Dé basisschoolhandleiding voor alle (nieuwe) schoolmoeders

Dé basisschoolhandleiding voor alle (nieuwe) schoolmoeders

Het basisschoolleven. Niet alleen voor Skyler ging er een heel nieuwe wereld open; ook ik moest behoorlijk wennen aan deze nieuwe fase en alles wat daarbij komt kijken. Natuurlijk is het heerlijk dat er iets meer tijd voor mezelf komt en dat je meer naar een ritme kan gaan leven, maar er komen ook ontzettend veel dingen op je af. Hulpouder? Playdates? BSO? Kinderfeestjes? Schoolplein? Speelgoeddag? Er is hier al heel wat de revue gepasseerd en dat in een half jaar. De komende 7.5 jaar ben ik een basisschoolmoeder en dat is toch iets meer dan alleen ’s ochtends je kind naar de klas brengen en hem ’s middags weer ophalen.

In De Schoolfabriek, net als De Melkfabriek geschreven door Sofie van den Enk en Eva Munnik, nemen ze je aan de hand om je iets meer wegwijs te maken. Het leuke en fijne van dit boek is dat, net als weer in De Melkfabriek, zowel professionals als ouders aan het woord zijn. In De Schoolfabriek lees je heel veel verhalen van ouders die over een bepaald onderwerp iets te vertellen hebben, maar je leest tevens stukjes van de juffen en meesters die aan het woord worden gelaten. Net als in De Melkfabriek is het boek met humor geschreven en wordt er niet met een vingertje gewezen. Het is niet fout als je iedere week kunt helpen op school maar het is ook zeker niet fout als je nooit kunt. Het is niet fout als je van Danoontjes heuse varkens weet te knutselen en het is niet fout als je ze op een dienblad zet en je niet verder komt dan een strik eromheen. Herinneren jullie mijn artikel daar nog over?

Het boek staat vol informatie voor de basisschoolouders en is vooral geschikt voor de nieuwkomers met kids in groep 1. Hoe red je je op het schoolplein tussen al die moeders die daar al helemaal hun draai hebben gevonden? Wat gebeurt er als je kind nog niet zindelijk is met vier jaar? Hoe werkt het eigenlijk met speelafspraakjes en verjaardagen en wat kun je het beste doen als jouw kind ruzie heeft of helemaal geen aansluiting kan vinden. Ik vind het boek fijn omdat het sommige vragen van mij beantwoord, maar me ook bevestiging geeft en ik soms zelfs even een schouderklopje voel.

Ik vond De Melkfabriek echt een fantastisch boek tijdens mijn borstvoedingsperiode en kan niet anders zeggen dan dat De Schoolfabriek eigenlijk bij iedere nieuwe basisschoolouder op het nachtkastje moet. Door de ervaringsverhalen, fijne adviezen, pro’s aan het woord en de mentaliteit ‘je doet het goed en je doet je best’, kan ik niets anders zeggen dan ‘go get it’ als jouw kleuter bijna naar school gaat of gestart is in groep 1. Je gaat er veel aan hebben.

De Schoolfabriek kost 20 euro en is tevens te koop als e-book voor 12,99. Ik zou echter het fysieke boek aanraden. Fijn om het er af en toe eens bij te kunnen pakken als naslagwerk en bovendien leuk vormgegeven!

IMG_1402

IMG_1403

IMG_1404

IMG_1405

IMG_1406

IMG_1408

IMG_1409

IMG_1410

Share:

3 Reacties

 1. 27 mei 2018 / 07:19

  Ziet er leuk uit! Ik ben ook sinds een half jaar in de schoolwereld terecht gekomen dus heel benieuwd wat ze allemaal schrijven en of het klopt met hoe ik het ervaar.

 2. 27 mei 2018 / 11:48

  dat is voor ouders een heel handig boek denk ik!! het is inderdaad zowel voor kind als ouder een omschakeling en er komt een hoop op je af!! ik heb die periode wel fijn doorstaan op sommige ouders op het schoolplein na dan pffff was meer een catwalk/modeshow en als je niet aan hun dingen voldeed werd je niet bekeken hahaha

 3. Naomi
  27 mei 2018 / 12:50

  Beide boeken staan zeker op mijn lijstje! Vind Sophie sowieso een heerlijk mens.

  Even jou uit je bubbel halen, je bent de komende 10,5 jaar nog basisschoolmama. Maddox gaat over, ik denk, 3 jaar ook naar school! Maar dan is niet alles meer nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.