(~215 B)




Een eerste mobieltje voor jouw kind (voor Skyler?!)

Een eerste mobieltje voor jouw kind (voor Skyler?!)

Het moment herinner ik me nog goed. Ik startte in de brugklas en mijn vader kwam met een oude Nokia telefoon de trap af gelopen. De telefoon had de vorm van een banaan met een uitschuifbaar gedeelte waar de toetsen onder zaten. Het werd mijn eerste mobieltje, inclusief een prepaid kaartje waar ik zuinig mee moest zijn. Mijn ouders vonden het prettig dat ik bereikbaar was en zelf contact kon zoeken nu ik naar de ‘grote’ school ging. Ik kon sms’en, bellen en natuurlijk Snake spelen, wat toentertijd iedereen deed tijdens de pauzes. En in de klas, maar dat even terzijde. Ik was méga trots op mijn telefoon. Niet veel later kreeg ik een abonnement op de Fancy waar ik een Motorola telefoon bij kreeg. Sindsdien ben ik nooit zonder telefoon geweest. Ik mocht af en toe mijn prepaid kaartje opwaarderen en kon dan weer lekker vaak sms’en. Bellen deed ik eigenlijk nooit. In dat opzicht is er eigenlijk niks veranderd. Maar man man, wat is de tijd de afgelopen jaren op dit gebied anders geworden.

mommyhood

Momenteel ben ik 30 jaar, heb ik heel wat telefoons versleten, heb ik al een telefoonabonnement sinds mijn 16e en zijn de telefoons zo anders, dat ik er nu meer op zit voor de internetmogelijkheden en om foto’s mee te maken dan om er daadwerkelijk mee te bellen. Snake is verleden tijd (oohh Snake!), sms’en doen we tegenwoordig ook niet zo veel meer en als je nu op je 12e nog geen mobiele telefoon hebt hoor je er simpelweg niet meer bij. Maar liefst 94% bezit op dat moment al een telefoon.

Ik zie zo vaak jongere kinderen hier in de straat met een smartphone. En ja, ik besef me heel goed dat tijden veranderen en dat kinderen steeds eerder een mobiele telefoon krijgen. Maar wanneer is dat eigenlijk? En hoe pak je dat aan? Ik schreef samen met KPN dit artikel.

Ik schrok eerlijk gezegd wel een beetje van de cijfers; vorig jaar kregen 441 4-jarigen (?!) een mobieltje, blijkt uit cijfers van het CBS. 933 kinderen kregen een mobiele telefoon op hun vijfde, 2588 op hun zesde. Dat zou betekenen dat Skyler nu met een telefoon op zak zou lopen. Heel eerlijk? Ik vind het bizar. Ik vind het absoluut niet nodig dat mijn kind nu al een telefoon heeft. Hoezo? Waarom? Hij zit in groep 1! Mama staat altijd op het schoolplein te wachten en mocht er een playdate zijn, dan is er altijd wel een ouder bij. Waarom zou hij bereikbaar moeten zijn? Ik verwacht ook zeker niet dat hij het krijgt als hij vijf, zes, zeven is. Ik heb alleen geen idee wanneer wel. En hoe je dat dan het beste kunt aanpakken.

Waar ga je de telefoon voor gebruiken?

Een belangrijke reden voor de aanschaf van de eerste mobiele telefoon voor ouders is het bereiken van de kinderen. Even bellen om te vertellen dat je veilig bent aangekomen is natuurlijk ook een fijn idee. De telefoon wordt in de praktijk echter ook voor andere zaken gebruikt, daarom is het handig om alvast na te denken waar het toestel voor wordt gebruikt. Als je weet waar het toestel voor gebruikt gaat worden, dan maakt dat de zoektocht naar het juiste toestel, een stuk makkelijker.

Welk toestel kies je?

Het nadenken waarvoor een mobiele telefoon wordt gebruikt, helpt ook bij de toestelkeuze. Wil je kind naast bereikbaar zijn ook graag foto’s maken, dan is een goede camera wel fijn. Is internet onderweg een handige optie, dan valt de keuze al snel op een smartphone. Kies je ervoor om een nieuwe telefoon aan te schaffen, of is de oude telefoon van een van de ouders wellicht nog een optie? Er zijn écht nog telefoons verkrijgbaar die alleen kunnen bellen en sms’en. Prettig! Ik vind het eigenlijk voor een kleiner kind niet nodig dat hij of zij veel meer kan dan bellen, een berichtje sturen en vooruit, een fotootje maken. Ben ik dan echt zo van de oude stempel? Hoort mijn kind er niet meer bij als hij tien is en geen smartphone bezit? Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van de komende jaren op dit gebied. En hoe jullie erover denken!

Sim Only abonnement of prepaid

Naast de toestelkeuze, moet er ook gekozen worden tussen een prepaid SIM-kaart, een SIM-only-abonnement of een abonnement inclusief toestel.

Een prepaid SIM-kaart moet je telkens handmatig opladen, maar hierdoor houd je wel de kosten goed in de hand. Veel ouders vinden dit handig, omdat je kind meteen leert om te gaan met geld. Met een SIM-only-abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, hiermee kan je internetten en bellen, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet wel zelf voor het telefoontoestel zorgen. Tenslotte kun je kiezen voor een abonnement, afhankelijk van het telefoontoestel betaal je het toestel in 1 keer of per maand.

Wifi vs. 4G

Tegenwoordig kun je bijna overal buitenshuis met je mobiele telefoon internetten. Mocht je kind dit nog niet nodig hebben, dan kun je kiezen voor een abonnementsvorm waarbij je alleen kan bellen en sms’en. Uiteraard kan je zoon of dochter wel gebruik maken van WiFi om te internetten. Dat lijkt me echt de meest fijne optie voor de iets jongere kinderen. Bellen en sms’en voor buitenshuis en als je wil internetten, doe je dat maar binnen waar je WiFi hebt. Zo hou je ook de kosten een beetje in de hand. Natuurlijk wordt het een ander verhaal als Skyler iets ouder is en bijvoorbeeld naar de brugklas gaat. Maar goed, ik blijf het sowieso een vreemd idee vinden dat hij op de basisschool al met een telefoon gaat lopen, haha.

Maak duidelijke afspraken

Misschien is dit niet het leukste onderdeel, maar toch erg belangrijk. Welke afspraken maak je met je kind over zijn mobiele telefoongebruik? Mag de mobiele telefoon aan tafel? Moet het toestel uit na een bepaalde tijd? En hoe zorg je dat het de kosten binnen de perken blijven? Op de website Kind-Mobiel staan een aantal bruikbare tips, van toestelkeuze tot afspraken en het monitoren van belgedrag. Kijk ook eens op Mijn Kind Online om inspiratie op te doen en achtergrondinformatie te lezen.

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?

Met bovenstaande tips hopen KPN en ik jullie beetje op weg te helpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen. Een wereld waar ik hopelijk (!) voorlopig nog niet in kom. KPN geeft ook veel tips rondom kinderen en mobiele telefoons. Deze tips zijn te vinden op KPN Beleef. Heb jij nog tips? Hebben jouw kinderen al een mobieltje? Hoe oud was je zelf toen je je eerste telefoon kreeg? En hoe heb je het voor ogen met jouw kind?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

  1. 19 december 2017 / 09:40

    hier waren de meiden 4 en 5 jaar toen ze hun eerste mobieltje kregen!! een prepaid, en het was alleen voor nood of als wij hun wilden bereiken. het is eigenlijk van de zotte maar ja je moet met de tijd mee gaan he 😀 een kennis van mij haar dochtertje is nu 4 en heeft gewoon een iphone 6 met abbo….tja
    het is niet een must vind ik maar ik vind het wel fijn en belangrijk en zeker in mijn situatie dat mijn kids bereikbaar zijn 😉

  2. Jessica
    19 december 2017 / 09:44

    Toen mijn oudste zoon 12 werd kreeg hij zijn eerste gsm een oud model om te zien hoe hij ermee omging en als dat lukte kreeg hij een jaartje later een smartphone.
    Wij hebben bewust gekozen voor een prepaid simkaart om voor geen verrassingen te komen te staan qua facturatie want ja al meermaals voorgehad dat we ons lieten ompraten en uiteindelijk bel je sneller dan een sms te sturen want is makkelijker en voor je het weet zit je boven je maandelijks abonnementskosten dus nee geen verrassingen hier meer waarvan je achterover valt !
    Het word elke maand herladen je krijgt dan gratis onbeperkt sms tegoed en gratis surfvolume.
    Hij is nu 17 en is ondertussen aan zijn 3de Smartphone toe maar dat is een verjaardagsidee !
    In het basisonderwijs is het absurt om met een mobieltje rond te lopen !
    Kinderen in het middelbaar die dan toch meer zelfstandiger zijn en vaker verder van huis enz is dan weer een must want niks zo erg dat je niet bereikbaar bent of stel je hebt iets voor …

  3. Mirte
    19 december 2017 / 10:35

    Denk dat ik zelf het moment dat mijn kinderen zelfstandig naar een school toe gaan zou aanhouden. Of dat nu nog op de basisschool is of de middelbare school, dat weet ik nog niet, maar vanaf dat moment vind ik het wel een prettig idee dat ze mij of hun vader kunnen bereiken als er onderweg iets is of als ze ergens anders naartoe gaan uit school.

  4. Carolien
    19 december 2017 / 15:40

    Ik vind het echt bizar dat zulke jonge kinderen al een eigen telefoon hebben. Ik zag het in mijn werk als leerkracht ook. Kind werd 5 en kreeg een smartphone ‘om spelletjes op te doen’. Kind in groep 3 papas oude iphone om te kunnen appen. Belachelijk vind ik het. In groep 7/8 vind ik t wel oké gezien bijna al die kids er eentje hebben en veel dingen ook via de app besproken worden zoals samen fietsen of wanneer er getraind wordt voor schoolvoetbal etc. Ik ging op mn 11e naar de brugklas en kreeg er toen 1. Die 2 jaar nu dat t eerder is vind ik wel prima. Dat is niet meer tegen te houden maar tot groep 6 vind ik t echt onzin

  5. Roos
    19 december 2017 / 20:06

    Interessant om over te lezen! Hier is het voorlopig nog niet aan de orde met 22 maanden, maar ik ben er wel al over aan het nadenken. Belangrijker dan de leeftijd vind ik namelijk het doel. Ik kan mij namelijk wel Voorstellen dat ik mijn kind wat eerder dan gebruikelijk een telefoontje zou geven waarmee je kunt bellen (De Nokia’s komen weer teruhuuugg) en That’s it als ze bijvoorbeeld met een vriendje mee gaan spelen of door een andere ouder naar school worden gebracht. Er zijn namelijk tegenwoordig steeds minder huishoudens met een huistelefoon en het lijkt mij wel fijn mijn kind ditect te kennen bereiken en andersom zonder te hoeven terugvallen op de telefoon van een volwassene. En ja met je tijd meegaan is een argument waar ik within reason ook wel gevoelig voor ben. Het brengt alleen wel ook verantwoordelijkheid voor jezelf als ouder, namelijk een kind leren er goed en gedoseerd mee om te gaan.

Secured By miniOrange