Regelmatig wordt mij gevraagd wat nu écht leuke boeken zijn voor zwangere vrouwen of newborn moms. Ik kan jullie vertellen dat ik er al aardig wat verslonden heb en dat de één me wat meer aanspreekt dan de ander. Het is voor mij echt een gevoelsdingetje. Hoe zijn bepaalde teksten geschreven? Is het heel erg wetenschappelijk of juist persoonlijk? Is het droog geschreven of zit er flink wat humor in? Ik hou van een sarcastische toon en vind het fijn als mensen zichzelf niet al te serieus nemen. Daar kies ik dan ook vaak mijn boeken op uit. Hieronder deel ik negen tips met jullie. Een paar heb ik al eens los behandeld, maar er staan ook een aantal nieuwe titels tussen. En ja, ook voor de vaders!
Van achter het behang tot over je oren
Sarcastisch schrijven en ook weten wanneer je serieus moet zijn. De minder mooie dingen van het moeder delen maar ook de allermooiste momenten opschrijven. Het is de schrijvers van ‘Van achter het behang tot over je oren’ gelukt om een heel mooi en herkenbaar boek over het moederschap te schrijven. In dit boek worden leuke columns gedeeld, vind je een stukje theorie om je voor te bereiden op wat komen gaat, lees je tips en ervaringen en vertellen de schrijfsters op een leuke manier hoe je net wat relaxter in het leven kunt staan. Want dat is eigenlijk de boodschap van het hele verhaal: doe relax. Dan komt het allemaal wel weer goed. Lees mijn complete review hier.
Verkrijgbaar voor 17,50
De Melkfabriek
Tijdens de Negenmaandenbeurs kocht ik dit boek. Borstvoeding is bij mij niet gelukt en dat vond ik helemaal niet erg, maar toch wilde ik dit boek eens lezen. Vooral vanwege de ondertitel: Waarom borstvoeding te gek is (en je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt). Nu voelde ik me alles behalve schuldig en ging ik gewoon go with the flow, maar er zijn genoeg moeders die daar anders over denken en er ontiegelijk van balen als ze de handdoek in de ring moeten gooien.
Dit boek staat vol met praktische tips voor de borstvoedende moeders, maar is voornamelijk voorzien van leuke verhalen. Verhalen die een kersverse moeder absoluut zou kunnen waarderen. Want ja, borstvoeding is een struggle, maar ook zeker iets heel moois. Ik vind het vooral fijn dat alles heel luchtig en grappig is gehouden. En dat het totaal geen steek onder water geeft naar de ‘kunstvoedende’ moeders. Want wat nou kunstvoeding? Poedermelk is ook echte voeding. Hoe verloopt borstvoeding in de kraamweek? Hoe moet je daarna verder? En in het openbaar, laat je dan alles zien of ga je je verstoppen in een hoekje? Inclusief termenlijst waar we jeuk van krijgen. Ja, ook de schrijfster van het boek zelf.
Verkrijgbaar voor 19,99
Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt
Een ideaal boek voor de papa’s in spé maar ook zeker geniaal voor de vrouwen. Ik las hem in één klap uit toen ik met een bolle buik op de bank lag. Hier en daar een tikkeltje grof, maar daar hou ik wel van. Want de vrouwen staan dan wel in de spotlight tijdens een zwangerschap; de man kan ook wel wat aandacht gebruiken. Zijn leven staat op zijn kop!
Hoe moet de man nu precies omgaan met die stuiterende hormonen van de zwangere vrouw? Hoe herken je weeën eigenlijk en wat moet je in hemelsnaam doen? Indalen, strippen? What the hell? Kluun geeft alle antwoorden in dit boek. ‘De komende maanden zijn een horrorfilm en u bent de hoofdpersoon.’ Daarmee geeft hij zelf al de beste omschrijving voor zijn boek. Want mannen? Berg je maar met zo’n hormonaal monster in huis. Absoluut een tip om cadeau te doen aan vaders na de zwangerschapsaankondiging. Succes gegarandeerd.
Verkrijgbaar voor 10,-
How2Talk2Kids
Ik schreef al een artikel over de workshop die ik had, maar er is ook een boek op de markt over de methode How2Talk2Kids dat ik absoluut een aanrader vind. Heleen de Hartog haalde deze methode naar Nederland en schreef een verfrissend en vooral leuk en leerzaam boek over hoe je nu écht effectief kunt communiceren met je kinderen. We weten namelijk allemaal hoe we het beste moeten en kunnen communiceren met volwassenen maar vergeten dat weleens toe te passen op onze eigen kinderen.
How2talk2kids zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met de negatieve gevoelens van je kind, je grenzen kan stellen terwijl de relatie met je kind goed blijft, dat het kind verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn gedrag en dit zoveel positieve invloed heeft, dat jouw kind meer zelfvertrouwen krijgt en een positiever zelfbeeld ontwikkelt. Zoals je leest is dit vooral een boek voor de moeders die al eventjes meedraaien. Ik zou hem zelf adviseren aan moeders met kinderen vanaf een jaar of twee. Hoe vaak hebben we geen tijd om eens écht naar ons kindje te luisteren? Hoe vaak vinden we stiekem gewoon dat ze zich hartstikke aanstellen? Hoe vaak zeggen we ‘je doet gewoon wat ik zeg’, ‘je hebt niks te willen’, ‘dat kan helemaal niet’, ‘maak je niet zo druk’, of andere soortgelijke zinnen? Ik durf te wedden dat we ons er onbewust heel vaak schuldig aan maken. En waar wij volgens deze methode aan moeten denken: hoe communiceren wij naar een vriend in een zelfde soort situatie? Absoluut een eyeopener. Soms nog een beetje moeilijk om in de praktijk te brengen, maar ook moeders moeten leren af en toe. Het is echt iets waar vel consequenti en discipline bij komt kijken.
Verkrijgbaar voor 22,50
Buskruit met Muisjes
Dit boek ontving ik tijdens mijn zwangerschap en staat nog steeds hier in de kast. Buskruit met Muisjes is geschreven door drie vriendinnen, alle drie moeder, met de bedoeling om moeders door de laatste weken van de zwangerschap en de eerste onzekere maanden met de baby te helpen. Zoals de titel al doet vermoeden is het boek geschreven met een knipoog. De eerste paar bladzijdes zijn nog even gericht op de zwangerschap; het erkennen van de baby, de kraamzorg, de keuze voor een crèche, de babyuitzet en het kiezen van de naam. Daarna staat het boek in teken van de bevalling (pijnbestrijding, weeën, eerste signalen, etc), om vervolgens over te gaan naar de kern: na de bevalling. Eigenlijk staat alles er wel in wat je de eerste periode heel hard kunt gebruiken. Van tips en tricks tot persoonlijke verhalen.
Wel vind ik dat je dit boek echt met een knipoog moet lezen en je je er niet teveel aan vast moet houden. De voedings- en slaapschema’s zijn natuurlijk voor ieder kindje anders en ondanks dat het handleidingen zijn, kun je daar toch een beetje onzeker van worden. Al met al een leuk boek om in de kast te hebben staan en tijdens je zwangerschap en in de kraamweek door te lezen!
Verkrijgbaar voor 19,95.
Handboek voor vaders
Naast het boek van Kluun is dit denk ik het leukste boek voor vaders, geschreven door Beau van Erven Dorens. In hetzelfde straatje, maar net even iets uitgebreider. Het is wel echt typisch iets voor het mannelijke geslacht; lekker aangedikt en soms over the top. Vraagstukken als hoe hou ik gedurende de bevalling de onbekwame, naar rook stinkende coassistent uit de buurt van de vagina van mijn vrouw? Hoe reageer ik op een eerste tekening en wanneer mag ik ‘m eindelijk weggooien? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet moe en dik word, maar moe en mager? Hoe blijft seks leuk terwijl ik het al zo vaak met dezelfde vrouw heb gedaan? Alles wat de man schijnbaar bezighoudt wordt behandeld. Ja dus, echt mannentaal.
Je moet er van houden. Ik hou van een knipoog, maar kan soms de iets meer serieuze teksten tussendoor ook waarderen. Beau gaat vooral van het ene sarcastische stuk naar het andere. Typisch meneer van Erven Dorens. In deze praktische handleiding voor het houden van kinderen neemt Beau de beginnende vader aan de hand. Leuk geprobeerd, zeker een vermelding waard, maar op nummer 2 onder Kluun. Omdat ik Kluun nét even wat meer kan waarderen. Daarentegen is Beau weer lekker persoonlijk en is het boek voorzien van heel wat leuke foto’s.
Verkrijgbaar voor 12,50.
Luisteren naar kinderen
Ik ben altijd een beetje huiverig voor boeken die geschreven zijn door professors. Vaak is het (te) droge stof om er lekker doorheen te komen. Zoals je hierboven al kunt lezen hou ik vooral van boeken met een knipoog en die zijn echt niet te vinden in dit verhaal. Toch staat hij dit rijtje omdat ik denk dat veel ouders er iets aan kunnen hebben, vooral als je te maken hebt met wat oudere kinderen. In hetzelfde straatje als How2Talk2Kids; echt luisteren naar elkaar en een liefdevolle gezinssituatie creëeren. Klinkt zo voor de hand liggend maar is soms moeilijker dan gedacht.
Ouders moeten ‘de taal van de acceptatie’ spreken, aldus dokter Gordon (sorry, dat vind ik best grappig). Het boek draait geheel om het luisteren naar kinderen, de manier van antwoorden door ouders en methoden om deze vaardigheid te leren. Er staat ontzettend veel theorie beschreven maar alles wordt gelukkig afgewisseld met mooie en duidelijke voorbeelden. Mocht je iets meer willen leren over het moederschap en nét even wat lekkerder willen communiceren, dan kan deze op je lijstje. Let op: dus wel wetenschappelijk. Bloedserieus, deze man.
Verkrijgbaar voor 15,-
Het inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden
Eén van mijn favorieten uit deze lijst en laatst nog behandeld; het inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden van Tischa Neve. Ik herkende mezelf, leerde veel en ging een beetje anders naar dingen kijken. Ik voelde me één met haar en heb heel veel ideëen opgeschreven. Ik ben toch wel een sucker voor de sarcastische teksten en de knipoog en Tischa weet dit perfect af te wisselen met de wat meer serieuze verhalen. Een goede balans tussen grappig, eerlijk en leerzaam. Absoluut een musthave! Lees hier nog eens mijn review.
Verkrijgbaar voor 24,95.
Handboek voor de nieuwe vader
Op de Negenmaandenbeurs sprak ik twee vaders die een boek stonden te promoten. Zj waren zó enthousiast aan het vertellen, dat ik direct mijn pinpas pakte en het boek afrekende. Het gaat hier om het handboek voor de nieuwe vader: essentiele tips en trucs voor de mannen met de natte schouders. De schrijver is net vader geworden van een dochter, werkt als consultant en woont samen met zijn vriendin. Eerlijk? Heel vernieuwend is het eigenlijk niet zo na Kluun en Beau, maar vermakelijk wel. Vooral omdat het een dun boek is en het een leuk cadeautje voor een papa to be is.
Zoals de achterflap zegt: verwacht geen opbeurend verhaal over een roze wolk of gezever over je chakra en hoe je je baby linksom moet vasthouden terwijl je een boom knuffelt. Dit handboek staat vol met anekdotes, verhalen en praktische tips en is geschreven op basis van eigen ervaringen. Hoe kom je de kraamvisite door, hoe functioneer je met familie, hoe functioneer je als vader bij vrienden en wat zijn de do’s en don’ts in de kraamtijd? Eigenlijk gewoon een leuk, vermakelijk boekje en geschikt als cadeautje. Maar als je echt een uitgebreid boek voor een vader wil kopen, zou ik eerder gaan voor Kluun. Of voor Beau, als dat je meer aanspreekt.
Verkrijgbaar voor 15,-