Voor mijn werk mocht ik jeugdagent Kim van der Weij interviewen over HackShield en toen dacht ik: dit is ook wel een heel leuk onderwerp voor Mommyhood. Mijn kind valt in deze leeftijdscategorie dus ik denk dat ik meer volgers heb met kinderen van deze leeftijd. Kim van der Weij is geen onbekende op sociale media voor de jongeren. Met haar kanalen op TikTok en Instagram bereikt zij duizenden kinderen met haar informatieve filmpjes. Dit gaat van gelblasters tot kluisjescontroles en van een fiets op je licht tot een dagverslag. Maar ook komen de dansende filmpjes voorbij want zoals ze zelf zo mooi zegt: ‘alleen dan gaat de jeugd me volgen en kan ik mijn boodschap verder verspreiden.’ Mijn interview is te lezen in de AmstelveenZ van december en kan ik hier nog niet in zijn totaal laten lezen. Over HackShield vertel ik graag wel iets meer.
HackShield
Hackshield is een spel voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Spelenderwijs leren zij hoe ze zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen cybercriminaliteit en worden zij opgeleid tot zogenoemde Cyber Agents. Hierbij komen verschillende thema’s aan bod zoals internet, data, online grenzen, desinformatie, phishing, geldezels, auteursrechten en foto’s delen. HackShield kan zowel thuis als in de klas gratis gespeeld worden via deze link.
Het spel is geschikt voor kinderen op de basisschool, omdat daar de basis al gelegd wordt. Op de middelbare school gebeurt zoveel als het om sociale media gaat. Foto’s die doorgestuurd worden, groepchats die aangemaakt worden, filmpjes die gedeeld worden, noem het maar op. Maar waar klikken de kinderen eigenlijk op? Hoe zit het met fake e-mails? Hoe zorgen ze nu voor een optimale veiligheid online? Kinderen zijn ook ontzettend handig met computers en dus hopen ze dat deze jongere generatie al goed op de hoogte is. Om zichzelf later te behoeden, maar ook om bijvoorbeeld ouders en opa’s en oma’s al het nodige uit te kunnen leggen. Dit wordt echt gezien als dé internetgeneratie.
Cyber Agent
Eigenlijk komt alles over cybercriminaliteit aan bod in Hackshield. Het is ook zo ingesteld dat kinderen enthousiast worden om Cyber Agent te worden. Ze zijn vaak dol op gamen en het is tof dat ze spelenderwijs ook echt dingen leren. Kim zet zich in voor sociale media en is niet voor niets jeugdagent. Ze probeert de kinderen enthousiast te krijgen voor HackShield en de filmpjes in Aalsmeer en Amstelveen zijn ook vanuit haar gemaakt. Elke gemeente zal een andere agent aan het woord hebben. De politie vraagt dan of je zijn of haar Cyber Agent wil worden om hen te helpen bij het opsporen van criminaliteit. Zoals Kim ook vertelde: ‘Ik maak de kinderen echt duidelijk dat ik hen nodig heb om opa en oma te beschermen.’
In de levels van Hackshield kunnen kinderen puzzels oplossen, vragen beantwoorden en Shields scoren. Als de levels zijn uitgespeeld, dan staan er Quests klaar. Bij elke Quest ontvangt het kind weer een Shield. Hoe hoger het aantal Shields, hoe hoger het aantal punten. Eens in de zoveel tijd vinden er in diverse gemeenten huldigingen plaats waarbij kinderen met de meeste punten gehuldigd worden tot beste Cyber Agent. Het is dus echt wel iets groots en HackShield en de politie hopen dat het door steeds meer gemeenten wordt opgepakt.
Voorbeeld van een level
Ter verduidelijking een uitleg over een level: er is een leve over de geldezel. Er wordt gespeeld met een vos die normaal oranje is en zwarte kleding draagt. Opeens is die vos zwart en draagt het oranje kleding. De kinderen moeten dan denken: deze persoon geeft zich uit als vos, maar is dat helemaal niet. De vos vraagt om persoonlijke gegevens zoals een bankpas en een pincode en dan is het aan de kinderen om hier vooral niet op in te gaan en dat level op de juiste manier te voltooien. Leuk om dit alleen te spelen, maar vooral leuk om het gezamenlijk in de klas te spelen om zo het gesprek te kunnen voeren over dit soort belangrijke onderwerpen. Online vind je alles wat je nodig hebt voor de verschillende lessen, mocht je een docent zijn. Ik ga het zeker even voorleggen!
Bibliotheek
Wij waren afgelopen weekend in de bibliotheek voor de zogenoemde Maakplaatsdag. Daar worden vaak verschillende dingen georganiseerd, en deze zaterdag draaide het om HackShield. Kim hoort bij onze gemeente, waardoor zij aanwezig was om hier meer over te vertellen. Skyler was door het dolle. Hij heeft, na mijn interview, HackShield gedownload en speelt het spel nu ook. Omdat hij niet verder kwam, kon hij in de bieb Kim om hulp te vragen. Er waren 12 kinderen aanwezig en ze waren zo enthousiast. Elkaar helpen, tips geven. Ontzettend mooi om te zien wat er gebeurt met die kids. Dit is sociale media en gamen op een juiste manier inzetten. Ik ben fan!
Meer informatie over HackShield vind je hier.
Ik ben op geen enkele manier gesponsord voor dit artikel.