(~215 B)




Kauwsieraden voor een betere concentratie en ontspanning bij kinderen

Kauwsieraden voor een betere concentratie en ontspanning bij kinderen

De basisschool vergt veel voor kinderen en helemaal voor hooggevoelige kinderen of bijvoorbeeld kinderen met autisme of adhd, kan het moeilijk zijn om de concentratie vast te houden. Sommige kinderen moeten bewegen; anderen moeten ergens op kauwen. Ieder kind gaat op zijn of haar eigen manier om met deze spanningen en gelukkig leven we in een mooie tijd waarin er veel oplossingen zijn. Ik herinner me goed dat er in de kleuterklas iemand bij Skyler in de klas zat die altijd een elastiek om zijn stoel had zitten waar hij met zijn voeten op kon bewegen. Ik ben laatst ook een kind tegen gekomen met een onwijs toffe ketting om waar het maar al te graag op zat te kauwen. Kauwen heeft aan de ene kant een kalmerende functie, maar bij onderprikkelde kinderen kan dat ook een manier zijn om juist meer te kunnen concentreren en focussen. In beide gevallen is het een manier om de prikkels te reguleren. Ook bij overprikkelende kinderen kan het een goed hulpmiddel zijn. Chewelry, zoals kauwsieraden worden genoemd, zijn een uitkomst in situaties zoals bijvoorbeeld de Sinterklaas-periode, maar ook gewoon in de klas kan een klein product al van heel grote waarde zijn.

Kauwen kun je vergelijken met duimen of met nagelbijten. Jonge kinderen duimen of bijten om zichzelf te kalmeren, om zich prettig te voelen. Ik was daar een van en stak met regelmaat mijn duim in mijn mond om tot rust te komen. ’s Avonds en ’s nachts, maar ook zeker af en toe in de klas. Kauwen, friemelen en wiebelen hebben datzelfde effect. Nu is kauwen op kleding of op pennen niet heel erg prettig, maar de kauwsieraden van bijvoorbeeld de merken Chewigem en Ark Therapeutic zijn uitvoerig getest en ideaal voor kinderen die iets zoeken om op te bijten. Om lekker in je vel te zitten heb je een bepaalde mate aan zintuiglijke prikkels nodig die wordt verkregen door de zintuigen te gebruiken. Voor elk persoon is de hoeveelheid van sensorische prikkels en de variatie in zintuiglijke input verschillend. Bij mij was dat dus duimen en ook nagelbijten; anderen bijten graag in kleding of bijvoorbeeld op pennen. Iedereen heeft zo zijn of haar favorieten die helpen om kalm te blijven, alert te worden, gefocust te blijven of rustig te blijven. Voor kinderen extra fijn dat er leuke producten verkrijgbaar zijn die er tof uit zien en niet direct laten zien waar het voor nodig is. Kinderen kunnen nogal gemeen en hard zijn naar elkaar, dus dan is een leuke kauwketting toch een stuk aantrekkelijker dan een nat shirt of een afgekloven pen of potlood.

Speciale kauwsieraden zijn tegenwoordig onwijs origineel en vooral heel veilig. Natte mouwen, kapotte koordjes en stukgebeten pennen of potloden kunnen dus goed vervangen worden voor verantwoorde chewelry. Van tof gekleurde koorden met zintuigelijke noppen tot leuke, speelse kettingen waar naar hartenlust op gekauwd kan worden. Het is stevig, verantwoord en helemaal vrij van gevaarlijke stoffen.

Veel kauwsieraden zijn verkrijgbaar in drie verschillende sterktes. De standaard variant is bedoeld voor gemiddelde kauwbehoeften en worden aanbevolen voor milde kauwers (degenen die nergens doorheen kauwen), er is een XT variant voor de gemiddeld tot stevige kauwer die steviger is, maar nog steeds redelijk flexibel om te kauwen en er is een XXT voor de stevige kauwer. Dit kauwsieraad heeft nog steeds wat “kauwbaarheid”, maar deze is behoorlijk stevig. Weet wel: geen enkel kauwproduct is onverwoestbaar dus je zal het als ouder goed in de gaten moeten houden wanneer het aan vervanging toe is. Dat kan binnen 2 maanden zijn, maar ook binnen een jaar. Als je kind oud genoeg is kun je samen iets moois uitkiezen. De meeste sieraden zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Ik had er nog nooit van gehoord maar vind het een tof iets. Ik heb zelf een kind in huis dat soms vol spanning zit en dat maar moeilijk kan uiten. Zijn nagels worden afgekloven en regelmatig zien we hem frunnikend of bijtend in de klas zitten. Wie weet kan dit een optie zijn.

Voor meer informatie en de leuke chewelry kun je een kijkje nemen op Educadora webshop. Naast kettingen zijn er ook armbanden, doppen voor op pennen en potloden en nog veel meer vrolijke accessoires. Ben jij al bekend met kauwsieraden?

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

  1. 5 februari 2020 / 06:13

    Mooi dat zoiets er is. Er wordt wel beweerd dat het veilig is, maar uit alle onderzoeken blijkt dat plastic lekt een deeltjes los laat. In plastic servies, verhoud bakjes etc. Dan lijkt me zoiets ook niet heel gezond.

    • Shirley
      Auteur
      5 februari 2020 / 08:54

      De kettingen worden gemaakt van siliconen en deze zijn vrij van gif en chemische toevoegingen 🙂 Ze zijn 100% veilig en volgens Europese normen goedgekeurd. De kauwkettingen zijn vrij van BPA, PVC, lood, latex en ftalaten. Natuurlijk moet je oppassen dat het niet helemaal stuk gekauwd wordt zodat ze het doorslikken, maar er wordt zelfs beweerd dat dát geen kwaad kan. Mocht dat een keer gebeuren. Vandaar ook de verschillende sterktes en het feit dat je hier als ouder waakzaam op moet blijven.

  2. Vera
    5 februari 2020 / 10:51

    Leuk dat je hier aandacht aan besteed! Altijd fijn als onderbelichte zaken aandacht krijgen op jouw platform.
    Ik werd hier afgelopen zomer door de kinderfysio (voor zintuiglijke prikkelverwerking) op gewezen.
    De kauwketting wordt hier niet dagelijks gebruikt, de magnetenplanning van gezinnig en neerploffen in een zitzak na school/bso creëerde de rust(momenten) waar hij behoefte aan had.

Secured By miniOrange