(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

9 x de fase waar we nu in zitten

9 x de fase waar we nu in zitten

Skyler gaat alweer richting de 21 maanden en dat betekent dat we na de verhuizing, die gepland staat in oktober, direct beginnen met het voorbereiden van zijn tweede verjaardag. Bijna twee! Ik krijg iedere keer weer te horen dat Skyler zo groot wordt en ik kan niet anders dan dat beamen. Hij gaat met sprongen vooruit en ontwikkelt zich als een malle. Het is een ondernemend mannetje met ontzettend veel energie. Iets wat natuurlijk ook wel bij deze fase hoort. Bijna een peutertje. Iemand met een eigen willetje maar die ook duidelijk waarde hecht aan regels en stabiliteit. Ik vertel jullie vandaag waar we allemaal mee te maken hebben in deze periode.

1. Helpen!
Bij alles wat ik doe wil Skyler graag een handje helpen en ik probeer hem dan ook bij alles te betrekken. Wandelen met Muis deden we al samen, maar nu tillen we ook de wasmand met zijn tweetjes, helpt hij met de wasmachine vullen, de was ophangen, opruimen en stofzuigen. Gezellig! Zo krijgt hij van alles wat mee en zolang hij ook mág helpen, is hij helemaal in zijn element.

2. Zelluf doen!
Skyler voelt zich af en toe al heel zelfstandig en wil zoveel mogelijk zelf doen. Eten, aankleden, de lift oproepen, deuren openen en sluiten… Voor heel veel is hij natuurlijk nog veel te klein. Hij kan het nog niet of komt er gewoon echt nog niet bij. Maar bij andere dingen moet ik ook even afstand nemen en hem het laten proberen. Zoals met eten. Hij wil dolgraag zelf zijn broodje prikken en ’s avonds zijn pasta naar binnen schuiven. Het liefst doe ik het om alles netjes te houden, maar Skyler moet het natuurlijk ook allemaal nog leren. Het schoonmaken doen we daarna wel weer…

3. Brabbelen
Skyler loopt wat achter qua spraak en dat is hoogstwaarschijnlijk te wijden aan de oorproblemen die hij had. Maar dat maakt niet uit want hij ontwikkelt zich prima op zijn eigen tempo. Momenteel is hij heerlijk aan het brabbelen en door middel van aanwijzen en ontcijferen weten we wat hij bedoelt. Zo zegt hij al mama, papa, auto, tatoe (een auto met sirenes), titten (zitten), etuh (eten) en uit (als het boekje uit is). Voor de rest probeert hij vliegtuig en tractor te zeggen, maar dat lijkt vooralsnog nergens op, haha. Maar zoals ik al zei; met wijzen en een beetje inlevingsvermogen komen we een heel eind.

Schermafbeelding 2015-07-21 om 09.42.04

4. Goede nachten!
Het zijn echt niet de nachten waar we op hoopten toen ik zwanger was, maar het is een stuk beter dan wat het is geweest. Vaak slaapt Skyler door en andere nachten is hij soms wat huilerig maar ligt hij evengoed in zijn eigen bed. Het is fijn dat dat nu goed gaat aangezien hij de energie goed nodig heeft overdag. Daar zijn de slaapjes namelijk nog maar kort.

5. Uitdagen
Momenteel is Skyler in de fase beland dat hij alles probeert, ons aan het uitdagen en aan het testen is. Tot het uiterste gaan, dingen doen die niet mogen en dan ons lachend aankijken. Hij weet donders goed wat wel en niet mag, maar moet het allemaal even proberen. Het werkt me soms op de zenuwen en het zorgt ervoor dat we echt heel standvastig moeten zijn. Een wijze les! Maar heel soms grinnik ik er ook om. Als hij het niet ziet dan. Het is soms echt te grappig hoe hij zich in allerlei bochten wringt om toch iets te kunnen uitvreten wat niet mag. Lol.

6. Protesteren
Mag iets niet? Mag Skyler iets niet zelf doen? Lukt het niet? Skyler is een kei in protesteren. Liggen op de grond, zijn rug naar je toe draaien, boos worden. Het is natuurlijk heel frustrerend om zo klein te zijn en iets niet te kunnen of iets niet te mogen. Het kost een hoop energie om groot te worden…

Schermafbeelding 2015-07-21 om 09.42.42

7. Ontdekkingstocht
Buiten staan zijn ogen en oren op scherp; Skyler wil alles zien. Vliegtuigen spot hij al heel snel, naar iedere auto moet gewezen worden, soms blijft hij even stil staan bij een auto, hondjes zijn fantastisch, windmolens een nieuwe fascinatie en een rondje dierentuin is momenteel echt superleuk en gezellig. Er gaat een wereld voor hem open nu hij wat ouder en groter wordt. Maar niet alleen buiten; binnen heeft hij meer oog voor boekjes, de televisie, lampen aan en uit doen, ons hondje en alles wat ik doe. Het is allemaal heel interessant.

8. Energie voor tien
Skyler is onze kleine druktemaker. Hij heeft energie voor tien, lijkt nooit moe te zijn en kan enorm druk zijn in huis. Rennen, vliegen, springen. Soms moeten we gewoon lekker vaak naar buiten zodat ‘ie daar zijn energie kwijt kan. Afgelopen weekend zat hij veel in de kinderwagen en merkten we dat hij ’s avonds zijn ei kwijt moest. Gek doen, later naar bed, druk in zijn hoofd en daardoor wat onrustig in bed. Hij heeft dus zijn energiemomenten nodig, maar ook zeker rustmomenten om hem weer een beetje tot bedaren te krijgen. Meestal is dat ’s middags een uurtje in de vorm van een middagdutje, maar af en toe Woezel en Pip kijken of samen een boekje lezen zorgt ook al voor een iets lager hartslag, haha.

9. Liefde herkennen
Skyler is (nog steeds) een echt mama’s kindje. Zodra ik hem ophaal bij de creche wil hij het liefst een uur lang bij me knuffelen. Maar ook zodra papa uit zijn werk komt, wijst hij direct naar de voordeur en roept hij ‘papaaaa’. Opa en oma zijn natuurlijk ook de bom. Daarnaast voelt hij zich heel veilig en vertrouwd op het kinderdagverblijf en gaat hij direct naar de leidsters als hij mag zwaaien. Van vreemden wil hij niks weten en dan kijkt hij ons eerst aan of het wel goed is. Skyler weet heel goed wie er wel en niet bij hem horen en hecht veel waarde aan deze belangrijke mensen om hem heen. Heel liefdevol en fijn. Want dat zijn natuurlijk de meest fantastische momenten. Dat je kindje je aankijkt, naar je wijst en heel hard ‘mamaaa’ roept.

Schermafbeelding 2015-07-21 om 09.42.26

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties

 1. 21 juli 2015 / 11:06

  Wat leuk om zijn ontwikkelingen op afstand mee te maken. Leuk hoe hij een eigen willetje krijgt!

 2. 21 juli 2015 / 13:06

  Wat leuk om te lezen en vooral die laatste foto’s zijn erg leuk!

 3. 21 juli 2015 / 14:13

  Wat zoet weer! En zo’n blij bekken :). Ik herken zoveel in ons zoontje die net iets ouder is. Het opvoeden begint nu pas echt met al dat uitproberen. Maar net als jij vind ik het soms ook echt heel grappig hoe hij van een mug een olifant kan maken, of streken uithaalt. Wederom een leeftijd om van te genieten!
  – X Marloes

 4. 21 juli 2015 / 14:14

  Blij bekkie is dat dus. Een fijne autocorrect fail haha!

 5. 22 juli 2015 / 10:24

  Wat een leuk stukje over Skyler! En dat stuiterballen is hier net zo, lijkt ook wel of dat steeds erger en erger word haha. Maar stoom afblazen buiten of in zo’n binnen speelparadijs helpt hier heel goed.

 6. Bente
  22 juli 2015 / 11:59

  Ik raad je aan het boek “praten doe je met z’n tweeën” te lezen. Geeft echt hele goede handvatten om met je kind te communiceren. Het is niet alleen handig voor ouders waarbij het kind een lichte achterstand heeft hoor, er staan superveel goede tips in die op alle kinderen in allerlei stadia van het kunnen praten van toepassing zijn.

 7. 22 juli 2015 / 18:17

  Het blijft echt een geweldig ventje!
  Ik herken veel dingetjes die je benoemd ook al bij Fay, echt grappig..
  en ja, het mooiste is als ze je zien en keihard mamaaaa roepen! Dan voel ik me ook in de 7e hemel!

 8. 23 juli 2015 / 07:38

  Wat heerlijk om te lezen en wat is het toch een leuk ventje!