(~215 B)




Samen slapen: een babynestje kopen of een co-sleeper huren?

Samen slapen: een babynestje kopen of een co-sleeper huren?

‘Mama, het is toch eigenlijk wel ongezellig voor mij. Papa en jij slapen bij elkaar en ik lig alleen in mijn bed!’ Het is een uitspraak die Skyler een tijd geleden heeft gedaan, niet wetende dat hij de eerste drie jaar van zijn leven behoorlijk vaak tussen ons in heeft geslapen. Samen slapen met je kind kent eigenlijk twee kampen. Mensen die het prima vinden, het gezellig vinden of gewoon alles doen voor een nachtje slaap, en mensen die erg tegen zijn. ‘Mijn bed is van mij en een kind hoort in zijn eigen kamer!’ Na jarenlang slapeloze nachten behoor ik absoluut tot het eerste kamp. Bij Skyler was het de enige manier om nog wat nachtrust te krijgen; Maddox komt regelmatig midden in de nacht richting ons gelopen, om zich tegen me aan te nestelen en weer in diepe slaap te belanden. Vandaag wil ik eens wat meer vertellen over dit samen slapen, welke manieren wij gekend hebben en hoe je dit een beetje veilig kunt doen. Van een babynestje tot aan een co-sleeper huren.

Van zeiljacht tot zorrokostuum en van een tent tot aan de co-sleeper: je kunt tegenwoordig vrijwel alles huren! En dat is mooi: want huren past natuurlijk enorm goed bij het thema duurzaam dat de laatste jaren steeds meer mensen bezighoudt. Maar wie verhuurt wat? Welke verhuurbedrijven zitten in de buurt? En wie biedt de beste prijs? Op Huren.nl vind je makkelijk wat je zoekt. Je kunt verhuurbedrijven vergelijken op basis van afstand, aanbod, beoordelingen en prijzen. Dat bespaart jou veel tijd en geld. Hou de site dus in je achterhoofd, als je eens op zoek bent naar iets dat je tijdelijk gebruikt!

Onrustige nachten

Skyler sliep de eerste nacht van zijn leven in de couveuse en de nacht die thuis volgde, lag hij in de kinderwagenbak naast ons eigen bed. Van slapen kwam vrij weinig; hij huilde ontzettend veel. De derde nacht ben ik zelfs op de bank gaan zitten met hem. We hebben heel wat onrustige momenten gehad en de drie (!) jaar die volgde was het continu zoeken. Ik heb er al veel woorden aan vuil gemaakt maar uiteindelijk sliep hij dus in op mijn arm, legde ik hem in ons bed in het midden en konden wij enigszins de nacht slapend doorbrengen naast hem. Pas na twee jaar, tijdens onze vakantie naar Bali, kon ik dat een beetje loslaten. ‘Hij slaapt tussen ons in. Nou en! We slapen tenminste’. Mensen met slapende kinderen kunnen zich dat misschien moeilijk voorstellen maar je doet alles voor een rustige nacht. Gelukkig ging hij doorslapen toen we zijn ledikant omruilde voor een peuterbed. Toen Maddox kwam beslisten we al snel: dit gaan we heel anders aanpakken.

Voornemens overboord

Je hebt het helaas niet voor het kiezen. Maddox blijkt, net als zijn grote broer, een nachtbraker. De doorslaapnachten zijn op twee handen te tellen en ondanks dat de kraamweek echt de hemel was met een doorslaper van 00.00 tot 06.00 uur, is het daarna niet heel rustig geweest. Inmiddels ligt Maddox in een peuterbed en slaapt hij nog niet door. Het gaat wel een stukje beter en we hoeven er maar één of twee keer uit. Maar ook al zei ik dat Maddox echt niet zo lang tussen ons in zou gaan liggen en er van samen slapen absoluut geen sprake zou worden, lag ‘ie de eerste drie maanden toch vaak tussen ons in. En kruipt hij er nu ook steeds tussen.

Zintuiglijk dichtbij

Tijdens de eerste weken van zijn prille leven, legde ik de Sleepyhead op ons bed. Paste prima en zo lag hij op een veilige manier tussen ons in. Skyler lag altijd in mijn armen te slapen. Misschien niet de meest veilige optie, maar ik heb me daar echt geen moment druk om gemaakt. Er zijn verschillende manieren van samen slapen en op de website van Kiind vond ik het heel mooi uitgelegd: ‘Co-sleeping (in het Nederlands ‘samen slapen’) is de vorm waarbij ouders en kind op zintuiglijke afstand van elkaar slapen. Bij rooming-in ligt de baby in een eigen bed bij de ouders op de kamer. Bij bed sharing (of bedding-in) ligt je kindje bij jou in bed. Een cosleeper is een soort tussenvorm: de baby heeft een eigen slaapoppervlak, maar ligt toch direct naast (meestal) mama. Van cobedding, ten slotte, spreekt men wanneer twee kinderen van dezelfde leeftijd in één bed slapen; dit gebeurt meestal bij tweelingen.’ Ik heb dus beide kinderen echt letterlijk in bed gehad, maar ook heeft Maddox in de begintijd veel tijd in zijn wiegje naast ons bed geslapen. Ik was een beetje bang dat we Skyler heel wat jaren tussen ons in zouden hebben maar na drie jaar lag hij dus prinsheerlijk te slapen in zijn eigen bed, in zijn eigen kamer. Naar de kaart ‘maar dan slaapt hij straks nog bij jullie als ‘ie 16 is!’ luister ik allang niet meer.

Mijn tips

Samen slapen, hoe zou je dat nu op de meest veilige manier kunnen aanpakken? Nou, ik vind eigenlijk niet dat ik degene ben die jou dat moet vertellen. Ik heb met een pasgeboren baby in mijn armen geslapen, dus met echte regels heb ik me nooit echt bezig gehouden. Er zijn wel een paar dingen die je in overweging zou kunnen nemen, als je toch naar een vorm zoekt die voor jullie het beste werkt;

– Ik vond het babynestje tussen ons in dus ideaal. De baby heeft een eigen bedje en ligt toch bij jullie op bed. Hij of zij kan er niet uit rollen, jij kunt niet op hem gaan liggen (waar ik sowieso eigenlijk niet zo in geloof) en je kunt hem ook geen mep verkopen in je slaap. Wij vonden dit een fantastische oplossing.

– Er zijn verschillende cosleepers op de markt. Dit is een bed waarbij een zijkant eruit is, en je deze tegen je eigen bed kunt schuiven. Zo ligt de baby naast je, maar heeft het toch een eigen plekje. Je kunt zoiets kopen, maar je kunt het ook huren. Ideaal! Je baby ligt er echt niet zo lang in omdat de ruimte beperkt is en door het aanschuifbed te huren hoef je het niet aan te schaffen voor deze korte tijd.

– Ligt jouw baby gewoon los bij jullie in bed, zorg dan dat er niet teveel losse dingen in bed liggen. Geen extra kussens, geen knuffels, niet al teveel doeken.

– Ga zelf iets lager liggen en leg jouw kind ietsje hoger met een eigen dekentje. Zo is de kans klein dat jouw kind onder de dekens belandt.

– Zorg dat jouw baby op de rug of zij ligt en niet op de buik. Dan is echt samen slapen in bed toch iets minder veilig. De Sleepyhead is wel luchtdoorlatend, dus je zou een babynestje in overweging kunnen nemen.

– Voel je niet schuldig. Als samen slapen voor jou goed voelt, blijf dat dan vooral doen. Maddox was nogal een wiebelkont waardoor ik samen slapen de afgelopen maanden niet prettig vond, maar inmiddels ligt hij rustiger. Hij wurmt zich tegen me aan, ik hoor een diepe zucht en hij slaapt verder. Soms om 23.00 uur al (waarna hij dus doorslaapt tot de volgende ochtend) en soms pas om 05.00 uur. It is all good. Zolang het voor jullie maar oké voelt! Een baby voelt zich in ieder geval veilig. En zoals Skyler zegt: stiekem is het ook gewoon heel gezellig.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties

  1. 2 november 2019 / 11:34

    hier hebben ze vanaf hun geboorte gewoon op hun kamer geslapen, misschien 1 a 2 keer naast ons. bed maar verder niet en dat hebben wij bewust gedaan en dat is gelukkig gewoon altijd goed gegaan

  2. Manouk
    2 november 2019 / 14:19

    Ik ben ook team samen slapen. Zelfs in zoverre mate dat mijn vriend apart van ons sliep. Maar dat werkt voor ons het beste. Ik vind samen slapen heerlijk en mijn kinderen ook.

  3. Linda
    2 november 2019 / 18:59

    Of een familiebed maken 🙂

  4. Monique
    2 november 2019 / 21:57

    Ik heb bij de eerste nooit samen geslapen, bij ons tweede kindje (10 maanden geleden geboren) de eerste 4 maanden bij ons in bed. Ze sliep erg slecht in haar eigen bed en zo werd er tenminste nog geslapen. Ze lag zonder nestje of iets tegen mij aan en het is gelukkig goed gegaan. Ik ben niet uitgesproken voor of tegen, vooral doen wat in belang is van kind en ouders en dat was bij ons dus even samen. Ik merkte wel dat ik er die eerste maanden veel angstige reacties uit de omgeving op kreeg, wat ik ergens ook wel snap, zeker als je zelf nooit met een baby in bed hebt geslapen.

    Leuk artikel!!

  5. Rianne
    2 november 2019 / 22:48

    Ik ben van het team samen slapen. Maar een babynestje is niet echt veilig. Probeer maar eens adem te halen als je met je gezicht in de rand ligt. Baby’s kunnen al voordat je het doorhebt rollen of zelfs een afstand afleggen. Als je kinderen onder de twee echt bij je in bed wilt hebben (ipv cosleeper) is een deken het veiligst. Een dekbed kan voor warmte stuwing zorgen. Op deze site vind je veel info: https://samenslapen.nl/veiligheid. Wij zijn heel blij met het samen slapen en slapen hierdoor heerlijk. Ook niet door, maar ik hoef er niet uit

    • Shirley
      Auteur
      3 november 2019 / 13:55

      De stof van de Sleepyhead is daar speciaal op getest en de enige die helemaal goed gekeurd is. Die hebben wij dan ook met genoeg vertrouwen gebruikt 🙂 Natuurlijk moet iedereen gewoon zijn eigen gevoel volgen met dit.

      • Lisa
        4 november 2019 / 00:27

        Ook de sleepyhead valt hier onder helaas, niet veilig genoeg. Alleen in hun eigen onderzoek in de onafhankelijke onderzoeken zijn ook zo bewezen onveilig.

      • Renske
        4 november 2019 / 08:47

        Dit is niet waar helaas. Er bestaat nog steeds kans op rebreathing. Het NCJ schrijft dit ook. Iedere ouder moet voor zich een keuze maken natuurlijk, maar daarom des te belangrijker om goed geïnformeerd te zijn en die claims van Sleepyhead zijn echt onvolledig / onjuist.

        • Renske
          4 november 2019 / 08:50

          Zie bijv:
          https://samenslapen.nl/veiligheid/babynestjes/
          Over waarom merken toch (kunnen) claimen dat ze veilig zijn.

          James McKenna heeft over samenslapen en veiligheid een mooi boek geschreven. Er zijn ouders die willen samenslapen en zich van “regels” niks aantrekken, voor ouders die zich er graag in verdiepen is dat misschien een tip.

  6. Eefje
    3 november 2019 / 10:50

    Hier een bewuste keuze voor een co-sleeper; zo onnatuurlijk om zo’n kleintje, wat je net 9 maanden zo dichtbij je hebt gedragen, alleen op een slaapkamer te leggen. Ook voor de borstvoeding was het handig, kon haar zo oppakken en aanleggen. Je pikt ook de vroege hongersignalen op, voordat ze uiteindelijk liggen te huilen in bedje. En ook voor mijn eigen geruststelling vond ik het fijn. Vond het heerlijk haar zo dichtbij me te hebben! Wat mij betreft dus heel veel voordelen aan co-sleeping. Het wordt ook aangeraden om een veilige hechting te bevorderen en makkelijker te maken. Na 5 maanden moest onze geleende co-sleeper (Bednest) terug. Toen was het ook wel weer oké om onze slaapkamer terug te hebben voor onszelf.
    Nu is ze 2,5 en zit in een fase van bijna elke nacht tussen ons in kruipen. Ik verzet me er niet tegen, probeer er ook een beetje van te genieten. 🙂

Secured By miniOrange