(~215 B)
KorTOM, zo kan het ook: lezing van Tom Tichelaar

KorTOM, zo kan het ook: lezing van Tom Tichelaar

Momenteel voel ik me niet zo lekker. Ik ben nog steeds vaak benauwd, slaap maximaal vijf uur per nacht, heb al maanden zorgen om Maddox’ gezondheid en gewicht, heb last van mijn eczeem, ontzettend vaak hoofdpijn en zit niet zo lekker in mijn vel. Ondanks dat ik dol ben op mijn kinderen, mijn gezin en mijn werk, zijn er veel dingen in mijn leven die dus even niet zo lekker lopen en daardoor ben ik toch vaker dan ik wil uit mijn doen en chagrijnig. Simpel gezegd: mijn energie is momenteel een beetje op en erg lekker aangevuld wordt het ook niet. Het komt allemaal wel weer goed, maar alles heeft wat tijd en vooral energie nodig. Zoals Tom Tichelaar zegt, een naam waar ik jullie zo meer over ga vertellen: 15 minuten stress betekent 24 uur een verminderd immuunsysteem. En dat verklaart bij mij een hoop. Ben ik gestrest, moe of emotioneel? Hup, dan komt mijn eczeem naar boven. Slaap ik iets minder en kom ik niet goed aan mijn rust? Hoofdpijn. En die benauwdheid die is blijven plakken na de longontsteking is misschien wel te wijten aan de verminderde nachtrust, het niet voldoende rust nemen en vooral het zorgen maken om Maddox. Want ik doe er alles aan om mijn kind beter te maken, maar voor mezelf zorgen is nog weleens een dingetje. Ik sta al zolang in de stress-stand, dat mijn immuunsysteem vast al voor jaren op zijn gat ligt. Nog een uitspraak van Tom: we rennen en we vliegen maar door, ook als we ons minder voelen of last hebben van pijntjes. Waarom is het zo moeilijk om rust te pakken als je lichaam daar daadwerkelijk om vraagt?

Zelfgenezing?

Tom Tichelaar is een man die zijn verhaal graag wil delen en waar ik een lezing van heb bijgewoond vorige week. Tom vertelt zijn verhaal, over de reis van chronisch ziek zijn naar genezen op eigen kracht en hoe hij vanuit die ervaring nu anderen op weg helpt naar zelfgenezen. Toen ik dit las begon ik direct in mijn sceptische schulp te kruipen. Zelfgenezing? Ja joh, tuurlijk! Laat mij maar naar de dokter gaan. Nieuwe zalven, nieuwe inhalatoren, even een longtest, allergietesten en na flinke medicatie zijn we er wel weer bovenop. Maar net zoals een wondje genezen probeert Tom uit te leggen dat we veel meer kunnen genezen vanuit eigen kracht. Vanuit ons eigen lichaam en met energie. En dat klinkt een stuk minder zweverig dan ik in eerste instantie dacht. Ik stel me nooit zo snel open voor dit soort dingen maar het verhaal van Tom triggerde me en ik ging in op zijn uitnodiging om zijn lezing bij te wonen in de Metaal Kathedraal in Utrecht. Een geweldige locatie, overigens!

Jouw lichaam kan een hoop!

De presentatie van Tom is alles behalve zweverig. Zoals hij zelf al zegt: ik ben een gewone, nuchtere makelaar en wil alles goed en helder overbrengen. En dat heeft hij voor mij zeker gedaan. Met simpele voorbeelden, eigen ervaringen en door alles in Jip en Janneke-taal uit te leggen, wordt het begrijpelijk en zo nuchter mogelijk. Bijna twee weken geleden woonde ik de lezing bij en afgelopen week was Tom bij me thuis. Ik heb 2.5 uur gebabbeld met deze man die vol passie over zijn nieuwe vak praat en die dit al te graag naar het grote publiek wil brengen. Hij zegt ook zo mooi: ‘ik ben er niet om jou te genezen, ik beweer ook niet dat ik mensen kan genezen, ik kan alleen informatie delen over het zelfgenezend vermogen en jullie kennis laten maken met een andere kant dan de farmaceutische markt. Je bent namelijk zelf tot veel meer in staat dan je denkt. Jouw lichaam is tot veel meer in staat dan je denkt. En wat is het jammer dat het ons eigenlijk nooit verteld wordt.’ Zijn visie heeft alles heeft te maken met positiviteit, geloof, een gezonde basis, tijd voor jezelf, rust en energie. Ik ga het jullie zo goed mogelijk uitleggen.

IMG_9253

Toms verhaal

Tien jaar geleden kon Tom niks meer. Hij lag alleen maar in bed en werd ziek als hij iets probeerde te ondernemen. In zijn hoofd zat alles goed en wilde hij alles, maar zijn lichaam protesteerde en werkte niet mee. Na twee jaar kreeg Tom de diagnose CVS, het chronische vermoeidheidsyndroom. Nu zijn er veel vooroordelen over CVS maar onlangs heeft de Gezondheidsraad in een advies aan de Tweede Kamer gemeld dat het een ‘ernstige chronische ziekte, die het functioneren en de kwaliteit van leven van mensen die eraan lijden substantieel beperkt’ is. Dit wil ik echt even noemen, aangezien het nog niet door iedereen wordt erkend. Maar dat even terzijde, terug naar het verhaal van Tom!

Na al die doktersbezoeken, ziekenhuisonderzoeken, het alternatieve circuit én die stempel CVS besloot Tom het heft in eigen handen te nemen en deed hij iets wat hij al jaren wilde maar geheel buiten zijn comfortzone als nuchtere makelaar lag; een meditatiecursus in een weekend. Het kostte hem al zijn energie maar hij kon zich niet neerleggen bij de woorden ‘je bent voor altijd ziek’. Na drie maanden mediteren kon hij zijn normale leven als makelaar weer oppakken en bruiste hij weer van energie. Gek verhaal, right? Dat vond ik dus ook voordat ik de lezing bezocht.

Zelfgenezing al ervaren?

Tom dook in de wereld die zelfgenezing heet en vandaag de dag probeert hij zijn boodschap over te brengen. Want wat doe jij als je ergens last van hebt? We gaan naar de dokter, nemen een pilletje, krijgen een kuur mee naar huis en met de boodschap erbij ‘neem voldoende rust’. Ik ken het maar al te goed en gebruik ook maar al te graag medicatie om alles zo snel mogelijk te kunnen oplossen en door te kunnen rennen in dezelfde vaart als dat ik gewend ben. Maar wat gebeurt er als je een wondje hebt? Het lichaam geneest zichzelf. Of zoals de huisarts vaak vertelde toen ik voor Maddox kwam omdat ‘ie weer een oorontsteking had; ‘we doen geen antibioticakuur want dat verkort misschien de ontsteking een dag en je krijgt er veel ellende voor terug.’ Daar had ‘ie gelijk in. Ons lichaam kan dat namelijk zelf. Tijdens mijn longontsteking kreeg ik antibiotica en zelfs prednison, maar het enige wat nóg beter hielp, was de rust die ik mezelf op dat moment iets meer gunde. Mijn eczeem is nog zo’n mooi voorbeeld. Ik kan hormoonzalven smeren wat ik wil maar als ik energieloos ben en ik zit niet lekker in mijn vel, dan helpt het allemaal niks. Voel ik me energiek en blij, dan verdwijnt het allemaal vanzelf. Natuurlijk geldt het zeker niet voor alles, maar Tom is ervan overtuigd dat 50% van de kwalen, vooral als we spreken over pijntjes, een psychische oorzaak heeft en dat we daar zelf een grote invloed op hebben.

Preventief ochtendritueel

Behalve zorgen dat je energiebalans goed is en rust nemen tijdens periodes dat je je niet goed voelt, kun je natuurlijk ook preventief werken aan je gezondheid en zo veel dingen buiten de deur houden. Tom heeft zich in de loop der jaren een ochtendritueel aangeleerd waardoor hij rustiger, energieker en positiever in het leven staat. En vooral dit gedeelte van de presentatie sprak me enorm aan. Zijn wekker gaat iedere dag om 05:18 uur (willekeurig gekozen!) en dat is om de volgende dingen uit te kunnen voeren;

1. Wandelen. Iedere dag start Tom zijn dag met 20 minuten wandelen met de hond. Want dat wandelen gezond is, is de laatste jaren al enorm vaak bewezen. Niet alleen relativeert het de boel als je een frisse neus haalt, ook is het een lichte inspanning die belangrijk is voor gezonde botten, kraakbeen en sterke spieren. Bovendien is het bewezen dat wandelen je humeur verbetert en dat het een kalmerend en pijnstillend effect heeft. Trek die schoenen maar aan, dus!

2. Affirmaties. Dit zijn teksten die je in je hoofd of hardop uitspreekt met als doel een gedachte te veranderen. De teksten bestaan uit positieve boodschappen, die je tot een nieuwe overtuiging maakt door ze heel vaak tegen jezelf te zeggen. We worden er nu eenmaal vrolijker van als we tegen onszelf zeggen dat we er goed uit zien, goed werk verrichten en vandaag een goede dag gaan hebben. We worden wat we denken, aldus Buddha. Hier valt voor mij een hoop winst te behalen maar ik ben onlangs gestart met een dankboek. Dat voelt voor mij iets laagdrempeliger en is een heel mooi begin om even stil te staan bij de goede en fijne dingen op een dag. Die affirmaties komen nog wel!

3. De 5 Tibetaanse Riten (yoga). Iedere ochtend doet Tom vijf yoga-oefeningen die de zeven belangrijke energiepunten optimaal laten werken. Ook wel chakra’s genoemd. Deze bewegen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen. Klonk mij al wat te zweverig en vooral omdat het nooit een bewezen iets is, maar er zijn niet voor niets miljoenen mensen die hier heilig van overtuigd zijn.

4. Meditatie. Alhoewel het eerst nog allemaal behoorlijk vaag en zweverig was, is mediteren nu iets wat we steeds vaker en vaker gaan zien. En dat is helemaal niet zo gek. Door te mediteren ben je helemaal naar binnen gekeerd en kun je in een diepe ontspanning komen. Zeg nu zelf: wanneer zijn we óóit in een diepe ontspanning terwijl we wakker zijn? Mediteren helpt bij stress en we weten allemaal dat dat een dooddoener kan zijn bij fysieke en vooral mentale gezondheidsklachten. Bovendien zorgt het voor een verbeterde nachtrust (kan ik Maddox ook laten mediteren?) en je bent emotioneel meer in balans. Drie factoren die in mijn leven een grote rol spelen en dus wil ik dat als eerste prioriteit een kans geven. Wandelen doe ik al enorm veel en met mediteren erbij denk ik dat er al een hoop winst valt te behalen voor mijn (emotionele) gesteldheid.

IMG_9473

Quantum Touch

Tot zover het gedeelte van de lezing waar ik heel erg enthousiast van werd. Ik zat alleen maar ja en amen te knikken, vond het heel indrukwekkend en dacht; ‘ja Tom, je hebt gewoon helemaal gelijk!’ Maar toen kwam het tweede gedeelte over energie. Tom heeft namelijk opleidingen Quantum Touch gevolgd, gebaseerd op natuurlijke genezing en je eigen levensenergie. Want, zoals Tom en vele andere wetenschappers zeggen: alles om ons heen bestaat uit energie. Energie is voortdurend in beweging en heeft zijn eigen frequentie. En dan dus niet alleen de dingen om je heen, maar ook je eigen lichaam. Tom maakte het tastbaarder door het voorbeeld van de zere knie te gebruiken. Als een gezonde knie bij wijze van spreken op 1000 hertz hoort te staan, kan een zere knie bijvoorbeeld maar 300 zijn. Het is een radio met storing en hij staat niet goed afgesteld zoals zou moeten. Wanneer deze knie energie krijgt en zich weer kan vullen tot 1000 hertz, zullen de klachten verdwijnen. Of in ieder geval verminderen.

Energielevel op peil

En dat klonk me veel te vaag en veel te zweverig in de oren. Maar ik had interesse in zijn verhaal, stond er voor open, vond de lezing al onwijs boeiend en wilde er meer over horen. Tom kwam bij me thuis en na een gesprek van maar liefst 2.5 uur over zijn werk, het mijne, onze visies en heel wat vragen (ik ben lastig te overtuigen), kan ik wel zeggen dat het allemaal iets duidelijker is geworden.

Middels Quantum Touch helpt Tom mensen om het energieniveau weer in balans te krijgen. Ook daar had hij een mooi tastbaar voorbeeld voor: zie het als een lichaam waarvan de batterij half leeg is en dat het niet genoeg tijd krijgt om op te laden. Er mist energie en omdat er geen energie bij komt, wordt het probleem niet verholpen. Je hebt immers het beetje energie dié je nog hebt nodig voor je dagelijks functioneren. Door het uitvoeren van Quantum Touch geeft Tom jou (ALS HET WARE) die stekker vol met energie waardoor het lichaam een boost krijgt en de zelfgenezing weer op gang kan komen. Zoals Tom zegt (ik blijf quoten): ik genees niemand, ik geef alleen mijn energie door als helpende hand en het lichaam doet zelf de rest. Tijdens de lezing was ik getuige van zo’n ‘healing’-moment. Er was iemand in het publiek met lage rugklachten en na de sessie waar we allemaal bij waren, kon deze vrouw na afloop daadwerkelijk zeggen dat haar klacht verholpen was.

Zelf ervaren

Ondanks de lezing en ondanks het lange en gezellige gesprek met Tom vind ik dit gedeelte, het energie doorgeven, nog ontzettend vaag. Ik snap dat je je beter voelt als je energie op peil is, ik snap dat het belangrijk is om zo min mogelijk stress te ervaren, het is me duidelijk dat je goed voor jezelf moet zorgen en ik snap ook echt wel dat yoga, positief denken en mediteren daarbij kunnen helpen. Maar dat energie ‘stralen’? Ik denk dat dat puur een kwestie van ervaren is. Tom is namelijk zo zeker van zijn zaak door het zelf doorleven en zijn eigen ervaring, door de vele mensen die hij al heeft geholpen, getuigen de reviews op zijn site, en door het lezen van tientallen boeken en het volgen van diverse cursussen, dat hij het liefst zijn visie over zelfgenezing van de daken wil schreeuwen. De eerste stap is gezet door het geven van lezingen en het helpen van andere mensen. De volgende stap, zijn boek, is nu verkrijgbaar en kun je hier bestellen. Ik denk zomaar dat we nog heel veel van deze man gaan horen. En ik zal me daar voor nu eens meer voor openstellen. Deze nuchtere Harry.

IMG_9479

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties

 1. Carina
  31 maart 2018 / 09:58

  Quantum Touch klinkt voor mij als Reiki. Feit is wel dat dit een heel bekend iets is in de oosterse geneeskunde. In de westerse geneeskunde is al zo vaak aangetoond dat in veel gevallen een placebo het beste medicijn is. Zelfgenezing werkt tot op zekere hoogte erg goed en zelfs beter dan medicatie. (Even ter achtergrond, ben afgestudeerd in bio-farmaceutische wetenschappen dus criticus in hart en nieren xD)
  Persoonlijk ben ik ook geen voorstander van medicijnen als het anders kan, want vaak is het alleen symptoombestrijding en ga je verder over je grenzen heen want je voelt ze niet meer. In een samenleving waar ziekte nog als zwakte gezien wordt ipv normaal hebben we nog een hele lange weg te gaan..

  • Shirley
   Auteur
   31 maart 2018 / 10:06

   Wat omschrijf je dit mooi! Wat je ook zegt over symptoombestrijding en daardoor over je grenzen heen gaan benoemt Tom ook. Ik ben dus zo iemand die graag snel medicatie wil hebben om maar door te kunnen gaan maar de lezing en het gesprek hebben zeker deze interesse aangewakkerd bij me 🙂

 2. 31 maart 2018 / 10:36

  ik vind dit altijd intressant!! je kan idd zelf soms veel meer dan de medische wereld 😉

 3. 31 maart 2018 / 20:27

  Ja heel erg interessant dit! Ik geloof er ook wel in en heb hier wel vaker wat over gelezen. Op mijn nog te lezen boeken stapel ligt zelfs nog het boek ‘Meer brein, minder medicijn’, nog geen idee of het wat is, maar gaat ook over zelfgenezing. Misschien dat ik het boek van Tom eerst maar eens ga lezen, omdat het Nederlands is.

 4. Eline
  31 maart 2018 / 21:31

  Heel interessant om te lezen! En ook jouw ‘nuchtere’ (zoals je het zelf noemt) erbij!

 5. 3 april 2018 / 14:05

  Ik had ook mijn kritische noot uitgesproken en ik vind het knap dat je er toch vrij open ingegaan bent.
  Sommige dingen klinken inderdaad logisch en ik geloof ook in energie en reiki dus daar zit voor mij ook een kern van waarheid in dan.
  Maar rugpijn bij iemand uit het publiek genezen door energie door te geven klinkt voor mij toch een beetje ‘heel toevallig’ ;). Heeft hij tijdens jullie 1 op 1 sessie jou ook behandeld? Lijkt me dat dat voor jou (& de lezers die je vertrouwen) toch de doorslag kan geven in hoever je het kan geloven en begrijpen.

  • Shirley
   Auteur
   3 april 2018 / 14:17

   Nope, maar zoals ik onderaan ook ergens vertel ga ik hem zeker benaderen als ik ergens ‘last’ of pijn heb. Voor nu had ik niks waar hij me mee zou kunnen helpen. Mijn eczeem misschien, maar ik zit echt te slecht in mijn vel om daar nu iets mee te doen qua dit. Tom bood me zelfs aan gratis te behandelen omdat hij dolgraag wil dat ik het zelf ga ervaren. Daar ga ik dus zeker nog gebruik van maken aangezien ik het net als jou ongeloofwaardig vond en ik dat Tom ook maar bleef vertellen.

   Maar er waren echt veel mensen in de zaal die ervaring met hem hadden en ik ga er niet vanuit dat die allemaal in opdracht van hem daar zaten. Ik snap wel heel erg wat je bedoelt hoor, het is een kwestie van ervaren en daarom blijft dit een artikel met nog een klein beetje de sceptische noot en kritische blik, totdat ik het zelf mag voelen. Maar zoals Tom ook zegt: je mag sceptisch blijven, maar ik wil gewoon mijn verhaal delen en daar mensen mee helpen. Hopelijk heb ik snel ergens pijn, haha!

Secured By miniOrange