(~215 B)
9 maanden

9 maanden

Het is 6 augustus en dat betekent dat Skyler alweer 9 maanden is. Negen! Vorig jaar op 6 november beviel ik van mijn eerste kindje en ik kon op dat moment niet weten dat de tijd ontzettend snel voorbij zou gaan. Het idee dat we over drie maanden een eerste verjaardag vieren is echt heel bizar en onwerkelijk te noemen. Het zijn rumoerige maanden geweest. Mooie maanden, hectische maanden, verwarrende maanden, vermoeiende maanden en heerlijke maanden. Iedere maand verder betekent een overzichtje dus hierbij een stukje over de ontwikkeling van Skyler in deze periode.

Slapen
Laat ik maar gelijk beginnen bij het slapen, aangezien ik daar nog regelmatig vragen en mails over krijg. Dat is nog eigenlijk hetzelfde; de ene nacht gaat het gewoon beter dan de andere nacht. Skyler ligt tussen 8 en 9 in bed en de ene keer slaapt hij direct en wordt hij pas diep in de nacht weer wakker en de andere keer lopen we tig keer heen en weer om hem weer plat te leggen en hem te vertellen dat het toch echt bedtijd is. Over het algemeen ging het een periode heel goed. Ik gaf hem de laatste fles, legde hem in bed en rond 3, 4 of 5 uur werd hij dan wakker en kreeg hij een flesje. Daarna sliep hij weer door en werd hij wakker rond half 8. Prima te doen. Doorslapen doet hij niet, maar dat heb ik inmiddels wel geaccepteerd. De laatste weken moet ik er echter weer vaker uit ’s nachts. Hij wordt dan huilend wakker, wil zijn speen of een slokje drinken en valt dan weer in slaap. Of hij besluit rechtop te zitten omdat hij wil spelen, ’s avonds niet in één keer te slapen omdat hij zogenaamd niet moe is en de hele boel op stelten te zetten door te gaan krijsen. Ik hou me voor dat dit met de sprong te maken heeft en met de tanden die één voor één doorkomen, want daarvoor ging het dus prima. Oké, ik moet er een keer uit voor de fles en hij zit dus nog op de nachtvoeding, maar daar hebben we wel de hysterie mee onder controle. Gisteren was hij werkelijk ieder uur wakker en hebben we hooguit vier uur geslapen; vannacht had hij een zetpil en sliep hij van 9 tot 8 met een flesje om 4 uur, zonder hem daarvoor of daarna gehoord te hebben. Ik denk dus echt dat hij last heeft van zijn mond en dat hij daarom weer onrustig is. We merken het vanzelf wel en er zal vast snel een tijd komen dat hij écht door gaat slapen. Op tijd naar bed en niet meer tussen ons liggen in zijn natuurlijk, voor ons, al grote veranderingen ten opzichte van een tijdje terug.

DSC_1765

Skyler is sowieso geen slaper want ook overdag sluit hij nog vrij weinig zijn ogen. Aan het eind van de ochtend wil hij nog weleens een half uur tot een uur slapen en ook eind van de middag gaat hij voor een uurtje naar bed. Maar daar houdt het dan ook wel mee op. Overdag is hij veel te druk met de wereld ontdekken. Hopelijk kan ik het ochtendslaapje steeds iets rekken de komende tijd, waardoor hij meer ’s middags slaapt en ik ook zijn late middagslaapje kan laten vervallen en hij zodoende weer eerder naar bed kan ’s avonds. Zoals je ziet: continu aan het zoeken voor het beste ritme. Maar we komen er wel en langzaamaan vinden we het ritme dat bij Skyler het beste past.

Eten en drinken
Met eten en drinken zijn we ook nog een beetje zoekende naar wat het beste voor Skyler werkt en hoe dat met zijn slaapjes het beste uitkomt. ’s Nachts krijgt hij dus nog een fles en of dat nu om 2 uur of 5 uur is; we beschouwen het gewoon als zijn eerste voeding. Zijn volgende eetmoment is altijd om 9 uur, hoe laat ‘ie in de nacht ook wakker was. Dan gaan we samen ontbijten en krijgt Skyler een bordje pap. Heerlijk vindt ‘ie dat! Tussen de middag probeer ik hem momenteel aan een broodje te krijgen, maar echt van harte gaat dat nog niet. Na een paar hapjes vindt hij het wel weer goed. Maar het is een begin, want voorheen moest ‘ie er helemaal niks van weten en kokhalste ‘ie van ieder stukje dat in zijn keel terecht kwam. Vervolgens heeft hij ’s middags nog een flesje. Rond drieeen krijgt Skyler zijn fruithap en daar is hij echt dol op. Alle soorten fruit gaan erin. Ik wilde dit eerst ’s ochtends geven maar omdat hij pas om half 8/8 uur wakker is en dus pas om 9 uur zijn pap eet is dat een beetje te kort op elkaar. Hopelijk gaat hij snel van die nachtvoeding af, kunnen we de pap iets vervroegen en kan het fruithapje verschoven worden naar einde van de ochtend.

Vervolgens krijgt hij eind van de middag weer een fles voordat hij nog even gaat slapen. Omdat Skyler ’s avonds nog niet héél erg vroeg naar bed gaat, kan ik dit flesje nog niet laten vallen. Deze heeft hij dan nog echt nodig. Als hij wakker wordt, begin van de avond, proberen we soms een avondprakje. Met de nadruk op soms, want zoals je kunt lezen komen we nog niet helemaal uit met de tijden. Het ligt dus een beetje aan het moment hoe laat Skyler wakker wordt. Hij is geen held met avondeten, maar worteltjes, pastinaak of potjes met pasta gaan er maar al te graag in. Voor het slapengaan krijgt Skyler dan nog lekker een volle fles melk.

DSC_1769

Tandjes
Schreef ik vorige maand nog dat er geen tand te bekennen was; nu is Skyler bezig met tand nummer drie. De eerste kreeg hij rechtsboven in zijn mond en de tweede is ook al goed door; onder in het midden. Ook linksboven zien we al iets zitten en het gaat niet lang meer duren voordat dat daadwerkelijk een zichtbare tand is. Terwijl hij van de eerste niet veel last leek te hebben, is dat toch veranderd bij de andere twee. Skyler heeft veel last van luieruitslag, heeft de ene doorlekkende luier na de andere en is gewoon niet helemaal in zijn hum. Ook de nachten zijn dus onrustiger en ook overdag wil hij wat meer aandacht. Ik hoop voor hem dat het even bij deze drie blijft en dat zijn mond dan tot rust kan komen. Want dat ze er allemaal achter elkaar uit komen werkt natuurlijk niet echt mee aan een goed humeur.

Kruipen en staan
De hele tijd als ik foto’s van een kruipende of staande Skyler post op Instagram krijg ik opmerkingen dat hij zo snel is. Maar of het nu snel, normaal of langzaam is; hij kan het! Haha. Hij kruipt ontzettend snel door het huis heen en trekt zich overal aan op. Vervolgens staat hij dan heel stoer met één hand los. Echt uit zichzelf staan lukt hem nog niet, maar dat gaat niet heel lang meer duren. En daarna komt natuurlijk het lopen… Maar daar wil ik nog niet aan denken. Voor nu heb ik dagelijks mijn work-out door achter hem aan te rennen en hem in de gaten te houden. Hij kan heel lief spelen met zijn speelgoed maar kruipen en aan spullen van mama of papa komen is natuurlijk veel interessanter. Skyler is op ontdekkingstocht en vindt het allemaal maar veel te leuk.

Brabbelen
Mamamamamamama. Jeej, hij zegt bijna mama! Zo te horen gaat dat zijn eerste echte woordje worden want het komt het meest in de buurt van een bestaand woord. Voor de rest heeft Skyler hele verhalen door lekker te brabbelen tegen zijn speelgoed, tegen mij op het verschoonkussen, in bad, in de wagen als we op pad zijn of tijdens het eten. Het maakt het een stuk gezelliger in huis en ik ben heel benieuwd wat hij ons uiteindelijk allemaal wil vertellen.

DSC_1767

Gezellig op pad
Het gelukkigst maak je Skyler door hem mee te nemen op pad. Hij kan dan heerlijk genieten in de wagen door om hem heen te kijken. Vogels, bomen die bewegen door de wind, auto’s. Hij vindt het allemaal maar al te interessant. Ook als hij onrustig is gaan we lekker een stuk wandelen of als hij niet wil slapen zet ik hem in de wagen en rij ik hem het balkon op. Skyler brabbelt dan wat, kijkt auto’s, zit te frunniken aan zijn aapje of doekje en valt binnen no time in slaap. Je kunt dus wel zeggen dat we heel vaak onderweg zijn. Ik lekker wandelen en mijn 10 000 stappen per dag halen en hij ultiem genieten.

Spelen
Mijn moeder kocht tijdens het WK een hamster-rammelaar van het WK en daar is Skyler echt dol op. Bovendien nam ze een keer een kattenbal met belletje mee waar hij continu achteraan kruipt, kocht Raymond een muziekding wat het hele huis rondrijdt en wat Skyler fantastisch vindt en is hij steeds druk in de weer met zijn gitaarspelende Bumba, fototoestel of blokkendoos. Kortom: alles wat geluid en herrie maakt is goed. Het lijkt af en toe een kermis in huis maar gelukkig kan ik me evengoed concentreren met veel geluid. Skyler lekker spelen en ik aan het werk. Soms zit hij nog in de box, maar liever speelt hij gewoon op de grond met alle troep om hem heen. Ik zal later nog even een artikel schrijven over Skylers favoriete speelgoed. Daarnaast vindt Skyler het superleuk om met de bal over te rollen, om een boekje te lezen of om te luisteren terwijl ik een liedje zing. Hij kan zo aandachtig luisteren en naar je mond kijken. Prachtig om te zien. Zelfs als super valszingende moeder ben je een held in zijn ogen.

Kinderopvang
Als laatste wil ik afsluiten met een stukje over de kinderopvang waar ik eerder over vertelde. Het was de bedoeling dat ik op zoek zou gaan naar een verblijf voor Skyler voor één of twee dagen maar dat is tijdelijk op hold gegaan. Ons huis staat namelijk te koop en in een week tijd hadden we drie keer een kijker. Drie keer dezelfde, om precies te zijn. Vandaar dat ik dat even wilde afwachten want als het eenmaal verkocht zou zijn, zouden we er snel uit moeten. Ik wil Skyler niet continu op een ander verblijf zetten. Helaas is het op niks uitgelopen en is de keuze op een andere woning gevallen, maar voor ons betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat we hier nog wel even zitten. Het project kinderdagverblijf pak ik dus weer op.

Voor zover weer de maandelijkse update. Weer wat mooie veranderingen, wat hectische tijden en nog steeds slapeloze nachten. Maar wat is het ook genieten om je eigen kindje zo te zien ontwikkelen en te zien groeien. Negen maanden alweer. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: time flies!

Bedankt dat jullie me al die maanden al trouw iedere dag volgen. Ten opzichte van vorig jaar juli zijn de bezoekersaantallen verdubbeld en ik ben daar zo ontzettend blij mee. Thanks voor alle support! X

DSC_1774

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 Reacties

 1. 6 augustus 2014 / 11:45

  Ah wat leuk om een update te lezen van hoe het nu met Skyler gaat. 9 maanden wat een mijlpaal he! Van een baby die alleen maar ligt, slaapt, eet naar een kindje dat rondkruipt, brabbelt, wilt ontdekken, tandjes krijgt en nog veel meer. Ik vind het echt genieten met Lana, heerlijk naar buiten, samen wandelen of fietsen. Het wordt steeds gezelliger in huis. Skyler is echt om op te eten op die foto’s!

 2. 6 augustus 2014 / 12:11

  Wat een super mooie foto’s! Zijn haartjes zitten zo stoer.
  Leuk om deze update te lezen, heerlijk is dat gebrabbel in huis he?! Ik vraag me zo vaak af wat mijn zoontje probeert te vertellen 🙂
  Die doorlekkende luiers hebben wij ook een week of 2 gehad tijdens het doorkomen van tandjes. Bijna 3 andere outfits gingen erdoorheen op een dag!!

 3. 6 augustus 2014 / 12:19

  Zo schattig die tandjes! Al kan ik me voorstellen dat t voor hem vooral niks leuks aan is.. Zielig is dat altijd! En alweer 9 maanden, schiet op!

 4. Renee
  6 augustus 2014 / 12:25

  Geweldige foto’s. Een heerlijk binkie is het! En wonderbaarlijk dat hij niet gevloerd is ’s avond met al die drukke acties van hem. Zag gister een filmpje van hem op instagram en hij gaat echt als een malle door het huis heen, haha.

 5. 6 augustus 2014 / 12:25

  Hij wordt zo’n grote jongen alweer. Ik heb met je te doen wat het slapen betreft. Soms kan het zo frustrerend zijn. Ons dochtertje is ook nooit een slaper geweest 😛

 6. 6 augustus 2014 / 13:05

  Wauww wat gaat de tijd snel zeg! En wat is die al groot <3

 7. 6 augustus 2014 / 13:39

  Jeetje, de tijd gaat echt snel! Het wordt al een heel mannetje. Balen van dat slapen, kan me voorstellen dat dat soms best lastig is. Vind het knap hoe jullier ermee omgaan.

 8. 6 augustus 2014 / 13:49

  Wat heeft hij toch een lief koppie! Snap dat het door die fles ’s nachts een beetje zoeken is naar een goed eetschema. Ik vond het ook maar lastig, had het idee dat alles zo dicht op elkaar kwam. Ach ja, alles met de tijd hè! Leuk dat hij als een razende door het huis kruipt, het is een heerlijk nieuwsgierig mannetje volgens mij!

 9. 6 augustus 2014 / 14:07

  Wat een grote knul is hij alweer. En wat vervelend van die tandjes. Hopelijk heeft hij er snel minder last van!

 10. Angela
  6 augustus 2014 / 15:38

  Wat een leuk stukje en wat een ontwikkelingen, prachtig om te zien!
  Hier ook tandenleed, vooral de boventandjes, zo zielig
  Lekker genieten meis en op naar Skylers eerste verjaardag!

 11. 6 augustus 2014 / 16:42

  Leuke update! Jammer van het slapen. Hier slaapt dochterlief van bijna 2 jaar ook nog steeds heel wisselend.Soms slaapt ze door en soms moeten we er een paar keer op een nacht uit. Het is wel een heel druk meisje wat ’s avonds en ’s nachts veel in haar slaap verwerkt. Sinds we het geaccepteerd hebben gaat het eigenlijk veel beter. Ze heeft nu een periode waarin ’s avonds naar bed gaan zorgt voor een krijsuurtje. Volgens mij hoort dit ook bij de leeftijd.

  • Shirley
   Auteur
   6 augustus 2014 / 17:19

   Ik denk dat het ook grotendeels komt omdat Skyler zo druk is overdag, en dat dat ’s avonds en ’s nachts allemaal verwerkt wordt in dat koppie. Konden we maar even kijken in hun hoofd, hè? 😉

 12. 6 augustus 2014 / 19:56

  Misschien een overbodige tip, maar je zou nog kunnen proberen om zijn ochtend pap te vervroegen. Maak er half 8 of 8 uur van bijvoorbeeld. Zo is Skyler eerder moe, slaapt ie in de ochtend eerder en dan dus ook eind van de dag eerder en zo kan je ook zijn laatste flesje nog weer wat vervroegen 🙂

  • Shirley
   Auteur
   6 augustus 2014 / 21:45

   Ja, dat zou nog wel een optie kunnen zijn. Thanks!

 13. Joy
  6 augustus 2014 / 20:38

  Wat gaat het toch snel he. Mijn jongste is een week ouder als skyler en is ook druk de wereld aan het verkennen. Sinds 3 weken kan ze staan en aan 2 handen lopen. Inmiddels 1 tandje door. Mijn dochter eet ook brood tussen de middag en na haar avond eten krijgt ze een soepstengel om het kauwen te stimuleren, merk dat ze die zachte prut echt zat is. Ze krijgt sochtends een fles en 1 om 7 uur voor het slapen, klokslag 7 uur de volgende ochtend weer wakker. Vind het wel lastig dat ze nu zo “druk” is, ze wil geen minuut meer in de box, en heb er ook nog 1 van 4 rond rennen dus dat is best passen en meten. Snap nu ieder geval wel waarom mijn ouders gekozen hebben voor een groter leeftijdsverschil tussen mij en mijn broer, haha.

 14. Thea
  6 augustus 2014 / 20:41

  Hoi Shirley, hier een berichtje van een ‘lezer-zonder-comment’ 😉
  Ik ben zelf een jonge moeder van 25 met twee kindjes van 4,5 en 2,5 jaar, en hoewel ik altijd goede slaap kinderen en gehad, wilde ik je toch een advies geven(ben je daarvan gediend? Voel je niet aangevallen hoor meis, ik wil alleen meedenken!)
  Rond de negen maanden hield ik altijd hetvolgende schemaatje aan;
  8u flesje melk/pap of een boterham in een bakje zoder korstjes en daar een gedeelte van de melkfles overheen gieten! Vinden kids vaak heerlijk zo’n ‘natte’ boterham.
  Dan lekker in de box spelen oid, en als ze het zat worden, een poosje op de grond, als ze dat dan zat worden, zette ik ze een poosje in de kinderstoel, en dan gaf ik ze een fruithapje, ondertussen een filmpje op de ipad ofzo, even een speentje in, twintig minuutjes bijtanken, en dan lekker een wandeling maken, of een boodschapje doen…
  Dan rond 12-12.30 een broodje eten, het helpt wel, heb ik bij mijn kideren gemerkt, als je zelf ook heel smakelijk gaat zitten eten! Hihi! Evt kan je het in het begin ook zo met die melk erover doen! Hierna nog een flesje voor het slapen gaan…
  Daarna leg je dat mannetje heerlijk op bed, dan istie wrs hondsmoe! (Ondat je zegt dat hij normaal einde van de ochtend nog slaapt en nu dan niet…!)
  Dan wacht je tot hij wakker wordt, uur of drie? Zoudie dat redden, 1,5-2u mag hij dan best slapen voor zn leeftijd! Dan een koekje en was diksap oid, of evt weer wat fruit, dan nog spelen in de box, op de grond, of lekker wandelen! (De 10.000 stappen moeten tenslotte ook gehaald worden :-P) en dan rond een uur of half zes zes uur een prakje, gewoon lekker met jullie mee laten eten! Heel veel kan in de vriezer! Of lekker voorkoken wat hij lekker vind, en dat in zo’n ijsblokjes ding in de vriezer doen, je begint met drie blokjes per x bijvoorbeeld, en als hij het lekker vind wordt het vanzelf meer…
  Hierna zette ik de kids altijd lekker in bad, half uurtje spelen, lekkere zwitsal ‘goede nacht’ in het badje doen, en heerlijk relax en zen worden!
  Dan lekker kroelen, pyamaatje aan, heerlijk zingen, nog een flesje en lekker naar bedje toe!
  🙂
  Nou het is een heel verhaal geworden, maar hopelijk heb je er iets aan!!
  En over die nacht voedingen… Heb je weleens geprobeerd water te geven? Mijn zus maakte ook altijd een papfles(haha) en toen op het consultatiebureau, zei de arts een x; probeer eens water! Nou mn nichtje werdt woest in eerste instantie!! Later nog een x proberen, mn zusje weer water gegeven, en de volgende nacht nog een x proberen… Maar daarna nooit meer gehuild ’s nachts! Het werkt uiteraard niet bij iedereen, en misschien heb je het al eens geprobeerd, maar het schoot me net te binnen, en dacht, zal het toch eens zeggen! 🙂

  Nou veel succes ermee, en geniet vooral van dat knappe kereltje van je!
  Liefs,
  Thea

  • Shirley
   Auteur
   6 augustus 2014 / 21:43

   Het is niet zo makkelijk als jij denkt, haha. I wish. ‘Dat mag hij wel slapen met deze leeftijd’. Ja, maar is dus niet bij iedereen zo. Om 11 stort hij echt in. Vanmorgen zelfs in de kinderstoel 😉 thanks voor je advies, maar hier gaat het gewoon even niet zoals het ‘standaard’ schema 🙂 Water, sap of steeds wat minder melk helpt helaas niet. Maar vind het wel even goed zo hoor, het gaat allemaal een stuk beter dan de eerste maanden qua ritme.

   • Thea
    6 augustus 2014 / 22:12

    Nogmaals, het was niet als kritiek bedoelt… Nu slaapt hij ’s ochtends een uurtje en ’s middags ook dus als je dat in 1 zou doen in een middagdutje is 1,5-2u niet overdreven van mij gedacht toch….
    Ik probeer mee te denken, het is geen ‘normaal’ schema voor zover ik weet! Gewoon vooral naar je kindje kijken, maar dat doe je zoieso wel!

    Groetjes!!

 15. 6 augustus 2014 / 20:54

  Dit vind ik leuk om te lezen! Wat is het het toch een leuk kind om naar te kijken, en natuurlijk vast ook om in huis te hebben!

 16. 6 augustus 2014 / 21:18

  Leuk die updates, Skyler is een prachtig mannetje!

 17. Stien
  6 augustus 2014 / 23:33

  Fijn om te lezen! En wat een prachtmannetje is die Skyler toch! Het zal vast beter en beter gaan met slapen en jullie ritme, in kleine stapes vooruit maar je komt er wel…want qua ontwikkeling gaat het blijkbaar heel erg goed dus dat is super 🙂

 18. Nadia
  7 augustus 2014 / 21:30

  Leuk, elke maand die updates. 🙂 Leuk voor jezelf ook, om later na te lezen (sowieso is de hele site natuurlijk een leuk aandenken, een soort baby-album :D).
  Jammer dat het met het huis niets geworden is, wel spannend/leuk dat Skyler nu waarschijnlijk toch naar de opvang gaat.
  En ahh, die foto’s zijn weer om op te vreten.

 19. Diana
  7 augustus 2014 / 22:51

  Hoi Shirley,

  ik wil je een tip geven wat betreft doorkomende tandjes. Dat was bij mijn zoon ook altijd een rot periode qua slapen. Ik heb alles geprobeerd en kreeg toen als tip om Gengigel te proberen. Nou echt een feest gewoon. Bij het naar bed gaan smeerde ik het op en als ie s nachts wakker werd ook. Ik vond het erg goed helpen. T stinkt alleen wel als een malle.
  http://www.bol.com/nl/p/gengigel-baby-mondgel-15-ml-tandpasta/9200000005168493/

  Je zult misschien wel gek worden van alle goedbedoelde afviezen maar ik wilde het toch graag tegen je zeggen.

  En wat een plaatje is Skyler zeg! Die bovenste foto met zn tandje <3

 20. 18 augustus 2014 / 13:31

  Fijn dat Skyler het zo goed doet! Het slapen gaat ook steeds beter en alle kleine stapjes zijn vooruitgang, toch?
  Wat een leuke foto’s trouwens ook van jullie mannetje 🙂
  Jammer dat de kopers toch voor het andere huis zijn gegaan 🙁 Hopelijk wordt jullie huis binnenkort toch verkocht!

Secured By miniOrange