(~215 B)
In gesprek met Wendy van Dijk

In gesprek met Wendy van Dijk

Als ik iemand moet noemen die ik ontzettend leuk vind op televisie, dan is dat Wendy van Dijk. Toen ik een jaar of acht was zat ik iedere werkdag klaar voor Over de Roooie en daarna werd ik groot fan van Ushi. Maar ook bij X-Factor, Obese en The Voice of Holland vind ik haar enorm leuk en sympathiek overkomen. Toen ik een mail ontving met de vraag of ik haar wilde interviewen voor Mommyhood sprong ik dan ook een gat in de lucht. ZO. LEUK! Ik mailde direct terug dat ik dat heel graag wilde en afgelopen vrijdag was het zover. Wendy van Dijk belde me om te babbelen over iets persoonlijks: het moederschap.

Wendy Magazine (één van mijn favoriete bladen van dit moment) heeft een speciale Moederdag editie uitgebracht voor Etos. In dit nummer spreken Wendy van Dijk en Carlo Boszhard openhartig met hun moeders en komen er meer BN’ers voorbij die vertellen over hun speciale band met misschien wel de meest belangrijke persoon in hun leven. Sinds 18 april, vorige week, kun je sparen voor dit leuke blad. Bij besteding van 5 euro ontvang je één zegel en je hebt het exclusieve Wendy Moederdag Magazine al bij drie zegels. Ik stond die maandag direct na openingstijd voor de deur om het magazine te halen. 15 euro heb je immers zo gespendeerd bij Etos. Wendy zelf interviewt collega’s in alle Wendy Magazines en van de week was het aan mij om Wendy vragen te stellen. Omdat het voor Mommyhood is en het blad natuurlijk in het teken staat van Moederdag, wilde ik graag horen wat zij over het moederschap te vertellen had. Een persoonlijk onderwerp dus ontzettend mooi dat Wendy zich zo wilde openstellen.

Hoe zou je jezelf als moeder omschrijven?
Ik ben heel lief en geduldig als het om mijn kinderen gaat.

Zie je daarin je eigen moeder terug?
O ja, zeker! Mijn eigen moeder is ontzettend lief en geduldig en in dat opzicht lijken we wel op elkaar. Wel merk ik dat ik zelf wat vrijer ben. Terwijl mijn moeder bij de kleinkinderen heel voorzichtig is en vaak roept ‘pas op, kijk uit!’ heb ik toch wel zoiets van ‘vallen hoort er ook bij’. In dat opzicht is mijn moeder een stuk meer beschermend en iets te voorzichtig. Ik ben meer van het vrij laten. Ze moeten alles zelf ervaren. Ik denk ook wel dat dat iets is van de huidige generatie. Vroeger ging het er sowieso heel anders aan toe.

Is je band met je moeder veranderd nu je zelf kinderen hebt?
Nee, eigenlijk niet. Mijn moeder en ik hadden altijd al een goede band en dat is niet zozeer beter of anders geworden. Wel is het nu zo dat ik ontzettend veel met mijn moeder deel en dat is heel erg fijn. Mijn moeder kijkt wel anders naar me nu ik mezelf moeder mag noemen. Zoals je in de nieuwe Wendy Moederdagspecial kon lezen vond mijn moeder me heel chaotisch en was ze bang of ik mijn kinderen wel te eten zou geven, haha. In dat opzicht ziet ze wel dat ik anders ben. Dat ik heel lief en geduldig ben en niet zó chaotisch ben dat ik mijn kinderen vergeet.

Je bent behoorlijk druk met alle programma’s. Hoe combineer je dat met het moederschap en hoe zorg je ervoor dat er structuur blijft in de meest drukke periodes?
Sowieso ontbreekt het me een beetje aan structuur omdat ik zo’n chaoot ben, haha. Gelukkig helpt school daar heel erg goed in mee. De kinderen hebben natuurlijk vaste schooltijden en moeten toch worden opgehaald. Dat brengt al veel regelmaat in de dag van de kinderen. Bovendien hebben we een heel goede back-up voor als ik in een wat drukkere periode verkeer. De oude kraamhulp van Lizzy is onze vaste oppas en dat is natuurlijk heel erg fijn. Zij is behoorlijk gestructureerd en zorgt er daardoor ook voor dat er bij mij meer regelmaat komt. We moeten toch goed communiceren over de kinderen en over tijden.

In de televisiewereld is het altijd rennen en stilstaan. Tijdens opnames van Moordvrouw weten de kinderen dat mama even wat minder thuis is en dat ik veel opnamedagen heb. Daarentegen zijn er ook veel rustige momenten waardoor ik weer extra vaak thuis ben voor ze. Dan kunnen we lekker veel tijd met elkaar doorbrengen.

Wendy van Dijk & dochter

Heb je nog vaak tijd voor jezelf? Hoe vul je die uren dan het liefste in?
Oja, ik vind tijd voor mezelf echt ontzettend belangrijk en plan dat ook zeker voor mezelf in. Ik moet sporten en naar yoga, anders ben ik echt niet die lieve en geduldige moeder die ik voor de kinderen wil zijn. Tijd voor jezelf is net zo belangrijk als de kinderen en mijn werk. Jij bent de motor en zolang jij goed in je vel zit en jezelf ook goed voelt, straal je dat uit naar je kinderen. Zolang je zelf maar gelukkig bent, dan volgt de rest vanzelf.

Vandaar ook dat ik niet fulltime thuis zou kunnen zijn met de kinderen. Met alle respect naar andere moeders toe, maar dat ligt niet in mijn aard. Het lijkt me emotioneel heel zwaar om constant met de kinderen bezig te zijn en continu op te moeten letten. Daarom wil ik ook iets voor mezelf. Mijn werk, het sporten. Daar krijg ik energie van en dan kan ik weer helemaal opladen om die leuke, lieve en geduldige moeder te kunnen zijn.

Hoe zou jouw favoriete dag met de kinderen eruit zien?
Sowieso zou dat een vakantiedag moeten zijn en dan het liefst in Ibiza. Even helemaal los van de greep van de tijd want ik vind tijd heel vervelend. We starten heel chill op en gaan dan heerlijk naar buiten om van het mooie weer te genieten. Lekker zwemmen, spelen op het strand. Vooral zonder afspraken, niet met de klok bezig zijn en alle tijd met elkaar doorbrengen. Dat vind ik toch wel het allerfijnste. Wat de dag voor de rest ook brengt.

Het eerste jaar van het moederschap vond ik zelf erg heftig. Dat omschakelen, wennen aan elkaar. Hoe ging dat bij jou? En ging dat de tweede keer makkelijker dan bij de eerste keer?
Ik vond het eerste jaar eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik kreeg zoveel energie van de liefde die ik voor Sem voelde. Ik heb vooral heel erg genoten. Ik deed het natuurlijk grotendeels alleen maar het ging allemaal vanzelf. Al vrij snel ging ik weer een dag of drie werken om voor Hart in Actie op te nemen en dat heeft er zeker aan bijgedragen dat ik me zo goed voelde. Dat ik vooral mijn eigen ding kon blijven doen en ook nog Wendy was in plaats van alleen moeder. Bij de tweede, Lizzy, was de roze wolk nog sterker aanwezig. Er was meer echte rust omdat ik meer kon delen met een partner en we Sem natuurlijk al hadden. Wel vond ik de verandering veel groter bij Lizzy omdat we opeens met een groot gezin te maken hadden. Sem was erbij, maar natuurlijk ook de twee dochters van Erland. Al met al is het me ontzettend meegevallen en kreeg ik er vooral heel erg veel energie van door alle liefde die ik voelde.

In je blad heb je geluk is… staan waar bekende personen hun antwoord op geven. Wat betekent geluk voor jou?
Mooie momenten in het leven die je viert met je dierbaren. Ja, dan spreek ik toch wel echt van geluk.

Als je het moederschap in drie woorden mag omschrijven, wat zou dat dan zijn?
Poeh, dat is een heel moeilijke vraag. Het is sowieso het mooiste wat me is overkomen. Daarnaast vind ik iedere dag weer ontzettend leerzaam. Mag ik er ook twee zeggen? Het mooiste en leerzaam!

Heb je nog tips voor andere moeders?
Vergeet jezelf niet! Blijf goed voor jezelf zorgen want dat is het allerbelangrijkste. Denk maar aan het vliegtuig. Je moet eerst jezelf voorzien van zuurstof voordat je je kindje kunt helpen. In het dagelijkse leven is dat niet veel anders.

Wendy van Dijk (Weesp, 22 januari 1971) is een Nederlands actrice en presentatrice. Ze is het meest bekend van het typetje Ushi en van programma’s als The Voice of Holland en X-Factor. Wendy van Dijk heeft een zoon, Sem, uit een vorige relatie met Xander de Buisonjé en een dochter, Lizzy, uit haar huidige relatie met de programmadirecteur Erland Galjaard waarmee ze in september 2014 trouwde. Erland heeft zelf nog twee oudere dochters uit een eerdere relatie.

Schermafbeelding 2016-04-26 om 11.20.06

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties

 1. 26 april 2016 / 18:23

  Wat een ontzettend leuk interview en wat een eer dat jij dit mocht doen! Leuk!

 2. 26 april 2016 / 18:44

  Wat een tof interview met een super persoon en een goede moeder zo te lezen. Lucky you

 3. 26 april 2016 / 20:12

  Wat een gaaf interview! Wendy lijkt me echt een top vrouw en dat geven deze antwoorden weer… Dit zal super leuk zijn geweest om te doen.

 4. Renee
  26 april 2016 / 20:59

  Super leuk interview!

 5. rebecca
  26 april 2016 / 21:06

  Heel leuk interview geworden!! Wendy is een super leuk mens, moet vast een gezellig gesprek geweest zijn vrijdag! 🙂

 6. 26 april 2016 / 21:33

  Wat gaaf dat je Wendy mocht interviewen!! Mooi interview . Ik keek ‘over de rooie’ ook vroeger haha en vind haar altijd zo oprecht en lief overkomen. Ook in dit interview. Good job!

 7. 27 april 2016 / 08:24

  Wat ontzettend leuk dat je dit mocht doen. Het interview is mooi geworden. Wat zul jij genoten hebben 🙂

 8. 27 april 2016 / 09:20

  Wat bijzonder dat je dit mocht doen! Kan me voorstellen dat het een heel leuke kans was! Ik vind Wendy altijd erg hartelijk overkomen. Mooie antwoorden geeft ze. Die vergelijking met het zuurstofmasker in het vliegtuig ga ik onthouden.

 9. 27 april 2016 / 21:54

  Ontzettend gaaf interview, volgens mij is Wendy een heel tof mens!

 10. 123
  28 april 2016 / 15:06

  Heel erg leuk interview.
  Ik vind Wendy van Dijk ook zo’n leuk mens.
  Ik zag trouwens bij je vierde vraag een typfoutje in de volgende zin: Daarentegen zijn er ook veel rustige momenten waardoor ik weer exra (=extra) vaak thuis ben voor ze. Dan kunnen we lekker veel tijd met elkaar doorbrengen.

 11. 30 april 2016 / 19:35

  Wat een leuk interview zeg! En wat onwijs gaaf dat je haar mocht interviewen voor je blog!

Secured By miniOrange