Als ik aan Maddox denk, denk ik aan een klein ventje dat nog steeds mijn baby is. Maar niets is minder waar. Maddox wordt over drie maanden alweer drie (!) jaar en dat betekent dat we eerdaags aan de zindelijkheidstraining gaan beginnen. Bij Skyler ging dat zeker niet van harte; hij was bijna vier toen ‘ie zonder luier kon en ’s nachts ging ‘ie uit toen hij vijf was. We zijn er ook niet zo heel fanatiek mee bezig geweest en lieten het vooral aan Skyler afhangen. We volgden hem en dat ging prima, maar ik hoop ergens dat Maddox het iets eerder onder de knie heeft. Niet pushen, maar wel een beetje sturen. Toch ligt het ook wel een beetje aan het kind; ik ken een jongetje van drie dat zowel overdag als ’s nachts zindelijk is en ik ken een jongetje van drie die nog helemaal niet zonder luier kan. Mijn nummer 1 tip blijft dan ook altijd; kijk naar het kind. Kijk naar wat hij of zij nodig heeft, hoe hij of zij zich voelt rondom dit thema. Pushen is sowieso geen optie en ieder kind volgt zijn/haar eigen tempo.
Op zijn beloop
Bij Skyler lieten we het dus vooral op zijn beloop. Af en toe deden we de luier wel uit, maar we merkten aan alles dat hij er onzeker van werd. Hij is in die tijd een paar keer zonder luier geweest en een week later moest en zou de luier weer om. We kenden ook veel problemen met de ontlasting en dus hebben we het op een heel laag tempo aangepakt. Uiteindelijk kwam het allemaal goed, was hij zindelijk voordat ‘ie naar school moest en zijn er nu voor ’s nachts ook geen luiers meer nodig. Bij Maddox weet ik het momenteel nog niet.
Nog geen interesse
Maddox gaat af en toe op het kinderdagverblijf naar het toilet, maar dat is vooral omdat andere kinderen dat ook doen en hij het interessant vindt. Van plassen is geen sprake. Als hij in zijn blootje staat omdat hij in bad gaat kan hij het ook nog zo laten lopen zonder aan te geven dat ‘ie naar de wc moet. Als hij gepoept heeft vertelt hij dat ook niet en thuis wil hij nooit naar het toilet. Behalve als mama moet, dan moet er uiteraard naast gestaan worden. Ik vind dit toch wel dingen waarbij ik denk ‘nog heel even niet’. Zindelijkheidstraining is voor hem nog een ver van zijn bed-show. Ik vind de zomer altijd een perfect seizoen om hiermee aan de slag te gaan, omdat ze dan ook lekker in hun blootje of alleen in een broekje rond lopen. Maddox wordt eind april drie en in de zomer hoop ik op lekker veel mooie dagen zodat we met zindelijk worden kunnen gaan starten. Niet pushen, maar wel sturen. Misschien gaat hij eerder aangeven dat ‘ie wil plassen op de wc en dat is natuurlijk helemaal prima. Dan grijpen we dat met beide handen aan. Misschien is ‘ie er van de zomer nog helemaal niet mee bezig, dan moeten we het nog wat weekjes uitstellen. Echter, ik denk dat het van de zomer wel goed komt.
Mijn tips
Er is een aantal dingen die bij Skyler hebben geholpen met zindelijk worden en die we bij Maddox ook zeker weer gaan doorvoeren;
1. Potje in de woonkamer. Zolang het zichtbaar bleef, wist Skyler het potje te vinden. Hij kreeg zo steeds een reminder van ‘o ja, ik heb geen luier om en kan daar op plassen’. Naast het potje hadden we een opstapje in het toilet staan. De juiste houding is erg belangrijk, helemaal als de kleintjes moeten poepen. Ontspannen zitten maakt het gewoon een stuk leuker. Ook kozen wij voor een toiletverkleiner. Die billetjes zijn zo klein, dat zo’n verkleiner voor hen goed werkt. Je kunt ook kijken naar doorspoelbare vochtige doekjes. Vooral na het poepen kan dit fijn zijn.
2. Wees vooral niet zo streng. Ongelukjes kunnen gebeuren en alles is zo weer gewassen. Beloon de goede momenten en laat de slechte dagen voor wat ze zijn. En misschien wordt het na een heel goede week weer zo’n drama dat de luier om gaat. It is fine!
3. Bij ons werkte een stickerkaart heel erg goed. Lekker stickers plakken na het plassen. En als de kaart vol was, gingen we op pad voor een cadeautje. Uiteindelijk was Skyler wel oud genoeg om het hem uit te leggen en omdat we het idee hadden dat Skyler de luier ook wel lekker makkelijk vond, koppelden we er een groot cadeau aan. Dat is uiteindelijk de doorbraak geweest. Tsjah, omkopen werkt nu eenmaal goed, haha.
4. Zorg dat je kind makkelijke kleding draagt. Een luierbroekje is natuurlijk handiger op het moment dat je met zindelijkheid gaat starten dan een normale luier. Je kunt ook kijken naar trainingsbroekjes van Zoocchini. Deze trainingsbroekjes hebben namelijk een dikke laag dubbelzijdig badstof tussen de lagen van katoen. Deze onzichtbare absorptielagen zorgen ervoor dat kleine ongelukjes, die vooral in het begin gebeuren, worden opgenomen. Zo lopen de kinderen niet meteen in een zeiknatte broek.
5. Boekjes! Over ieder thema is wel een keer iets geschreven en over zindelijk worden zijn talloze leuke boeken te vinden. Het werkt nu eenmaal; de kinderen weten wat hen staat te wachten en nemen een voorbeeld aan de hoofdpersoon. Zij plassen; hij of zij ook naar het toilet. Als je merkt dat je kind het spannend vindt, kun je er ook voor kiezen om een boekje op de wc voor te gaan lezen. Kan hij of zij rustig even ontspannen en dan komt het allemaal vanzelf wel.
6. Het duurt soms heel erg lang. Natuurlijk hoor je allemaal succesverhalen van kinderen die binnen drie dagen zindelijk zijn, zowel overdag als ’s nachts en natuurlijk kan dat heus wel. Er zijn echter ook kinderen die er veel moeite mee hebben. Dan zit er niets anders op dan een heel lange adem hebben en iedere dag weer enthousiast blijven over een plasje in de pot. Het is niet anders! Ook jouw kind wordt echt wel zindelijk. Voordat ze starten op de basisschool moeten ze overdag zindelijk zijn. Verwar dit niet met ook ’s nachts zindelijk moeten zijn; tot zeven jaar is er niks aan de hand en hoef je je absoluut geen zorgen te maken dat jouw kind nog een luier om moet. Er zijn prima luierbroekjes verkrijgbaar voor wat oudere kinderen en ook matrasbeschermers willen nog wel eens helpen. We merkten hier dat het vooral veel vertrouwen gaf. De luier bleef wekenlang droog maar ging ‘ie eens een nachtje uit, dan maakte Skyler zich veel te druk en plaste hij in zijn bed. Uiteindelijk zag hij keer op keer dat het ’s ochtends droog was en dat gaf hem genoeg vertrouwen. Op een dag stelde hij zelf voor om de luier uit te laten en sindsdien is alles goed gegaan.
Enthousiast en relaxt
Zoals je ziet sta ik er nogal relaxt in. Ik hou niet zo van het gepush en van de boodschap ‘mijn kind is nu twee of drie en moet toch echt zindelijk worden!’ We hebben hier in huis gemerkt dat het echt heel erg lastig kan zijn en als je er wel teveel druk op legt, het alleen maar averechts gaat werken. En geloof mij; midden in de nacht op de huisartsenpost belanden omdat je kind niet meer naar het toilet durft en verstopt zit, is geen pretje. Als ouder voel je je kind goed aan en merk je vanzelf of hij of zij met anderhalf, of misschien pas met 3.5 klaar is voor het toilet. Zolang jij rustig en enthousiast blijft, neem je je kind hierin vanzelf mee.
Ik ben benieuwd naar jullie verhalen; hoe staan jullie hier in?
Goed artikel! Hier in België moeten ze zindelijk zijn als ze naar school gaan (2,5).
Dat lukt bij de meeste kindjes ook wel, maar onze zoon was er dan ook Al vanaf iets na zn 2 jaar geïnteresseerd in. Potje in de keuken en leuke liedjes en dansjes doen als het gelukt was enz. Heel blij dus dat we overdag van de luiers af zijn.
Op naar nr 2
Auteur
Ja, dat blijf ik heel bijzonder vinden, haha. Maar dan moet je ook wel fanatieker aan de slag dan hier in Nederland. Ik maak me er nooit zo druk om en zie wel hoe het loopt, maar ben er dan ook niet mega actief mee bezig. Als ik dat wel zou zijn, zouden ze misschien eerder zindelijk zijn (geweest). 🙂
Ik woon ook in België. Mijn dochter is 2 en is totaal nog niet klaar om met zindelijkheidstraining te beginnen. Net als Maddox toont ze er nog geen interesse in en ook lichamelijk merk ik dat ze er nog niet klaar voor is. Maar gezien ze binnen een half jaar naar de kleuterschool moet en zindelijk moet zijn, geeft dit me wel wat stress. Ik ben ook eerder een mama die alles wil laten komen op zijn tijd en niets wil pushen, maar wij hebben dus geen keuze. Binnen x aantal maanden zal het dan toch moeten gebeuren.
Auteur
Dat vind ik echt best heftig en ik ben blij dat dat hier niet het geval is. Ik ben ook van mening dat pushen averechts werkt. Ik ben benieuwd naar je verhaal over een half jaar!
Bij onze oudste hebben we het een paar keer geprobeerd voor hij het zelf aangaf, maar dat werkte totaal niet bij hem. Met 3 jaar en 2 maanden gaf hij zelf aan dat hij zonder luier wilde en binnen 1 week was hij dag en nacht zindelijk. Bij de 2e hebben we het afgewacht en ook hij wilde met 3 jaar en 2 maanden zonder luier, binnen een paar dagen overdag zindelijk. Snachts nog een luier aan, hij is nu bijna 4, omdat hij heel vast slaapt en het echt niet merkt. Onze jongste is nu bijna 1.5 en zij wijst al heel vaak naar haar luier als ze plast en roept heel hard bah en luier na het poepen, ben benieuwd wanneer ze het gaat merken voor ze plast of poept.
Onze jongste dame wordt in november 4 en moet dan naar school. We zijn nu denk ik een maand bezig met zindelijk worden, en het gaat al de goede kant op. Op de opvang is ze zonder luier (daar zijn ze er veel mee bezig) en thuis draagt ze nog een luierbroekje. Maar de afgelopen week hebben we nog maar 2x een natte broek gehad, en in ons weekendje weg naar de Ardennen 2x gepoept in de broek. Dus ik vind het eigenlijk al wel heel goed gaan.
Laatst was ze zelfs na een hele nacht slapen nog droog!
hier moesten ze als ze naar de psz gingen zindelijk zijn! heb mij eigenlijk nooit echt aan de regels gehouden want een kind pushen tot zindelijk worden werkt niet maar ging redelijk vlot hierzo 😀
Wij wonen in België en hier gaan de kindjes op 2,5 jaar naar school. Als ze niet helemaal zindelijk zijn, geeft het niet, maar natuurlijk doe je als ouder wel een inspanning om ervoor te zorgen dat ze zo veel mogelijk zonder pamper kunnen. Anders is de juf heel de dag met pampers in de weer. Bij mijn dochter ging dit zonder problemen. Zij was zelfs op 21 maand al zindelijk overdag. Ze gaf dit zelf heel duidelijk aan, was vies van zichzelf als ze geplast had of kaka had gedaan (bij ons betekent poepen iets helemaal anders haha). Bij mijn zoontje een heel ander verhaal. Die moet nu in april naar de kleuterklas en wil helemaal niet op het potje! Soms zit hij er eens een seconde op maar zonder plasje of kakje…. al geprobeerd met stickers, maar zonder resultaat. Ik wil hem ook niet pushen, maar ik word toch wat ongerust. Ik ga denk ik in de vakantie een paar dagen zijn luier uitlaten. Denk dat dat de enige oplossing is…
HIer bij beide jongens afgewacht tot ze er zelf aan toe waren. Wel al potje in de kamer gezet vanaf dat ze 2 jaar waren en regelmatig gevraagd of ze op de wc wilden. Maar als ze niet wilden, dan niet. Waren periodes dat ze er dan heel regelmatig op zaten en dan weer weken/maanden wilden ze weer niet. Uiteindelijk gaven ze zelf aan dat ze geen luier meer om wilden en waren ze praktisch op wat ongelukjes na, gelijk zindelijk overdag. Een paar weken later ook ’s nachts. Ze waren allebei 3 jaar en 3 maanden toen ze zindelijk waren. Ik geloof dus echt in wachten totdat ze er zelf aan toe zijn. Succes!
Onze oudste begon met zindelijk worden rond 3,5jr. Op de meest niet voor de hand liggende plek: het Ronald McDonald huis. Ook hielp het wel dat zijn vriendjes op kdv zindelijk waren. Zo is het eigenlijk vanzelf gegaan. Alleen ’s nachts nog niet, maar hij is nog geen 4, dus ik vind het prima.
Onze oudste zoon was bijna 4 toen hij zindelijk was. Hij vond het vooral spannend om naar de wc te gaan, en nog steeds gaat hij op school niet. Hij houdt het dan gewoon op. Onze jongste zoon is net 3 en al zindelijk, gaat wel alleen op de pot en durft niet naar de wc. Op de peuterspeelzaal houdt hij het ook op. Wel heel vervelend voor hem, maar hij wil ook geen luier om. Misschien heb je ook nog tips om hiermee om te gaan? Bij de oudste hebben we toch wel wat gepusht omdat de kleuterklas eraan zat te komen, en hij heeft soms letterlijk en figuurlijk een duwtje nodig om erachter te komen dat hij iets allang kan/leuk vindt. Merk dat we het bij de jongste op z’n beloop hebben gelaten en dat het ook zo wel goed komt!
Auteur
Misschien dat de juf een reminder kan instellen om hem even te laten plassen? Of gewoon blijven uitleggen waarom hij moet gaan en zijn tempo afwachten. Dwingen heeft totaal geen zin. Skyler wilde nooit poepen op school en nog steeds houdt hij dat vaak op als we ergens zijn. In het begin zorgde dat voor veel vieze broeken en daar hebben we vaak met hem over gesproken. Inmiddels zijn we wat jaren verder en gaat het heel erg goed. Op een gegeven moment hebben ze ook een beetje hun vaste toiletmomenten voor de ontlasting en dat is hier nu vaak ’s avonds waardoor hij op school niet meer hoeft.
Ik heb bij de oudste gewacht totdat die zelf aan gaf geen luier meer om te willen (met poepen toen nog wel omdat zijn ontlasting moeizaam ging) maar op een gegeven moment was dat niet meer nodig en ben bijna een jaar bezig geweest om hem ’s nachts zindelijk te krijgen. Ik denk dat ik het bij de jongste ook zo doe gewoon wachten totdat die het zelf aangeeft hij is in december 2 geworden