Review: Stokke Xplory

Review: Stokke Xplory

Een tijd geleden kreeg ik de Stokke Xplory opgestuurd om te reviewen op Mommytobe.nl en nu ik er een paar weken veelvuldig gebruik van heb gemaakt, vond ik het tijd worden voor mijn artikel. Ik koos voor het zwarte exemplaar, omdat ik die het mooiste en het meest basic en neutraal vind. Naast deze set ontving ik ook een Summer Kit in de kleur turquoise. Deze zit nog niet op de wagen, maar zodra het warmer wordt wil ik de kap zeker vervangen voor deze lichtere kleur.

Handywoman
Ik kreeg de wagen opgestuurd op de dag dat Raymond er niet was en omdat ik zo lekker ongeduldig ben altijd, besloot ik hem zelf in elkaar te zetten. Terwijl ik normaal echt een ramp ben in montages, klikte ik deze Stokke Xplory heel eenvoudig in elkaar. Binnen no time stond de wagen in elkaar en stuurde ik een foto naar Raymond. De gebruikshandleiding is heel vrouwvriendelijk (lol) en in een paar tellen heb jij de kinderwagen in je huiskamer staan.

DSC_3024

DSC_3027

Hoogte
Het allereerste dat me opvalt is dat de Stokke héél hoog is. Het hoogste van alle kinderwagens die ik heb gezien en getest. De zit kun je ook naar beneden verstellen maar ik vind dit juist een positief punt en heb hem dan ook al die tijd zo hoog gelaten. Omdat Skyler wat ouder is kijkt hij naar voren en niet naar mij. Dit is voor hem ontzettend leuk en op deze hoogte gaat er een wereld voor hem open. Daarnaast schuif je de wagen zo gemakkelijk bij je aan tafel als je buiten de deur eet of koffie drinkt. Het nadeel van de vooruit-positie, vind ik, dat hij dan niet helemaal in ligstand kan. Dit kan alleen als de zit naar je toe gedraaid zit. Soms valt Skyler in slaap in de wagen en dan wil ik hem alleen maar plat hoeven leggen en niet de zit andersom moeten klikken. Je moet dan eerst de voetensteun loskoppelen, de zit omdraaien en vervolgens het voetensteuntje weer monteren. De duwstang zit namelijk tussen de zit en het voetensteun. Geen gigantisch grote handelingen, maar wel iets dat gedaan moet worden. Ik vind dit best een beetje vervelend. Ik kan Skyler natuurlijk naar me toe zetten, maar dan zit hij continu achterom te kijken. Ik heb deze wagen dan ook vaak alleen mee als ik weet dat Skyler niet meer hoeft te slapen. Ik snap absoluut dat dit een luxeprobleem is maar omdat het voor mij een nadeel is, wil ik het toch graag benoemen. Het is tenslotte iets om rekening mee te houden.

DSC_3038

DSC_3040

DSC_3041

Wielen
De wagen zelf rijdt ontzettend soepel. Hij is licht en heel gemakkelijk met één hand te bedienen. De wielen zwenken lekker en als je ze vast zet rijdt hij heel stevig en stabiel. Stoepjes en drempels zijn absoluut geen probleem. Het onderstel heeft geen vering en dat hoor en voel je wel als je een oneffen weg hebt. Hij veert niet lekker mee en daardoor kan het soms wat stuiterend overkomen. Komt ook omdat ik de Joolz met meer vering en luchtbanden gewend ben. Dat rijdt toch even iets anders. Naarmate ik de Stokke langer in gebruik had wende ik eraan en het is gewoon iets wat bij deze wagen hoort.

Over de wielen gesproken; je kunt ook een kant van de wielen inklappen, waardoor de wagen slechts op twee wielen staat. Misschien niet een heel belangrijke functie maar als je in Amsterdam woont en al verscheidene keren de tram niet in kwam omdat hij vol was en je je wagen niet kon inklappen, kan dit uitkomst bieden. De wagen is zo een stuk compacter en vaak schuif je hem zo even tussen twee wagens in. Toch een puntje dat je mee kunt nemen.

DSC_3036

DSC_3042

Opbergruimte
De Stokke staat bekend om de tas onderop in plaats van een luiertas aan het frame. Ik gebruik de wagen niet sinds het moment dat Skyler heel klein is. Momenteel neem ik niet zo heel veel meer mee en laat ik zelfs de luiertas vaak thuis. Een luier, een pak doekjes, een hydrofielluier en een zakje met koekjes past prima in de tas onderop. Daarnaast zit daar ook de regenkap in. Mocht je echt een heel klein baby’tje nog hebben en deze wagen overwegen, is de tas misschien een beetje lastig in gebruik. Wie weet kun je het gewoon als opbergruimte gebruiken en een tas los aanschaffen? Ik vind hier Bugaboo absoluut het beste in; die heeft een geweldige opbergmand waar je heel veel in kwijt kunt.

DSC_3039

De Stokke Xplory inklappen is geen probleem. Je haalt de zit eraf, klapt het onderstel in en kunt de twee delen achterin de auto stoppen. Wel blijft het frame wat lang omdat het dus een hoge wagen is. Hij neemt daardoor best wat meer ruimte in beslag dan de andere wagens die ik getest heb. Check dit wel goed voordat je hem aanschaft en hij uiteindelijk niet in de auto blijkt te passen. Alle afmetingen vind je op de website van Stokke zelf.

Voors en tegens
Skyler zit heel stabiel en hoog in de wagen, ik vind het design mooier dan ik in eerste instantie dacht en ik vind het leuk dat je de kap kunt verwisselen voor andere kleurtjes. De wagen is hoog en zelfs de duwstang kun je nog omhoog kantelen voor de extra lange mensen. Je kindje kan bij je aan tafel en als het naar je toe zit, heb je goed oogcontact. Erg gezellig! De wielen zitten goed uit elkaar waardoor je nooit met je benen ergens tegenaan schopt en de wagen rijdt licht en stabiel. De één vindt deze wagen verschrikkelijk en de ander kan hem wel waarderen. Ik behoor absoluut tot de laatste categorie, helemaal nu ik hem zelf ervaren heb. In deze zwarte variant vind ik hem erg mooi.

Ik vind echter wel dat hij soms wat stuitert omdat deze Stokke geen luchtbanden heeft, vind het een nadeel dat ‘ie niet helemaal in ligstand kan als Skyler van me af zit en mis soms toch wat boodschappenruimte. Dat zijn mijn op- en aanmerkingen. Al met al een leuke wagen die je zeker in overweging kunt nemen, vooral als je wat langer dan gemiddeld bent.

Omdat het me heel vaak gevraagd word en ik toch eerlijk wil blijven in mijn reviews nog even de volgende toevoeging. Er wordt me regelmatig gevraagd welke wagen mijn voorkeur heeft. Ik heb de Bugaboo Cameleon3, Joolz Day en deze Stokke Xplory en heb ze alle drie uitvoering kunnen testen. Momenteel zie je me vaak met de Joolz rijden. Ik vind deze ‘zacht’ rijden vanwege de luchtbanden en vering, vind het fijn dat Skyler in volledige ligstand kan in beide posities en kan onderop wat tassen kwijt. Dat zijn voor mij belangrijke punten en daarom pak ik de Joolz vaker dan de andere wagens. Neemt niet weg dat de Bugaboo en de Stokke ook erg leuk en mooi zijn. Het is slechts mijn persoonlijke voorkeur. Met deze reviews hoop ik jullie een handje te helpen. Ik ben van mening dat geen één wagen slecht is en dat ze allemaal hun voors en tegens hebben. Ga dan ook niet blind op mijn advies af en probeer ze allemaal als je voor de keuze staat om een wagen te kiezen. Neem mijn reviews alleen mee tijdens je overweging en kijk wat voor jou belangrijke punten zijn.

Nog vragen? Shoot!

Je koopt de Stokke Xplory bij diverse babyzaken en voor een prijs van 949 euro heb je de hele set compleet met onderstel, zitje, reiswieg en tas. Ik heb de wagen gekregen.

DSC_3052

Share:

8 Reacties

 1. 27 mei 2015 / 08:37

  Mooie wagen! Ik moet wel zeggen dat ik de stokke als kinderwagen voor grotere kindjes er beter uit vind zien dan wanneer je hem voor een baby gebruikt. Maar inderdaad de hoogte lijkt me ideaal! De joolz is ook best hoog toch? Scheelt dat heel erg veel?

  • Shirley
   Auteur
   27 mei 2015 / 08:45

   De Joolz is sowieso hoger dan de Bugaboo maar de Stokke wint het qua hoogte zeker weten 🙂

 2. 27 mei 2015 / 08:48

  Hmm.. Ik weet het niet. Ik doe altijd boodschappen met de buggy en ondanks dat ik niet enorm veel meeneem, denk ik wel dat ik de opbergruimte zou missen. Niet helemaal in ligstand vind ik ook wel jammer omdat ze hier altijd in slaap valt als ik het niet verwacht hahahaha. Ik vind het overigens wel heel leuk dat je kleuren kan wisselen!

 3. Jackie
  27 mei 2015 / 09:05

  Het zou mijn wagen niet zijn. Ik vind de banden een groot nadeel. Volgens mij is het echt een kinderwagen voor in de stad. Om er mee in het bos te lopen lijkt hij mij niet geschikt. Maar wel leuk om je review te lezen!

 4. Maaike
  27 mei 2015 / 09:55

  De Stokke Xplory vind ik ook echt een stadswagen. Maar je kan een (extra) luiertas vast maken aan ringen/ogen aan het zitje, in ieder geval wel bij de oudere wagens. Dan heb je de opbergtas dus volledig beschikbaar voor boodschappen. In de opbergzak zit ook een net vast waardoor de opbergzak extra ruim wordt, en deze kun je ook dicht trekken zodat niet alles er uit valt. De twee-wielen-functie is ook heel handig voor op het strand. Verder kan je de kap openritsen zodat bij mooi weer het lekker door de kap kan waaien en je hebt dan ook meteen zicht op je kindje als die vooruit kijkt. Misschien dat al deze dingen niet meer op het nieuwe model zitten, maar bij mijn V3 in ieder geval wel… Ik ben er nog steeds superblij mee, en heb hem ruim 2,5 jaar zeer intensief in gebruik gehad. Nu mij kindje bijna 3 is gebruik ik meestal de buggy, want in de Xplory kunnen ze niet zelf in- en uitstappen.

  • Shirley
   Auteur
   27 mei 2015 / 10:00

   Bedankt voor je toevoeging! Aan de mijne zitten ook nog twee ringetjes aan de zit maar wist niet dat dat voor een extra tas was. Handig voor een luiertas inderdaad. Weer wat geleerd! Ook de zonnekap kan verder opengeritst worden bij mijn versie maar ik merk dat ik eigenlijk altijd de kap open heb nu Skyler wat ouder is 🙂

 5. Manouk
  27 mei 2015 / 10:26

  Ik vind het echt een hele mooie wagen! Maar voor mij zou ie al wel afvallen, omdat die niet in ligstand kan als de wagen van je af staat. Ik zou de wagen ook niet kunnen betalen haha 😛 Ik heb zelf de mutsy evo, vind ‘m echt super fijn!

 6. iris
  29 mei 2015 / 10:00

  Stokke leuk. Kleuren saai maar dat is persoonlijke voorkeur. Moet wel zeggen. Dat ik de Stokke steeds mooier vindt. Je ziet al zoveel Joolz en Bugaboo Cameleons. En ik hou van eens wat anders. Maar mis toch opbergruimte voor boodschappen etc. Heb zelf Bugaboo Cameleon special edition en Bugaboo bee plus neon editie. Maar daar mis ik ook opbergruimte. Zou heel graag de donkey willen maar de kleuren houden mij tegen. Heb nu een vrolijke aparte cameleon en mrijg er veel complimenten over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.