Drie dagboeken waar je weinig tijd voor nodig hebt

Drie dagboeken waar je weinig tijd voor nodig hebt

Laatst vroeg ik via Instagram Stories wie van jullie een dagboek bijhoudt. Uit deze poll kwam een verrassend antwoord: maar 7% van mijn volgers waagt zich aan het schrijven van persoonlijke verhalen in een boekje. Het meest voorkomende bericht dat ik ontving: ‘waar haal ik de tijd vandaan?’ Nu snap ik dat wel. Ik heb zelf wekenlang een dagboek bijgehouden maar op een gegeven moment had ik even de puf niet om te schrijven. Ik ging liever slapen, of las beneden nog een boek. Als je heel uitgebreid alles wil beschrijven, kan dat best tijdrovend zijn. Toch ben ik van mening dat het heel erg kan helpen. Iedere keer slaap ik toch een stuk rustiger, als alles uit mijn hoofd op papier staat.

Inmiddels is het echte dagboekschrijven over gevoelens en zaken die me bezighouden even gestopt, maar ik wil dat snel weer gaan oppakken. Daarnaast ben ik sinds kort begonnen in een boekje waar ik een leuke journal van maak. Ik schrijf alleen op momenten dat ik iets leuks te vertellen heb en vul dit aan met foto’s vanaf mijn telefoon die ik afdruk met een Sprocket (fotoprinter). Bijvoorbeeld over een dag bij een vriendin, een shopmiddag, een fijne dag met de kinderen, een leuke activiteit, etc. Niet dagelijks, niet te zwaar en gewoon een leuk boek om af en toe doorheen te bladeren. Over mijn gevoel schrijven en dingen waar ik me op dit moment mee bezig hou, hou ik dan liever voor mezelf in een persoonlijk boekje. Dit deed ik dan altijd in bed, omdat ik overdag dus ook geen tijd vond (mezelf geen tijd gunde) om dit te doen.

Er zijn een aantal leuke boeken die het dagboekschrijven makkelijker maken. Sneller maken. Het hoeft allemaal niet zo tijdrovend te zijn. Omdat het altijd fijn is om stil te staan bij mooie momenten, bij dingen die beter kunnen, bij momenten die je je wil blijven herinneren, iets van jezelf af te schrijven of om gewoon een leuk naslagwerk te maken voor de kinderen of simpelweg voor jezelf, zet ik vandaag drie leuke boekjes op een rij die jou zouden kunnen helpen.

The-Five-Minute-Journal-Nederland

Five-Minute-Journal-Questions_2160x1166-1

The Five Minute Journal

Dit boekje vind ik zelf een heel mooi voorbeeld van ‘effectief en totaal niet tijdrovend’. Iedere bladzijde is voor één dag en ’s ochtends als je opstaat vul je het eerste deel in en ’s avonds voordat je gaat slapen het tweede deel. Het bestaat uit een paar korte zinnen of steekwoorden en binnen een paar minuten, vijf minuten hooguit, heb jij een goede reflectie van de dag. Niet heel erg in dagboekstijl, maar zeker mooi omdat het gaat over dankbaarheid en over zaken zoals ‘hoe had deze dag nog mooier kunnen worden?’ Je koopt dit mooie boekje via My Lovely Notebook voor een prijs van 26.50.

Schermafbeelding 2019-06-07 om 16.29.39

Schermafbeelding 2019-06-07 om 16.29.47

One Line a Day

One Line a Day vind ik een perfect voorbeeld dat dagboekschrijven helemaal niet zo moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn. Je kunt je dag in vijf regels omschrijven en op een bladzijde kun je vijf jaar kwijt. Zo kun je dus ook heel leuk terug lezen wat jou vorig jaar op die dag heeft bezig gehouden. Ik heb het zelf een tijdje gedaan en vond het erg leuk, maar ik miste toch iets meer de vrijheid. Op sommige dagen wil ik veel meer kunnen schrijven en ik wil zelf ook wel wat dagen over kunnen slaan. Dit is wel iets heel moois om voor je kinderen vast te leggen. Het boekje koop je gemakkelijk via Bol voor een prijs van nog geen 14 euro.

Schermafbeelding 2019-06-07 om 16.41.41

Schermafbeelding 2019-06-07 om 16.41.48

Schermafbeelding 2019-06-07 om 16.41.58

Vertellis Chapters

Toen ik met dit artikel begon wist ik direct dat ik de bovenste twee boekjes wilde noemen. Tijdens mijn zoektocht naar een goede nummer drie, stuitte ik op dit boek van Vertellis Chapter. Met recht een mooie om deze lijst mee af te sluiten. Het is een combinatie tussen een dagboek, notebook en inspiratieboek en stelt jou de juiste vragen om te evalueren. Dit boekje bestaat uit verschillende thema’s over geluk, zelfbeeld, positiviteit, de toekomst, relaties, etc. Iedere dag (hoeft niet want het is undated en dus in te vullen wanneer je wil) sta je stil bij dankbare momenten, maar kun je ook de dag een cijfer geven, de dag beschrijven en aan de hand van vragen reflecteren. Uiteindelijk heb je dus een mooi naslagwerk en het feit dat het boek voorgedrukt is met vragen, bespaart je tijd én je kunt direct beginnen zonder een beetje vast te lopen. Ook de Vertellis Chapters bestel je via Bol.com, voor een prijs van 24,95. Ik zou deze zelf ook nog wel willen hebben!

Enne, het leuke is dat er ook een kids-variant van is! Deze kost 17,95 en lijkt me echt heel erg tof.

Schermafbeelding 2019-06-07 om 16.43.32

Schermafbeelding 2019-06-07 om 16.43.39

Share:

2 Reacties

 1. Jessica
  8 juni 2019 / 08:39

  Ik heb mij in de Hema een diary gekocht.
  Aan de linkse kant schrijf je kleine dingen op zoals een to do lijst iets wat je meer zou moeten doen je favoriet woord … en aan de rechtse kant heb je dan een heel blad waar je iets kwijt kan.
  Ik wist niet dat ze dat daar hadden dus ik ben heel blij ook zo een tof boek heb want ook al schrijf ik niet veel soms kan het goed doen of leuk zijn toch iets neer te pennen

 2. 8 juni 2019 / 10:00

  oh wat leuk dit 😀 en ja het verhaal waar haal ik de tijd vandaan vind ik altijd zo uhh ja gelul hahah je maakt daar toch tijd voor zoals je ook even tijd voor jezelf maakt 😉 maar dat is ook maar net hoe gedreven mensen daarin zijn toch 😀 de een is helemaal gek van schrijven en de ander niet en die zie dan ook niet snel tijd ervoor maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.