(~215 B)
Wat ik anders zou doen tijdens een tweede zwangerschap

Wat ik anders zou doen tijdens een tweede zwangerschap

Als ik terug kijk op mijn zwangerschap kijk ik naar een paar fantastische maanden. Ik vond zwanger zijn heerlijk en dat ik het zonder ernstige kwaaltjes en zorgen kon doorlopen, is natuurlijk heel erg fijn geweest. Ik moest even voor controle naar het ziekenhuis vanwege een hoge bloeddruk en dronk een vies suikerdrankje om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten maar omdat dat alles is, knijp ik mijn handjes dicht. Skyler diende zich een maandje te vroeg aan maar ook dat heeft geen verdere consequenties gehad. Al met al was het een enorm prettige tijd waar ik veel van heb genoten. Ik zou tekenen voor nog zo’n zelfde soort zwangerschap.

Maar naast dit alles waar ik geen invloed op had, zijn er ook dingen waar ik wel iets aan zou kunnen doen. En ondanks dat ik tevreden ben met het verloop van die prachtige maanden, doe ik dat misschien een volgende zwangerschap wel anders;

– Ik zou minder boeken lezen. Omdat ik natuurlijk alles al eens heb meegemaakt, maar ook omdat ik weet dat dat niks gaat helpen. Ik hoopte dat de boeken me zouden voorbereiden op de bevalling en het moederschap, maar alles volgt zijn eigen pad en uiteindelijk volg je je eigen gevoel. Er is geen boek dat het juiste omschrijft. Hoe je leven op zijn kop staat na een bevalling kun je alleen maar ervaren. Je doet wat goed voelt, ondanks wat de boeken je vertellen.

– Een zwangerschapsboek beter bijhouden. Ik begon namelijk heel trouw in een mooi boek van Pauline Oud maar ben na een paar weken afgehaakt. Gelukkig heb ik wel de wekelijkse verhalen op Mommytobe.nl die ik kan teruglezen en misschien zou ik die moeten printen voor Skyler. Toch hoop ik tijdens een eventuele tweede zwangerschap alles ietsje beter bij te houden. Gewoon omdat dat leuk is om terug te lezen.

– Meer overwogen keuzes maken qua spullen. Qua kinderwagen en -kamer hebben we goede keuzes gemaakt want alles bevalt tot op de dag van vandaag erg goed. Maar vestjes met capuchons? Kolfapparaten terwijl je niet eens weet of borstvoeding lukt? Tientallen flesjes zonder eerst wat uit te proberen? Alles klakkeloos van de uitzetlijst aanschaffen? Nu ik weet wat er wel en niet nodig is en ik ervaring heb met een newborn, weet ik voor een volgende waar ik op wil en ga letten.

– Meer gezond eten en blijven sporten. Tijdens mijn zwangerschap heb ik niks qua beweging gedaan. Ik was wel tot de laatste week veel op pad vanwege mijn sites, maar qua sporten heb ik niks uitgevoerd. Het proeflesje Bootcamp voor zwangeren bleef bij één en op wat baantjes zwemmen na, heb ik totaal geen lichamelijke inspanning verricht. Daarnaast heb ik niet extreem gezond gegeten. De zwangerschapskilo’s waren te overzien maar ik zou het graag een volgende keer anders doen. Nu ik zo lekker aan het sporten ben hoop ik dat vol te kunnen houden (mits mijn lichaam dat toelaat natuurlijk) en qua eten zou ik mezelf toch een wat strenger en gezonder eetpatroon aanmeten. Gewoon om mezelf goed fit te houden en er na de zwangerschap minder werk aan te hebben. En natuurlijk omdat dat goed is voor de baby.

– De vluchttas eerder klaar hebben staan in plaats van hem in te moeten pakken met gebroken vliezen bij 36 weken. Lol. Dat is vaak het advies wat ik andere zwangeren opdring. Pak die tas in en heb hem klaar staan bij een week of 32. Je weet maar nooit.

– Nog meer genieten. Raymond en ik zouden graag twee kindjes willen en dat zou betekenen dat een volgende zwangerschap de laatste is. Ik vond het een mooie en bijzondere tijd en genoot van ieder moment. De buik was prachtig en ik voelde me goed en zelfverzekerd. Dat gevoel wil ik heel erg graag nogmaals ervaren. Het is dat ik voorlopig nog niet klaar ben voor een tweede kindje, anders had ik maar al te graag weer zwanger geweest.

Vertel eens; wat zou jij anders doen bij een volgende zwangerschap?

week36

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties

 1. Renee
  5 april 2015 / 08:54

  Ik heb ook onwijs genoten. Ik zou het alleen rustiger aan doen. Precies een week voor de bevalling deed ik een examen (met succes, dan dan weer wel), tot op de dag van de bevalling droeg ik alle boodschappen zelf (weekboodschappen met bijv 4 pakken dubbelfriss. Alles in een wasmand en sjouwen). Verder gewoon weer lekker genieten!

 2. 5 april 2015 / 09:10

  Wij willen bij een tweede het geslacht niet weten, dus dat zou al heel anders zijn. Verder wil ik graag weer alles helemaal precies hetzelfde. Het was fantastisch! <3

  • Renee
   5 april 2015 / 22:02

   Jaaaa leuk Betty! Het geslacht niet weten is zo leuk! Moest even reageren hoor 😉

 3. Irini
  5 april 2015 / 09:51

  Helemaal niks!!! Ik heb mijn zwangerschap goed doorlopen. Ben blij dat ik er van heb kunnen genieten en dat ik me zo goed voelde. Want ja zwanger worden gebeurt hier niet meer. Dus kan op die ene keer fijn terug kijken

 4. 5 april 2015 / 10:04

  Ik ben nu voor de 2e keer zwanger en inderdaad ik herken deze dingen precies! En buikfoto’s maken niet te vergeten! Ik maak nu sowieso iedere 2 weken een buikfoto. Tijdens mijn eerste zwangerschap al super vroeg begonnen met de babykamer, nu heb ik me al een tijdje kunnen oriënteren op leuke behangetjes en spullen, dus ergens de komende weken toch echt beginnen. Enne, dat sporten ben ik helemaal met je eens! Ik doe nu Fit for 2 en Mom in Balance en ik ga nog naar de pufclub, misschien iets tevee van het goede maar dit keer wil ik topfit zijn voor de bevalling!

 5. Nynke
  5 april 2015 / 12:04

  Ik zit nog middenin die eerste, maar vooral dat sporten herken ik.
  Zelf heb ik de pech dat ik nu, met 23 weken, nog steeds eigenlijk elke dag misselijk ben en nog steeds meerdere keren per week moet overgeven. Daarom heb ik de eerste maanden echt niks kunnen doen en houd ik het nu bij wat wandelen. Iig niet heel inspannend. Volgende keer hoop ik niet zo misselijk te zijn en gewoon door te kunnen sporten!

 6. Lisanne
  5 april 2015 / 13:39

  Een rustigere kraamweek!! Ik heb in 10 dagen tijd ruim 150 man bezoek gehad. Ik werd GEK! Dat nooit meer. Verder meer foto’s maken en een soort dagboek bijhouden. Als alleenstaande moeder heb ik geen goed boek kunnen vinden helaas 🙁

 7. 5 april 2015 / 14:39

  Wij weten dat we soewieso nog meer kindjes willen, ik hoop dat een fijn groot gezin voor ons is weggelegd. Maar ik hoop dat we bij een volgende zwangerschap heel bewust kunnen kiezen om de anticonceptie de deur uit te doen en de spanning in de slaapkamer mee te maken met in je hoofd ‘misschien is het nu raak’. In plaats van er na bijna twee maanden de pil niet ongesteld worden en ineens zwanger blijken te zijn. Ik wil gewoon die spanning meemaken van de eerste weken die we nu gemist hebben. En verder zou ik bij de volgende meer in eigen hand willen hebben. Doordat nu mensen veel compassie hadden hebben we veel dingen gekregen, maar daardoor weinig eigen keuzes gehad. De volgende keer hoop ik zelf een wiegje te kunnen kiezen, en dat soort dingen. En inderdaad wekelijks dat boek blijven invullen, want nu deed ik het om de paar weken en heb ik uiteindelijk net mijn boek er maar bijgepakt om de laatste 4 weken nog in te vullen, en de bevalling. Want dat heb ik uiteindelijk helemaal nog niet gedaan.

 8. 5 april 2015 / 18:24

  ik zou vooral meer sporten en iets strenger zijn met eten zodat ik hopelijk iets minder aankom en wat fitter ben. En me minder druk maken over de bevalling, die viel me de eerste keer zo mee, terwijl ik daar zo tegenop zag. en meer buikfoto’s maken!

 9. marieke
  5 april 2015 / 18:56

  Meer foto’s maken. Ik hield veel vocht vast waardoor ik mijzelf te lelijk vond om op de foto te gaan. Nu heb ik daar zo’n spijt van.

 10. 5 april 2015 / 20:18

  Hier wilde ik na de 1e keer niet perse iets anders doen en heb het de 2e keer ook eigenlijk precies hetzelfde gedaan. Maar, ik zou een derde x op een soort van dieet (niet echt natuurlijk, maar iig heel streng zijn!) gaan, omdat ik merk dat het gezegde dat het een tweede keer minder makkelijk eraf gaat klopt. En dat zie ik om me heen bij meerdere mama’s met een tweede of derde kindje. Ik zou de snoepzakken vh Kruidvat dus overslaan 😉

 11. 5 april 2015 / 20:54

  Als ik terug in tijd zou gaan, zou ik voor een betere timing zorgen. Nu zaten we midden in een zware verbouwing, verhuis. Tel daarbij nog een kleine dreumes van een jaar en het was hectisch. Ik zou er toch iets langer tussen hebben gelaten als nu, want 2kindjes op 20 maanden is best pittig. Maat nu wel super fijn om te zien hoeveel ze aan elkaar hebben.

 12. 5 april 2015 / 21:13

  Heb moeten lachen, ik heb mijn vluchttas nog steeds niet ingepakt. Had het bij de eerste ook eem weekje vooraf pas gedaan. Al moet ik zeggen dat het nu wel tijd is met bijna 38 weken.

 13. mama van Musa
  6 april 2015 / 06:38

  Leuk artikel, ik zou bij de volgende ook iets beter inkopen.. had veel baby schoentjes maar achteraf nooit aangehad

 14. 6 april 2015 / 07:54

  De tweede zwangerschap verloopt tot nu toe soepel. Dit komt ook omdat ik niet meer in de horeca werk op een drukke locatie. Want ik weet dan wel dat het weer harde buiken etc worden. Nu ben ik morgen 31 weken. Dus of het allemaal nog even soepel blijft is afwachten.
  Voor de rest doe ik alles hetzelfde.

 15. manouk
  6 april 2015 / 09:08

  Wij hebben tot de 20 weken echo gewacht om het geslacht te weten, ik zou dit bij een volgende zwangerschap wel eerder willen weten. Al lijkt het me ook wel weer iets hebben om het geslacht niet te weten. Dubio dus haha. En wil wat minder onzeker zijn, soms maakte ik me toch wel zorgen of dat alles goed zou gaan.

 16. 7 april 2015 / 11:43

  Ik zou rustiger aandoen; niet fulltime werken, niet verhuizen, niet klussen en verder hetzelfde 😉

 17. Ingrid
  9 april 2015 / 03:31

  Met tranen gelezen, kon ik nog maar zwanger worden,.. X

 18. Jessica
  9 april 2015 / 17:22

  Ik zou het rustiger aan doen, ik deed gewoon alles op hetzelfde niveau door zoals voor de zwangerschap. Er blijft een schuldgevoel aan mij knagen dat mijn zoontje 6 weken te vroeg is geboren. En ik zet de volgende keer mijn ziekenhuistas met 32 weken klaar, die moest ik namelijk ook nog inpakken met weeen (= geen pretje). En idd het zwangerschapsdagboek beter bijhouden, dat is er hier ook een beetje bij ingeschoten helaas. Wel heb ik volop genoten van mijn zwangerschap zonder kwaaltjes. Daar hoop ik de volgende keer weer op, zonder dat ik me teveel laat beïnvloeden door angst voor opnieuw een vroeggeboorte.

 19. 10 april 2015 / 10:02

  Ik hoop ooit ook nog een keer zwanger te mogen zijn en ik zou eigenlijk alleen maar minder piekeren 🙂 Ik maakte me vooral om de bevalling enorm druk en die is uiteindelijk zo meegevallen, dat ik onwijs baal van alle tijd die ik heb gepiekerd..Mijn zwangerschap zelf was vreselijk en ik hoop dan ook dat het mij ook gegund is om de volgende keer zonder echte kwaaltjes zwanger te zijn zodat ik daar van kan genieten, want dat lukte deze keer totaal niet.

Secured By miniOrange