(~215 B)
Leven zonder licht

Leven zonder licht

Zodra ik ‘s ochtends wakker word gaat het lampje op mijn nachtkastje aan. Ik loop naar de badkamer en doe het licht aan. Ik verschoon Skyler en doe zowel de grote als de kleine lamp in zijn kamer aan. Vervolgens ga ik naar de woonkamer. Ik start de computer op en doe de lamp erboven aan. Ik ga naar de keuken om ontbijt te maken voor Skyler en mij en doe het licht in de keuken aan. Ik loop naar het toilet en doe het licht aan, om vervolgens weer naar ons washok te gaan en het licht aan te drukken. Ik verschoon Skyler meerdere keren per dag en doe dan altijd het licht aan en ook op het toilet ga ik nooit in het donker zitten. ’s Avonds voor het slapengaan druk ik Skylers nachtlampje aan, ik voed hem en hij gaat naar bed. Natuurlijk gaan tussendoor de lampen uit als ik ze niet nodig heb, maar wat een licht gebruiken we eigenlijk. We zijn gewend om overal lampen te hebben en toegang te hebben tot elektriciteit. We raken in de stress als de stroom uit valt. En nu? Geen computer, geen licht, geen televisie en de vriezer die langzaamaan ontdooit. Dingen waar we ons zorgen over maken, terwijl er ergens in de wereld gewoon helemaal geen toegang tot licht en elektriciteit is en die mensen het gewend zijn om zonder licht door het leven te gaan. Overdag niet het grootste probleem; ’s avonds staat echter hun leven stil.

IKEA heeft een prachtig initiatief het leven in geroepen; ‘Beter licht, beter leven’. In februari en maart doneert de IKEA Foundation voor elke verkochte LEDARE led-lamp 1 euro aan de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Met de opbrengst worden vluchtelingenkampen voorzien van verlichting op zonne-energie. Vorig jaar bracht de campagne wereldwijd 7,7 miljoen euro op voor betere en veiligere levensomstandigheden in vluchtelingenkampen. Een deel van de opbrengst is gebruikt om 11.000 Syrische vluchtelingen in het Azraq vluchtelingenkamp in Jordanië te helpen. Dit jaar gaan we er hopelijk weer zo’n mooi bedrag van maken.

Op dit moment zijn er wereldwijd 13 miljoen vluchtelingen onder de hoede van UNHCR, waarvan de helft kind is. In de kampen waar deze mensen leven, is er door gebrek aan stroom na zonsondergang vaak geen of weinig licht en vinden er dus geen sociale of educatieve activiteiten meer plaats. Geen nachtlampje om aan te klikken en geen klein lichtje om nog even dat laatste verhaaltje voor te lezen. Of doorstuderen als het donker is, om de sociale contacten voort te zetten ’s avonds. Dankzij verlichting op zonne-energie worden de vluchtelingenkampen een veiligere plek om te leven voor de vele gezinnen die er wonen. En we kunnen ons steentje bijdragen door de aankoop van een LEDARE led-lamp.

Kijk onderstaande video.

Wat zou jij doen als je geen licht tot je beschikking hebt?

Dit bericht is een advertorial.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties

 1. Naj
  24 februari 2015 / 11:14

  Hoi Shirley

  Misschien is het een tip om boven het artikel te zetten dat het een advertorial is? Zodat mensen daarna kunnen bepalen deze wel of niet te lezen. Nu zie je op de homepage namelijk niet dat dit een advertorial is, pas na het lezen..

  Verder goed artikel

  • Lara
   24 februari 2015 / 12:38

   Waarom zou je iets eigenlijk niet willen lezen als je weet dat het een advertorial is ? Zou je het wel lezen als het geen advertorial was? Niet aanvallend bedoeld hoor, maar ben gewoon benieuwd!

Secured By miniOrange