(~215 B)
Say hi to Nim!

Say hi to Nim!

Ruim dertig weken lang heb ik iedere donderdag een column over mijn zwangerschap geschreven voor Mommy to be. Ik vond het, zoals ik al eerder schreef, geweldig leuk om mijn ervaringen te delen met jullie. Regelmatig ontving ik waardevolle feedback. Ook over mijn twijfels en onzekerheden, die ik tijdens mijn zwangerschap regelmatig met jullie deelde. Inmiddels ben ik een tijdje moeder. En moet ik concluderen dat alles wat ik van jullie heb gelezen, inderdaad gewoon klopt. Ik heb me soms echt druk gemaakt om niks!

Ik kan me herinneren dat ik me namelijk zorgen aan het maken was over pijnlijke en genante aangelegenheden tijdens de bevalling en kraamweek. Overgeven, poepen tijdens het persen, ingeknipt worden, gehecht worden, anaal getemperatuurd worden en mijn borsten aan iedereen flashen: het leek me een regelrecht drama. Wat zou er nog overblijven van mij, als ik al dat soort gore, ronduit beschamende dingen was ondergaan? Nou, eigenlijk is alles er nog. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, maar dan dus wel iemand waarbij inmiddels het halve ziekenhuis van binnen heeft gevoeld. En dat interesseerde me helemaal niets. Op dat moment sowieso niet, maar ook nu kijk ik er met een relaxed gevoel op terug. Sterker nog: ook zonder de pijn van de bevalling wip ik nu mijn borst met het grootste gemak uit mijn shirt. Als mijn baby huilt, krijgt hij eten. Maakt me niet uit of er op dat moment vrienden van Maran op de bank zitten of niet.

Ook kan ik me helemaal aansluiten bij het cliché dat je onvoorwaardelijk, intens veel van je eigen kind houdt. Dat werd altijd wel steeds verteld, maar eerlijk gezegd voelde ik dat tijdens mijn zwangerschap nog niet zó sterk. Natuurlijk voelde ik steeds meer liefde voor de inhoud van mijn dikke buik, maar het is niets in vergelijking bij was ik nu voel als ik naar mijn mannetje kijk. Ik maakte me daar van tevoren soms wel druk om. Wat als ik niet meteen die intense moederliefde zou voelen? Wat als ik hem niet zo mooi zou vinden? Nergens voor nodig om me daar druk om te maken, want vanaf het allereerste moment dat ik Nim zag, was ik tot over mijn oren verliefd op hem. Ik heb geen seconde aan hem hoeven wennen, ik vond hem meteen al het allermooiste, liefste kereltje op de wereld. En iedere dag voel ik dat nog sterker dan de vorige. Ik heb de afgelopen week zelfs regelmatig met tranen in mijn ogen naar hem staan kijken, omdat ik toch zo, zo veel van hem houd.

Als zwangere was ik soms wel eens bezorgd over mijn wiebelende ventje. Vlak voor echo’s stond ik met het zweet in mijn handpalmen te wachten op goed nieuws. En als ik Nim even niet genoeg had voelen wiebelen, kon ik me erg zorgen maken over zijn gezondheid. Maar, zoals het cliché al zegt: die zorgen worden alleen maar meer naarmate het kind groter wordt. Want nu Nim niet meer in mijn buik zit, maak ik me alleen maar meer zorgen over zijn gezondheid en welbevinden. Is zijn bedje wel warm genoeg, maar niet te warm? Poept hij wel genoeg? (en na de derde poepluier in een paar uur: poept hij niet teveel?) Waarom huilt hij? Gaat alles wel goed? Waarom ademt hij zo snel? Bovendien heb ik een hele nacht wakker gelegen nadat de kraamverzorgster had verteld over de hielprik en welke ziektes daarmee opgespoord zouden worden. Ik had nooit verwacht dat ik me zoveel zorgen zou gaan maken om dat kleine, tevreden mannetje. Maar bij ieder kreuntje spring ik op om bij hem te kijken en te mogen concluderen dat hij nog leeft.

Het enige cliché waar ik me (nog) niet bij aan kan sluiten is die over het missen van de zwangerschap. Aan het einde hoorde ik namelijk regelmatig: “geniet nog even van je dikke buik, die ga je straks zo missen!” Maar ik ben tot nu toe juist enorm blij dat ik niet meer zwanger ben. Ik voel me met de dag beter en meer ‘mezelf’ worden. Mijn buik zit me niet meer in de weg en nu mijn borsten niet meer onwijs stuwen, kan ik ook weer op mijn buik slapen. Wat heb ik dat gemist! Ik kan alles weer eten waar ik trek in heb, hoef Maran niet steeds achterna te zitten als de kattenbak vies is, heb niet meer alleen de verantwoordelijkheid over de gezondheid van Nim en, het allerbelangrijkste, ik kan nu natuurlijk intens genieten van hem. Waar ons contact zich eerst beperkte tot de duwtjes die hij af en toe tegen mijn hand gaf, is dat nu zoveel meer. We hebben oogcontact, hij pakt mijn vinger heel stevig vast met zijn handjes. Hij masseert mijn borsten als hij eruit drinkt, ruikt naar een fles Zwitsal, heeft het liefste stemmetje op de wereld (ook als hij hysterisch schreeuwt om eten) en alle kleertjes die we hebben gekocht staan hem fantastisch.

Ik heb heel erg genoten van mijn zwangerschap en vond het bijzonder om alles mee te mogen maken. Maar ik ben ook dolgelukkig met de fase waarin we ons nu bevinden. Lekker in onze babybubbel met hydrofielluiers, nachtelijke wandelingen door het huis, een overvloed aan beschuit met blauwe muisjes en kolfapparaten. Dit wandelende cliché trekt zich weer lekker terug van de buitenwereld!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties

 1. Charlotte
  27 september 2014 / 08:07

  Wat een mooi mannetje! Geniet lekker van alle cliche`s en van je mannen

 2. 27 september 2014 / 08:36

  Wat heb ik dit met plezier gelezen zeg! Ik leef en geniet zo met je mee haha net als in de zwangerschap. Ik ben ook echt blij dat die buik steeds meer weggaat. Vond de zwangerschap maar niks. 🙂

 3. Eva
  27 september 2014 / 08:54

  Oh wat leuk om te lezen, ik word helemaal blij van je verhaal. Geniet ervan en veel geluk samen!

 4. 27 september 2014 / 09:08

  Heel mooi geschreven Betty, het geluk spat ervan af!

 5. 27 september 2014 / 09:23

  Nogmaals gefeliciteerd, wat een mooi kindje zeg <3

 6. Simone
  27 september 2014 / 09:50

  Wat een mooi mannetje heb je op de wereld gezet zeg! Geniet maar fijn van elkaar en je nieuwe gezinnetje. Wat ik dan alleen wel een klein beetje “mis” in deze afsluiter is je bevallingsverhaal. Niet dat je dat nou in geuren en kleuren moet gaan vertellen. Maar ik had graag nog gelezen in het kort hoe het was gegaan, dus lang weeen, ziekenhuis of niet en of de bevalling voorspoedig ging of dat je nog andere “hulpmiddelen” nodig had. In ieder geval fijn dat je je zo goed voelt als nieuwe mama en heel veel geluk gewenst met jullie Nim !

  • 27 september 2014 / 09:55

   Op haar eigen blog ataat een “in geuren en kleuren” bevallingserhaal!

   • Simone
    27 september 2014 / 09:57

    Oke, thanks voor de tip 😉

  • 27 september 2014 / 10:50

   Ik heb inderdaad zitten twijfelen of ik ter afsluiting niet beter meer over de bevalling had kunnen schrijven, maar op mijn eigen blog is het al zo uitgebreid beschreven dat ik bang ben dat het dan wel een heel dubbel verhaal gaat worden. Vandaar dat het op deze manier is. 🙂

 7. 27 september 2014 / 09:54

  Door jouw verhaaltjes kan ik bijna niet meer wachten op mijn bevalling! Ik wil ook zoveel liefde voelen, naar mijn zoontje kijken met tranen in m’n ogen en me in een blauwe babybubbel bevinden <3 Jullie hebben een knap kind op de wereld gezet!

 8. 27 september 2014 / 09:57

  Super leuk geschreven Betty! En wat is Nim een mooi mannetje!

 9. Amarens
  27 september 2014 / 10:11

  Wauw speechless! Wat een prachtig kindje. Genieten!

 10. Lisanne
  27 september 2014 / 10:20

  Heerlijk he! Gefeliciteerd, wat een mooi ventje! Ik mis m’n buik ook echt niet hoor en mijn dochter is alweer 4 maanden! Denk dat buikslapers sowieso een buik minder missen

 11. Ingrid
  27 september 2014 / 11:53

  Gefeliciteerd Betty met jullie mooie Nim! Veel geluk met elkaar…

 12. 27 september 2014 / 12:58

  Wat een mooie jochie! Heerlijk he al die mooie momentjes met je kleine kindje…geniet er maar lekker van!

 13. Lisette
  27 september 2014 / 13:39

  Echt een mooi mannetje en die naam, zo stoer en zo van NU!
  Ik heb erg genoten van jouw verhalen, en vanaf nu ga ik jouw persoonlijke blog ook volgen.
  Nou geniet van je kleine mannetje & grote man natuurlijk ;). En het is heel gezond hoor om wat bezorgdheid te voelen, zou gek zijn als je nix voelt. Veel geluk gewenst!

 14. 28 september 2014 / 15:02

  Wat een knapperd!
  ik heb mijn buik tot op heden ook nog nooit gemist hoor, en ben enorm blij dat hij weer bijna als vanouds is, op iets losser vel en de zwangerschapsstreep na.

 15. Nynke
  28 september 2014 / 15:12

  Wat een mooi manneke is het!
  Geniet ervan samen 🙂

Secured By miniOrange