(~215 B)
Nu vs Vroeger

Nu vs Vroeger

Wat mogen wij, moeders in dit tijdperk, in onze handen knijpen dat wij onze kindjes kunnen opvoeden met alle gemakken van tegenwoordig. Moest men vroeger de babykleertjes wassen in een teiltje; gooien we het nu in de wasmachine en eventueel zelfs in de droger. Zo kan ik nog veel meer dingen benoemen die het moeder zijn in dit tijdperk zoveel gemakkelijker maken. Ik herinner me de gesprekken nog wel die ik met mijn oma had over vroeger. Hoe ze met weinig middelen hun kinderen moesten opvoeden. Gezinnen van makkelijk zes of meer kinderen groeiden op met de minimale middelen van toen. Kinderen die bij elkaar in bed sliepen was toen een heel normaal verschijnsel. Ik herinner me nog de verhalen van mijn ouders dat ze in een groot gezin allemaal in hetzelfde bad gingen. De oudste mocht dan eerst in de wasteil en de jongste had eigenlijk altijd pech; die moest dan in het vieze water gebadderd worden. Dat is iets wat wij ons tegenwoordig helemaal niet kunnen voorstellen.

Zo ging dat ook met kleding. Het ritueel was dat kleding over ging van de oudste van het gezin naar de jongste kroost. Als je de jongste was, dan had je het maar te doen met de kleding die je oudste broer of zus droeg. Tegenwoordig is het ook niet gek om kleding door te geven, maar zodra het versleten is of niet helemaal past dan wordt het vervangen. Vroeger was het normaal dat je als moeder kleding maakte voor je kinderen, dit had je immers geleerd op de huishoudschool. Tegenwoordig koop je kleding voor je kindjes voor een prikkie bij Primark en Zeeman. Kinderen van de huidige tijd hebben meer kleding dan volwassenen van vroeger. Ze lopen er heel erg hip bij en wat is het leuk om onze kindjes zo aan te kleden.

En wat dacht je van voeding? Kon een moeder vroeger geen borstvoeding geven, dan werd het kindje gevoed door de buurvrouw of een andere vrouw die het wel zou borstvoeden. Het idee alleen al laat me gruwelen in deze tijd. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven te koop in de supermarkt. Kinderen van tegenwoordig hoeven wat dat betreft niets tekort te komen. Ze mogen de hipste kleertjes dragen, eten voortaan ook quinoa en andere hippe maaltijden en krijgen allemaal een eigen badje met schoon water. Wij moeders hoeven niet meer te ploeteren met een afwasteiltje voor de kleding en mijn twee linkerhanden hoeven ook geen babykleertjes te breien. Wat dat betreft hebben we het maar heel goed!

Terwijl ik dit artikel typ mis ik de prachtige verhalen van vroeger die mijn oma mij kon vertellen. Die verhalen deden me altijd extra beseffen in hoeveel luxe we tegenwoordig leven. Wat 50 jaar voor verschil kan maken is zo bijzonder.

Sta jij hier wel eens bij stil of praat je hier wel eens over met je oma/opa of ouders? Ik vind het heel interessant om deze vergelijkingen te zien. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties

 1. 29 juni 2014 / 13:10

  Ik praatte veel met mijn opa over vroeger maar hij is er al een tijd niet meer dus mis die verhalen wel! We hebben het inderdaad goed nu..

 2. Manon
  29 juni 2014 / 13:38

  Ik heb dat nu ook vooral tijdens de zwangerschap! Zoveel echo’s, testen die je kunt doen… Vroeger was het ff voelen aan de buik en dat was het… Ben blij met de huidige technieken hoor!

 3. jaimie
  29 juni 2014 / 15:22

  Ja bizar hoeveel er kan veranderen! Ik ben ook erg benieuwd hoe het straks met onze kinderen of kleinkinderen zal zijn.. Die zeggen dan, onze ouders/opa’s en oma’s moesten de was Nog in de wasmachine doen ­čśë wie weet wat er tegen die tijd mogelijk is Hihi

 4. 29 juni 2014 / 15:36

  Het is inderdaad een gigantisch verschil met hoe het vroeger ging. Mijn moeder gaat maar door over hoe leuk de kleertjes en andere babyspullen van nu wel niet zijn en het zinnetje ‘dat was er vroeger echt nog niet’ heb ik al ontelbare keren gehoord. Toch denk ik dat mensen vroeger net zo gelukkig waren als nu. Ze wisten immers niet beter ­čÖé

 5. Stien
  29 juni 2014 / 19:05

  Ik denk dat wij hier allemaal veel te weinig bin stil staan. Niet alleen in vergelijking met vroeger, maar ook in vergelijking met andere (arme) culturen. We beseffen vaak niet wat een luxe het is om ‘even’ de computer of tv aan te zetten of gewoon de kraan kunnen opendraaien en dan vers en proper drinkwater hebben. We vinden het ook vanzelfsprekend dat we een dak boven ons hoofd hebben, vaak nog een mooi huis ook en gewoon dagelijks kunnen eten wat we willen. We hebben geluk met de tijd en cultuur en tijd waar we in leven, het wordt dringend tijd dat hier meer wordt bij stilgestaan…goed artikel!

 6. Merel
  29 juni 2014 / 19:28

  Er is een heel verschil met vroeger en nu, helemaal mee eens. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik niet weet wat nu beter is. Vroeger hadden de moeders vaak meer tijd voor hun kinderen, nu hebben moeders het veel drukker. Door alle vooruitgang van de techniek weten we veel meer maar ik hoorde ook van mijn verloskundige toen ik zwanger was dat de mensen nu veel onzekerder zijn (tijdens de zwangerschap) dan vroeger. Alles wordt bekeken of opgezocht. Denk dat vroeger en nu allebei voor en nadelen hebben.

 7. 29 juni 2014 / 21:08

  Zeker waar. En ik zou -ondanks de drukte in onze levens, die zou wat meer op vroeger mogen lijken- er niet aan moeten denken de komende twee kleintjes in de jaren 50 op de wereld te hebben moeten zetten! Dan bestond mijn leven alleen nog maar uit baby’s en huishouden doen. Nee hoor geef mij maar deze tijd! (Hoe mooi nostalgisch mijn 94jarige oma ook over vroeger vertelt)

Secured By miniOrange