(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Waar op letten bij kraamzorg?

Waar op letten bij kraamzorg?

Toen ik zwanger was en mijn eerste goede echo rond week 12 kreeg, besloot ik daarna direct op zoek te gaan naar een kraamhulp. Hadden we dat vast geregeld! Ik kreeg wat folders mee bij de verloskundige, vroeg welk bedrijf onze buurvrouw had ingeschakeld en binnen no time hadden we een gesprek bij ons thuis. Uiteindelijk zijn we direct voor deze eerste keuze gegaan. Het voelde gewoon direct goed. Achteraf gezien had ik geen betere keuze kunnen maken. Ik heb een fantastische kraamweek gehad, huilde tranen met tuiten toen kraamverzorgende Cerise weer vertrok en nu hebben we nog steeds af en toe contact met deze lieve vrouw via Facebook. Sterker nog: een volgende keer zou ik haar dolgraag weer in huis willen hebben.

Tijdens de zwangerschap werd ik best een beetje bang gemaakt door mensen met verhalen over de meest verschrikkelijke kraamzorg. Dat was bij ons absoluut niet het geval. Mijn kraamhulp was een geweldige vrouw die me alles goed leerde, maar die ook heel erg openstond voor onze eigen mening en gedachten. Het voelde direct heel vertrouwd en dat is de rest van de week niet minder geworden. Ik gun iedereen zo’n lieve hulp want het geeft je alleen maar veel zelfvertrouwen en een onwijs goede start met je kindje. Iets om met een goed gevoel op terug te kijken. Mocht je willen weten waar ik zat; de Kraamvogel.

Maar waar let je nou eigenlijk op tijdens het kiezen van kraamzorg? Wij hadden een paar punten;

Vraag rond
Onze buurvrouw Nicole had er al een zwangerschap en dus ook een kraamweek opzitten. Ik wist van haar dat ze tevreden was. Daarnaast was dit het bureau waar de verloskundige veel mee samenwerkte. Dat vond ik zelf ook een prettig idee. Dat doen ze namelijk niet voor niks. Voor de rest heb ik wat meer informatie opgezocht over de namen van bureaus die ik te horen kreeg waar ik ook wat ervaringen kon lezen.

Goede klik tijdens het intakegesprek
Het intakegesprek werd gedaan door iemand van het bureau en dat was eigenlijk direct goed. Ik had er een fijn gevoel bij, het gesprek liep prima en ik had eigenlijk geen bedenktijd meer nodig. Dit zou hem worden.

Gespecialiseerde zorg
Wil je borstvoeding geven en wil je daar goede begeleiding bij? Krijg je een keizersnede? Heb je graag andere speciale zorg? Geef dat aan. Er zijn kraamverzorgenden die iets meer gespecialiseerd zijn in bepaalde zorg en dat kan toch nét even iets fijner voor je zijn. Bovendien kun je zelfs bij bepaalde kraambureaus een borstvoedingscursus volgen.

Kijk welke variant bij jou past
Ga je voor volledige kraamhulp, waarbij de kraamverzorgende ongeveer acht dagen, acht uur per dag aanwezig is? Ze geeft dan voorlichting en advies, doet de huishouding en ontvangt bezoek. Daarnaast controleert de kraamverzorgende jou en de baby. Zo houdt ze onder andere in de gaten of eventuele wondjes bij de vagina goed genezen en of je baby niet teveel gewicht verliest. Er is ook een minimale kraamhulp, waarbij de kraamverzorgende de eerste dagen tweemaal, daarna één keer per dag drie uur komt. Ze verzorgt en controleert jou en jouw kindje. Ze geeft voorlichting over de voeding en verzorging van de baby. Ook houdt ze het sanitair en de kraam- en babykamer schoon. Als laatste is er de beperkte kraamzorg, dit is een tussenvorm. De kraamverzorgende komt één keer per dag vijf aaneengesloten uren. De basiszorg van de minimale kraamzorg wordt uitgebreid met enkele huishoudelijke taken naar jullie wensen. Het is maar net wat je prettig vindt. Sommige vrouwen willen ook heel graag hun eigen moeder bij zich hebben en dan kun je dus kiezen voor iets minder kraamzorg. Er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan.

Check je verzekeraar
Sommige verzekeraars werken erg graag samen met bepaalde kraambureaus en je doet er goed aan om dat even na te vragen.

Geef aan als het niet klikt
Iets heel belangrijks: de kraamweek is iets heel moois en als het dan niet klikt met de verzorgende, kan dat heel frustrerend zijn. Geef het daarom echt aan als het niet goed gaat. Wil je dat het anders gaat? Zeg het. Mocht er echt geen klik zijn, dan kun je met het kraambureau bellen. Er zal dan voor een vervanger gekozen worden. Voel je niet schuldig of rot; jij bent de kraamvrouw en kunt gewoon aangeven wat je wel of niet prettig vindt.

Je kunt tijdens het intakegesprek ook al veel wensen en eisen bespreken, waardoor er een goede match voor jou gevonden wordt.

Kraamhotel
Je kunt ook kiezen voor een kraamhotel. Hier is er 24 uur per dag een team van deskundigen beschikbaar om je te helpen bij de zorg voor je kindje en om jou in de watten te leggen. Bovendien krijg je uitleg over borstvoeding en tips en adviezen voor de verzorging van je kindje en de check-ups die na de geboorte nodig zijn worden gedaan. Als laatste kun je nog kiezen of je je kindje 24 uur per dag bij je wilt houden of ’s nachts de zorg voor jouw baby aan een kraamverzorgster toevertrouwd. Je partner mag tegen kosten blijven slapen en je bezoek krijgt koffie, thee en natuurlijk beschuit met muisjes. Je hoeft dus helemaal niks zelf te doen en kunt optimaal genieten van deze mooie, eerste week. Het verblijf in een kraamhotel is over het algemeen per dag niet duurder dan acht uur kraamzorg thuis en wordt door veel verzekeraars vergoed. Informeer wel even goed!

Regel alles op tijd
Zorg dat de kraamzorg voor week 16 geregeld is. Dan ben je lekker op tijd en hoef je je daar de rest van de tijd niet meer mee bezig te houden!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Comments

 1. Stefanie
  3 juni 2016 / 11:02

  Wat een handig artikel zeg! En wat heerlijk dat de kraamzorg bij jou zo goed beviel!

 2. 3 juni 2016 / 11:11

  Fijn dat je kraamzorg goed is bevallen. Ik had ook 2 keer een top kraamverzorgster. Dat geeft zoveel rust in die hectische dagen.

 3. 3 juni 2016 / 14:55

  Goede tips. Wij hadden ook twee keer een hele fijne kraamhulp.

 4. 3 juni 2016 / 18:46

  Handig artikel Shirley!
  Graag wil ik er iets aan toevoegen.
  Dat je tegenwoordig je eigen kraamverzorgster van te voren uit kunt zoeken weten nog veel te weinig mensen.
  Op de website http://www.kraamzorg1op1.nl , een soort datingsite voor zwangere vrouwen en kraamverzorgenden, kun je kijken welke kraamverzorgsters er in jouw regio werken. Deze kraamverzorgenden werken zelfstandig, voldoen aan alle strenge eisen wat betreft registratie en scholing en deze zorg wordt door alle verzekeraars vergoed (op 1 na).
  Neem eens een kijkje en vind jouw favoriete kraamverzorgster. De kennismaking vooraf is een groot pluspunt, succes!

  • Shirley
   Auteur
   3 juni 2016 / 19:41

   Thanks voor de goede toevoeging Jolanda!

 5. Manouk
  3 juni 2016 / 23:49

  Mijn zoontje is geboren met een keizersnede en toen heb ik een dag op de afdeling moeder en kind gelegen, ongeveer 3 dagen in het kraamhotel en 7 volledige dagen een kraamhulp aan huis gehad. Hoe lief ze ook waren in het kraamhotel en in het ziekenhuis, ik vond de ondersteuning wat betreft de borstvoeding echt ontzettend slecht. Ook waren er geen beschuit met muisjes, erg jammer. Thuis aangekomen was de kraamhulp al op ons aan het wachten en wat was det een lieve vrouw, door haar was de borstvoeding wel gelukt en daar ben ik haar echt dankbaar voor. Na het weekend kwam er een andere kraamhulp en ook zij was onwijs lief. Hopelijk heb ik over een paar weken weer zo’n lieve kraamhulp.

  • Shirley
   Auteur
   4 juni 2016 / 09:19

   Wat gek, want dat schijnen wel een van de voordelen van een kraamhotel te zijn. Moet dus nagevraagd worden als mensen naar een kraamhotel willen, thanks voor het delen!

 6. Eva
  4 juni 2016 / 08:42

  ‘en of uw baby niet teveel gewicht verliest’. Misschien even aanpassen want dit is wel heel letterlijk overgenomen 😉

  • Shirley
   Auteur
   4 juni 2016 / 09:17

   Thanks! Heb inderdaad wat informatie opgezocht en herschreven maar dit is dus nog niet goed verwerkt 🙂

 7. 4 juni 2016 / 17:12

  Wat een goed artikel. Waar heb je toen der tijd zelf voor gekozen? En waar zou je met een eventuele tweede voor kiezen?

  • Shirley
   Auteur
   4 juni 2016 / 23:10

   Wij hadden volledige kraamzorg voor een week, iets wat ik zelf erg prettig vond en de volgende keer weer wil. Een hotel lijkt me ook leuk maar het lijkt me een grote stap om dan naar huis te gaan. Met baby maar dus zonder kraamzorg. Vandaar dat ik liever de zorg thuis ontvang en dus ‘fulltime’ 🙂

 8. marianne van der vaart
  4 juni 2016 / 23:49

  Cerise is inderdaad echt een topper! ik zou haar ook graag weer de volgende keer hebben!