(~215 B)




Tips voor het geven van flesvoeding

Tips voor het geven van flesvoeding

Wanneer je begint met het geven van flesvoeding, sta je direct voor een aantal keuzes. Welke babyvoeding heeft jouw kindje nodig? Welke fles ga je gebruiken? Maar ook als je al een tijdje bezig bent, ontstaan er soms vragen. In dit blog staan een aantal tips voor het geven van flesvoeding.

Borstvoeding is nog altijd de beste voeding voor een baby, maar soms is dat in de praktijk niet haalbaar. Dan is flesvoeding gelukkig een heel goed alternatief na overleg met je huisarts/consultatiebureau.

Dit blog is aangeleverd.

Tip #1: Kies passende flesvoeding

Met welke flesvoeding je start, hangt af van de leeftijd van jouw kindje. Elke leeftijd kent tenslotte andere behoeften. Vraag je arts/consultatiebureau voor waar je moet beginnen als je hier vragen over hebt. Maar vaak kom je zelf wel een heel eind dus vertrouw daar op!

Hoewel veel babyvoeding is gemaakt van koemelk, zijn er inmiddels ook andere mogelijkheden. Denk aan flesvoeding op basis van geitenmelk of van soja. Allebei net zo gezond als koemelk en gemaakt binnen dezelfde wettelijke richtlijnen.

Heeft jouw kindje last van allergieën, darmkrampjes, spugen (reflux) of veel honger, dan is er speciale babyvoeding. Overleg hierover altijd even met de (huis)arts.

Tip #2: Koop een goede babyfles

Een goede babyfles is onmisbaar bij het geven van flesvoeding, maar waar let je op tijdens de aankoop?

Vorm: een fles met S-vorm zorgt dat de speen gevuld blijft, maar met een recht-toe-recht-aan-fles lukt dat ook prima zelf.

Speen: het gat (of gaten) in de speen bepalen de drinksnelheid. Met een klein gaatje verloopt het drinken rustig. Een groter gat (of meerdere gaatjes) zorgt voor meer snelheid.

Materiaal: er zijn babyflessen van kunststof, glas of rvs. Het materiaal bepaalt of de fles in de magnetron of vaatwasser mag. De spenen zijn meestal van latex of siliconen. Latex scheurt minder snel, maar siliconen maak je makkelijker schoon.

Gebruikersgemak: is de opening van de fles groot genoeg voor een schepje babyvoeding? Zijn de maatstreepjes goed af te lezen? Check het alvast in de winkel.

Tip #3: Zorg voor een ontspanning voedingshouding

Het geven van flesvoeding gaat makkelijker met een ontspannen voedingshouding:

  • Ondersteun je baby én jezelf, een extra kussen onder je arm helpt daarbij.
  • Houd je baby een beetje rechtop zodat het zich minder snel verslikt en jullie makkelijk oogcontact maken.
  • Laat (waar mogelijk) jullie huid elkaar aanraken, dat versterkt de band.
  • Wissel van arm om een voorkeurshouding te voorkomen en de oog-handcoördinatie te stimuleren.
  • Houd de speen gevuld met melk en laat de lippen goed aansluiten om te voorkomen dat het lucht binnenkrijgt.

Tip #4: Voor als het geven van de fles niet wil

Wanneer je baby een aantal keer de fles weigert, geeft dat vaak een onzeker gevoel. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw kindje weer aan het drinken te krijgen:

  1. Kreeg jouw kindje onlangs nog borstvoeding? Geef het de tijd om te wennen aan de flesvoeding. Het smaakt anders en drinken uit een speen vraagt om een andere techniek. Let op: het is lastig om weer terug te keren naar borstvoeding als je eenmaal met de fles bent begonnen.
  2. Probeer een speen met een andere opening: een groter/ kleiner gat of een speen met meerdere gaatjes.
  3. Misschien voed je nu op verzoek, maar past een voedingsschema meer bij jouw kleintje. Of andersom natuurlijk.
  4. Verander eens van houding: met het ruggetje tegen jouw buik of liggend op jouw schoot met het gezicht naar je toe.
  5. Vertrouw op je jezelf en je baby. Oefen met de fles als jezelf ontspannen bent of wanneer je baby al een beetje slaperig is. En lukt het niet? Knuffel, troost en probeer het later nog een keer.

Denk je eraan om te veranderen van flesvoeding? Van koemelk naar babyvoeding van geitenmelk? Of van standaard opvolgmelk naar speciale voeding? Vraag dan eerst de (huis)arts of het consultatiebureau om advies als je twijfels hebt. Het is ook van belang dat de bereidingsinstructies zoals vermeld op/in de productverpakking goed gevolgd worden.

Delen:
Secured By miniOrange