Een zwangerschap is na twee kinderen voor ons nu verleden tijd. Toch wil ik zo nu en dan nog over zwangerschappen schrijven, omdat mijn bezoekers dit nu eenmaal interessant vinden en sommigen in deze levensfase zitten. Mocht jij nu net zwanger zijn of zit het er eerdaags aan te komen (ook al weet ik heel goed dat het niet te plannen valt)? Er zijn een aantal zaken die je goed geregeld moet hebben en die je even in je achterhoofd kunt houden. Want de uitzet en kleding shoppen is heel erg leuk, maar er zijn natuurlijk ook veel andere zaken die geregeld moeten worden voordat jouw kind ter wereld komt.
1. Eigenlijk ga ik er wel vanuit dat je al een verloskundige hebt maar zo niet, dan is het belangrijk om een fijne praktijk te zoeken. Er zijn een hoop praktijken en je moet goed kijken waar jij je op je gemak voelt. Er zijn ook verloskundigen die andere manieren van werken hanteren en ook dat moet je goed op een rijtje zetten. Welke echo’s krijg je bij hen? Zijn er een-op-een gesprekken of zijn er ook groepsbijeenkomsten? Zo heb ik uiteindelijk een praktijk iets verder weg gekozen in plaats van de praktijk om de hoek, voornamelijk vanwege het feit dat ik daar meer echo’s zou krijgen en ik een beter gevoel kreeg bij de mensen die daar werkten. Onthou ook: je mag áltijd overstappen als je je niet prettig voelt bij jouw gemaakte keuze. Je bent ruim acht maanden ‘onder behandeling’ bij de mensen en ze begeleiden ook je bevalling. Vertrouwen is wel echt key.
2. Check je zorgverzekering! Vooral zo aan het eind van het jaar krijg je de mogelijkheid om je verzekering aan te passen en dat is met een zwangerschap wel handig. Bekijk wat je allemaal vergoed krijgt en of het loont om een aanvullende verzekering erbij te nemen. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de verloskundige, maar voor de kraamhulp geldt een eigen bijdrage. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren. Ook een kraampakket moet je zelf betalen als je niet aanvullend verzekerd bent. Het zijn de grote kosten niet, maar met meer aanvullende zaken kan het misschien lonen. Denk alvast na over waar je zou willen bevallen. Aan een ziekenhuisbevalling hangen ook weer kosten (als je niet medisch bent) die bij een aanvullende verzekering wel gedekt worden en bij een basisverzekering niet. Wat is de goedkoopste zorgverzekering? Er zijn een hoop websites om heel gemakkelijk te vergelijken, waaronder VergelijkdeZorgverzekeringen.nl.
3. Regel de kraamzorg op tijd! De tip is om dit direct na de eerste goede echo te doen, dan kun je dat vast van je lijstje afvinken. Kies een bedrijf uit dat onder contract staat bij je zorgverzekeraar zodat je in aanmerking komt voor de vergoeding. Het is soms enorm druk en dan is het alleen maar fijn voor jezelf én voor het kraambureau, dat ze dit allemaal op tijd weten. Verderop in je zwangerschap krijg je een intakegesprek. Ik zat zelf twee keer bij de Kraamvogel en heb daar onwijs goede ervaringen mee. Ook hier geldt weer: mocht je na de bevalling geen klik met elkaar hebben of lopen dingen niet zoals je zou willen, hou dan in je achterhoofd dat je altijd aan het bureau mag vragen of je iemand anders als kraamverzorgende mag. Je betaalt ervoor en het is een van de mooiste en meest speciale week uit je leven, dan mag je voor jezelf opkomen en daar moét je een fijn gevoel aan overhouden.
4. Of je nu in loondienst bent of werkt als ZZP’er: in beide situaties heb je recht op zwangerschapsverlof. Probeer je werkgever op tijd over je zwangerschap in te lichten, zodat jullie daar rekening mee kunnen houden. In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof: 4 tot 6 weken vóór de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Vraag een zwangerschapsverklaring aan bij je huisarts of verloskundige en overhandig deze aan je werkgever. Ben je ondernemer? Dan kun je voor de verlofperiode een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV. Dat is een financiële vergoeding zodat je ook verlof kunt opnemen en je toch wat financiële steun krijgt als je je werkzaamheden moet/wil staken. Ik werkte wel gewoon wat uurtjes door, maar het was prettig dat ik me vooral na de bevalling geen zorgen hoefde te maken over samenwerkingen en dat ik een potje had om dit de maanden daarna op te kunnen vangen. Ook voor deze vergoeding geldt: je krijgt het 4 of 6 weken voor de bevalling en 10 tot 12 weken erna.
5. In veel steden zijn er gigantische wachtlijsten voor de kinderopvang. Hier hebben we daar gelukkig geen last van gehad, maar tijdens je zwangerschap kun je het beste zo snel mogelijk rondkijken voor een leuke opvang voor je kind en hem of haar alvast inschrijven, als je daar gebruik van wil gaan maken. Mocht je bijvoorbeeld in Amsterdam wonen, check dan ook gelijk hoe het zit met de basisscholen. Soms moet je daar ook al heel erg vroeg bij zijn… Blijf hier ook altijd je gevoel bij volgen; zo schreef ik Maddox bij een kinderdagverblijf in en voelde dat toch niet helemaal goed. Dit hebben we dan ook helemaal omgegooid.
6. Iets dat wij ook snel geregeld hebben omdat we niet getrouwd zijn; de erkenning én het ouderlijk gezag. De vader krijgt dan een aantal rechten en plichten en jullie kind heeft dan juridisch gezien meteen een vader. Om ook de wettelijke vertegenwoordiger van het kind te worden, moet de vader daarnaast het ouderlijk gezag aanvragen. Het is fijn om dit soort zaken goed vast te laten leggen en dat gaf ons beiden een rustig gevoel. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is dit beiden automatisch geregeld. Dit zijn allebei zaken die je tijdens de zwangerschap regelt; de aangifte moet na de bevalling gedaan worden, of je nu getrouwd bent of niet. De kinderbijslag wordt dan ook in gang gezet.
7. Naast de zorgverzekering, kun je direct na de zwangerschap de andere verzekeringen laten aanpassen. Dit heb ik Raymond allemaal laten doen. Denk aan de uitvaartverzekering, rechtsbijstand, aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering, etc. We hebben ook maar gelijk de rekeningen geopend. Kun je alles direct afvinken. Zoals ik al zei: leuk klusje voor de vader als het kindje eenmaal geboren is, haha.
8. Geniet! Koop een mooie uitzet bij elkaar, shop leuke babykleding, ga lekker cocoonen, oriënteer je op het geboortekaartje en regel bovenstaande zaken lekker snel zodat je je nergens meer druk om hoeft te maken. Oh, en zet de vluchttas een beetje op tijd klaar! Voordat je het weet beval je eerder en moet je alles heel snel bij elkaar rapen op weg naar de auto… Been there.