaar toegestuurd voor Mommyhood. Beide tassen waren het klassieke luiertas-model. Een rechthoekige schoudertas met genoeg vakjes, die je middels het lange hengsel aan de kinderwagen kan hangen en die je eigenlijk altijd overal wel vindt. Prima modelletjes waar ik veel plezier van heb gehad. Maar toen werd ik opeens een moeder die haar kind meer in de draagzak had zitten dan in de kinderwagen.

Tas in de auto

Ik kan je vertellen: dan is een luiertas niet zo handig, in ieder geval niet het model dat ik had. Ik gooide hem over mijn schouder en het kon allemaal wel, maar ik vond het behoorlijk zwaar. En irritant, want regelmatig gleed het lange hengsel van mijn schouder af. Ik heb heel wat lopen vloeken en tieren, omdat het gewoon niet prettig in gebruik was. Regelmatig koos ik er ook voor om de luiertas in de auto te laten. ‘Dan loop ik wel even terug.’ Werkt natuurlijk ook niet want de kinderen voelen dat en gaan juist poepen of huilen om een fles als je net even wat verder van de auto vandaan bent. Kortom: ik had veel beter die luiertassen weg kunnen doen en kunnen investeren in een ander model. Een rugtas, bijvoorbeeld. Nu ik erover nadenk vraag ik me echt af waarom dat niet eerder bij me is op gekomen. De laatste jaren is de rugtas weer helemaal terug van weggeweest en als luiertas is het natuurlijk perfect.

2019-06-25 09.53.31

Voordelen

Als je net als ik vaak je baby draagt, gooi je heel gemakkelijk de rugzak luiertas op je rug. Rij je met een kinderwagen, dan kun je de rugtas prima onderin de wagen kwijt of je gebruikt de schouderbanden om hem over je duwstang van de kinderwagen te hangen. Je hebt je handen vrij en hebt er geen omkijken meer naar. Het gewicht wordt goed verdeeld op de rug en ook de luierrugzak bevat alles wat je nodig hebt. Genoeg vakjes, een goede binnenkant die tegen vocht kan, ruimte voor flessen en zelfs verschoonmatjes. Achteraf gezien was dit voor mij veel praktischer geweest tijdens de babyperiode van Maddox.

Vakjes

Een gewone luiertas in de vorm van een schoudertas gaf me altijd direct overzicht. Ik ritste de tas open en zag meteen waar alles zat. Maar met een rugtas kun je het natuurlijk ook prima overzichtelijk maken. Extra setjes kleding onderin en vervolgens gaan stapelen, van niet zo heel belangrijk tot iedere dag heel belangrijk. Bovendien hebben de meeste rugtassen een vak voor, waar je je eigen persoonlijke bezittingen in kunt bewaren waar je snel bij moet kunnen (wel even opletten dat niemand achter je loopt en je tas leeg haalt). Aan de zijkant heb je ruimte voor de flessen en zo kun je je tas zo handig mogelijk indelen. Baby op de buik, rugtas op de rug.

Tas van Kidzroom

Ik ben inmiddels wel een beetje uit de luiertassen maar zoals ik laatst al schreef, mis ik een beetje een mombag waar ik alles in kan bewaren als we weggaan. Luiers en eten en drinken voor de kinderen in een dure designertas vind ik gewoon een beetje zonde. De nieuwe shopper die ik heb is zo ontzettend groot, dat het meer een grabbelton is geworden inmiddels. Van Kidzroom ontving ik een hele leuke, basic zwarte, luierrugtas. Heel licht, aardig groot en toch nog heel overzichtelijk. Veel ruimte aan de binnenkant, een verschoonmatje erin (miste ik enorm op de camping in de washokken!) en aan de zijkanten de ruimte voor het drinken van de jongens. De binnenkant is gevoerd waardoor de tas tegen een stootje kan en dus ook bestand is tegen lekkende bekers. Aan de buitenkant twee extra vakken en ook nog eens aan de binnenkant extra vakken waardoor het een stuk overzichtelijker wordt dan de grote shopper die ik nu gebruik. Omdat ‘ie heel basic is en je van de buitenkant niet ziet dat het een luiertas is, kun je hem ook na de babyperiode nog prima gebruiken. Zelfs Raymond is al fan.

2019-06-24 12.37.21-1

2019-06-24 12.39.54

Mombag

Ondanks dat ik dus niet meer in de babyfase zit, sleep ik aardig wat spullen mee als ik met de jongens wegga. Dagje op pad, naar de camping, een ochtendje naar het strandje hier in de buurt, naar het kidscafé met Maddox, naar de speeltuin, de kinderboerderij. Ik heb nog niet zo lang geleden met een vies, nat kind gestaan bij de kinderboerderij zonder droge kleding. Nu is een koekje of drinken altijd wel ergens te koop en is het geen ramp als ik dat vergeet; schone kleding was op dat moment geen overbodige luxe. Ik ben er van af gestapt om een luier in mijn eigen tas mee te nemen en een pakje drinken in mijn jaszak. Ik wil meer mee, en in de Kidzroom luierrugzak gaat dat helemaal goed komen.

2019-06-24 15.10.46-2

2019-06-24 15.11.00-2

Share:

4 Reacties

 1. 26 juni 2019 / 16:03

  Ik heb direct geïnvesteerd in een rugtas; een luiertas van Cowboysbag. Aan de dure kant, maar ik denk dat ik er heel blij mee ga zijn, helemaal als ik jouw blog zo lees omdat ik ook veel een draagzak wil gaan gebruiken.

 2. Cindy
  26 juni 2019 / 17:43

  Oh ja, moeten wij ook hebben. Heb een schoudertas luiertas, maar als Mels op de KidSit zit, kan die tas er niet aan hangen, dan bungelt ie op Mels zijn hoofd…

 3. Laury
  27 juni 2019 / 10:05

  Wij hebben ook een rugzak van Kidzroom als luiertas. Topding!

 4. Josianne Zwart
  30 juni 2019 / 10:28

  Ik heb een rugak van Herschel als luiertas; ook heel fijn! Wel een apart verschoonmatje bij moeten kopen, maar dat zijn de kosten ook niet. En we hebben haakjes aan de kinderwagen bevestigd waar we de rugzak aan kunnen hangen. Ik ben fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.