Skyler is nooit echt een slaper geweest. We hebben geen periodes gekend dat hij om 19:00 uur al in bed lag en we kennen al helemaal niet die middagdutjes van drie uur. Ons kind heeft genoeg aan anderhalf uur tussen de middag – als hij al wil slapen- en ’s avonds was bedtijd rond 20:00 uur niet uitzonderlijk. Echter zijn daar nu wat verschuivingen gaande en ik vermoed (hoop…) dat het een fase is. Ik hoorde laatst namelijk ook al twee moeders over hetgeen waar ik het vandaag over ga hebben. Namelijk het feit dat de peuter niet voor 22:00 uur zijn ogen sluit. Of ik nu om 20:00 uur met hem naar boven ga of om 21:45 uur; Skyler slaapt pas rond tienen en dat is natuurlijk belachelijk. Aangezien dat ook de tijd is dat ikzelf vaak naar boven wil om aan de nacht te beginnen.
Over de nachten heb ik al behoorlijk veel geschreven. Die waren namelijk dramatisch te noemen de eerste twee jaar na Skylers geboorte. Echter heeft de visolie erg goed geholpen en konden we ook weer genieten van wat betere nachten (lees deel 1 en deel 2 voor meer informatie). Een echte doorslaper kan ik Skyler niet noemen maar hé, het was te handelen en we sliepen beter. Dat was het belangrijkste. Wel merkte ik dat de visolie, vlak voor onze vakantie naar Bali, niet meer het gewenste effect had. De nachten werden weer rommeliger. Ik pakte de visolie in voor onze reis naar Indonesië maar uiteindelijk is het daar niet uit de koffer gekomen. We wilden graag eens zien hoe het er zonder die capsules aan toe ging. En dat ging eigenlijk heel erg goed! De middagdutjes kwamen weer terug en ’s avonds sliep hij negen van de tien nachten door. Wel tussen ons in maar we sliepen. En aangezien we deze vakantie allemaal heel erg hard nodig hadden om tot rust te komen en vooral te slapen, vonden we het prima zo. We sliepen heerlijk, werden alle drie uitgerust waren en hadden een geweldige vakantie.
Bij thuiskomst besloot ik de visolie weer te geven voor een paar dagen achter elkaar -zo’n week of twee-, om er vervolgens weer te stoppen. Uiteindelijk zagen we geen verschil tussen de nachten dat Skyler het wel kreeg en de nachten dat hij het niet kreeg. Het ging eigenlijk wel goed. Nog steeds. Skyler slaapt goed, ik hoefde er ‘slechts’ gemiddeld twee keer uit en rond 05:00 uur wordt ‘ie dan wakker en komt hij nog tussen ons in slapen tot een uur of 07:30 uur. Of hij slaapt in zijn eigen bed tot 07:00 uur. Prima te doen, en dus hebben we de visolie voor mijn gevoel niet nodig. Wat wel heel erg veranderd is en waar wij ontzettend van balen is dat we nu wel goede nachten hebben, maar we de avonden compleet kwijt zijn.
Laat ik voorop stellen dat ik liever goede nachten heb dan goede avonden. Sinds we die slapeloze nachten gekend hebben weet ik hoe belangrijk doorslapen is. Hoe belangrijk die nachtrust is om overdag goed te kunnen functioneren. Als ik ervoor zou moeten tekenen, zou ik dus kiezen voor de situatie zoals hij nu is. En dat is dat Skyler dus niet voor 22:00 uur zijn ogen sluit en we de avond bezig zijn om hem in slaap te krijgen.
Het slapen tussen de middag was lang verleden tijd. Op maandag en dinsdag sliep Skyler tussen de middag op het kinderdagverblijf waar hij het volgens de leidsters echt nodig had, maar overdag thuis kwamen geen middagdutjes meer voor. Heel soms als we precies rond 13:00 uur in de auto zaten of ik bijvoorbeeld op vrijdag aan het wandelen was met mijn moeder en Skyler dus in de wagen gewiegd werd, maar van de zeven dagen sliep hij gemiddeld drie dagen overdag. Dat merkten we ook heel erg aan de avonden. Op maandag en dinsdag kregen we Skyler niet naar bed en waren we tot zo’n 22:00 uur bezig. Maar op de andere dagen waren er geen problemen. Oké, het was ook geen 19:00 uur, maar rond 20:30 uur lag hij wel op één oor.
Maar sinds een paar weken is het slapen tussen de middag weer terug. Niet alleen op school, maar ook thuis wil hij ’s middags zijn ogen sluiten. Hij geeft er niet zo goed aan toe dus om 13:00 uur krijg ik hem echt niet naar bed, maar zo rond 15:00 uur is het opeens wel heel stil geworden in huis en ligt ‘ie te slapen op de bank. Met als resultaat dat ‘ie om 16:00 uur, en een enkele keer zelfs pas om 17:00 uur, wakker wordt en genoeg energie heeft om tot 22:00 uur de boel op stelten te zetten. Het ritme is dus een beetje zoek en daar gaan we de komende weken hard mee aan de slag om dat weer goed te krijgen. Eén voordeel: in het weekend wakker worden om 09:00 uur omdat Skyler pas om 22:30 uur sliep is natuurlijk helemaal niet zo erg…
Ik ben hierover veel aan het lezen online en lees ontzettend veel over peuters van Skylers leeftijd die dan tot 21:30 uur of 22:00 uur nog wakker zijn omdat ze veel energie hebben. Of dat nu beneden is, of zingend in hun bed; ze zijn wakker. Volgens verschillende slaapschema’s die ik online tegenkom zou Skyler nu gemiddeld 1.5 uur overdag en zo’n 11 uur ’s nachts moeten slapen. En ja, daar komt hij wel aan als ik het zo bekijk. Echter wil ik die tijden toch wel iets verschuiven. Of verminderen, aangezien Skyler toch ook wel goed functioneert met iets minder slaap. Al is het alleen maar om zelf eens lekker op tijd naar bed te gaan en niet eerder dan mijn kind van 2.5 te gaan slapen. Of zoals hij een keer riep toen ik hem naar bed wilde hebben en zei dat mama ging slapen; truste mama.
Als je wilt weten of het met of zonder visolie beter is moet je het minimaal 2 weken wel geven en dan weer minimaal 2 weken niet (nog beter zou 1 maand zijn). Een paar dagen is te kort om echt verschil te merken omdat het lichaam ook een paar dagen nodig heeft om zich aan te passen.
Fijn om te lezen dat Skyler wel beter doorslaapt 🙂
Auteur
Een paar dagen was inderdaad twee weken hier, zal het even anders verwoorden in het artikel 🙂 Plus dus drie weken in Bali niet! Neemt niet weg dat het ons wel hééft geholpen, enorm! Skylers slaapritme werd er echt beter van en bovenal veel rustiger. Wie weet dat we er eerdaags weer mee beginnen omdat het toch geen kwaad kan. Misschien helpt het voor de avonden ook wel zodat ‘ie sneller zijn rust kan vinden. We wilden echter ook even kijken hoe het zonder de capsules verloopt.
Hahaha, truste mama. Sorry moest ik even om lachen . Het is echt een ding hè slapen. Onze oudste dochter was heel makkelijk, dus wij schrokken wel even toen jongste dochter dat ineens heel anders deed. Zij huilde heel veel en pas sinds een paar weken is het hier rustiger in huis. Daar kan je zo van opknappen. Hoop dat het bij jullie ook rustig zal worden.
Pfff ik herken het zo van mijn dochter. Verschil is alleen dat zij 17 maanden is. Ze slaapt smiddags anderhalf uur en snachts 9,5-10 uur. S avonds leeft ze altijd op en is ze lang wakker. Ze redt het minimaal tot 20:00…. vaker tot 22:00/23:00.. Vooral als haar middagslaap laat is zijn we savonds lamg wakker. Ritueel hebben we er aardig in zitten maar eigenlijk is mijn dochter al vanaf haar geboorte s avonds wakker. Lastig soms omdat ik s avonds op ben… Maar strijden met op bed leggen en allerlei fratsen uithalen doen we niet meer. Als ze niet kan slapen is ze bij ons beneden dan hebben we gezamelijk een fijne avonds totdat ze wel moe is. Voordeel is wel dat ze haar vader na zn werk veel/lang ziet 😉
Auteur
Dat dus! Als ik om 20:00 uur naar boven zou gaan met Skyler, kom ik rond 22:15 uur naar beneden en zie ik Raymond dus ook niet, haha. We proberen dus maar gewoon een beetje mee te varen op het ritme. Maar wel dan rond 21:00 uur naar boven in de hoop dat ‘ie tóch eerder in slaap valt.
Poeh, lijkt me best zwaar. Ik herken dit helemaal niet. Wellicht dat als hij eerder of korter een middagslaapje doet of helemaal niet meer, dat hij dan ’s avonds wel eerder slaapt. Eigenlijk was je zelf al aangeeft, het ritme terugvinden.
Heel veel succes!
Same here! (Whatelse is new 😉 ). Op vakantie ook rond 22.00 pas slapen maar daardoor perfecte nachten tot 8.00-9.00 uur! Schiet nu al in de stress voor straks thuis!
Ik ben zelf van mening dat het op tijd naar bed (rond 19:00-20:00) vanzelf wel komt uiteindelijk. Mijn zoontje is 20 maanden en leggen we rond kwart voor 9/9u op bed en hij slaapt vaak een halfuurtje later. Hij valt trouwens rustig in slaap zonder te huilen. ’s Nachts wordt hij wel wakker, maar dan leggen we hem bij ons en slaapt hij zo weer. In de ochtend wordt hij tussen 8 en 9u weer wakker.
En overdag slaapt hij zo’n 2u trouwens.
Het enige wat ik kan zeggen hierop is; het is een fase! Echt! Het gaat voorbij. Die van ons is nu 4,5 jaar en hoewel het nooit een hele moeilijke slaper is geweest hebben wij deze fase ook gehad.
Mick is even oud als Skyler en ook nooit een slaper geweest (slaapt ook nog steeds niet door). De enige manier om hem op tijd in slaap te krijgen ’s avonds is hem echt niet meer laten slapen overdag. Of hij nou 1,5 uur slaapt, een half uur of 15 min. Of hij om 13 uur wakker is, om 14 of om 16 uur, hij slaapt dan standaard pas tussen 21 uu en 22 uur. We zijn net terug van vakantie en daar hebben we hem wel laten slapen s middags, zodat we s avonds ook lekker uit eten konden enzo. Maar nu thuis laat ik hem niet meer slapen en slaapt hij meestal weer rond half 8 8 uur.
Auteur
Dat merken we nu ook inderdaad. Vandaag de hele dag thuis en niet geslapen overdag; hij sliep om 20:30 uur. Maar vaak hou ik hem dus wakker ’s middags en dan stort ‘ie om 17:00 uur in. Of hij valt voorover tijdens het eten, haha!
Ik herken dit volledig. Mijn dochter is ook 2,5 en ook nooit een goede slaper geweest, behalve overdag toen ze een baby was. Ze weigert al heel lang overdag te slapen. Rond etenstijd is ze dan niet te genieten, om vervolgens op te leven en ook pas rond 21.00 of later te willen slapen. En vervolgens is ze zo weer wakker rond een uur of 6…. Echt killing.
Ik probeer me er bij neer te leggen maar vind het enorm pittig. Laten we hopen dat het inderdaad een fase is en ze terugpakken als ze pubers zijn en hun nest niet uit te branden zijn.
Fijn dat er zoveel herkenning is in je verhaal in de reacties. Wat de meeste zeggen denk ik ook dat het een fase is… Valt Skyler ook in jullie bed niet vroeger in slaap? Dat hoor je soms ook nog wel eens dat kids wel slapen in het bed van papa en mama… 🙂
Auteur
Helaas niet. Skyler valt al steeds in slaap bij ons omdat het niet lukt in zijn eigen kamer. Maar dus wel pas heel laat!
Met Luca weinig problemen. Wel een vroege vogel en slaapt s middags niet. Soms in de auto wel en dan gaat hij idd wat later slapen. Jammer dat hij dan rond 1700 instort. Nola is ook een wat slechtere slaper en erg vroeg. Niets aan te doen ben ik bang, ze is ook pas 6 mnd. Hopelijk trekt dat bij haar bij nog.
Ik herken dit (gelukkig) ook niet, ons zoontje heeft altijd in zijn eigen bed geslapen. Welk merk ik (nu net 2 jaar) dat hij ook langer energie heeft. Maar hij gaat gewoon om 19.15 uur naar bed en tja, ik hoor hem soms vier avonden zeker wel tot 21.30 uur spelen met knuffels en speen en af en toe een jengeltje of iets. Maar ik ga er niet naar toe. Zodra ik daar aan begin, weet hij, he gezellig daar is mama. Huilen doet hij niet, als hij huilt ga ik uiteraard wel kijken. Ze hebben het ook nodig om af te kicken van de dag. Even in hun eigen wereld, kletsen met knuffels etc. Ik denk dan ook wel eens, slaapt hij niet te kort, van 21.30 uur tot 7.30 uur. Maar goed, het is niet anders. Overdag slaapt hij van 12.30-14.30 uur max. Wordt het later dan 15.00 uur dan maak ik hem wakker. Verder heb ik eens gelezen dan homeopathie super goed kan helpen, heb je dat al eens overwogen? Wij hebben dat ook gedaan (voor andere dingen dan slapen) en ik kan uit ervaring zeggen, fantastisch! Succes! komt vast goed.
Hier begon quinten opeens heel vroeg wakker te worden, van half acht naar 6 uur en hij kwam s’avonds moeilijker in slaap, wij dachten aan het langer licht blijven en sinds we verduisterende panelen hebben geplaatst gaat hij weer net zo makkelijk slapen als in de wintertijd! Dus als de gordijnen niet echt verduisteren is dat misschien een poging waard?
Auteur
Het is helemaal donker in Skylers kamer! Verduisterende rolgordijnen 🙂
He jammer! Gun je zo je nachtrust, vond een jaar niet doorslapen al heftig, laat staan zo lang als jij!